Najbolje suvo meso na svetu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.256

Proglašeno je NAJBOLJE SUVO MESO NA SVETU: Mi smo načisto "pukli", ali zato ovaj specijalitet iz komšiluka je pobednik​

Suvo meso je apsolutni kralj mezetluka na ovim prostorima, ali kako je ono cenjeno u poređenju sa drugima.

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta, i dok smo pokušavali da prepoznamo gde se nalaze naši kandidati, kao i pršute i pečenice iz komšiluka u kojima uživamo, u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.
Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šune, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gde se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa delićima masti.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u deset najboljih Suho meso iz Bosne i Njeguški pršut iz Crne Gore.
Za Suho meso su rekli da je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suvo, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna veština i znanja.

Za njeguški pršut kažu – to je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da ceo proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj poslastici.

Suvo meso iz Srbije​

Što se tiče domačih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas – Za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe. Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od 4 do 6 godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.
Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatibora, kao i bukova drva koja se koriste za dimljenje, daju mesu prepoznatljiv, bogat ukus i prijatnu aromu. Spolja je tamno braon boje do crvene, a iznutra tamnocrvene.

izvor City Magazi
https://zena.blic.rs/lifestyle/prog...na-svetu-mi-smo-pukli-hrvati-pobedili/ngmzv4b
 

Back
Top