Nafta (ni)je fosilno gorivo.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.872
Do juče nisam ni razmišljao o tome, prihvatio sam da je nafta ai prirodni gas fosilno gorivo (nastalo raspadom fosila). Međutim, sad čitam i druga mišljenja p aviše nisam siguran.

Šta vi mislite?

1708802352836.png
 
na Univerzitetu Misurija u Sent Polu uče decu ovo:

"Pošto je nafta lakša od vode, svuda na Zemlji, ne postoji način da nafta bude organsko, fosilno gorivo koje se stvara na površini ili blizu nje, pa da prodre u Zemlju ispod vode. Nafta mora poticati daleko ispod i postepeno napredovati u duboke oblasti dostupne površinskom bušenju."
 
Нафта је уље у земљиној машини, смањује трење тектонских плоча и одржава притисак на исте.
Већ деценијама се возимо са смањеном количином уља и смањеним притиском у мотору.
Питање је времена кад ће заковати а способних мајстора за ремонт немамо.
 
Prema Guglu, mi globalno trošimo 97,103,871 barela nafte dnevno.

Da to stavimo u perspektivu:

Težina jednog barela nafte je otprilike 135 kg, pa je dnevna potrošnja preko deset miliona tona, a taj trend je ostao približno isti za prošlu deceniju ili tako nešto. Na osnovu toga možemo zaključiti da je nezamislila masa nafte izvučena iz zemlje otkako je čovečanstvo živo. Prema teoriji biogenog ulja, rečeno nam je da verujemo da nafta dolazi iz mrtvog i raspadajućeg planktona, algi , vegetacija i dinosaurusi u proteklih 3,7 milijardi godina, pa se upitajte koliko bi milijardi tona života moralo da umre i ne bude ponovo uključeno u prirodni ciklus, da potone i propadne da bi se ovo dogodilo i da obezbedimo naftu koju bismo mogli da izvučemo,

Ima više smisla da su u pitanju ugljovodonici iz zvezda koji su završili unutar Zemlje i samo cure nazad na vrh, baš kao Magma
 
Slicno kao i ti.
Suvise je nekako ima da bi bila samo od fosila.
ima je "suviše" zato što si zaboravio da se radi o MILIONIMA godina, taloženja organskih materija i razgradnje tih materija.
razmisli o tome koliko je 1 milion godina, e pa ovaj proces je trajao više miliona godina i na kraju će se sva ta nafta potrošiti za nekih ukupno 200 god. eksploatacije ( sredinom 19. veka je čovek počeo da eksploatiše naftu i biće je za još nekih 50-100 god. i kraj, End, nema više).
ja ne bih rekao da je ima isuviše!
 
Po podacima NASA-e, ima dosta nafte koja je otkrivena na mestima kao što su Mars ili Saturn. Titan ima više sirove nafte na svojoj površini nego što Zemlja ima u potpunosti.

Prisustvo ulje na asteroidima i kometama je potvrđeno
 

Back
Top