Nacrt novog Načertanija?

Poruka
17.765
Ako je srpska Vlada nezadovoljna položajem Srba u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Makedoniji; ukoliko Beograd smatra da Srbi moraju biti konstitutivni narod u Hrvatskoj i Crnoj Gori, neminovno se otvara pitanje - da li to vlast Borisa Tadića hoće da oživi zamrle ideje Ilije Garašanina?
Pobrojane mjere su dio Strategije koju je Vlada Mirka Cvetkovića usvojila 21. januara ove godine, kao inovirani državni pristup jačanju odnosa države Srbije i Srba u regionu.
Konstitutivnost naroda kao politički cilj: Srđan Srećković, ministar dijaspore u Vladi Srbije nije krio namjeru zvaničnog Beograda da se, što prije, izmijeni pozicija srpskog naroda u susjednim zemljama.

- Položaj srpskog naroda u zemljama regiona ni izbliza nije onakav kakav bismo željeli da bude, povjerio se ministar Srećković novinarima dnevnog lista Danas. Prema nalazu srpskih državnih eksperata, položaj srpskog naroda je zadovoljavajući jedino u – Rumuniji i Bosni i Hercegovini. U ostalim državama regiona, počev od Slovenije do, dolje na jugu, Makedonije, „Srbija treba da uloži značajna diplomatska i finansijska sredstva“. Za Sloveniju i Makedoniju je predviđena borba za status nacionalne manjine, dok se Kosovo – ne pominje. :whistling:

http://www.e-novine.com/region/region-tema/45324-Nacrt-novog-Naertanija.html

Seti se treba memoranduma SANU 1985 i dogadjaja koji su posle toga sledili !
 
Prema interpretaciji Beograda, Crna Gora se smatra kao jezgro srpske drzavnosti i kao centar srpskog nacionalnog programa. Ocigledno je da se od te ideje jos nije odustalo jer se i dalje osporava nezavisnost Crne Gore.

Crna Gora može da bude nezavisna, ali je to ipak srpska država isto kao što je Austrija druga nemačka država, ili kao što je Kipar grčka država.
 

Back
Top