86bogomoljka
Legenda
- Poruka
- 51.400
Ја обожавам када Сремци ако хоће да кажу како нечега има пуно кажу "има их к'о ситних светаца"

Али кикинда је стварно прича за себе😆😆Знам једну цуру која се доселила из Суботице. Прича ултра стереотипно војвођански, али опет има разлике у односу на Новосађане. Неке речи прилично растеже и има мелодичности у њеном говору. Не може се то описати, а немам њен звучни запис.
Мој прадеда је био Србин из садашње Румуније, село Златица.Zanimljiv je stari banatski govor koji se sačuvao u Rumuniji.
Taj govor Srba iz vremena Čarnojevića se sačuvao tamo oko Arada i TemišvaraМој прадеда је био Србин из садашње Румуније, село Златица.
У Белој Цркви се и сад тако говори, старији свет поготово.Taj govor Srba iz vremena Čarnojevića se sačuvao tamo oko Arada i Temišvara
Sam išo (išao).
Ćedu da dođedu.(doći će)
Ondak.
Smo očli (otišli).
Najneobičniji govor sam čuo u mestu Klarija, danas Radojevo.У Белој Цркви се и сад тако говори, старији свет поготово.
"pa kas popnes na bundevu vis celu kekendu"Који вам је нагласак у Војводини најпривлачнији или најлепши?
Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.
Имамо лалински, онај мештански, прави симпатични
Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима
Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆
Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора
Имамо потез Ловћенац-Фекетић где се говори "ка на ЦеТИње"😆
Имамо и херцеговачке говоре по банату
Кикинда је нешто специфично
Misliš “KEkeeenda?”Који вам је нагласак у Војводини најпривлачнији или најлепши?
Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.
Имамо лалински, онај мештански, прави симпатични
Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима
Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆
Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора
Имамо потез Ловћенац-Фекетић где се говори "ка на ЦеТИње"😆
Имамо и херцеговачке говоре по банату
Кикинда је нешто специфично
Obavezno uvesti dijakritike za otezanje, da bi Kekenda moglo da se napiše kako treba.paaa razumeš... bedak sto nema vise slova u azbuci da se jos malooo oteze kad se prica
Ja ne znam ni gde je to.Najneobičniji govor sam čuo u mestu Klarija, danas Radojevo.
Ne znam da li danas iko više govori tako.
Kad ne pratiš vestiJa ne znam ni gde je to.
Nisam ispratio, nešto se tamo desilo?Kad ne pratiš vesti
Tvin piksNisam ispratio, nešto se tamo desilo?