Нагласци у Војводини

bernardo

Aktivan član
Poruka
1.999
Знам једну цуру која се доселила из Суботице. Прича ултра стереотипно војвођански, али опет има разлике у односу на Новосађане. Неке речи прилично растеже и има мелодичности у њеном говору. Не може се то описати, а немам њен звучни запис.
Али кикинда је стварно прича за себе😆😆

Суботичани га баш отежу

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
28.079
Који вам је нагласак у Војводини најпривлачнији или најлепши?

Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.

Имамо лалински, онај мештански, прави симпатични :D

Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима

Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆

Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора :D

Имамо потез Ловћенац-Фекетић где се говори "ка на ЦеТИње"😆

Имамо и херцеговачке говоре по банату

Кикинда је нешто специфично
"pa kas popnes na bundevu vis celu kekendu"

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
26.941
Који вам је нагласак у Војводини најпривлачнији или најлепши?

Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.

Имамо лалински, онај мештански, прави симпатични :D

Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима

Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆

Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора :D

Имамо потез Ловћенац-Фекетић где се говори "ка на ЦеТИње"😆

Имамо и херцеговачке говоре по банату

Кикинда је нешто специфично
Misliš “KEkeeenda?” :D