Нагласци у Војводини

bernardo

Poznat
Moderator
Poruka
9.244
Који вам је нагласак у Војводини најпривлачнији или најлепши?

Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.

Имамо лалински, онај мештански, прави симпатични :D

Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима

Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆

Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора :D

Имамо потез Ловћенац-Фекетић где се говори "ка на ЦеТИње"😆

Имамо и херцеговачке говоре по банату

Кикинда је нешто специфично

Постоји доста варијација говора поготово у местима где има много досељеника из осталих крајева српства.

Имамо новосадско-градски, то је нека форма лалинског али без те харизме, без тог симпатичног... Мени лично звучи као пренемагање. Прича се у НС и већим градовима

Имамо у јужном Банату и онај чист "србијански" нагласак са акцентом на крају речи😆

Имамо потез Бачко Поље-Врбас-Кула-Црвенка-Сивац са нагласком који највише звучи на херцеговачки из Црне Горе са екавицом и утицајем војвођанског говора :D

Ja nisam iz Vojvodine ali pre par godina sam poslom boravio više puta po nekoliko dana u Kanjiži i Senti. Imao sam utisak kao da sam u inostranstvu, ne samo zbog jezika, na ulici uglavnom čuješ madjarski, ali sve je nekako drugačije, razlikuje se i od ostatka Vojvodine. A što se naglasaka tiče, šareno je vrlo, ali to je bogatstvo, valjda...

Ja nisam iz Vojvodine ali pre par godina sam poslom boravio više puta po nekoliko dana u Kanjiži i Senti. Imao sam utisak kao da sam u inostranstvu, ne samo zbog jezika, na ulici uglavnom čuješ madjarski, ali sve je nekako drugačije, razlikuje se i od ostatka Vojvodine. A što se naglasaka tiče, šareno je vrlo, ali to je bogatstvo, valjda...
Јес вала, мада никад не чух људе како говоре који су из кањиже, мсм, да су наши

Pa i Madjari su naši :)

a jel znas koji je apsurd "nasih" Madjara iz Srbije kada idu u Madjarsku ?

Tretiraju ih kao albanci kosovske albance da ne kazem siptare. Kao izbljuvak.
Neverovatno nesto ali je tako.
A ovi nasi madjari se loze da ih "matica" podrzava.
Znaci ludilo mozga neprepricivo.

Inace bio poslom u Kanjizi mnogo puta , konkretno Keramika, tamo je oduvek cini mi se 70% madjara u odnosu na sve ostale
tamo cuti "dobardan" umesto "junopot" je bas retkost.
Ali generalno jako dobri ljudi i domacini...gulas i rakiju dunju da ne spominjem :lol:

vršačko panečavčki
koji je nastavak prizrensko timočkog
prosečan govornik, bavanište
isto kao plana i palanka i lapovo

a jel znas koji je apsurd "nasih" Madjara iz Srbije kada idu u Madjarsku ?

Tretiraju ih kao albanci kosovske albance da ne kazem siptare. Kao izbljuvak.
Neverovatno nesto ali je tako.
A ovi nasi madjari se loze da ih "matica" podrzava.
Znaci ludilo mozga neprepricivo.

Inace bio poslom u Kanjizi mnogo puta , konkretno Keramika, tamo je oduvek cini mi se 70% madjara u odnosu na sve ostale
tamo cuti "dobardan" umesto "junopot" je bas retkost.
Ali generalno jako dobri ljudi i domacini...gulas i rakiju dunju da ne spominjem :lol:
U Kanjiži sam jeo birka perkelt, mi bi rekli ovčiji gulaš. Nisam neki ljubitelj ovčijeg mesa ali ovo je bilo preukusno. Sa onim kuglicama od testa zaboravio sam kako to zovu...

Madjari imaju specifican naglasak. Posto sam na to navikla nije mi strano.
Licno mi ni iz Novog Sada nije nista spec posto i njih smatram domacim.
Meni je najlepsi onaj iz Rume i okoline...Ta moja drugarica kao da peva :) :zaljubljena:
Е браво то заборавих... Тај "сремско-мачвански"... Помало вуку на далмошки хахахабабаба

vršačko panečavčki
koji je nastavak prizrensko timočkog
prosečan govornik, bavanište
isto kao plana i palanka i lapovo

Панчевци су неђе на тромеђи београдски-војвођански-"србијански".... Ал највише вуку ипак на остале војвођане. Бар они што их ја знам, из града

U Pančevu ima Makedonaca dosta
И то знам... У селу Јабука поготово а има и у граду...но они се данас већином изјашњавају као Срби

Генерално много Срба има везе са повардарјем и многи су одатле досељени у Србију још од давнина...

Много их је више него националних македонаца на папиру

Lično nikad nisam razmišljao o naglasku kao nečemu što određuje čoveka.
Što se Mađara tiče postoje oni koji su prvo naučili srpski i kod njih ne možete pogoditi nacionalnost jer govore kao i mi. Međutim ako su prvo naučili mađarski onda se najčešće oseti akcenat.
Mada kao što rekoh sve to nema veze. Svi se u Vojvodini lepo razumemo. :)

Јој, мене као Новосађанку код које се осети одакле сам, али без неког претеривања или ја то само тако мислим (али се некако код нас у кући није превише развлачило) :lol: ужасно нервира оно специфично "ш".
И ја сам дете са Лимана али мушки Лиманци, поготово млађи причају као женице :lol: специфичније од остатка града, меко и мазно. Па када ти се појави кошаркаш или ватерполиста од 2 м, попут мог брата а када проговори некако не иде тон уз слику :lol:

Знам једну цуру која се доселила из Суботице. Прича ултра стереотипно војвођански, али опет има разлике у односу на Новосађане. Неке речи прилично растеже и има мелодичности у њеном говору. Не може се то описати, а немам њен звучни запис.

Back