Najčešće bolesti i štetočine biljaka

vecic

Zaslužan član
Moderator
Poruka
141.021
I pored sve brige o našim biljkama, uvek će se javljati bolesti i štetočine. Pojava nekih bolesti i štetočina je periodična, dok se druge javljaju redovno svake godine. Od bolesti redovno se javljaju: plamenjače, pepelnice, bakterijska palež, krastavost biljaka, uvenuće, truleži, šupljikavost lišća, rđe, monilioza.

Pepelnice

Ova grupa oboljenja karakteristična je po simptomu u vidu belih, brašnastih prevlaka, koje se najčešće nalaze na vrhovima mladih grančica, pupoljcima, cvetovima i mladim plodovima. Pojavi pepelnica pogoduje kišovito vreme i povišena temperatura. Na mestima koja su vetrovita, na kojima je dobro prozračivanje, pepelnica se manje javlja.
Pepelnice se javljaju na različitim biljnim vrstama, umanjuju prinose, tržišnu vrednost plodova, mogu dovesti i do propadanja gajenih biljaka. Javljaju se na: jabuci, jagodi, krušci, vinovoj lozi, krastavcu, dinji, lubenici, tikvicama, tikvama, grašku, detelini, ruži i drugim brojnim biljnim vrstama, kako proizvodnim, tako i ukrasnim.
Mere zaštite su sadnja ili setva otpornih sorti. Ne saditi biljke pregusto, kako bi se obezbedilo provetravanje biljaka. Preventivno koristiti preparat od rastavića ili od belog luka. Soda bikarbona je efikasna u borbi protiv ove gljivice. Uklanjati zaraženje delove biljaka. Dobrim su se pokazali sumpor i kalijumov sapun.
HfZawRW.jpg


Plamenjače

Ova grupa oboljenja javlja se redovno svake godine. Plamenjače mogu u potpunosti uništiti useve, posebno povrća. Simptomi oboljenja su pege koje se prvo javljaju na listovima, ali se šire na stabljike, plodove, krtole. U početku su vodenste, tamnije obojene, a tokom vremena njihova boja se menja i postaju braon. U uslovima povećane vlage, na naličju lista pojavljuje se beličasta prevlaka od gljivice. Izazivaju propadanje plodova na biljci, ali i uskladištenih plodova i krtola.
Plamenjače se javljaju tokom vremena povišene vlage i umerene temperature. Veoma je značajno oboljenje vinove loze, paradajza, krompira, krastavca, dinje i pojedinih godina može u potpunosti da uništi usev. Najznačajnija je bolest krompira i paradajza.
Biljke saditi na terenima sa dobrom ventilacijom. Saditi otporne sorte. Vršiti preventivna tretiranja preparatima od koprive, mleka. Kod pojave bolesti koristiti preparat od belog luka. Najveći efekat ima naizmenično tretiranjenje ovim preparatima.
y10GmWS.jpg


Šupljikavost lišća

Još jedno oboljenje koje izazivaju gljivice. Javlja se na većini voćnih vrsta, naručito na višnji i šljivi. Pored višnje i šljive javlja se na trešnji, breskvi, kajsiji. Na listovima se formiraju pegice koje postaju braon i ispadaju. Listovi ostaju sa mnogo rupica. Intenzitet pojave oboljenja povezan je sa povećanim padavinama.
3eu7IhC.jpg


Krastavost jabuke

Krastavost izaziva gljivica Venturia inaequalis, a simptomi se pojavljuju na svim delovima krošnje. Javlja se u uslovima povećane vlažnosti i hladnog proleća. Prvi simptom su maslinasto-braon pege na listu i lisnoj dršci. Oboljenje izaziva smanjeno formiranje cvetnih pupoljaka, opadanje zelenih plodova, defolijaciju (opadanje listova), umanjuje tržišnu vrednost plodova i sposobnost čuvanja plodova u skladištima.
NBLdAg8.jpg
 

vecic

Zaslužan član
Moderator
Poruka
141.021
Rđe

Rđe su grupa oboljenja koja se prepoznaju po grupicama spora na površini biljnog tkiva, koje imaju boju rđe. Pojavi oboljenja pogoduju kišovito i oblačno vreme. Dovodi do defolijacije zaraženih biljaka. Javlja se na žitaricama, luku, pasulju, ribizli, ruži i drugim biljnim vrstama. U zaštiti koristiti preparate od rastavića ili pelina.
1KZTwMR.jpgTruleži

Ovo je velika grupa oboljenja, a najznačajni predstavnik je oboljenje siva trulež. Izaziva propadanje plodova, ali i celih biljaka. Veoma često oboljenje, koje se javlja u uslovima povišene vlage. To je bolest velikog broja biljaka, naručito su ugrožene: jagode, vinova loza, paradajz, maline. Biljke ne saditi pregusto, ne preterivati u đubrenju i zalivanju. Biljke tretirati koprivom, preparatom od belog luka, sodom bikarbonom.

RNjyBjW.jpg


https://www.agroklub.rs/
 

gost 420053

Domaćin
Poruka
4.953
Zbog ovoga se vise ne bavim organskom proizvodnjom hrane:
NEZARA VIRIDULA L. (HETEROPTERA: PENTATOMIDAE) — STENICA

images


1_4.jpg

Nastale verovatno prekomernom upotrebom insekticida na drugim kulturama gde se razmnozava njen prirodni neprijatelj
mala osica koja busi njihova jajasca.
Osice se sad namenski proizvode i izvoze u mnogim zemljama zato sto je suzbijanje ovih stenica takoreci nemoguce.
Posto postoji nekoliko razvojnih oblika potrebna su stalna tretiranja insekticidima u kratkim vremenskim razmacima,
ali svi ti pesticidi imaju karencu koliko se voce i povrce ne sme upotrebljavati za ishranu .
Prostom matematikom se dolazi da je zakonski nemoguce to raditi ili nasuprot tome ako se radi onda su proizvodi nebezbedni za ishranu .

( i + Poljske i povrtarske stenice raznih formi.)
 
Poslednja izmena:

gost 420053

Domaćin
Poruka
4.953
http://polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/~svetodavstvo/node/3551

Posto su te stenice "okupirale" Srbiju prosto je nemoguce imati zdravu hranu bez upotrebe njenih prirodnih neprijatelja.Stenice buse plodove , sisaju sok, i ostavljaju za sobom toksin.
Izgled voca i povrca koje su napale ove stetocine :

gql8CZLi36KcvIV3ZPmBL0ePMpYGMIF10stKim4io9kICSuE4HSON63oqICZmP2ihGvZHladkbl7btpaqTcuE6Jd3nm1I2Uohw2tWEBh03O_rYJbmZuhWhGPIkM


rgwIsTqbl7mwMBpKTQ5VutiNVkZ4nagz2DVKZyxStiGiPeYqnGnVMJEr5X6cSJJszTMFZ2oF_vKEp6GXhZ7hMtLNrOPKbLQWnZTs6CewxuDHGIy2HfopCroyJLMmgfg7

Inace , pocele su da napadaju sve , blitvu, spanac, salatu , cak i ljute paprike.
Po svemu i velicini stete moze se traziti odgovornst ministarstva poljoprivrede za nereagovanje .
 
Poslednja izmena:

vecic

Zaslužan član
Moderator
Poruka
141.021
Lisne vaši


Lisne vaši se javljaju svake godine. Naseljavaju mlade biljne delove, koji su sočni i mekani. Pojavljuju se tokom proleća. Lisne vaši bodu i sišu biljne sokove. Mogu izazvati deformaciju biljnog tkiva i sušenje biljnih delova. Napadnute biljke zaostaju u porastu, slabije cvetaju i formiraju plodove, podložne su pojavi oboljenja. Lisne vaši žive u simbiozi sa mravima koji se hrane "mednom rosom", koju one izlučuju.

U zavisnosti od toga o kojoj se lisnoj vaši radi, primenjuju se različiti preparati od koprive, belog luka, mleka, ljute paprike, duvana, pepela.

EWfnrNH.jpg
 

vecic

Zaslužan član
Moderator
Poruka
141.021
Mineri lista

Mineri lista su mali insekti, čije larve u tkivu lista prave hodnike i ishranjuju se. Zbog napada ovih štetočina biljke se iscrpljuju, jer dolazi do smanjenja asimilacione površine lista. Borba protiv lisnih minera je veoma kompleksna i zahteva kombinaciju različitih metoda.

ZL2Q2Nu.jpg


Puževi

Puževi, posebno puževi golaći, tokom prošlih godina su postali velika napast. Do njihove prekobrojnosti dolazi nakon blagih zima i vlažnog proleća. Najveće štete pričinjavaju u rasadničarskoj proizvodnji i proizvodnji povrća. Mogu se suzbijati upotrebom piva, palente, zatrovanih mamaca.

b10oqWT.jpgBuvači

To su sitni insekti. Odlikuju se malim, sjajnim telom. Boja tela može biti crna, braon, kombinacija žute i crne boje. Štetu pričinjavaju odrasli insekti, koji najčešće napadaju kupusnjače. Pojavi buvača odgovara toplo i suvo vreme. U suzbijanju buvača koristi se navodnjavanje, malčiranje, preparati od belog luka, duvana, ljute paprike.
AiGQ1AS.jpg
 

vučji čopor

Legenda
Poruka
58.552
Не знам како се зове овај паразит ( мишица) која напада храстов лист. Она исисива лист и прави овакве куглице у које оставља своја јаја. када сазри буши рупицу на куглици и излеће нова генерацијамушица.

паразит.jpg


куглица.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.