Najbolja zemlja za zivot po vama van Evrope

Najbolja Vanevropska zemlja za zivot

• Ukupno glasova
    19
ma gde..i ja sam to mislio ali sam na kraju presekao..nema ni jedna na vidiku, osmatraci gledaju..ronio sam i snorkling i sa bocama lagano bez opasnosti..uvek je gomila njihovih okolo koji posmatraju za svaki slucaj... i na kraju idi leti..tad im nije sezona... to se desio izolovan incident..

jedino sta sam postovao da ne ulazim u vodu posle 17
i to ne zbog ajkula nego ostalih riba jer je tad period kad se one hrane pa da me ne grickaju..u gckoj su me stalno grickale male ribice pa znam osecaj..
a i sto bih isao posle 17 u more kad svaki resort ima ogroman akva park
Samo napred, ali odredi zamenu ovde pre nego što budeš otišao. Ustvari nemoj ni da odeš. Šta ćemo mi bez tebe?
Pusti bre taj Egipat, daj nešto normalno.

Koja je to najbolja zemlja,navedite razlog zasto a idealno bi bilo ako ima neko licna iskustva,naravno treba navesti i lose strane,ja sam u anketi naveo neke
sta znam… ako se izuzme trenutna situacija sa ratom u Iranu, mozda Dubai.
turisticki mi je bilo ok, lep, cist, bezbedan grad… doduse malo haotican saobracaj, ali lepo more, lepe plaze, zgrade, duh grada.

sto se tice zivota, ekonomski ako nisi Indijac/Pakistanac i sl. pa da radis dostavu hrane ili najmanje placene posleove, mislim da je OK. Dubai je pre ovog rata bio bukvalno hub za ceo svet, gomila firmi, internacionalno okruzenje, stalno se trazi radna snaga u raznim sektorima, od IT, gradjevina, logistika, turizam. nema poreza na platu sto je ogroman plus, i ako ubodes dobar posao mozes lepo da zivis. trziste je veliko i dinamicno, stalno se nesto gradi i razvija, nije mrtvilo kao u nekim manjim zemljama.

mana je klima, to treba realno reci. leti je pakao, 45+ stepeni, ne mozes napolje normalno da izadjes. ali realno, sve je klimatizovano, kola, trzni centri, kancelarije, metro, cak i stajalista za autobus… tih par meseci ljudi prakticno zive izmedju klime i klime, ostatak godine je priajtno vreme. mi smo bili u novembru, skroz lepo "letnje" vreme sa 30° i toplim morem

jos jedna stvar je bezbednost i red, kriminal minimalan, sistem funkcionise, nema nekog haosa kao u mnogim drugim drzavama. infrastruktura odlicna, sve novo, sve radi... osim mozda pomenutog saobracaja, ali i tu stalno grade dalje linije metroa i puteve. i jos jedna bitna stvar, tu su ljudi iz celog sveta, lako pravis kontakte, otvaraju se poslovne prilike.

naravno, nije sve idealno, kultura je drugacija, pravila su stroza, nisi bas “kod kuce”, ali ako gledas cisto ekonomski i kvalitet zivota, mislim da je dobra opcija.

jedini realan minus trenutno je geopolitika i tenzije u regionu, to ne moze da se ignorise, ali to je nesto sto se menja kroz vreme, nije zauvek stanje. mislim da je previse novca ulozeno tamo da bi jednostavno pustili da se sve urusi... ali da je "ranjiv" sistem... jeste! eto par raketa/dronova koje su negde pale i uruse im ceo sistem. verujem da ce na tom problemu da rade u buducnosti...

Objektivno kada saberete sve kljucne faktore koja to drzava nudi sve

Dobra klima
Dobar mentalitet
Dobar geografski polozaj
Dobra ili solidna ekonomija ne mora biti krem
Povezanost sa svijetom
Hrana
Bezbjednost
Socijalna zastita
Cijene nekrektnina priustive
Zdravstveno osiguranje
Birokratija
Putevi
Polozaj dosljaka
Pasos i status
Ljepota Zena
Najlakse do posla
Najlakse do seksa
Najbrze do drzavljanstva
Broj ostrva
Kulturni zivot
Nocni zivot
Taksi i Bus prevoz
Osmjeh na licu ljuti
Higijena ljudi
Higijena ulica
Opasnost od rata
Obrazovanje

Ja opet kazem nisam putovao van Evrope ali u Evropi kada bih birao neku zemlju po svim mogucim kriterijumima to bi bile samo 3 zemlje

Portugal,Irska, Slovacka najvise nude kada sve saberete

Ne nude ni one sve

Portugal je vjerovatno broj 1 prije par decenija to bi bila Francuska sada vise ne

Portugalci su veseo i pitom narod

Imaju sjajnu,hranu imaju sjajnu klimu i Milionski Grad na Okeanu koji je ujedno i glavni grad, Skoro svi glavni gradovi Eu nemaju izlaz na more ili okean

Portugalci nisu divlji,bezbjednija je drzava od Spanije

Solidna ekonomija nije Norveska ali nije ni Balkan,jaca od Slovenije

Ne mrze druge Evropske narode,u WW2 nisu ratovali

Jedina zemlja gdje mozete u dresu Benfike da odete na stadion Sportinga medju navijace Sportinga i niko vam nece polomiti glavu zato sto navijajte za Benfiku,jos bolje receno navijaci izmijesani cak prate derbi,nema nasa i njihova tribina,ne zivi se tamo brzo a imate sve

Tamo ce uvijek biti mir,samo sa Spanijom se granice sa kojom imaju tradicionalno prijateljske odnose

Poslednja izmena:
Mi često živimo u zabludi da je dovoljno otići negde gde je bolja plata i lepo vreme, i da je to automatski bolji život.

Onda dolazi realnost….
Ljudi odu, pa shvate da ne mogu normalno da komuniciraju, da ne razumeju sistem, da za svaku sitnicu zavise od drugih.
A domaćini? U većini slučajeva korektni, ali rezervisani…niko te ne čeka raširenih ruku, pogotovo ako vidi da nisi spreman da se uklopiš.

Bez jezika teško nadjes dobar posao, nema ozbiljne komunikacije, nema napretka.
Bez razumevanja sistema sano gubiš vreme i novac na birokratiju koja ume da bude gora nego kod nas.
A bez spremnosti da promeniš neke svoje navike i način razmišljanja…ostaješ zauvek na margini kao stranac.

Drugi narodi kao na pr. Italijani ili Grci su to odavno shvatili, pa se povezuju, prilagođavaju i guraju napred.
Kod nas se i dalje očekuje da se sve prilagodi nama, zato i imamo toliko neuspesnih gastosa.

Mi često živimo u zabludi da je dovoljno otići negde gde je bolja plata i lepo vreme, i da je to automatski bolji život.

Onda dolazi realnost….
Ljudi odu, pa shvate da ne mogu normalno da komuniciraju, da ne razumeju sistem, da za svaku sitnicu zavise od drugih.
A domaćini? U većini slučajeva korektni, ali rezervisani…niko te ne čeka raširenih ruku, pogotovo ako vidi da nisi spreman da se uklopiš.

Bez razumevanja sistema sano gubiš vreme i novac na birokratiju koja ume da bude gora nego kod nas.
A bez spremnosti da promeniš neke svoje navike i način razmišljanja…ostaješ zauvek na margini kao stranac.

Drugi narodi kao na pr. Italijani ili Grci su to odavno shvatili, pa se povezuju, prilagođavaju i guraju napred.
Kod nas se i dalje očekuje da se sve prilagodi nama, zato i imamo toliko neuspesnih gastosa.
Realno gledajući mi spadamo u prilično dobro integrisane gastose, ako i prva kuburi, druga treća generacija je već potpuno asimilovana gde god da je.

Realno gledajući mi spadamo u prilično dobro integrisane gastose, ako i prva kuburi, druga treća generacija je već potpuno asimilovana gde god da je.
Ne znam da li bi se skroz složio sa time.

Većina naših dolazi kao ekonomska emigracija, pa roditelji često nemaju znanje ni mogucnosti da usmere decu. Klinci nauče jezik, ali su prepušteni sami sebi u daljem razvoju.
A konkurencija su im domaći sa konekcijama i generacijskim iskustvom, plus ekstremno ambiciozni Azijati koji guraju decu maksimalno.

Razmisljaj koliko hoces ali cim moras da razmisljas to znaci da su tvoja iskustva potanka a pogledi nedovoljno siroki da bi se razumio neko ko ne razmislja po obrascima na koje si ti navikao!
Ima velikih ljudi koji su se vratili , ili na relaciji , ali moj stav je da su oni bili veliki ljudi i ovde , otkriveni ili neotkriveni , pre nego su otišli tamo gde su razvili sebe .

Onda dolazi realnost….

Pa kad smo visa civilizacija od egiptskih bezboznickih plemena-grka,italijane necu ni da komentarisem.Samo povratak dedovini srbina spasava.

Pa kad smo visa civilizacija od egiptskih bezboznickih plemena-grka,italijane necu ni da komentarisem.Samo povratak dedovini srbina spasava.

Jeste, to je tako dok sediš u svojoj sobi i zamišljaš svet spolja 😏
U realnosti, ta uzvišena „civilizacija“ nije sposobna da nauči jezik, nađe dobar posao, češe jaja po kafićima i razglaba kako da ostane duže na socijalnoj pomoći…

Dugo sam se lomio da li da ostanem u NZ ili da se vratim u Nemacku.
NZ je bolji zbog klime i mnogo su ljudi opusteniji.
Sa druge strane, nema zdravstveni i skolski sistem dobar kao u Evropi.

Ali glavna mana je udaljenost od svega.
Mnogo je daleko.

Novi Zeland je samo za one koji su resili da odu i da ostanu tamo. Svako putovanje zahteva preozbiljno planiranje.

A Evropa: za 2-3h avionom sam od mog mesta udaljen do svake bitne tacke u Evropi. To mi je, sada, nezamenjivo 😎

Back