Nagradu za najbolju glumicu u Kanu osvojila transrodna žena

Neno

Elita
Poruka
20.977

Marin le Pen bijesna "Hromozomi XX i XY ne mogu se poništiti"​

Karla Sofija Gaskon u subotu je naveče proglašena najboljom glumicom na filmskom festivalu u Kanu, zajedno s tri ostale glumice, za uloge u filmu "Emilia Perez".
glumica.jpg
No, Karla Sofija Gaskojn je transrodna žena i kao takva prva je koja je osvojila ovu nagradu u istoriji festivala u Kanu. Ona je tu nagradu osvojila zajedno sa svojim koleginicama iz filma, a to su Zoe Saldana, Selena Gomez i Adriana Paz.

To se nije dopalo francuskoj desničarskoj političarki Marin Le Pen.

“Dakle, muškarac je osvojio nagradu za najbolju glumicu…”​

Nakon što su proglašeni osvajači nagrada na filmskom festivalu u Kanu, pri čemu je upravo Karla izašla na binu i primila nagradu u ime ženske glumačke ekipe filma “Emilia Perez”, na društvenoj se mreži X oglasila Marin le Pen.

Ona je napisala: “Dakle, muškarac je osvojio nagradu za najbolju glumicu… brisanje žena i majki znači napredak za ljevicu.”

Kao reakciju na tu objavu, francuske LGBT+ organizacije podnijele su prijavu pariškom tužilaštvu protiv nje optužujući je za “transfobnu uvredu” tim komentarom”.

Španska glumica Karla Sofija Gaskon u filmu “Emilia Perez” glumi meksičkog narko šefa koji prolazi kroz promjenu pola.

Prilikom osvajanja nagrade ona ju je posvetila “svim transrodnim osobama koji svakodnevno pate”, upozoravajući pri tom na borbe transrodnih osoba s predrasudama, prenosi Nacional.
Francuske LGBT+ organizacije Mousse, LGBT porodice, Adheos, Quazar, LBGTI+ Federacija i STOP homofobiji navele su u prijavi kako se radi o uvredi na račun rodnog identiteta. Upozorili su kako je za to, prema francuskom zakonu, predviđena kazna od godine dana zatvora i novčana kazna od 45.000 evra.

Le Pen ne strahuje od prijetnji​

Marin le Pen odbacila je tu prijavu u intervjuu za francusku radio stanicu France Inter u utorak ujutro, rekavši: “Neću dopustiti da me zastraše pravne prijetnje LGBT militantnih aktivista… istina je da je, biti muškarac ili žena, biološka stvarnost, htjeli vi to ili ne. Hromozomi XX i XY ne mogu se poništiti.”

Ona je trenutno u kampanji za izbore za Evropski parlament i to kao lider desničarske stranke Reconquête! Tu desničarsku stranku osnovao je nekadašnji predsjednički kandidat Erik Zemur.
LGBT+ organizacije ukazale se na to da je Zemur bio osuđen zbog homofobije u septembru 2023. godine nakon izjava koje je dao 2019. na tv kanalu CNews.

– Marin Le Pen negira postojanje transrodnih osoba, kao i nasilje i diskriminaciju kojima su te osobe svakodnevne žrtve – rekao je advokat koji zastupa LGBT grupe, prenosi Bljesak.
 

Back
Top