Najbolji gitarista svih vremena

Ko je najbolji gitarista svih vremena

• Eric Clapton

• Jimmy Page

• Jeff Beck

• Jimi Hendrix

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Manite se agresivnih gitarista.Eric Clapton je car i gospodin za gitarom.Njegova gitara je melodicna i njegove solo deonice su melodija u slast za usi.Kad se on pojavi kao da svima biva jasno ko je car za gitarom.I solaze sa Cream i Blind Faith su mi odlicne ali moze se primjeititi jedan malo jaci prijatan riff stil.

Pre svega. po meni postoje dve vrste gitarista, jednima je gitara u funkciji muzike, dok drugima suprotno, muzika sluzi za gitaru... Ove druge nazivam "tehnicarima", oni znaju perfektno da sviraju tehnicki ali je gitara sam sebi cilj, sviraju samo da bi pokazali kako znaju svirati a ne moze se uzivati u toj "muzici"...
Nemaju "dusu"... NE TREBA SPUSTITI IZ VIDA DA JE MUZIKA UMETNOST I ZABAVA, CILJ MUZIKE JE DA PUBLIKA UZIVA (ako vec neko nastupa i izdaje albume, jer je i to tacno da pre svega treba da uziva autor, ali ako jedino on uziva onda nek to radi kod kuce)... Ovi pisu pesme takve da to ne mozes slusati nego se samo divis kako svira, dok ovi prvi pisu muziku pravu, melodicnu, i njima sviranje je u funkciji pesme tj. da jos bolje i lepse zvuci...
Gitaristi iz prve grupe su svi BLUZERI (R. Johnson, Albert Collins, 3 Kinga, J. Lee Hooker, Muddy Waters, Lightnin' Hopkins, itd. da ne nabrajam svakog), Chuck Berry, ERIC CLAPTON, JIMMY PAGE, HENDRIX, BLACKMORE, KNOPFLER, MOORE, SANTANA, GILMOUR, SRV, Alvin Lee, Rory Gallagher, P. Townsend, Keith Richards, A. Young, Allmann itd.
Tehnicari su : Satriani, Vai, Malmsteen, Beck, Gilbert, Petrucci, E. Johnson, Batio, Wylde, Rhoads, Darrell i svi ostali metalci ("Jace-Brze"-gitaristi), mozda ovo zato sto ne volim metal, ali ono drekanje na gitari 300 na sat ne mogu slusati, bez ikakve ritmike i melodije, samo udri do besvesti...
I jos nesto, kako moze neko za Kurta Cobaina reci da je dobar gitarista, sasvim sasvim prosecan, ne treba pomesati uticaj i kultni status(mada mi je i to diskutabilno) i umece sviranja na gitari... Ocenu metal gitarista slobodno mozete prosiriti i na pankere (oni su jos gori, sa tri akorda biti najbolji gitarista, HAHAHAHAHAHA...)
DAKLE, DA REZIMIRAMO, OVI PRVI SU MUZICARI, koji znaju i da sviraju gitaru, dok OVI DRUGI SU SAMO GITARISTI(objektivno, po tehnickim kriterijumima mozda i jesu bolji od ovih prvih, ALI ONI NISU MUZICARI....

Back