Najjeftinije zemlje za putovanje u 2025 - na listi i Srbija

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.122
Nova studija koju je sproveo HelloSafe ispitala je prosečan dnevni budžet za jednu osobu u 136 zemalja i rezultati su stigli.
Odlazak na destinaciju koja je poznata po svojoj pristupačnosti kada je reč o cenama može da ublaži čitav stres od putovanja. HelloSafe sproveo je studiju kako bi utvrdio u kojoj državi na svetu nam je potreban najniži prosečni dnevni budžet i tako su sačiili listu od 15 najjeftinijih država za putovanje.

https://n1info.rs/magazin/lifestyle...-i-srbija-a-koliki-dnevni-budzet-je-potreban/

Na vrhu liste je Laos, prelepa zemlja u jugoistočnoj Aziji. Prosečna dnevna potrošnja za jednog putnika ovde je samo 12 evra.

Na drugom mestu je Kazahstan, gde je prosečna potrošnja po danu 16,82 evra, a na trećem Ruanda, gde je prosečna potrošnja 19,22 evra. Nigde na listi prosečna potrošnja nije veća od 35,85 evra dnevno, a države se pretežno nalaze po Africi i Aziji.

Čak se i Srbija našla na ovoj listi, na 15. mestu, a za našu državu kažu da je turisti dovoljno svega 33,46 evra za dnevni budžet.

U nastavku pogledajte listu najjeftinijih zemalja koje treba posetiti u 2025:

1. Laos
  2. Kazahstan
  3. Ruanda
  4. Gana
  5. Mongolija
  6. Jermenija
  7. Burkina Faso
  8. Gruzija
  9. Mali
  10. Mijanmar
  11. Haiti
  12. Malavi
  13. Indija
  14. Nepal
  15. Srbija

Sa 100% sigurnosti za 33 evra u Beogradu nećete naći smeštaj sem možda u nekoj hostelskoj spavaonici a ne da vam bude dovoljno za čitav dan.

Ali "zanimljiva" lista, naročito jer su provereno Bugarska,Makedonija,Bih...skoro duplo jeftinije i u restoranima i prodavnicama a i ceni smeštaja. Drugim rečima još jedan clickbait bull shit. Verovatno pisana iz fotelje pred odlazak u pub.

Pa u to se racuna karta NS BG vozom, ako izbegnes rusenje stanice...ako ne, imas selfi...

Ozbiljno sve vise stranaca noci po palankama duz pruge, ili bus linija...ako nadju , i tu je bezobrazluk veliki , negde ima za 500 din prenociste, neka baba te pusti da prespavas , njoj super, tebi super, ne davi te ni pricom, mozda bi trazila i vise ali za nju je to nebezobrazna vrednost za jedno prenociste...a ne zeli da bude bezobrazna...naravno , ti ces kad ti tako krene uzeti i dorucak, pa ce umesto 800 din sve biti na 1000, i tako neki handshaking skromnosti i postovanja i motivacije se uspostavi...

Sa 100% sigurnosti za 33 evra u Beogradu nećete naći smeštaj sem možda u nekoj hostelskoj spavaonici a ne da vam bude dovoljno za čitav dan.
Na listi nije Beograd nego Srbija ali naravno da čim je lista onda je besmislena, medjutim liste su popularne i klikbajt su i na ovom forumu.
Pogledao sam listu najskupljih zemalja i tu je recimo USA negde u vrhu sa valjda 197 funti po danu ili tako nešto. Šta je USA, Miami Beach ili Shoshoni u Vajomingu ili nešto treće? Provereno da u Čemerici možeš da prekrcaš dan i to sa sasvim solidnim smeštajem, stejkom i pivcem za $50.
Tako isto i u Srbiji, nisu cene po danu iste u Beogradu i Pirotu npr....a o varijacijama u svemu što je uzeto kao parametar da i ne govorimo.
Ali ajde....

Na listi nije Beograd nego Srbija ali naravno da čim je lista onda je besmislena, medjutim liste su popularne i klikbajt su i na ovom forumu.
Pogledao sam listu najskupljih zemalja i tu je recimo USA negde u vrhu sa valjda 197 funti po danu ili tako nešto. Šta je USA, Miami Beach ili Shoshoni u Vajomingu ili nešto treće? Provereno da u Čemerici možeš da prekrcaš dan i to sa sasvim solidnim smeštajem, stejkom i pivcem za $50.
Tako isto i u Srbiji, nisu cene po danu iste u Beogradu i Pirotu npr....a o varijacijama u svemu što je uzeto kao parametar da i ne govorimo.
Ali ajde....
Naravno. Zato i kažem da ovo i piše neko ko nije ili putovao uopšte ili dovoljno da bi imao uzorak pa čak i nije pravio osnovna istraživanja nego otkucao nešto da bi "ispoštovao rok" ili tako nešto.
Ali to vrti jedno 50-100 portala po svetu koji takođe stavljaju linkove čisto da bi imali klikove i tako...neko možda i dođe na osnovu toga :rotf:

Ali ajde....
I da. U Pirotu je npr jedno 25-30% jeftinije u kafani nego u BG ali i dalje je skuplje nego u Bugarskoj ili Makedoniji npr. Tako da stoji tvrdnja da su te zemlje jeftinije gledajući neki prosek i van glavnih gradova.

Možda se misli na budzet za trošenje dok si na letovanju a ne plus smeštaj. Mada i to je smešno, obzirom da je sve nenormalno poskupelo.
Pa tom metodom, u Berlinu dva doner kebaba po 7€, dva piva u prodavnici za 60 centi, dnevna karta za ubahn,sbahn i bus od 9€ i ispade da izguraš dan za manje od 25 €...za 33€ dodaš piva da se obeznaniš ili dodaš još jedan kebab :lol:
a ako voliš curry wurst mit pommes tek si na konju jer to je manje od 5€ ...pa to vraća na nivo Ruande :mrgreen:

Nerealno skroz.

Pa tom metodom, u Berlinu dva doner kebaba po 7€, dva piva u prodavnici za 60 centi, dnevna karta za ubahn,sbahn i bus od 9€ i ispade da izguraš dan za manje od 25 €...

Pa to su metode kojima se služe ovi što kažu “letovao sam jeftino na….tu i tu”. Gledam baš u ŠveCku Airbnb i ima smeštaja za 30 evrića/noć i to za dvoje ali kod Muhameda u stanu, izdaje sobicu, krevet širine 90cm pa spavajte jedno drugom “u noge”. Naravno, Muhamed je isto prisutan u stanu za vreme vašeg ostanka.
Tako mu ŠveCka dodje jedtinija od onih €33 u Beogradu pa su i diskusije ko je gde letovao jeftino još besmislenije od listi.

Ako je bas do Laosa (12 evra po danu ), je cista glupost.Najjeftinija soba sa jednim krevetom, i to ne u hotelu, cesto i bez prozora, mozda ventilator, bez kupatila, je 8 $ , dok je neki kolodvorski hotel (kombiniran obicno sa bordelom) je 15$, dodaj tome i stenice, dok je pristojniji hotel (kupatilo, topla voda, mozda bazen, mozda internet) vec 40$. Izvan gradova je puno jeftinije, ali trebas uzeti u obzir kompletni nedostatak higijenskih mogucnosti. O tusiranju nema ni govora, maksimum lonce sa vodom.WC je retkost (zapadni stil). Uglavnom latrine. Voda za pice je problematicna, malarije, i denge koliko te dusa hoce....:)

Ako je bas do Laosa (12 evra po danu ), je cista glupost.Najjeftinija soba sa jednim krevetom, i to ne u hotelu, cesto i bez prozora, mozda ventilator, bez kupatila, je 8 $ Voda za pice je problematicna, malarije, i denge koliko te dusa hoce....:)

Pa kako si ti preživeo onda?!😅
Utvrdjena je glupost da lista nema veze s mozgom i tema nije Laos ali širiš dezinformacije čitaocima ove diskusije koji kao zapete puške čekaju da odlete u Laos.
Glavni grad zemlje Vientiane se nalazi na granici sa Tajlandom sa čije strane se odmah nalazi Nong Khai, grad od 60 iljada stanovnika sa priličnim protokom zapadnih i svih ostalih turista.
Na jugu Laosa je grad Pakse, sat ipo od Ubona u Tajlandu i u toj provinciji živi skoro 2 miliona ljudi. Slučajno i sam živim u tim predelima godinama i ništa mi ne fali. Bio sam u Pakse-ju prošle godine a prvi put u Laosu pre 15-ak godina, pa ni tada nije bilo kako ti opisuješ
Nije Laos Tajland, daleko od toga ali je eto ajd kaži Kambodža a i tamo turisti idu bez problema i ne oboljevaju od denge i malarije osim svaka čast pojedincima što bi se ono reklo.
Brzim pregledom preko Agode našo sam i smeštaj za 4 €vra po danu, dupli krevet, doduśe wc se deli ali sa tvojom ličnom klonjom ima za 8 €vrića. Mogu da priložim i slike ako mi ne veruješ.
Mada u principu se slažem sa tobom, 12 €vra po danu je za fakire.

Poslednja izmena:
Pa kako si ti preživeo onda?!😅
Utvrdjena je glupost da lista nema veze s mozgom i tema nije Laos ali širiš dezinformacije čitaocima ove diskusije koji kao zapete puške čekaju da odlete u Laos.
Glavni grad zemlje Vientiane se nalazi na granici sa Tajlandom sa čije strane se odmah nalazi Nong Khai, grad od 60 iljada stanovnika sa priličnim protokom zapadnih i svih ostalih turista.
Na jugu Laosa je grad Pakse, sat ipo od Ubona u Tajlandu i u toj provinciji živi skoro 2 miliona ljudi. Slučajno i sam živim u tim predelima godinama i ništa mi ne fali. Bio sam u Pakse-u prošle godine a prvi put u Laosu pre 15-ak godina, pa ni tada nije bilo kako ti opisuješ
Nije Laos Tajland, daleko od toga ali je eto ajd kaži Kambodža a i tamo turisti idu bez problema i ne oboljevaju od denge i malarije osim svaka čast pojedincima što bi se ono reklo.
Brzim pregledom preko Agode našo sam i smeštaj za 4 €vra po danu, dupli krevet, doduśe wc se deli ali sa tvojom ličnom klonjom ima za 8 €vrića. Mogu da priložim i slike ako mi ne veruješ.
Mada u principu se slažem sa tobom, 12 €vra po danu je za fakire.
Ne bih išla tamo ni da mi plate.

Interesuje me šta znači cena ne uključuje Čekiranje na aerodromu (u odlasku i povratku) kod grupa Wizz Air?
Izvinjavam se na spamu.
Ovo je link.
https://www.travelland.rs/putovanja/lisabon/putovanje-lisabon-avionom-4-noci/1095/?dateFrom=2024-11-19&dateTo=2024-11-23#dateFrom=2024-11-19&guests=1,0
Ako se odlučim ne bih da me na aerodromu sačeka neprijatno iznenadjenje.
Da Wizzair naplaćuje čekiranje na aerodromu ako se ne čekiraš online prethodno.

"Free online check-in between 24 and 3 hours before departureCheck-in at the airport costs 40 EUR"

Loukosteri naplaćuju svašta. Moguće da sa manjim brojem čekin procedura njima aerodrom naplaćuje manje, jer aerodrom uglavnom daje radnu snagu za taj proces.

Čitala sam iskustva o wiz-u i tamo su imali neprijatna iznenadjenja sa čekiranjem.
Samo sam mislila da agencija to sredjuje kad ideš sa njima.

Ima u Anerici dosta niskobudžetnih kompanija, ali za dodatno plaćanje na aerodromu nikad čuo.
Osim online, kad dodjes na aerodrom svi imaju mašine za check-in, štampanje nalepnica za prtljag i plaćanje. Tvoje je sano da odneses prtljag do šaltera.
Do agenta ide samo neko ko iz bilo kog razloga nije to mogao da obavi na mašini (ili online)
Razumem za sedište, prtljag, prioritetni boarding, ali za check-in….cist bezobrazluk

Back