Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Samo bre nesto kritikujes
A sta ti citas? Ovih dana?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Samo bre nesto kritikujes
Ce te sacekamo jos nekoliko meseci, al u novembru ce biti i nasem strpljenju krajNije tako, omiljenih mi knjiga i citata Ali, bez kritike citalaca, cemu pisanje i pisci?
Usled poslovnih potreba u prethodnih mesec dana, bavio sam se strucnom literaturom, svojim rodnim gradom, istorijom, ekonomskim i drustvenim odlikama u poslednja dva veka.
Trenutno se bavim nesto prizemnijim, fizickim radnjama - renoviram svoj dom. No, posle zdravog tela, sledi zdrav duh Spremam se za zimu i pravim svoj citalacki kutak, fotelju i tabure za noge, drveni stocic, lampa, medovaca i travarica sa Zlatibora. Ako bude bilo para, godinama vec zudim za Vilom Djurantom i njegovih 12 tomova, ali su godinama preskup zalogaj.
Uspeo sam da izdvojim sat-dva za Pekicev Novi Jerusalim, tek toliko
Prelistavah ovu temu i moradoh da prokomentarisem ovaj tvoj stav jer se on ponavlja ocigledno na vise tema. Cini mi se da na svaku temu sa, da se tako izrazim, negativnom konotacijom reagujes istovetno - ``dosta pljuvanja, sve se svodi na pljuvanje, prestanimo sa pljuvanjem`` etc.
Deluje mi da si misljenja da ovde na Knjizevnosti treba da se govori samo tralala. Vadimo citate iz knjiga koji nam se svidjaju, najlepse stihove, izreke i mudrosti, citiraj ovo, citiraj ono, predlozi nesto lepo, takmicimo se ko ce vise knjiga da procita, samo da se cita i cita i cita...
Nemoj me pogresno shvatiti, ovo nije pljuvanje, vec kritika posmatraca sa strane koji povremeno ovde dolazi. Sve vise nekako deluje da citate samo da biste sto vise procitali, kao da udarate recke na nekom stapu ili uzglavlju kreveta, konkretnije, deluje da zelite da na ovaj nacin pobegnete od stvarnosti. Shvatite to kako hocete.
Sto se najgore knjige tice, ima ih gomila, pisaca isto, ono sto se nudi sve je nizeg i nizeg kvaliteta da je tesko vise izdvojiti nekoliko naslova. Sve to imace dalekoseznije posledice po opstu kulturu ne samo naseg naroda, sto je uzasavajuce, a o tome izbegavaju svi da govore.
Upravo zato i kazem. Evo, ova tema jeste malo banalno postavljena, sasvim je sigurno da oni koji dosta citaju, imaju vece sanse da nalete na vise losih naslova, ali mi smeta insistiranje moderatora `krasuljak` da to sad zalazi u domen pljuvanja i omalovazavanja, nesto sto bih ja nazvao pre kritikom svakog od nas na koju imamo pravo.
Jasno mi je da postoje te rubrike i tacno je da na svim forumima koje sam posecivao gotovo da su preslikane da se pitam nisu li na svim tim forumima isti moderatori. Jednostavno, neverovatno je da su teme doslovce iste. Shvatam i da su ljudi subjektivni po prirodi i gomilaju svoje monologe iako niko to ni ne cita, ali biste mozda mogli, vi koji ste redovni na ovom podforumu, nesto da pokusate da malo bude zivlje i drugacije.
Ali, to je vec tema za kafanu.
Ne mislim da radite ista pogresno, samo takav utisak sticem kada svratim ovde. Sve su teme krajnje uopstene i sem tih par lepljivih na kojima redovno postujete, ovo dole se svodi na blabla, cile-mile.
Da ne pominjem vise `krasuljkicu`, pomislice da imam nesto protiv nje ali ako saljete i dodatnu poruku da je ``dosta pljuvanja, necemo pljuvati`` i sl. onda jos ispada da se diskusija ovde svodi na tu razmenu knjiga, saveta sta citati i par recenica sta mislimo o tome sto smo procitali. Uz, naravno, nekolicinu ``omiljenih citata``, ``omiljenih stihova``, ``omiljenih odlomaka``, ``omiljenih mudrosti i izreka``.
Ti si, recimo, pokrenuo sjajnu temu sa kritikama i prikazima sto je dobar smer. Ja bih, na primer, voleo da procitam i od svih vas ovde, makar u toj temi ``sta ste poslednje procitali`` nesto duzi, vas prikaz i dozivljaj knjige, sem par sturih recenica. No, dobro, to sta bih ja voleo je manje bitno
Ti si, recimo, pokrenuo sjajnu temu sa kritikama i prikazima sto je dobar smer. Ja bih, na primer, voleo da procitam i od svih vas ovde, makar u toj temi ``sta ste poslednje procitali`` nesto duzi, vas prikaz i dozivljaj knjige, sem par sturih recenica. No, dobro, to sta bih ja voleo je manje bitno
Vidim, baš si se bavio mnome više nego ja tobom, pa da ti odgovorim.
Koliko si puta citirao reć "pljuvanje", naprasno mi postade neprijatno. Htela sam reći da ne mora baš da se kudi. Mnogo je bolje da govorimo o pozitivnim stvarima, čime ne bi toliko pridavali značaj šundu, jer, priznaćeš, teško da ćemo ga iskoreniti ako je stalno aktuelan. Nekada negativna reklama odigra takvu ulogu da se neko razbije od prodaje totalno nezasluženo. Ja lično kad nešto ne volim, ne uzimam ga u usta. Ne iz straha da bih se nekome zamerila, već više volim da sam okružena pozitivnim ljudima, stvarima i osećanjima. Takva mi je priroda.
Ne, nismo isti moderatori na raznim forumima, jer ja ni ne posećujem ni jedan osim ovog.
Ne, ne krojimo mi moderatori forum po našoj meri, to činite vi, korisnici. Mi vas samo usmeravamo kad baš mnogo zastranite, ne ti, već tamo neki, koji dolaze ovde da bi se šalili, svađali, spamovali...
To što nema više književnih tema, zavisi isključivo od onih koji posećuju ovaj pdf. Kao što reče quentin, nije dovoljno da otvorite temu i više se ne vratite, ona brzo padne ukoliko se stalno ne neguje, posećuje, dopunjuje. Ne može neko da zna šta vi želite ako sami, svojim primerom to ne pokazujete. Ako želiš opširnije prikaze o pročitanim knjigama, pa daj, pruži nam ih. Nije fer da tražiš to od drugih, a da sam ništa ne nudiš. Ja ne umem da se izrazim baš kao neko ko je studirao književnost, zato i ne želim da kvarim prostor i da prosipam neku mudrost ovde. Prepuštam to kompetentnijima od sebe. Ali volim da pročitam pozitivnu kritiku, onda odmah jurnem da nabavim knjigu i ostaje mi da se nadam da ću poživeti dovoljno dugo da i nju pročitam. .
I da se vratim temi, proglasiti nešto đubretom ipak je samo subjektivno mišljenje, jer neko voli da jede boraniju a neko morske plodove. Ko ne voli morske plodove, reći će za njih da su bljak, a da je boranija nešto najbolje na svetu, i mi mu ne smemo zameriti. To je njegov subjektivni osećaj.
Ako baš želiš da daješ negatine kritike, ponavljam, ova tema je sasvim dovoljna za to.
Otvori neku novu temu o recimo tvom omiljenom knjževniku, pa kritikuj pozitivno. Računam da će nam svima više koristiti.
V
P.S. Ispravite me, ali cini mi se da sam od nekog moderatora ranije procitao i da ne zeli da se ovde raspravlja o politickim stavovima u knjigama, iako su valjda svi velikani knjizevnosti bili veliki bas zbog svojih ideja i pisanju o sistemu ili makar njegovim delovima i pojavama u kom su i sa kojima su ziveli.
Slažem se da je obično katalogiziranje pročitanih knjiga besmisleno. Još gore je kad ljudi napišu samo neki egzaltirani komentar od jedne riječi ili rečenice, tipa "Sjajno!", "Oduševljen(a) sam!"... bez ikakvog dodatnog obrazloženja.
Sve u svemu, na ovom PDF ima možda pet ili šest korisnika koji su spremni da nešto opširnije napišu o knjigama koje čitaju i da o tome raspravljaju sa ostalima. Jedini način da se ovo promijeni je da se i ostali aktiviraju. Imamo i Čitalački klub u koji već mjesecima niko nije ni pokušao da se uključi.
Forum je interaktivan medij, ali broj posjeta ovom PDF je u strahovitom neskladu sa brojem objavljenih poruka. Neki posjetioci ponašaju se kao da mi koji redovno ovdje pišemo imamo obavezu da objavljujemo nešto što će njima biti korisno i zanimljivo.
Svi koji posjećuju ovaj PDF jednako su odgovorni za njegov (ne)kvalitet - neki zato što ovdje nešto pišu, a drugi zato što ne pišu ništa.
Ja nisam razumela koga to Rada upozorava da prestane da pljuje, mislim da si se mnogo uFatio za to pljuvanje
A i meni se cini da je neki mod ( cenim da bi to mogao da bude samo Quentin) upozorio da izbegavamo politicke stavove i upste diskusije o politickim sklonostima
i smerovima, ubedjenjima knjizevnika.
I merni je to opasno zasmetalo jer ja i citam, biram knjige u kojima ima istorije , a onda automatski i politike jer su i autori ipak samo ljudi.
A i meni se cini da je neki mod ( cenim da bi to mogao da bude samo Quentin) upozorio da izbegavamo politicke stavove i upste diskusije o politickim sklonostima
i smerovima, ubedjenjima knjizevnika.
I merni je to opasno zasmetalo jer ja i citam, biram knjige u kojima ima istorije , a onda automatski i politike jer su i autori ipak samo ljudi.