Najdraži ženski književni lik

Neznam da li je baš najdraži ali sigurno ženski lik koji je ostavio najjači utisak na mene je madam Bovari. To nije knjiga za tinejdžere a ja sam je morao pročitati u prvom srednje. Previše je mračna i pesimistična za nekoga ko ima 15 godina.


Da, slazem se.. Dok sam citala knjigu, bila mi je totalno antipaticna i odbojna, ali kasnije, dok sam razmisljala o njoj, mogla sam da se poistovetim sa nekim njenim razmisljanjima...
Takodje, jedan od zenskih likova koji su mi ostali u lepom secanju- Tatjana iz Tvrdjave
 
Sam roman "Madam Bovari" nije mi odvratan nego je taj glavni ženski lik nekako surovo realističan, pretežak za nježnu tinejdžersku dušu. A "Tvrđavu" sam takođe čitao i to jako davno ali se sjećam da mi je ostavila prijatan utisak. Roman je u stvari skoro u potpunosti autobiografski.
 
Morgana "Magle Avalona"
Deneris "Pjesma Leda i Vatre"
Raksha "knjiga o Dzungli" jeste da je vuchica, ali je i zensko :D
Grushenjka "Braca Karamazovi"
Merik, istoimena knjiga od Anne Rice
Kontesa Nera, serijal "Grichka Vjeshtica" od Zagorke J.
Luna Lovegood, serijal Harija Potera

eheh... ima ih podosta :)
 
Natasa (?...) ... iz "Ponizeni i uvredjeni"... kako sam davno to citala... ali je ona ostavila veoma jak utisak na mene..mozda najjaci. Tada. U romanima Dostojevskog likovi zena stvarno ostavljaju utisak... kad malo razmislim, skoro svako njegovo delo koje sam citala je ostavilo poneki zenski lik upecatljiv, intenzivan, cesto nekako iskidan, nesrecan...

Da, Dostojevski ima najjače ženske likove... i likove generalno, naravno.
U svakom njegovom delu imam poneki omiljeni ženski lik...
Nastasja Filipovna ("Idiot") mi je ipak omiljena. (Od manje poznatih, da pomenem naslovnu junakinju pripovetke "Krotka")

druge omiljene junakinje:
Margarita ("Majstor i Margarita", Bulgakov)
Catherine Earnshaw ("Wuthering Heights" Emily Bronte)
Hester Prynne ("Scarlet Letter", Nathaniel Hawthorne)
Vera Kroner ("Upotreba čoveka", Tišma)
Renata ("Ognjeni anđeo", Valerij Brjusov)
Tess ("Tess of d'Urbervilles", Thomas Hardy)
 
Poslednja izmena:
Likovi Dostojevskog jesu upecatljivi ali nisu stvarni. Nastasja Filipovna je velicanstvena boginja, ali nekog paralelnog sveta.
Margarita je previse vestica da bi bila dovoljno ziva zena.
Karenjina jeste vrhovno bozanstvo sve ruske knjizevnosti, ali meni omiljeni i najzivotniji, najstvarniji, i najromanticniji u istovreme, zenski lik kod Rusa je Pasternakova Lara (bez obzira na sve moguce nedostatke samog romana).
 
Meni se Margarita nije nešto dopala, doživela sam je patetičnom, što ne znači da ću kada je ponovo budem čitala (uskoro) da tako mislim. Čitala sam je pre pet godina, u srednjoj školi, a misao mi je sada prilično odmakla.

Volela sam i ja Lilijan dugi niz godina... Dopadala mi se njena hrabrost i način voljenja.
 

Back
Top