Najefikasnije filozofije života u kapitalizmu

Steinadler

Poznat
Moderator
Poruka
9.929
Prosto pitanje, koja filozofija se najbolje uklapa tako da se podnesi i živi život u skladu sa nehumanim kapitalističkim sistemom? Epitet nehumani dodajem jer su prioritetne vrijednosti u kapitalizmu, profit koji je skoro uvijek iznad ljudskih potreba, stvaranje ekonomske nejednakosti, podsticanje materijalizma naspram duhovnosti, eksploatacija i dr.
Otprilike iz ličnog ugla uprošteno, ovako vidim,
1. Makijavelizam bi bio vjerovatno najefikasnija filozofija, jer on dovodi do toga da se jedinka savršeno ponaša u ovom sistemu, tj. da se dokopa moći i da odbaci etička i moralna načela kako bi se ostvario lični interes, profit/moć, jer tako je lakše, pošto moral i etika često ograničavaju taj put.
2. Oportunizam, iako nije formalna filozofija, ova filozofija pomaže jedinkama u kapitalizmu da hvataju svaku priliku koja im se ukaže, ne obazirući se mnogo na etička i moralna načela. Fokus na trenutnu korist, rezultira uglavnom erozijom sopstvenog dostojanstva i integriteta. Oportunizam takodje daje vjetar u ledja prostituciji moralno-fizičkoj u cilju sticanja kakvog takvog ličnog interesa. U praksi, otkucaj kolegu, ljubi šefa u dupe, tapši kad ti se ne tapše, skini gaće za dobru poziciju i sl.
- Pošto je kapitalistička struktura piramidalna, to znači da ne mogu svi isplivati na površinu koliko god se bavili makijavelizmom, a pogotovo oportunizmom, pozicije moći su vrlo ograničene, što uključuje drugu filozofiju, filozofiju većine, tj. šta bi bila preporuka za istu?
3. Predlažem, stoicizam, dakle, prihvatanje situacije koja je izvan naše kontrole što se savršno uklapa tako da se prihvati volja i nevolja odozgo. Samokontrola i disciplina u istrajavanju. Npr. svjedoci smo mnogih nepravdi oko nas, ali stoicizam će učiniti da to prihvatimo stoički, da se ne ljutimo, tako je kako je, racionalni i pribrani ostajemo u svakom trenutku. Iako stoicizam podržava odredjene vrline, sa druge strane, jednim dijelom on podržava reći ću životinjsko ponašanje ljudi u zajednicama koje su upitne što se tiče humanosti, pa tako i u kapitalizmu, ili npr. Orvelova "životinjska farma". Jer životinje instinktivno prihvataju život kakav takav i ne razmišljaju dalje, ne brinu o problemima budućnosti i prošlosti, dakle nemaju briga, a nemati briga je stoički, jer trošiti energiju oko toga je besmisleno ako se ništa ne može promijeniti, prihvatiti sve neizbježnost i nepravde, živjeti u skladu s tim.

Poslednja izmena:
Investiciona filozofija....tj nista ne poseduj, sve rentiraj....
Kupuj sve sto poseduju oni koji su u nevolji , budi lihvar...
Uvek se cenkaj sa pocetnom cenom od 10% od trazene....cak i ako procenis da je to uvreda za onog sa druge strane stola....

Prevedeno na prijateljstvo i ljudskost..

Nista ne ocekuj od drugih i nista te nece iznenaditi.
Nikad ne nudi savet, cekaj da budu u ocaju i onda ga ponudi i kompenziraj
Uvek budi pun strahopostovanja prema sebi , da ljudi koji ti prilaze imaju i strah i postovanje....ukljucujuci i neprastanje prema onima koji to ne postuju i zgrese.

Koju filozofiji npr. treba da živi ovaj čovjek, 14000 penzija, lijekovi 15000?

To ameri kazu , gde si do sad....gde si ziveo u Rusiji...?
Cvrcak.....nisu dzabe ameri uplaseni jos od svojih 30 godina, a mnogi i od 20tih....ceo zivot u grcu da te ne capi oskudica i beda u kapitalizmu...
Otud i mnoga ubistva, a malo zadremas, neko te ubije.....ah da , to je prica oca od Dzordana kosarkasa...nista sto se ne desava i obicnim smrtnicima...

Ali ljudi vole , sto su gluplji to vise vole taj rizik nemanja nikakvih filozofija niti morala, nego pare pare i pare....i onda moze da dobije sta god pozeli i postovanje makar na jedan dan mesec godinu...i mudrost sveta...

Glupi ljudi vole rizik pa sta bude jer ne mogu da racunaju na svest na plan i na prednost na tom polju....onda im preostaje strategija nije bitno sto 20 puta mnogo pogresis ako jednom pogodis...

Drugo skoro svi njihovi uspesi u zivotu su uglavnom dobijeni uvodjenjem haosa i neravnoteze u sopstveno orkuzenje...
Ne moze glup imati dobar posao dobru zensku i dobre pare ako drustvo nije nakaradno , zenska iskompleksirana ili ocajna, a kvalitetni ljudi unisteni ili predstavljeni kao ruglo...

Poslednja izmena:
Srbija je za proste ljude, iako vam feministkinje kazu drugacije, sve je to praziluk u dupetu....
Kad das vrhunskog psihologa toj raji , ona prosto bludnici sa njim, tj iako ga razumeju , skoro da se rugaju njegovim pokusajima i savetima....jer oni znaju bolje...
A to bolje im donosi probleme, ali nema veze, to su oni....

Sto rece jedan akter u filmu o razvodu , gospodine vi ste psiholog i to dobar ali moj otac je postar, a njen otac je mlekadzija, mi smo prosti ljudi i za nas nisu te teske filozofije...

Tvoji predlozi su malo cudni , donose puno slabosti.....npr oprotunizam je idealan za kontrolu drugih pojedinaca....i emotivnu kontrolu , a mu das malo oportunog on zasija od srece, a um uskratis, on pada u blagu depresiju...
Daj predloge, zato i pitam.
Oportunizam je tu neveden kao nešto vjerovatno najrasprostanjenije. Većina porodica u srb reći ću slobodno, odgaja od malena svoje najmilije po ovom principu. Još je srb mlada zemlja što se tiče kapitalizma, traznicija još traje, ali nema neke velike nade da će se razviti u nešto malo bolje, npr. sa manje korupcije, manje divljačkog ponašanja i sl. jer u srb je kapitalizam doživljen skoro kao feudalizam, vlasnici firmi često sebe doživljavaju kao gazde, a ne kao vlasnike firmi, pa se nerjetko dešavaju i pretnje upućene radnicima, ucjene, razni oblici mobinga i sl. to je npr. slabije izraženo na zapadu gde ima malo više slobode i poštovanja za ljude iako je suština sistema ista, razlika je uglavnom u tim površnim odnosima.

Problem oportunizma može biti a i ne mora. Mnogima jeste sledeće, pošto vrijeme ide čovjek hteo ne hteo on se nadje pred nekim izborima i izazovima u životu kad tad, i sad, često se tu postavlja vaga ispred, npr. iskoristiti nemoralnu šansu i ostvariti malu dobit, ili okaljati dostojanstvo i integritet. E sad, nemaju mnogi dostojanstva i integriteta, zato će uvijek birati oportunističku nemoralnu šansu, i biće srećni i zadovoljni, ali ljudi koji drže do toga su u problemu jer šta god da izaberu oni su jednim dijelom na gubitku, jer ako prihvati takvu šansu onda će imati interni konflikt u sebi, ili ako ne prihvati onda će izgubiti tu šansu ili mogućnost za nešto i ostaće npr. u problemu dok je izlaz samo prihvatanje te takve šanse.

E sad, šta se može zaključiti, moral i etika zaista često stvaraju problem u ovom sistemu, jer po pravilima igre oni predstavljaju kočnice, ići napred a kočiti nije progres i ne vodi ka cilju. Tu leži opasnost, i ta opasnost je odavno već realnost, mladi ljudi se odgajaju tako da postaju oportunisti i manjim dijelom makijavelisti kako bi uspjeli u ovom sistemu.

Poslednja izmena:
O tome razmisljas kad imas 16 godina, a ne kad imas 60.
Pocnes da radis vredno, da investiras pametno, i sa 55-60 sam sebe penzionises, zivis od tih investicija.
Dobar ideal, tinejdžeri da imaju ozbiljne životne planove.. ne ide to tako u praksi.
Možeš zaključiti da je čovjek sa videa živeo u sfrj, pa u srb i cg, pa u srb, i ko zna da li će dočekati četvrtu državu, a da se nije pomjerio sa mjesta gde živi, tako da i da je imao neku viziju života u jugi sa 16, to je devedesetih resetovano na fabrička podešavanja, mnogi su stradali zbog toga.
Nego, problem je što sistem dozvoljava ovakve stvari, ljudi u njemu, da pošten čovjek ne može imati primanja od kojih može da preživi, dakle daleko je i od toga da kažem da može da živi, on ne može da preživi! Ovaj čovjek po svoj matematici sistema mora da umre od gladi i bolesti i još da ostane dužan, sa jedne strane gledamo to i sa druge imamo sliku tajkuna, ratnih i političkih profitera, legalizovani kriminal, gledamo njihove sinove kako se bahate, bježe od policije, skaču po skupim automobilima od bijesa, ubijaju pješake po ulicama bez da odgovaraju i svi se prave kao da je sve to kul.

Dobar ideal, tinejdžeri da imaju ozbiljne životne planove.. ne ide to tako u praksi.
Možeš zaključiti da je čovjek sa videa živeo u sfrj, pa u srb i cg, pa u srb, i ko zna da li će dočekati četvrtu državu, a da se nije pomjerio sa mjesta gde živi, tako da i da je imao neku viziju života u jugi sa 16, to je devedesetih resetovano na fabrička podešavanja, mnogi su stradali zbog toga.
Nego, problem je što sistem dozvoljava ovakve stvari, ljudi u njemu, da pošten čovjek ne može imati primanja od kojih može da preživi, dakle daleko je i od toga da kažem da može da živi, on ne može da preživi! Ovaj čovjek po svoj matematici sistema mora da umre od gladi i bolesti i još da ostane dužan, sa jedne strane gledamo to i sa druge imamo sliku tajkuna, ratnih i političkih profitera, legalizovani kriminal, gledamo njihove sinove kako se bahate, bježe od policije, skaču po skupim automobilima od bijesa, ubijaju pješake po ulicama bez da odgovaraju i svi se prave kao da je sve to kul.

Ja sam rodjen 1978.
Tako da sam i ja ziveo u svim tim drzavama.

Slazem se apsolutno da treba sistem da bude bolji, i da svako od svog postenog rada, pa makar to bio i minimalno placeni posao, moze da zivi sa nekim minimumom dostojanstva i pristojnosti.

Ali sistem nije takav. I to znamo, odnosno trebalo bi da znamo, pa u skladu sa tim i da organizujemo svoj zivot.

Sta da ti kazem, 1993. godina, zima, dolazi otac iz doma zdravlja (internista-kardiolog), donosi platu od koje smo uspeli da kupimo pola kila pasulja.
Ja imam 15 godina, prodajem cigare na stoličici, na ulici, i zaradjujem za dan njegovu platu.

Sve razumem odlicno. Ali moramo i da preuzmemo odgovornost za sopstvenu sudbinu.

Ja sam rodjen 1978.
Tako da sam i ja ziveo u svim tim drzavama.

Slazem se apsolutno da treba sistem da bude bolji, i da svako od svog postenog rada, pa makar to bio i minimalno placeni posao, moze da zivi sa nekim minimumom dostojanstva i pristojnosti.

Ali sistem nije takav. I to znamo, odnosno trebalo bi da znamo, pa u skladu sa tim i da organizujemo svoj zivot.

Sta da ti kazem, 1993. godina, zima, dolazi otac iz doma zdravlja (internista-kardiolog), donosi platu od koje smo uspeli da kupimo pola kila pasulja.
Ja imam 15 godina, prodajem cigare na stoličici, na ulici, i zaradjujem za dan njegovu platu.

Sve razumem odlicno. Ali moramo i da preuzmemo odgovornost za sopstvenu sudbinu.
Da, zato sistem u nudi razna moralna posrnuća kako bi stekli uspijeh, samim tim i antiheroje tipa "dule pacov", ili realni životni likovi koje gledamo svaki dan po tv-u, na pinku, informeru i sl.
Nije nužno tako, može i na pošteno, postoje mali džepovi i mali putići kroz koje se može provući, ali to je rezervisano za opet manjinu.

Seren Kjerkegor - "svaki pojedinac, a ne društvo ili religija isključivo je odgovoran za davanje smisla životu i njegovom strasnom i iskrenom življenju, ili „autentičnosti”.

Da se vratim na oportunizam još jednom, ako se nalazite u takvom okruženju, da je to usvojeno ponašanje većine oko vas, a vi niste takvi, bićete apsolutno smatrani za budalu jer niste kao oni.

Zato treba promeniti okruzenje.
A ljudi su (bar velika vecina), iz ko zna kojeg razloga, postavili stvari tako da je promena okruzenja "no-no", maltene kao jeres.
Zato mnogi to ni ne razmatraju kao opciju.

Oportunizam i ambicija se cesto smatraju losim, ali oni sami po sebi to nisu.
Ukoliko covek postavi i ostvari ambicije i usput koristi prilike, a pri tome ne cini moralne prekrsaje, on radi potpuno ispravnu stvar.

Oportunizam i ambicija se cesto smatraju losim, ali oni sami po sebi to nisu.
Ukoliko covek postavi i ostvari ambicije i usput koristi prilike, a pri tome ne cini moralne prekrsaje, on radi potpuno ispravnu stvar.
Oportunizam nije nužno loš u pojedinačnim slučajevima, ali ako sumiramo većinu pojedinačnih primjera, doći ćemo do zaključka da ipak jeste, laktanje i zanemarivanje drugih uz pasivno nanošenje štete drugima su dozvoljena pravla oportunizma. Tako ćete čuti na svakom koraku ili pak vidjeti to njihovim ponašanjem, ono "ma ko ka ebe"..
Evo jedan zanimljiv primjer, kolega zove na slavu par nas, kao eto čast će mu biti da dodjemo, zamolio nas još, meni malo čudno nismo dolazili sve te godine, a sad zove, reko ajde red je kad zove..
Sjedimo ti mi, pričamo.. i ustaje ti on teatralno u jednom momentu pred nas sa već pripremljenom pričom, znate kako ljudi, moj sin ovo ono, dobar vrijedan momak tako, onako.. i dolazimo do toga da je on preko neke šlj stranke dogovorio da će pokušati skupiti odr. broj glasova i moli nas da zaokružimo taj br. na listiću, kako bi mu se sin zaposlio i to na neki bezveze posao koji su mu obećali, minimalac.. ja u šoku, razočaran, pa reko u sebi "mjku ebem i slavu i sve", zato si nas zvao.. i sad tu te on zbog svog oportunizma tebe koji nemaš veze s takvim načinom života, stavlja pred svršen čin, ili ćeš mu biti "prijatelj", "dobar" da to uradiš, ili ćeš ga izdati i biti "loš", tako ti ljudi to vide.. on će iz svoje percepcije tebe okarakterisati tako zaista i to će drugima pričati o tebi, to čini u suštini jednu društvenu okolinu bolesnom jer živi i prihvata takav način života.

Opet sve to zsvisi od okruzenja.
Ako je okruzenje kanalizacija, onda ce najuspesniji biti pacovi.
Ako je okruzenje savana - najuspesniji su lavovi.
A svako od nas treba da bira okruzenje.
Covek moze sam da se pomeri - covek nije drvo.
Znam šta pričaš jer sam i ja napustio ne zemlju i regiju već kontinent.
Ali.
Problem je jer većina ne može promijeniti okruženje, prilike budu jedne u jednom trenutku, u drugom ili za godinu, dve, pet, budu neke druge prilike odnosno neprilike, npr. neko ko se školovao srb i zaposli se recimo u bolnici, ili bilo gde drugo, i pusti korjenje koje ga sve više veže za to gde jeste, djeca krenu u školu, kuća uzeta na kredit 25 god. i sad dolaze neprilike, imaš kredu, druga situacija na poslu, i dolaze izazovi razni i šanse, ucjene, podmetanje itd. npr. neko će se naći u situaciji da mora prodati sebe, pristati na odredjene zahtjeve koji dolaze odozgo kako bi npr. osigurao i sačuvao svoju poziciju tu gde jeste, jer u suprotnom možda će biti sklonjen a neće moći otplaćivati kredit u koji se uvalio i sl. more je ovakvih primjera, i onda ljudi dovedeni pred svršene činove nemaju mnogo opcija, ili, ili, promjeniti neko okruženje a biti toliko vezan je teško. More je ovakvih primjera, ljudi prodaju sebe zarad egzistencije, i onda pate zbog toga, mrze sebe, zemlju, sve, uzimaju bensedine, alkohol, cigare itd. izgube osmijeh skoro zauvijek..

Nista ne ocekuj od drugih i nista te nece iznenaditi.
Samo bih ovde dodao, očekujem najgore i ne nadam se najboljem, npr. lakat u rebro, podmetnutu nogu, nož u ledja.. ako se to pak ne desi, tj. ako se ništa ne desi, onda sam prijatno iznenadjen da nema ničega, ako se desi naprotiv nešto dobro, prijateljski akt, onda je to baš prijatno iznenadjenje.

Cekaj pitao si sta je najboljli pristup....to znaci da nije najbolji pristup da ocekujes pa da se usrecis sto nisi dobio lakat...

Bolji pristup je da ne ocekujes lakat, ali kad ti ga babac koji je zilav iz ko zna kojih razloga zabije , a meni se to desilo u 10 ujutru u polupraznom tramvaju pri ulasku , jos ima samo jos 3 stanice, da me ubijes nije mi jasno zasto je babac snazno nabio lakat u moja rebra....e onda da ti se ne desi kao meni posle 72h nespavanja da te taj gest dovede kratkotrajno do toga da ti dodje da babu bacis u cosak....

To je zbog tih 72h nespavanja...i tad sam resio da necu sebe dovesti u situaciju da se to ponovi, a zasto mi je babac nabio lakat kad nije bilo ni guzve a ima jos jedna stanica pa novo groblje i posle jos 1 pa kraj...to mi nije jasno...osim ako ni ona nije spavala 82h...

Ali da me je urnisala sa tim udarcem laktom jeste...razbila me skoro kao u ragbiju , malo ali samo malo slabije....sto bi vi rekli em mucki em besomucki...
Nisam video gde je sisla....sto da gledam kad necu joj nista....

Prosto pitanje, koja filozofija se najbolje uklapa tako da se podnesi i živi život u skladu sa nehumanim kapitalističkim sistemom?
Postavio si prosto pitanje i evo ti prost odgovor.

Najbolja filozofija pomoću koje čobek u kapitalističkom sistemu može najbolje da se suprostavi nehumanom kapitalističkom sistemu je kapitalistička filozofija.

Ovo logičan je odgovor. Naime, ako se kapitalistički sistem zasniva na principu prava jačega i prirodne selekcije, tada će čovek u njemu najlakše da preživi samo ako se i sam bori protiv svih i uspe sve druge da zgazi i izađe na površinu kao pobednik.

Kraj diskusije!.
Epitet nehumani dodajem jer su prioritetne vrijednosti u kapitalizmu, profit koji je skoro uvijek iznad ljudskih potreba, stvaranje ekonomske nejednakosti, podsticanje materijalizma naspram duhovnosti, eksploatacija i dr.
Otprilike iz ličnog ugla uprošteno, ovako vidim,
1. Makijavelizam bi bio vjerovatno najefikasnija filozofija, jer on dovodi do toga da se jedinka savršeno ponaša u ovom sistemu, tj. da se dokopa moći i da odbaci etička i moralna načela kako bi se ostvario lični interes, profit/moć, jer tako je lakše, pošto moral i etika često ograničavaju taj put.
2. Oportunizam, iako nije formalna filozofija, ova filozofija pomaže jedinkama u kapitalizmu da hvataju svaku priliku koja im se ukaže, ne obazirući se mnogo na etička i moralna načela. Fokus na trenutnu korist, rezultira uglavnom erozijom sopstvenog dostojanstva i integriteta. Oportunizam takodje daje vjetar u ledja prostituciji moralno-fizičkoj u cilju sticanja kakvog takvog ličnog interesa. U praksi, otkucaj kolegu, ljubi šefa u dupe, tapši kad ti se ne tapše, skini gaće za dobru poziciju i sl.
- Pošto je kapitalistička struktura piramidalna, to znači da ne mogu svi isplivati na površinu koliko god se bavili makijavelizmom, a pogotovo oportunizmom, pozicije moći su vrlo ograničene, što uključuje drugu filozofiju, filozofiju većine, tj. šta bi bila preporuka za istu?
3. Predlažem, stoicizam, dakle, prihvatanje situacije koja je izvan naše kontrole što se savršno uklapa tako da se prihvati volja i nevolja odozgo. Samokontrola i disciplina u istrajavanju. Npr. svjedoci smo mnogih nepravdi oko nas, ali stoicizam će učiniti da to prihvatimo stoički, da se ne ljutimo, tako je kako je, racionalni i pribrani ostajemo u svakom trenutku. Iako stoicizam podržava odredjene vrline, sa druge strane, jednim dijelom on podržava reći ću životinjsko ponašanje ljudi u zajednicama koje su upitne što se tiče humanosti, pa tako i u kapitalizmu, ili npr. Orvelova "životinjska farma". Jer životinje instinktivno prihvataju život kakav takav i ne razmišljaju dalje, ne brinu o problemima budućnosti i prošlosti, dakle nemaju briga, a nemati briga je stoički, jer trošiti energiju oko toga je besmisleno ako se ništa ne može promijeniti, prihvatiti sve neizbježnost i nepravde, živjeti u skladu s tim.

Back