NADAHNUĆE

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
Pošto taj pojam verovatno po objašnjenjima pobornika Svetog Duha – osobe
znači da je Bog lično sedeo pored 'nadahnutih' i diktirao im šta da pišu jer negiraju Njegovu delujuću silu . Po njima je Sveti Duh-osoba fizički radnik jer šta Bog smisli i kaže Sveti Duh ode i učini . Pitanje se javlja koja je raspodela poslova i da li jedan uopšte može uraditi sve što i drugi jer Sveti Duh nikad ne reče Bogu idi ti uradi nešto a Bog opet kako učini nešto bez Duha ? Svojim rukama, lično ???
Da li Bog ipak zapoveda SVOJIM Duhom koji ipak nije Njegov već je zasebna osoba .
Pa vas pitam trinitarci ko je nadahnuo pisce Biblije Bog ili Sveti Duh čije su to reči Božije ili Svetog Duha.
Zatim pitanje
Kako je Bog svojim Duhom ukrasio nebesa ako je duh osoba? Jov. 26:13
Kako je Duh Božiji lebdeo nad vodama ako je osoba ? 1Moj.1:2
Kako se nebesa stvoriše rečju Božijom Ps.33:6
I na kraju kako je sve Božije u Bibliji a ništa nije
Duhovo ili od reči ?
Da li je neko za analizu?

Брате, овај следбеник безумног Арија и америчког лекара Томаса је изгубљен случај. Њему само милост Божја евентуално може отворити очи. :(

Christadelphian:
Pošto taj pojam verovatno po objašnjenjima pobornika Svetog Duha – osobe
znači da je Bog lično sedeo pored 'nadahnutih' i diktirao im šta da pišu jer negiraju Njegovu delujuću silu . Po njima je Sveti Duh-osoba fizički radnik jer šta Bog smisli i kaže Sveti Duh ode i učini . Pitanje se javlja koja je raspodela poslova i da li jedan uopšte može uraditi sve što i drugi jer Sveti Duh nikad ne reče Bogu idi ti uradi nešto a Bog opet kako učini nešto bez Duha ? Svojim rukama, lično ???
Da li Bog ipak zapoveda SVOJIM Duhom koji ipak nije Njegov već je zasebna osoba .
Pa vas pitam trinitarci ko je nadahnuo pisce Biblije Bog ili Sveti Duh čije su to reči Božije ili Svetog Duha.
Zatim pitanje
Kako je Bog svojim Duhom ukrasio nebesa ako je duh osoba? Jov. 26:13
Kako je Duh Božiji lebdeo nad vodama ako je osoba ? 1Moj.1:2
Kako se nebesa stvoriše rečju Božijom Ps.33:6
I na kraju kako je sve Božije u Bibliji a ništa nije
Duhovo ili od reči ?
Da li je neko za analizu?

Vrlo si plitak. Kad vec govoris o necemu onda daj sve od sebe da ispitas sve ono sto govori na tu temu. I najmanji u Hristoj Crkvi zna da osoba ne mora da bude fizicka pojava. Jer kad bi to tako bilo onda bi i sva tvoja ucenja takodje pala u vodu jer Bog Otac nije fizicka pojava. Jedini vidljivi deo Bozanstva bio je Isus za vreme sluzbe na zamlji. I ta sluzba bila je samo radi pravednosti i istinosti Bozije.
Kao sto ni Otac nije fizicki ogranicen, tako ni Duh nije fizicki ogranicen ali to ne znaci da nije osoba. Takav Duh deluje na osobu, ne diktirajuci mu da pise ono sto on zeli nego vodeci ga po cinjenicama i cineci mu ih jasnim i prihvatljivim. Iz tog razloga evandjelja izgledaju tako razlicita a na kraju sva cetiri daju potpunu i jedinstvenu sliku Gospoda Isusa Hrista, njegove sluzbe, zrtve, smrti i vaskrsenja.
Zato i poslanice nisu sve samo jedna i na istu temu nego Duh cini da problemi zbog kojih su pisani postanu jasni u svetlu objave i Bozije mudrosti.
Duh pre svega objavljuje ono sto je vazno za nas, a to je Isus Hristos, jer je to jedino ime dato pod nebom za spasenje ljudi. Istovremeno Duh objavljuje i Oca i to po pitanju greha i suda i pravednosti. Jer celukopno stvorenje pa time i Hristova zrtva koju je prineo u ljudskom oblicju dolazi pred sud Oca.
Na kraju Duh objavljuje i sebe darovima datim Crkvi da raste i da se razvija. Duh ispituje i dubine Bozije.

Trazeci ljubav:
predstavlja tri lica JEDNOGA jedinoga boga!Po pravoslavnoj doktrini sveti duh ishodi iz oca,dok po katolickoj od oca i sina filioque (sto ima filozofski karakter)!! 8) 8)
Elem,Bog je u vidu svetoga duha nadahnuo apostole da krenu u sirenju istinske vjere i pisanju Novoga zavjeta!!! Pozdrav! :D :D :wink:

Sto se tice doktrine o ishodjenju, licno se ne slazem ni sa rimokatolicima ni sa pravoslavnima, i mislim da se i na Duha odnosi da On jeste. Ako nesto ishodi ono mora da ima ishodiste, ako ima ishodiste ono mora da postoji pre onoga sto ishodi. A Duh Jeste kao i Otac i Sin.

Maleni
ostale argumente čuvam za daljnju diskusiju jer po meni tvoj stil kilometarskog copy paste kako bi obuhvatio sve moguće stihove ni ti je za ovaj forum ni ti za ovaj način diskusije .
A jedan stih je dovoljan da tvoju teoriju poništim jer nemaš odgovor kao i uvek ali bitno je da teraš svoje i teraj šta me briga, ali javiti se na temu da bi lupetao i diskreditovao nekoga a ne analizirao i odgovarao na pitanja može samo neko ko je "prepametan" jer sve zna time otvori svoj sajt pa pametuj i uči druge jer diskusija i nije za takve.

Christadelphian:
Maleni
ostale argumente čuvam za daljnju diskusiju jer po meni tvoj stil kilometarskog copy paste kako bi obuhvatio sve moguće stihove ni ti je za ovaj forum ni ti za ovaj način diskusije .
A jedan stih je dovoljan da tvoju teoriju poništim jer nemaš odgovor kao i uvek ali bitno je da teraš svoje i teraj šta me briga, ali javiti se na temu da bi lupetao i diskreditovao nekoga a ne analizirao i odgovarao na pitanja može samo neko ko je "prepametan" jer sve zna time otvori svoj sajt pa pametuj i uči druge jer diskusija i nije za takve.

I ova teorija ne drzi vodu, i to iz sledecih razloga

1. Ti si prvi koji izbacuju copy - paste materijale kad god mozes, ali ti to smeta kod drugih. To ti naravno smeta iz tog razloga sto "kidas" stihove kako bi dokazao neku svoju doktrinu, a onda oni postaju nistavni u kontekstu celog stiha.
2. Kad nemas nikakvu argumentaciju ili kad si "procitan" pocinjes da vredjas. Medjutim ja ti to ne uzmimam za zlo, ali ima ko se o tome brine.
3. Cak i da je tvoj opaska opravdana - ovaj put ti nisam stavio mnogo materijala vec samo onoliko koliko je potrebno da se ta diskusija ubije u zacetku. To je potrebno zbog toga jer je kasnije tesko primetiti sta sve nadgradjues i na sta sve navodis one koji se upuste u diskusiju.

I jedna napomena, trudicu se da sto cesce budem na forumu i da javno izoblicavam tvoje lazi i zablude kako se ljudi nebi upustali sa tobom.

Znam ta bi ti jako voleo da se ja vise ne pojavljujem, ali to nece moci. Ne dok sam ziv, a dotle, ako je potrebno prepisivacu cele sajtove da pokazem da lazes i obmanjujes ljude.

Јадо, то што ти називаш "истинска порука Библије" је заправо лупетање безумног Арија, које је заједно са њим бачено у канту за смеће још на 1. Васељенском Сабору. Да ли ти то копаш по канти за смеће и тражиш шта ћеш да поједеш ? :roll:

Ниси ли већ довољан број пута обучен, нахрањен и напојен Истином од Православних,не само на овом форуму, него и на другим ? Сећаш ли се приче из Јеванђеља о семену које падне поред пута, или на камениту подлогу, или у коров... Бирај које си од та три. :roll:

Изабрао си и зато немој више да говориш "помози ми", јер ти је помоћ небројено пута пружена а ти си је одбацио са презиром... :roll:

Да, познато је нама Православним, да би ви и нас радо увукли у канте за ђубре у којима сте се одомаћили и себи храну обезбедили. Само... узалуд пријатељу... здраву храну коју смо ми опробали, може само безумник да замени са трулежи којом се ви храните. :roll:

Доброг има у сваком човеку, а ако тебе лично вређају чињенице које ти се наводе, то је само знак да си још веома ниско на лествици духовног развоја. :roll:

Christadelphian:
Izabrao sam i sad?

Ovaj put moram da se slozim sa maraticem, tvoja jeres je stvarno teoloski zbrisana pre vise od 16 vekova, ali nazalost uvek su se pojavljivali oni koji su bili spremni da zarad licne slave stave ponovno okove i pronose je dalje i zavode male.

I nemoguce te je prosvetliti jer svetlosti ne primas.

Pitao sam te i nisi mi odgovorio, pap ponavljam pitanja.
Kako to da sebe nazivas hriscaninom a u Hrista kao Boga ne verujes?
Jer ako si hriscanin a Hrist nije Bog tada sledis coveka, a to je strasno posebno po tvojoj "teologiji"
Ako nisi hrscanin zasto onda govoris o stvarima koje ne razumes i ne mozes da razumes?

Christadelfian,
pa dobio si solidne odgovore sa vise strana...

Ja sam vec pisao na slicnu temu na samom popcetku ucestvovanja na ovom forumu, ali onda su me etiketirali neki ovde...

Bog je Duh.
Kao sto je Otac u Sinu, tako je i Sin u Ocu.

Ko je video Sina video je i Oca.

Bog Otac je sve stvorio kroz Sina.
Niko ne dolazi do Oca osim kroz Sina.

Elem, da bi razumeo Sveto Trojstvo moras razumeti, bar se potruditi da razumes, kada kaze Sin Coveciji, a kada Sin Boziji, zasto precizira.

Moras shvatiti koliko je nebo iznad zemlje, i zasto Isus govori da ce:
se On I Otac nastaniti u onome koji odrzi Njegovu Rec,
a Utesitelja Otac poslati, odnosno ne Otac nego On od Oca, jer ide k Ocu od koga ishodi sve, pa i Duh Sveti, jer je Otac POJAM DUHA (RODJENI OD DUHA), DEFINISE SE DUHOM KOJI KROZ SINA STVARA.

Christadelphian:
Neka Hrist uradi ono što treba
ja navijam za to!
Ali sotona u ovoj priči je suvišan
Jer za ideje predavanje voljenih ljudi sotoni na muke pobijaš samoga Boga i Hrista

Samo jedan pasus, ne mogu da izdrzim da te ne podsetim
kako je Pavle pobijao Hrista.
1 Tim 1:16 Nego zato bih pomilovan, da na meni prvom Isus Hristos pokaže svu svoju strpljivost za primer onima koji će verovati u njega za život večni.
1 Tim 1:17 A caru večnosti neprolaznom, nevidljivom, jedinom Bogu čast i slava u sve vekove; amin.
1 Tim 1:18 Ovu ti naredbu poveravam, čedo Timoteju, shodno pređašnjim proroštvima za tebe, da osnažen njima ratuješ dobar rat,
1 Tim 1:19 imajući veru i dobru savest, koju neki odbaciše i u veri brodolom doživeše.
1 Tim 1:20 Među njima su Imenej i Aleksandar, koje predadoh satani, da se nauče ne huliti.

И не само то... Апостоли су анатемисали све оне који јаве јеванђеље другачије него га они јавише. А анатемисање није ништа друго до - предавање Сатани. :roll:

Cini mi se da niko nije rekao, citirajuci da ce se:
svaki greh i hula oprostiti ljudima, a hula na Duha Svetoga se nece oprostiti ljudima.

Buduci da smo svi bar nekad bili uvredjeni i sami uvredili druge ljude, znamo da je svaka uvreda -uvreda samo zato uvreda zato sto je licna, dozivljava se licno - osobno.

Kada covek huli, on huli na druge, a ne na sebe, ali kada krsten pohuli na Duha Svetoga to onda znaci da on sudi samome sebi jer i ap. Pavle kaze da ne razaloscujemo Svetoha Duha (Bozijega) kojim smo zapecaceni, koga smo dobili kao ZALOG (OD BOGA).

Hocu da kazem, da ako su Otac i Sin licnosti, a Hristos insistirao da bas se hula na Svetoga Duha nece oprostiti, onda tu treba biti krajnje obazriv, najvise paziti.

Ako Duh Istine ne govori od sebe, nego govori ono sto cuje i javlja sta dolazi, onda On mora biti licnost, osoba. (Jovan 16,13).

Back