Najjeftiniji grad na svetu

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.952
Neki veruju da se razlog za povećano interesovanje za Hoi An krije u činjenici da je prošle godine proglašen najjeftinijim gradom na svetu za putnike u tradicionalnom istraživanju britanske kompanije pod nazivom Svetski barometar troškova odmora.

Hoi An je primorski grad uz Južno kinesko more u Vijetnamu, koji je u poslednje vreme postao izuzetno popularan među turistima. Nekada lučki grad, danas je atraktivna turistička destinacija sa prelepim plažama i prijatnim temperaturama koje u martu dostižu oko 28 stepeni Celzijusa.

Ako se nađete u Hoi Anu, obavezno istražite njegovu staru gradsku jezgru, koja je pod zaštitom UNESCO-a i nalazi se na Listi svetske baštine. Možete uživati u uskim, vijugavim ulicama ukrašenim šarenim lampionima, tradicionalnoj arhitekturi i brojnim radnjama sa suvenirima.

Jedna od posebnosti Hoi Ana su i brojne krojačke radnje – ovde možete dobiti odeću po meri po vrlo povoljnim cenama.

Pored toga, ne treba propustiti ni odličnu lokalnu gastronomiju. Posebno se preporučuje cao lau – rezanci sa svinjetinom i povrćem, čuveni vijetnamski sendvič banh mi, kao i okruglice od bele pirinčane kore poznate kao banh bao vac.
Istraživanje britanske pošte pokazalo je da su cene u Hoi Anu izuzetno pristupačne, a u nekim segmentima čak i znatno povoljnije nego u drugim zemljama. Tako, na primer, pola litre piva u ovom vijetnamskom gradu košta svega 1,16 britanskih funti (oko 1,38 evra), dok cena kreme za sunčanje iznosi 4,40 evra.

1742279411-charge-the-globe-MeEopamZ8_s-unsplash-750x501.jpg

https://nova.rs/magazin/putovanja/hoi-an-proglasen-za-najjeftiniji-grad-na-svetu/

"Hoi An je zaista proglašen za najjeftiniju svetsku destinaciju za britanske turiste 2024. godine, prema izveštaju britanske pošte, zbog niskih cena restorana i barova i značajnog pada vrednosti vijetnamskog donga. Pored jeftinog piva posetioci takođe uživaju da posećuju lokalne krojače koji nude povoljne cene" kaže Google😅

Nisam sumnajo da je neka lista sa nejjeftinijim gradovima i napravljena i da je na njoj recimo Hoi An prvi ali sam morao da proguglam da vidim ko je pravio listu, i za koga, i koje parametre su uzimali. Jer ne može Vijetnam, pa ni Hoi An da budu najjeftiniji na svetu pa da ga j..eš.
Mislim, zar nije Afrika najsiromašniji kontinent na svetu? Jel stalno pevaju i skupjlaju pare za gladnu decu Bijafre i jel čas pa čas pa gledamo mrtve sa nadutim stomacima kako ih napadaju muve u nekoj vukojebini gde zemljane "kuće" nemaju ni prozore ni vrata. Zamisli tu da odeš sa 1000 evrića, da li bi ti trajali duže nego svako veće da cirkaš pivo po fensi barovima Hoi Ana, pa i nek' košta prosečno 1.16 funti, ja mog' popijem barem 10😁
Kad počneš da čeprkaš to o najjeftinijim zemljama na svetu, na tim listama izadje čak i Tajland. Kako?!! Za koga?! Isto ko da kažeš Srbija najjeftinija zemlja a svi dobro znamo da je to nemoguće...ali za Tajland možda mnogi iz Srbije pomisle i da je moguće, dok ne dodju ovde.
Ja uvek kažem da je Tajland jedna od najboljih zemalja na svetu za život. Glavni razlog: zato što ima potencijal i infrastrukturu da za mnogo manje pare kao "običan čovek" imaš kvalitet života koji je u zapadnom svetu dostupan samo bogatima. To medjutim ne znači da je Tajland jeftin...ili zavisi kako gledaš. U unutrašnjosti Tajlanda na nekom selu, ako imaš neku bašticu, uzgajaš malo povrće, plaćaš samo struju, mesec možeš da perkrcaš sa 500 evra da ne oskudevaš u ničemu i da se hraniš sasvim okej, sa mesom, plodovima mora i količinom proteina kao srednja klasa u zapadnom svetu. I to čak ne ni sam, dvoje vas. U drugom delu Tajlanda, turističkom, na moru treba mi barem 3000 evra za mesec da bih imao stil života kao recimo u Majamiju, sa noćnim izlascima, sa restoranima, klubovima, sa promiskuitetnim načinom života, recimo barem jedna kyrva za veče. U Majamiju bi mi za takav isti život trebalo minimum 20.000 evra mesečno. I sad ako listu najjeftinijih gradova na svetu napravi pošta Miami Beacha/ SoBe filijala, možda na njoj Pataja bude najjeftiniji grad na svetu....ali on to nikako nije.
Lično se nisam mnogo akao po Africi, malo jesam pa imam neki uvid ali da ne pričam o njoj, evo mogu o Indiji. Znači tamo sa 1000 evra možeš da sediš mesecima. Treba ti 2-3 evra za sobu da deliš kenjarnik i toliko da jedeš i da piješ pa računaj. I to u gradu tipa Hoi An, Agra...eto, i Taj Mahal je valjda neka svetska baština, tvrdim da je Agra jeftinija od Hoi Ana, jedino što tamo ulice nisu pune barova i što se ne toči jeftino pivo za engleze. U Agri budi sretan ako uopšte možeš negde da ga popiješ.
Pa Pakistan, pa Afgansitan...itd, itd.
Znači ono što sam hteo da kažem a nisam ni morao ovoliko da pišem, nego da bih poengtirao, Hoi An je jeftin za odredjenu vrstu turista koji tamo odu, posebno onu koja voli da pije pivo ali da je najjeftiniji grad na svetu nema veze s mozgom.

Što se samog grada tiče, bio sam tačno pre godinu dana, slažem se, grad kao iz bajke, što bi se ono reklo, koji se mora videti ako se nadješ tamo. Da zanemarimo ogromne horde turista koje su valjda više neizbežne gde god da odeš, ono što je meni smetalo su baš ti barovi sa jeftinim pivom, i to da se razumemo, volim i cepam pivo mnogo više nego što je to zdravo. Znači meni i ovde smeta "autentična", bez obzira što nije ali ajde, pijaca na vodi i onda u sred nje kafeterija tipa Starbucks sa take away kafom ili sedenjem. Kako to može da bude autentično?! Tako i u Hoi Anu, ceo taj što kažu autentični deo je prepravljen i dole su baš ono, fensi barovi i cafei i lokali u koje je uložena ozbiljna para i koji bi mogli da prave dobar obrt i u Parizu i Londonu na primer. To mi baš narušava sliku koju oni žele da prikažu. Jasno mi je, profit je važan i treba ga maksimalno ostvariti kada turisti već toliko navaljuju ali meni je Hoi An ličio na deo EPCOT centra u Disney World-u, ko god je bio zna o čemu pričam. Znači Hoi An je čisto turistička atrakcija kao što je to Bana Hills sa Zlatnim mostom i rukama koje ga drže dok već Da Nang je grad za odličan život, mislim ono, baš konkretna stvar, koji se meni veoma dojmio.

Poslednja izmena:
To je 180 bahta, pa ima i ovde kompletan ručak, jedna porcija nečega sa jednom porcijom predjela i pićem, doduše vodom, za te pare. U Da Nangu smo u seafood restoranu na plaži plaćali otprilike sve isto ko i ovde u restoranu iste vrste ali da, Vijetnam je prilično jeftiniji od Tajlanda, bez pogovora. Najjeftiniji na svetu, to već ne mogu da se složim nikako. Jedino ako se musli na zemlje vrlo poželjne da se ode turistički, onda moguće.

IMG_0771.jpeg

I kad smo već kod Vijetnama i jeftinoće da pomenemo i da je VietJet upravo proglašen za najbolju ultra low cost avio kompaniju na svetu. Air Asia drži prvo mesto u low cost klasi tako da Azija razbija kada je jeftino letenje u pitanju.

Back