NADAHNUĆE

Bez brige. Životinje imaju prava na slobodu koju im čovek mnogostruko ugrožava. Pravo (pravda) nije vlasništvo čoveka, već je temelj harmonije vasione.

Tako nekako. Pravo je simulacija Pravde. Po Platonu pravda je vraćanje duga. Pravo i Pravda bi trebalo da je isto u teoriji. Dok, Pravo i Pravda nikad nisu isto u praksi. Trebalo bi. Kao što bi i mir trebao da bude na planeti, ali nije.
Trebalo bi - težnja
Pravo - nevidljiva infrastruktura
Odakle potreba za pravom - estetika ili osećaj harmoničnosti ili nešto drugo ? Nešto što niko ne zna šta je To i odakle nam To dolazi ???
Neke osobe imaju veći osećaj neke manji za To nešto ???

Bez brige. Životinje imaju prava na slobodu koju im čovek mnogostruko ugrožava. Pravo (pravda) nije vlasništvo čoveka, već je temelj harmonije vasione.
Bez brige i ja kazem, sad cu vam je definitivno resiti, ako ste je uopste imali. Ja smatram da takva oskudna eksplikacija, koja je gore navedena, nema neku sustastvenu potporu u vidu fakticiteta. Kao sto sam i rekao, pravo u sebi ima imanentnu nuznost u vidu samosvesti. Ne moze zivotinja da dela sa svescu o odbru i zlu, jer ona nema to odredjenje po sebi. Samo covek, kako ga je sam Aristotel odredio, ima mogucnost od svih bica da razlikuje dobro i zlo, pravdu i nepravdu. Svest o delanju je u pitanju, a poistovecivanje PRAVDE I PRAVA je, sad cu upotrebiti eufemizam, lepo ali nemoguce. Pravda po sebi ima vise odredjenja, a jedno od njih je harmonija univerzuma. To izreceno kao takvo je moguce, ali ako imalo promislis, ako vec nisi u nekoj odredjenoj situaciji spoznao razliku izmedju prava i pravde, koja je uzgred receno OGROMNA, trebal bi da pitas nekoga ili da konsultujes neke knjige, koje cine temelj filozofije.
ps. izvinjavam se zbog pola

Tako nekako. Pravo je simulacija Pravde. Po Platonu pravda je vraćanje duga. Pravo i Pravda bi trebalo da je isto u teoriji. Dok, Pravo i Pravda nikad nisu isto u praksi. Trebalo bi. Kao što bi i mir trebao da bude na planeti, ali nije.
Trebalo bi - težnja
Pravo - nevidljiva infrastruktura
Odakle potreba za pravom - estetika ili osećaj harmoničnosti ili nešto drugo ? Nešto što niko ne zna šta je To i odakle nam To dolazi ???
Neke osobe imaju veći osećaj neke manji za To nešto ???
Pravo da bude simulacija Pravde???? Po Platonu odredjenje pravde je, uzima se kao glavno odredjenje, da svako radi svoj posao, ali samim tim niko ne dobija pravo. Pravo i Pravda nisu isto i ne mogu biti. Ako dobijete odredjenja pravde i prava uocicete kakva je razlika. Dao bih jedan primer sto se tice prava i pravde> mi dobijamo pravo na slobodu svojim rodjenjem, jer je to osnovno ljudsko pravo, a da delujemo sa samosvescu, koja nosi mogucnost krivicnog odgovaranja, dobijamo tek najvisom formom sebe samih. I sada kada pogledate ova dva odredjenja primeticete da ona nisu koherentna. Odredivsi pravdu kao neko pravo koje se rodjenjem sticu (sloboda, zivot) ili poistovecivanje sa samosvesnim delovanjem, nije moguce ni jednog trenutka, to je potpuno apsurdno.

Pravo da bude simulacija Pravde???? Po Platonu odredjenje pravde je, uzima se kao glavno odredjenje, da svako radi svoj posao, ali samim tim niko ne dobija pravo. Pravo i Pravda nisu isto i ne mogu biti. Ako dobijete odredjenja pravde i prava uocicete kakva je razlika. Dao bih jedan primer sto se tice prava i pravde> mi dobijamo pravo na slobodu svojim rodjenjem, jer je to osnovno ljudsko pravo, a da delujemo sa samosvescu, koja nosi mogucnost krivicnog odgovaranja, dobijamo tek najvisom formom sebe samih. I sada kada pogledate ova dva odredjenja primeticete da ona nisu koherentna. Odredivsi pravdu kao neko pravo koje se rodjenjem sticu (sloboda, zivot) ili poistovecivanje sa samosvesnim delovanjem, nije moguce ni jednog trenutka, to je potpuno apsurdno.

ne treba previše filozofirati "boldovano" ... ili ustvari bolje je postavljati više pitanja a manje davati odgovora.

Ovo boldovano oko slobode si dotakao najdiskutabilnije pravo i pravdu. Sobzirom da sam živeo i radio u više kultura, ne videh čoveka u svetu koji je tačno znao šta će stvarno sa svojom slobodom. Prema tome tvoja diskusija će biti izgleda dugo otvorena ...

Ja licno mislim da treba izneti neke odredjene cinjenice koje jesu takve i jesu odgovori, ako si uspeo da ih percipiras. Da li treba ili ne treba filozofirati, to ostaje na tebi da odlucis, ali sto se mene tice, sama oblast chata govori.
ps. izvinjvam se sto trenutno ne odgovaram na temu, ali to cu ciniti posle zavrseta ovoga malog ekskursa

ne treba previše filozofirati "boldovano" ... ili ustvari bolje je postavljati više pitanja a manje davati odgovora.

Ovo boldovano oko slobode si dotakao najdiskutabilnije pravo i pravdu.
Ja bas mislim suprotno, sto se tice filozofiranja, jer to jeste ono sto ja jesam i cini cu sve sto je u mojoj moci da filozofiram (sa adekvatnom podlogom, naravno) cak i na forumu koji mozda i nije pravo mesto za polemiku???????????? Cisto zelim da vidim dokle ljudi mogu da sezu u svojim kometarima na netu, koliko?

Ja licno mislim da treba izneti neke odredjene cinjenice koje jesu takve i jesu odgovori, ako si uspeo da ih percipiras. Da li treba ili ne treba filozofirati, to ostaje na tebi da odlucis, ali sto se mene tice, sama oblast chata govori.
ps. izvinjvam se sto trenutno ne odgovaram na temu, ali to cu ciniti posle zavrseta ovoga malog ekskursa

.... Generalno ...prava su nam data veća nego što znamo šta ćemo sa njim ... to "neki" zovu apstraktno "slobodom" ... ne znaju adekvatan ovozemaljski izraz.

.... Generalno ...prava su nam data veća nego što znamo šta ćemo sa njim ... to "neki" zovu apstraktno "slobodom" ... ne znaju adekvatan ovozemaljski izraz.
Sam Hegel kaze u svojoj istoriji filozofije, razmatrajuci Aristotela, kako ne postoji vece prakticnosti on apstraktnosti( odnosno kod njega konkretnosti) i ja se slazem sa tim misljenjem. Za slobodu ne postoji pravo jednoznacno resenje, kao i u vecini pitanja koja se ticu filozofije, ali kako znati da zivimo slobodno kada nismo spoznali drugu stranu? Imas odredjena pitanja koja postavljs, poput slobode, koja su data u deklaraciama (americka, ftancuska..) i o kojima se raspravljalo narocto tokom novog veka i zato mozes konsultovati Kanta, Hegela, Sopenhauera, Kjerkegora, Nicea.....
Covek se brzo zasiti onim sto poseduje, on uvek tezi ka necemu sto transcendira, sto je tesko dokucivo, poput slobode i pitanja zivota. On nije svestan u svojoj nesvesti koja ga krasi i zato nema svest o slobodi i konstantno je trazi (ovde mislim na pojedine ljude, ne na coveka uopste).

Prihvatam kritiku. Međutim, ne mora da znači da je Aristotel (i bilo ko drugi) za sve u pravu, niti da je sve tačno što piše u knjigama. Osim toga, neke knjige se i ne moraju detaljno iščitavati, jer je unapred jasno kakav je rezon u njima upotrebljen. I ja dolazim do saznanja po literaturi koja sigurno nekima ni ne pada na pamet da je proučavaju, iz istog razloga koji važi i za mene. E, ali oni a priori uzimaju da su u pravu samim tim što su pročitali tu i tu literaturu. Nekad koristim i samo zdrav razum.

Nije bitan onaj sto goviri, vec je bitno sta govori (moje reci).
Citajuci knjige ti ne moras uvek da prihvatas stavove. Ti mozes jednostavno da svoj stav, koji si imao, zateknes napisanog na parcetu hartije i da ga samo jos vise utvrdis. Ja se uvek pozivam na pojedine stvari ne da bih izgledao pametan, niti da bih zasenio nekoga, vec cisto da bih argumentovao svoje reci koje su u tom trenutku kratke, ali se slazu sa stavovima u nekim knjigama gde su dublje i opsirnije elaborirane.
Subjektivnost jeste objektivnost.. Mislite o tome

O nadahnucu je malo teze komentarisati ako ga niste doziveli, mozete vrsiti neke analize drugih slucajeva ali cak i tada dosta je busnih rupa.
Nadahnuce obicno dolazi u nenadanom trenutku ali pre toga mora se akumulisati odredjen nivo kvalitetne misli, znaci nisu bitni casovi provedeni za radnim stolom vec fokusirano stanje svesti. Stvaranje napete situacije zbog neostvarenog nadahnuca svakako ce vas jos vise udaljiti od istog. Mnogi sigurno nemaju hrabrosti da se odreknu odredjenih sitnica zarad intuitivnog nadahnuca za koji nemaju garanciju da ce im se desiti i tu spada vec ogormna vecina ljudi jer vecina i dozivljava odricanje kao lisavanje bez ikakve nadoknade ( jedne od najvecih zabluda "obicnog" coveka). Strah je takodje blokator kao i doza licnog nezadovoljstva i potistenosti koja unistava svaku potrebu za kreativnim.
Jos jedna bitna stvar, posto se pod nadahnucem podrazumeva i prelaz vec postavljenih granica i spoznaje onda po pravilu ne bi trebalo da koristite vec utabanu stazu ( u pocetku da) i koristite sablone vec su potrebna nova pitanja :?: i novi odgovori:idea: a taj novi odgovor je u stvari nadahnuci.

Nadahnuce je spoznaja!

Spoznaja toga da je sve vec potpuno, i savrseno.

Spoznaja moze biti delimicna ili veca.. a na kraju potpuna.

Tad, kada nastupi spoznaja, nadahnuce se nalazi u svemu, u malim momentima i dogadjajima,
u obicnim svakodnevnim dogadjajima.. U normalnim kontaktima sa drugim bicima.

A, moze biti i vise od same spoznaje.. kao, zivljenje, sloboda, neustrasivost, bezbriznost i slicno.

Andreavk:
...probudjena svest ili osvescivanje nesvesnog...svaki covek se radja sa tim potencijalom cak i oni koji misle da se
stvarnost ni u cemu ne moze izmeniti...sto covek vise uvidja vise i ostvaruje promene i po sebe i po drustvo a
prvi korak na tom putu je odbacivanje zabluda

Ti si odlicno rekla isto sto i ja..

ko_to_tamo_peva:
nadahnuce je dodir sa sustinom..bez obzira da li rezultira umetnickim delom.
tesko je pricati o nadahnucu, a ne spomenuti Boga..

Sustina je svuda oko nas, cista substanca celobitog postojanja, i da dodir sa tim je nadahnuce..
Bog je tu ova 'celokupnost'.

Tuzni_patak:
Nadahnuce je stoga kao rec cesto tumaceno i kao motivacija , i kao intuicija, i kao parapsiholoska pojava,
sve u cilju da se uzdigne duhovnost, neponovljivost i ispravnost ucinjenog ,
cak i pozivanje na autoritet misticnog i boga samog....

Spoznaja nas do neke mere oslobadja, stoga nam daje motivacije, i svatanje okoline i drugih zivih bica.
Parapsiholosko je naravno, to znam..

Zasto neponovljivost? Kad je sve uvek sada u ovom momentu..

Borac za prava zivotinja:
/Govorim o moći da se predmetima nastalim u mašti deluje kao sa realnim/.

Da, ja bih rekao da je ta moc zakon.

dragonfromdarkness:
Sta mi trazimo na ovoj "krsti"? TI koji ovo citas, sta ti trazis ovde? Sta i ja trazim ovde?
Trazimo "iskru", "zrnce necega", "pobudu" u stvari emociju. To je nasa normalna ljudska potreba da OSECAMO jer
osecati znaci ziveti. I da, naravno, svi smo mi ovde po malo - umetnici

Absolutno tako. Pobudu za inspiracijom, pobudu za spoznajom. Svi smo naravno umetnici, a oblikovali svoj zivot.
Osecati, da znaci i ziveti. A bitno je da se pobuda i nadje na ovom "www". Ko trazi, taj nalazi.
Vazno je traziti, a jos vaznije naci. A iako i ne trazis, nacices, kad tad. Sve je na dohvat ruke, tu, samo ga uzeti..

**TASKA**:
Nadahnuce se jednostavno osjeti...onako odalami nenadano...ne planira se vec samo zvizne,i osjecaj je nebeski...
a to je uvijek ljubav...prema nekome ili necemu....
Inspiracija je igra maste,ili nas inspirise neciji dogadjaj,zivot...ne moramo istinski osjecati da bi imali inspiraciju.....
Ukratko..to je neko moje misljenje...

Vrlo lepo misljenje. Slazem se da je tako.

ristob:
Nadahnuće je kap. Inspiracija je tok (potok, reka). I osjecaj je nebeski (ljbav).

Tako je, slazem se. :)

@ Tuzni_patak, neki ljudi se tesko menjaju, neki lako. :wink:

Actus purus:
Nije bitan onaj sto goviri, vec je bitno sta govori (moje reci).
Citajuci knjige ti ne moras uvek da prihvatas stavove. Ti mozes jednostavno da svoj stav, koji si imao, zateknes napisanog
na parcetu hartije i da ga samo jos vise utvrdis. Ja se uvek pozivam na pojedine stvari ne da bih izgledao pametan,
niti da bih zasenio nekoga, vec cisto da bih argumentovao svoje reci koje su u tom trenutku kratke,
ali se slazu sa stavovima u nekim knjigama gde su dublje i opsirnije elaborirane.
Subjektivnost jeste objektivnost.. Mislite o tome

Bravo, svaka cast!

Objektivno i subjektivno, isto su te stvari u sustini. I u jednom i u drugom dolazi spoznaja.

Steta, ja se ponekad pravim pametan. Ali uglavnom pisem da bih pisao, raspravljao, delio misljenje sa drugima,
mesao se medju drugima.. ucestvovao, ucio druge. I ucio sebe kroz druge, spoznao sebe kroz okolinu.

Jedan ogroman (SHLIHTARSKI :oops:) pozdrav nadasve cenjenom, postovanom i uvazavanom koleZi filozofu-volonteru Almsivi-ju.

(Sve mi se nekako cini da se napokon dogadja da vise ljudi, na razne nacine, dolaze do jedne jedine "istine", do sustine stvari, kao i da se svi medjusobno izuzetno dobro "kontaju".)
Ljudi, u ovom momentu cast mi je sto i sebe mogu svrstati medju vas koji ste svemu ovome dali svoj autentican doprinos.

Ne verujem u nadahnuće; zato što ne verujem ni u šta. Sva umetnička dela koja sam stvorio do sada (i književna i likovna) plod su mukotrpnog rada i vizija koje potiču od strahova iz detinjstva ili bolesti uma. Kao neko ko ima dosta iskustva u umetničkom stvaralaštvu pozvan sam da kažem da još nisam susreo nikakvo nadahnuće.

Težak je tvoj život! Da li veruješ bar u sebe? Kad "susretneš" tu pojavu, znaćeš da do tada nisi ni živeo, a kamoli bio umetnik! Ti tek stremiš umetnosti,kao većina, naravno, a nadahnuće ne izuzima veliki i mukotrpan rad. Ako taj rad smatraš teškim, možda je samo stvar u pogrešnoj vrsti umetnosti. Ili u pristupu? Igraj se, a nemoj očekivati ništa. Samo tako možeš biti nadahnut. Želim ti mnogo srećnog rada i zadovoljustva u njemu.

dragonfromdarkness:
Ljudi, u ovom momentu cast mi je sto i sebe mogu svrstati medju vas koji ste svemu ovome dali svoj autentican doprinos.

Odlicno, kad tako kazes, onda je i meni cast za ovo sve. :wink:
Tako i treba, malo sloge, i sloboda iznosenja svojih vizija. Ovo je mesto bas za to.
Meni danas malo naletela inspiracija, sad cu opet u relaxaciju i da malo grabim inspiracije, plus muzika.

taote:
Želim ti mnogo srećnog rada i zadovoljustva u njemu (Weishaupt-u).

I ja mu zelim isto.

Pa pričajte, gospodine Muerte... Inspirišite nas za diskusiju. :D
Muza kao osoba...Ljudi... Priroda... Ali ti "spoljni" uticaji su samo inicijalna kapisla koja pobudi nešto unutar nekih od nas. Zašto ne pobude kod svih?

Nisam saglasan sa teorijom da smo svi isti...nisam saglasan sa "jednakoshcu u hrishcanstvu i socijalizmu"...samo je detalj rodjenja i smrti isti...ostalo...razlichito...tako i sa "budjenjem" nadahnuca...

i nechija misao mozhe da bude inicijana kapisla...i mnogo toga...

postoji unutarnje "samobudjenje"...i spoljnje...
unutarnje je vishe ideoloshkog tipa...dok je spoljnje vishe vezano za Empiriju...

Да... најбоље ће бити да нагађамо на једно пет страница...:mrgreen:

Приметио си шта на теми недостаје. Лепо... Хајде напиши...:wink:

Ја мислим да спољашњих утицаја нема.
Јер...
Тамо где ћеш ти наћи инспирацију, ја нећу видети ништа... рецимо...:rolleyes:
Рецимо да је то неки залазак сунца...
Спољашњи утицај?
Ти у њему видиш инспирацију за незнамнијашта, а ја видим да је време да спремим вечеру..:D а неко трећи га и не примети... никако...
Дакле залазак сунца, нема могућност да утиче на било кога.

Loshe mislish...

..u tome i jeste poenta...da istu stvar ne vidimo istim ochima ti i ja...ili bilo ko...jer bi takav svet bio mehanizovan...pogledaj F.Langov film iz 30-tih "Metropolis"...

zalazak sunca...moje nadahnuce...tvoja vechera...vidish...u tome je poenta...nemamo iste "ochi"...sve je razlichito...pa i tvoje nadahnuce, koje ne osetish dok spremash vecheru...a tvoj(i)...vele....Kojice...al' si vecheras spremilaaa...

Nisam saglasan sa teorijom da smo svi isti...nisam saglasan sa "jednakoshcu u hrishcanstvu i socijalizmu"...samo je detalj rodjenja i smrti isti...ostalo...razlichito...tako i sa "budjenjem" nadahnuca...

i nechija misao mozhe da bude inicijana kapisla...i mnogo toga...

postoji unutarnje "samobudjenje"...i spoljnje...
unutarnje je vishe ideoloshkog tipa...dok je spoljnje vishe vezano za Empiriju...

El Muerte, dočekasmo da budete nadahnuti da odgovorite. :)

Unutrašnje "samobuđenje" ne vredi mnogo bez spoljnog, a spoljno buđenje je beznačajno ako nema unutrašnjeg, jer bi se, u protivnom, svelo samo na efemerni utisak.

Back