Najbrzi avion, X-43A

ninpo masinac

Zainteresovan član
Poruka
305
NASA Plane Breaks World Speed Record
VOA News
28 Mar 2004, 00:54 UTC

NASA says it has set a new flying world speed record.
The U.S. government space agency launched its X-43A pilotless plane Saturday, which briefly flew at seven times the speed of sound before plunging into the Pacific Ocean.

The little jet, released from the wing of a launch plane in mid-air, zoomed at slightly more than Mach 7 (about 8,500 kilometers-an-hour) at its fastest moment.

The three-and-a-half meter long aircraft had a cross between a jet engine and a rocket engine, known as a scramjet. The previous world record for speed by a winged aircraft was set at Mach 6.7 in 1967.

In 2001, a similar test-flight ended when the jet veered off course and NASA destroyed it.
 
Napreduju,napreduju.Ali džaba im to kad taj avion po svemu sudeći će imati istu sudbinu kao i njegov predhodnik X-30.Jer i pored toliko uloženog novca u projekat X-43 on ima par veoma bitnh nedostataka koji Ameri još nisu u stanju da otklone. :D
 
Slazem se sa tobom, medjutim dobra stvar je to sto je taj avion i scramjet motor uopste evolucija u tom segmentu vazduhoplovstva. Par decenija nismo videli nista posebno novo osim mozda stealht tehnologije u vazduhoplovstvu. Mahom je sve zasnovano na revolucionim tehnoloskim pronalscima iz doba hladnog rata, izgubio se taj zamajac razvoja avijacije, tako da svako osvezenje ovog tipa je dobrodoslo.
Pozdrav
 
Scramjet motor jeste veoma značajan napredak u oblasti vazduhoplovstva ali je činjenica da on neće imati neku značajnu primenu u skorijoj budućnosti(iako se na njemu radi još od 50ih i 60ih godina prošlog veka).Za razliku od njega sa stehlt tehnologijom su dosta napredovali.Posle nekoliko promašaja(F-117, B-2) konačno su uspeli da naprave "pravi" avion sa stehlt tehnologiom F-22 koji polako ulazi u operativnu upotrebu.
 
Ocu da kazem da se sada iskreno radujem svakom napredku u vazduhoplovstvu, koje je zaista na nekoj nizbrdici nakon 11.9. Svaka vest tog tipa me raduje, iako se slazem sa tobom da taj isti motor nece imati primenu jos par decenija, ali nesto se radi i nesto se desava u toj 'agoniji'. Pre neki dan mi kolega kaze ' hvala Bogu pa su napali voz u Madridu', ja ga pitam da li je normalan, kako bre voz pa to je jos gore za nas obican narod koji se dosta vise vozi vozom, a on kaze, 'ma hvala Bogu samo da vise ostave avione na miru, da mozemo nesto da radimo i pravimo'.
Zvuci glupo i bezobzirno ali ipak je tako sada, i donekle je u pravu.
Pozdrav
 
Naravno da se i ja,kao i ti i bilo koi drugi ljubitelj vazduhoplovstva,radujem svakom napredku u toj oblasti.
Što se tiče pitanja o scramjet motorima evo ukratko odgovora: scramjet motori su avio motori koji za pogonsko gorivo koriste tečni vodonik(liquid hydrogen).Njihov razvitak datira još iz 50-ih godina prošlog veka.Prvi takav motor je napravila fabrika "Pratt & Whitney" i ugradila ih u prototipove aviona YF-71(danas Sr-71) i CL-400 Suntan, a kasnije se pokušalo(još uvek pokušavaju)da ih ugrade u avione koji bi za jako kratko vreme prelazili ogromne razdaljine i leteli čak u svemir...
 
...(X-30,X-33,X-43).Najveći problem sa tim motorima je ustvari to gorivo(tečni vodonik) tj.njegova eksplatacija kao i velika potrošnja.Mada se priča da su ti problemi donekle rešeni na njihovu primenu će mo još dosta da pričekamo.Ovo baš i nije bilo ukratko :lol:
 

Back
Top