NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI PROLAZIĆE KROZ VOJVODINU!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.422
Tunel koji će uskoro početi da se gradi, a rok za kraj radova je mart 2024. godine, biće najduži u našoj zemlji, nalazi se na novoj deonici i, ono što većini ne bi palo na pamet - ne prolazi kroz neke teško pristupačne delove naše zemlje, već kroz Vojvodinu, doduše, u onom jedinom njenom delu gde nije ravna. Srpska i kineska strana potpisale su 6. oktobra komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice duge 47,7 km od Novog Sada do Rume. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i Džang Sjao Jen, direktor kompanije CRBC China Road and Bridge Corporation, stavili su potpis na projekat vredan 606 miliona evra, a prema najavama predsednika Srbije, Fruškogorski koridor biće otvoren za saobraćaj do 15. marta 2024. godine, što su rekordni rokovi. Na ovoj brzoj saobraćajnici sa četiri kolovozne trake širine po 3,5 metra biće izgrađen i najduži tunel u Srbiji – "Iriški venac", dugačak 3,5 kilometra.

Šta će sve da poveže

Izgradnjom Fruškogorskog koridora, i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, Vojvodina će se povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno, biće bolje povezani važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, ovaj putni pravac predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom. "Fruškogorski koridor se nadovezuje na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad – Zrenjanin - granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica. Ima za cilj da rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora”, navode iz Koridora Srbije.

Dva izazova
Kako ističu sagovornici "Blica" iz Koridora i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najteža za izgradnju će biti Deonica 2 zbog izgradnje tunela „Iriški Venac“, koji će se i najduže raditi, i Deonica 3 zbog mosta preko reke Dunav. Ujedno, ta dva objekta će biti i najveći izazov za neimare.

Najduži tunel u Srbiji

Tunel "Iriški venac" kroz Frušku goru činiće dve cevi dužine od po 3,5 kilometara i to će biti najduži tunel u Srbiji. Ulazni portal tunela "Iriški venac" nalazi se na oko 500 metara južno od naselja Paragovo, dok se izlazni portal nalazi na oko 2 kilometra istočno od naselja Vrdnik.

1603118791835.png

I tako dalje i tako bliže, ostatak ovog podužeg teksta imate na ovom linku: https://www.blic.rs/biznis/najduzi-...lZA4-xy0rk0XHjkmMc5ZbKLU3RwBRt444DB8UhWRkhwHU

Sad me zanima hoće li od toga stvarno biti nešto ili je sve šarena laža? Odakle novci kad su naši dugovi već prilično uvećani, pogotovo u ovo koronsko vreme? Mislim, bilo bi lepo, samo ...
 

Back
Top