NAJ PRODAVANIJI AUTO SVIH VREMENA JE ???

Sizif:
Ne morate da se mučite razmišljajući - najprodavaniji auto svih vremena je Toyota Corolla, preko 25 miliona prodato je do 2000 godine, a prodaje se i dan danas...

Pomenuta Corolla proizvodi se više od 30 godina i samo prenosi ime na svaki novi naredni model koji nema veze sa prethodnikom. Štancuju je roboti i projektuju kompjuteri. Buba sa 22 miliona nastajala je takođe u savremenim tehnološkim vremenima i proizvodila širom sveta, što će reći da je cifra impozantna ali... Proizvesti i prodati 15 miliona početkom dvadesetog veka,bez robota i kompjutera ipak je uspeh vredan pažnje. Znači ipak "plehana Lizi" (FORD T).

Pitanje je bilo koji je najprodavaniji auto svih vremena, a ne koji je prodavan najviše bez upotrebe robota u proizvodnji ili koji je najduže bio neizmenjen i sl.

Dakle, najprodavaniji auto svih vremena je Toyota Corolla, iako naravno i "Buba" i Ford-T zaslužuju "honorable mention".

P.S.Čak i Zastava 101 zaslužuje sve počasti, pravi se od 1971!

Sizif:
Pitanje je bilo koji je najprodavaniji auto svih vremena, a ne koji je prodavan najviše bez upotrebe robota u proizvodnji ili koji je najduže bio neizmenjen i sl.

Dakle, najprodavaniji auto svih vremena je Toyota Corolla, iako naravno i "Buba" i Ford-T zaslužuju "honorable mention".

P.S.Čak i Zastava 101 zaslužuje sve počasti, pravi se od 1971!

Postoji razlika izmedju imena automobila i modela automobila.
Najprodavaniji model jednog automobila je Wolksvagen kefer(ili poznatija buba kod nas) zatim ford T pa citroen 2cv(spacek)Racunaju se kao automobili koji su se prodavali u neizmenjenoj formi kao i njihove pod varijante.Inace zanimljivo je i to da u brojke bube su uracunati model kabrio kao i vojno vozilo sreskhaim koji ima platformu bube ali drugaciju nadogradnju u vidu kabria sa cetvoro vrata slicno dzipz(koje jos uvek ima svoju upotrbnu vrednost u nemackom Bundesveru.Ipak i sama buba od svog nastanka je imala nekoliko facelifting-a ali se ipak racuna kao neizmenjeni model svo ovo vreme.Sto konstrukcijski i jeste.Po broju prodatih automobila zatim dolazi ali samo kao NAZIV jednog automobila kroz vreme jeste corola pa golf i onda kadet-astra kao nosilac kompakt klase opela voksala pontijaka i Australiskog endzija.

Espanol:
Corolla je samo najprodavanije IME svih vremena! Automobili su doživljavali evolucije i nisu tokom decenija imali veze jedan sa drugim, kao i VW što je lepo primetio prethodnik. Dakle ostaje ipak FORD T !

Auuuuuuuuuuu ala si ti neki zagrizenik u automobilizam skoro kao ja.Cime se bre bavis.Imas li neke veze sa automobilima.I na kraju koji je tvoj traum auto.

SONY:
Ima puno različitih mišljenja neki misle da je to fenomenalni opel GT ? a ja iskreno da je od novijih to Fiat punto :)
sta vi mislite o tome i koji je po vama najprodavaniji auto svih vremena 8) 8) 8)
A da fenomenalni opel Gt.je auto koji je proizveden samo u 35000 primeraka.Od toga 24000 je prodato u americi.Inace zvali su ga i sirotinjski corvett nije ni cudo lice.A i obadva proizvoda pripadaju koncernu GM.Tako da snovi o tome da je GT najprodavaniji auto svih veremena je ipak san koji bi ljudi u Gm voleli.Ali nije ipak cenjen je to auto kao oltimer.I zanimljivost jos veca poslovicno hladni Nemci koji su svoje stare Gt-e pobacali po otpadimaSada ih uvoze iz Amerike kao automobile koji proizvode kult.Zanimljivo ili ne malo zvuci glupo.-

Bustura:
Espanol:
Corolla je samo najprodavanije IME svih vremena! Automobili su doživljavali evolucije i nisu tokom decenija imali veze jedan sa drugim, kao i VW što je lepo primetio prethodnik. Dakle ostaje ipak FORD T !

Auuuuuuuuuuu ala si ti neki zagrizenik u automobilizam skoro kao ja.Cime se bre bavis.Imas li neke veze sa automobilima.I na kraju koji je tvoj traum auto.

Celog života bavim se limenim kantama, kao ing. konstruktor, dizajner, trkač, prodavac, istoričar, novinar...da ne davim. A traum auto je najskuplji ikad prodati auto: FERARRI 250 GTO!

Espanol:
Verovatno je lepši neki Japanac. Usput sasvim sam siguran da nemaš pojma kako izgleda 250 GTO!
Ni ti ne znaš koji je najskuplji auto na svetu. Nije Ferrari 250 GTO nego Mercedes W196 iz 1954. koji je vozio legendarni J.M. Fanđo. Prodat je 1990. za 24 miliona dolara, i to je najveća zabeležena cena za jedan auto.

fangio1.jpg

Sizif:
Espanol:
Verovatno je lepši neki Japanac. Usput sasvim sam siguran da nemaš pojma kako izgleda 250 GTO!
Ni ti ne znaš koji je najskuplji auto na svetu. Nije Ferrari 250 GTO nego Mercedes W196 iz 1954. koji je vozio legendarni J.M. Fanđo. Prodat je 1990. za 24 miliona dolara, i to je najveća zabeležena cena za jedan auto.

fangio1.jpg
Najskuplje prodati auto svih vremena je ipak 250 GTO. Sledi Bugati Royal. Mercedes čiju si sliku priložio nikad nije prodavan! Lično sam ga video u Mercedesovom muzeju u Štutgartu. Nešto ti škripi sa informacijama.

Espanol:
Mercedes čiju si sliku priložio nikad nije prodavan! Lično sam ga video u Mercedesovom muzeju u Štutgartu. Nešto ti škripi sa informacijama.
Espanol, mislio sam da bolje poznaješ automobile... svakako da je W196 proizveden u više od jednog primerka, i to što si ga ti video ne znači da je baš taj prodat, mada o tome nemam informacije.

Za one koje interesuje: dakle ovaj Mercedes je prvi put predstavljen na francuskom Gran Priju u Reims-u, 4. jula 1954. godine, osvojivši i prvo i drugo mesto te godine. Bio je pobednik Formule 1 1954. i 1955. godine. Bio je poseban po tome što je imao naročitu kontrolu ventila bez upotrebe klasičnih opruga i samim tim postizao je veći broj obrtaja - čak 9000/min i razvijao je 265 KS (a kasnije 290)

Vozili su ga legendarni J.M. Fanđo i Sterling Mos, sve dok osamdesetih nije završio u muzeju.

Prvi put je prodat neposredno nakon što je dospeo u muzej, i to za par miliona, radi finansiranja renoviranja istog muzeja. Druga prodaja tog modela iz muzeja je bila 1990. godine, francuskom industrijalcu koji je platio za njega 24 miliona $.

Trenutni vlasnik istog je izvesni nemački biznismen, koji ga je navodno kupio za manje od polovine vrednosti koju je Francuz platio 1990-te.

C'est la vie!

Sizif:
Espanol:
Mercedes čiju si sliku priložio nikad nije prodavan! Lično sam ga video u Mercedesovom muzeju u Štutgartu. Nešto ti škripi sa informacijama.
Espanol, mislio sam da bolje poznaješ automobile... svakako da je W196 proizveden u više od jednog primerka, i to što si ga ti video ne znači da je baš taj prodat, mada o tome nemam informacije.

Za one koje interesuje: dakle ovaj Mercedes je prvi put predstavljen na francuskom Gran Priju u Reims-u, 4. jula 1954. godine, osvojivši i prvo i drugo mesto te godine. Bio je pobednik Formule 1 1954. i 1955. godine. Bio je poseban po tome što je imao naročitu kontrolu ventila bez upotrebe klasičnih opruga i samim tim postizao je veći broj obrtaja - čak 9000/min i razvijao je 265 KS (a kasnije 290)

Vozili su ga legendarni J.M. Fanđo i Sterling Mos, sve dok osamdesetih nije završio u muzeju.

Prvi put je prodat neposredno nakon što je dospeo u muzej, i to za par miliona, radi finansiranja renoviranja istog muzeja. Druga prodaja tog modela iz muzeja je bila 1990. godine, francuskom industrijalcu koji je platio za njega 24 miliona $.

Trenutni vlasnik istog je izvesni nemački biznismen, koji ga je navodno kupio za manje od polovine vrednosti koju je Francuz platio 1990-te.

C'est la vie!

O mom poznavanju automobila:
W 196 sa tvoje slike je model iz 1954. Imao je motor od 8 cilindara u liniji, 2496 ccm (76 x 68,8 mm) i 256 KS pri 8260 o/min. Sistem otvaranja ventila "Desmo" (Dukatijev patent koji se koristi do danas). Model iz 1955. imao je 295 KS pri 8500 o/ min i potpuno drugačiju karoseriju. Mogu da ti pošaljem i fotku. Postoji vrlo precizan registar svih auto aukcija na svetu u kome jasno piše ono što sam i ja tvrdio. Priča o W196 je samo jedna od stotina priča na tu temu.

Sizif:
Espanol:
Postoji vrlo precizan registar svih auto aukcija na svetu u kome jasno piše ono što sam i ja tvrdio.
A postoje i one aukcije, naročito kada se prodaju izuzetno vredni uzorci ili kada jedna ili obe strane koje učestvuju u kupoprodaji žele da ostanu anonimni, kada se ništa ne nađe na zvaničnim aukcionim listama.
Tačno! Ali kada su u pitanju automobili reputacija i cene ovih o kojima govorimo, teško je bilo šta sakriti. I za 250 GTO zna se samo da je NEGDE u Japanu. To je to. U svakom slučaju drago mi je da sam našao dobrog sagovornika u diskusiji koja nije puno obećavala u startu. Pozdrav.
Hoćemo li novu dobru temu? Nisi mi rekao ni da li imaš sliku W 196 iz 1955?

Espanol:
Tačno! Ali kada su u pitanju automobili reputacija i cene ovih o kojima govorimo, teško je bilo šta sakriti. I za 250 GTO zna se samo da je NEGDE u Japanu. To je to. U svakom slučaju drago mi je da sam našao dobrog sagovornika u diskusiji koja nije puno obećavala u startu. Pozdrav.
Hoćemo li novu dobru temu? Nisi mi rekao ni da li imaš sliku W 196 iz 1955?[/i][/b]

Ako se ne varam, ovo je model iz 1955:

http://www.ultimatecarpage.com/large/362-3.jpg

Što se tiče aukcija, u pravu si. Ja sam ovu informaciju za W196 pročitao poodavno na www.askmen.com pa sam je sada i ponovo proverio, pomislih da nisam nešto pomešao. Ako oni lažu - onda i ja lažem, mada izgledaju kao poprilično ozbiljan sajt.

Automobile više poznajem kao hobi i to sa tehničke strane, dok mi sport nije jača strana. Obožavam auto sajmove, i od 1999. (osim ove godine) bio sam redovan posetilac auto sajma u Detroitu, te imam dosta lepih fotografija. Ove godine nisam otišao, ali sam poslao roditelja "po zadatku" i ovih dana upravo čekam da mi stignu fotke... :-)

Spletom srećnih okolnosti imao sam prilike da vozim mnoge dobre aute jer mi je dobar prijatelj M. Mainville, dizajner u General Motors-u, koji je u firmi svakog vikenda uzimao na "test" dobre makkine, pa bi smo prašili na relaciji Milvoki - Čikago - Detroit - Toronto, plaćeno gorivo i pranje vozila, milina jedna. Nedavno sam se vratio u YU pa sada pauziram. U Kanadi vozim '99 Chrysler Concorde, a u Juzi zasad matorog Golfa.

Raspoložen sam za novu temu, prepuštam ti prvi potez. :-)

Sizif:
Espanol:
Hoćemo li novu dobru temu? Nisi mi rekao ni da li imaš sliku W 196 iz 1955?[/i][/b]

Ako se ne varam, ovo je model iz 1955:

http://www.ultimatecarpage.com/large/362-3.jpg

Što se tiče aukcija, u pravu si. Ja sam ovu informaciju za W196 pročitao poodavno na www.askmen.com pa sam je sada i ponovo proverio, pomislih da nisam nešto pomešao. Ako oni lažu - onda i ja lažem, mada izgledaju kao poprilično ozbiljan sajt.

Automobile više poznajem kao hobi i to sa tehničke strane, dok mi sport nije jača strana. Obožavam auto sajmove, i od 1999. (osim ove godine) bio sam redovan posetilac auto sajma u Detroitu, te imam dosta lepih fotografija. Ove godine nisam otišao, ali sam poslao roditelja "po zadatku" i ovih dana upravo čekam da mi stignu fotke... :-)

Spletom srećnih okolnosti imao sam prilike da vozim mnoge dobre aute jer mi je dobar prijatelj M. Mainville, dizajner u General Motors-u, koji je u firmi svakog vikenda uzimao na "test" dobre makkine, pa bi smo prašili na relaciji Milvoki - Čikago - Detroit - Toronto, plaćeno gorivo i pranje vozila, milina jedna. Nedavno sam se vratio u YU pa sada pauziram. U Kanadi vozim '99 Chrysler Concorde, a u Juzi zasad matorog Golfa.

Raspoložen sam za novu temu, prepuštam ti prvi potez. :-)
DA! To je model iz 1955.
Pošto voliš sajmove, nova tema mogla bi da bude:
Prototipovi koji nikad neće ugledati svetlo dana!
Za početak, to su one sjajne makine kojima proizvođači vole da zasene publiku pokazujući svoju tehnološku ( i ekonomsku moć) znajući unapred da nikad neće videti puteve. Trend su 60-ih započeli Italijani kada su definitivno uzeli primat u dizajnu. Usput bi mogli da komentarišemo slavne dizajnere. Koji i zašto? Saglasan, ili imaš drugu temu? Tema bi mogla lepo da se "šara" interesantnim fotkama (kojih imam na tone), ali priznajem da nisam baš vešt u postavljanju i očekujem tvoju pomoć. Mislim da bi mlađi učesnici iz ove teme mogli puno da nauče. Naravno, očekujem civilizovanu diskusiju potkovanu argumentima. Pozdrav.

Back