Najbolji domaći album svih vremena Koji je vaš izbor?

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.847
Muzika iz naših krajeva ima posebnu dušu, od nezaboravnih rok albuma do hitova narodne i pop muzike. Ali pitanje svih pitanja glasi: Koji je najbolji domaći album svih vremena?

• Da li je to legendarni "Čokolada" od Idola, nešto iz arsenala EKV-a, Bajagin "Instruktori", ili možda "Riblja Čorba"?
  • Ako ste ljubitelj narodne muzike, da li je to nešto od Šabana Šaulića, Miroslava Ilića, ili možda Lepa Brena?
  • Koji album biste poneli na pusto ostrvo i zašto baš taj?
Podelite svoje mišljenje, omiljene pesme sa tog albuma i kako vas je taj album obeležio. Možda se nećemo složiti, ali sigurno ćemo otkriti mnogo dobre muzike!

Muzika iz naših krajeva ima posebnu dušu, od nezaboravnih rok albuma do hitova narodne i pop muzike. Ali pitanje svih pitanja glasi: Koji je najbolji domaći album svih vremena?

• Da li je to legendarni "Čokolada" od Idola, nešto iz arsenala EKV-a, Bajagin "Instruktori", ili možda "Riblja Čorba"?
  • Ako ste ljubitelj narodne muzike, da li je to nešto od Šabana Šaulića, Miroslava Ilića, ili možda Lepa Brena?
  • Koji album biste poneli na pusto ostrvo i zašto baš taj?
Podelite svoje mišljenje, omiljene pesme sa tog albuma i kako vas je taj album obeležio. Možda se nećemo složiti, ali sigurno ćemo otkriti mnogo dobre muzike!
Ova tema je prilično nezahvalna za razmatranje jer može i hoće nadvladati subjektivno, a dobre muzike je bilo na izvoz na prostorima koje i dan-danas svojatamo čak i ako nismo bili rođeni i doživeli nimalo te već daleke stvarnosti, a pravi znalci za te zimzelene muzičke snage su sada duboko u petoj ili šestoj deceniji života i malo njih će pisati sa namerom da dočara pravo i važno u toj muzici.
Riblja čorba?! Naravno! Bajaga i Instruktori?! Naravno. EKV??? Podrazumeva se! Električni Orgazam? Plavi Orkestar? Vatreni Poljubac? Parni Valjak? Haustor, Babe, Galija, Zdravko Čolić, Dino Merlin, Bijelo Dugme, Valentino, Đorđe Balašević? Sve legendarno, a dosta toga nenabrojano!
To znam i ne merim, ali neko stručniji bi možda uspeo.
Bilo je divno, ali je slutilo na eskalacije koje su se i desile.

"Slušaš narodnjake??? Kako je to bezveze i velika sramota. Nemoj u leksikon više Ljubu Aličića ili Šemsu, nego budi cool, piši Acu Lukasa i Kafanu na Balkanu!":zcepanje:
Trivia-Interesantno mi je da sam u prvi mah pomislila kako bih na tom pustom ostrvu podrazumevano provela podosta vremena! :D

Koliko volim Dina Dvornika, nisam odolela pa sam mu posvetila temu i naređala sigurno 90% njegovih pesama, pa bih na pustom ostrvu slušala upravo to.
"Tebi pripadam", i "Ljubav se zove tvojim imenom" su sa prvog albuma iz 1989. i moje omiljene pesme, ali Big Mamma(1999) mi je odličan album kompletno sa krunom "Dan bezbrižan".
Obzirom da je poživeo kratko, čitav njegov opus doživljavam kao fantastično životno ostvarenje i jednu jedinstvenu celinu, a za najbolji album na prostorima...
trebalo je napraviti neko glasanje i legitiman izbor, jer će retko ko biti objektivan i dobro izmeriti koji je to. Možemo da vidimo koji je bio najprodavaniji, npr., ali najbolji... teško je to reći a ne zbuniti se i želeti da se iskaz promeni više puta.
Razmišljam o omladini i muzici koju slušaju. Razmišljam i o sebi koja sam prevagnula na BTS i tamo nešto skroz strano i daleko, i pitam se ima li još neke dobre muzike ovde ili se iscedilo i stalo sve na jeftino i jadno afektiranje na zadate teme?

Back