Nacističko odmaralište za 20 hiljada ljudi u prvom redu do mora

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.150
1741160405-shutterstock_1964426503-1024x768.jpg

Ogroman, gigantski kompleks pod nazivom Prora sastoji se od niza šestospratnica koje, samo 150 metara od mora, prate obalu u dužini od 4,7 kilometara.
Na najvećem nemačkom ostrvu, Rigenu u Baltičkom moru, popularnom i veoma posećenom letovalištu, luksuzni apartmani sa staklenim balkonima koji gledaju na more bukvalno dele zidove sa ostacima nekadašnjeg nacističkog letovališta. U stvari, oni su raspoređeni u njemu, piše Punkufer.

Ogroman, gigantski kompleks pod nazivom Prora sastoji se od niza šestospratnica koje, samo 150 metara od mora, prate obalu u dužini od 4,7 kilometara. Nacistička vizija odmarališta sa deset hiljada dvokrevetnih soba izgrađena je između 1936. i 1939. godine.Sada kontroverzni, ali tipičan primer arhitekture Trećeg rajha, dizajnirao je Klemens Kloc, a izgradnju je nadgledao „Hitlerov arhitekta“ Albert Šper. Koncept je osmislio ranih 1930-ih Robert Lei, šef nacističkog ideološkog programa „Kraft durch Freude“ („Snaga kroz radost“), vođen idejom da svaki radnik zaslužuje odmor na plaži.

Tako da je svaka soba imala pogled na more, dva kreveta, ormar i umivaonik. Ništa više nije moglo da stane u skromni tlocrt od 2,5 sa 5 metara, pa su na svakom spratu bila zajednička kupatila – bez pogleda na more. Odmaralište je imalo, ili je trebalo da ima, zajedničke trpezarije i brojne prostore za kulturna dešavanja, zabavu i sport.

U izgradnji su učestvovale sve veće građevinske kompanije Trećeg rajha i skoro devet hiljada, naravno, prinudnih radnika. Sa izbijanjem rata 1939. prebačeni su u fabrike oružja, a Hitlerovo prvo od, navodno, pet planiranih odmarališta ostalo je prazno. Izgrađeno je osam stambenih blokova, bioskop i pozorište, ali nisu završeni bazeni i festivalska sala.

Prošle su decenije pre nego što bi gigantski armiranobetonski kompleks zaživeo kao izletište, ali i tada bi bio na ivici skandala. Tokom rata u Prori su bile smeštene izbeglice iz Hamburga, na kraju rata one iz Istočne Nemačke, a kada je sovjetska vojska zauzela ostrvo – i njihove artiljerijske brigade. Sredinom 1950-ih, nakon stvaranja Nacionalne narodne armije DDR-a, odmaralište je postalo vojna baza.

Prora je 1994. godine proglašena spomenikom baštine, a da bi bila restaurirana, blok po blok je prodavana raznim privatnim investitorima.

Danas je veći deo kompleksa zaista preuređen u luksuzno odmaralište sa hotelima i apartmanima (sobe su povezane, a kupatila više nisu zajednička) pod nazivom Nova Prora.

Dokumentacioni centar Prora, koji se u jedan od blokova uselio 2000. godine, ne može dovoljno da istakne opasnost od takvog tretmana kompleksa i njegove istorije, jer se, tvrde, razvojem odmarališta ostvaruje Hitlerova prvobitna ideja.

Drugi tvrde da stvar nije toliko ozbiljna jer je namena Prore uvek bila isključivo turistička, pa bez obzira na to što je ideja bila Hitlerova, ne vide nikakve negativne konotacije vezane za restauraciju nacističkog odmarališta. Uglavnom su to oni koji prodaju stanove za skoro milion i po evra… Ali svi imaju pogled na more.link

1741159735-shutterstock_1103772626-1024x766.jpg

Nemacka je najvise izgradjena za vreme Hitlera.
Još jedna nacistička laž, kao i ona da su oni prvi pokrenuli serijsku proizvodnju kola i da su se u Hitlerovoj Nemačkoj masovno vozile stare Bube.
Istina je da je u razrušenoj Nemačkoj najviše građeno posle 2. svetskog rata, da je prvu serijsku proizvodnju automobila u Evropi pokrenuo Citroen i da je Buba pred rat zapravo proizvedeno veoma malo, tek onako za slikanje i propagandu. Kad su se ugasile kamere pogoni su preorijentisani za vojna vozila.

Još jedna nacistička laž, kao i ona da su oni prvi pokrenuli serijsku proizvodnju kola i da su se u Hitlerovoj Nemačkoj masovno vozile stare Bube.
Istina je da je u razrušenoj Nemačkoj najviše građeno posle 2. svetskog rata, da je prvu serijsku proizvodnju automobila u Evropi pokrenuo Citroen i da je Buba pred rat zapravo proizvedeno veoma malo, tek onako za slikanje i propagandu. Kad su se ugasile kamere pogoni su preorijentisani za vojna vozila.
Ja ne pricam za kola, nisu se samo kola pravila.

A kažu da su raskrstili sa nacizmom.Lažovi.

Са нацизмом су раскрстили, али не видим зашто би раскрстили са толиким некретнинама?

Некретнине немају идеологију. То је цреп и цигла.

Robert Lej bio je kasnije vodja "nemackog radnickog fronta" pod cijom komandom je u smrt kroz prinudni rad oterano na stotine hiljada ljudi...Optuzen u Nirnberškim procesima izvršio je samoubistvo pre početka sudjenja a mnogo čuveniji od njega,čovek koji je nadgledao sve ovo i bio Hitlerov lični arhitekta,Albert Šper,kasnije postaje ministar rata i takodje jedan od optuženih na Nirnberškom procesu. Pokajao se za svoju ulogu i uspeo da izmakne vešalima ali dobija 20 godina robije. Nakon što je izašao iz zatvora izdao je knjigu svoje memoare čini mi se koji su postali strahovito popularni u to vreme. Mislim da je umro u Londonu '81 ako me sećanje dobro služi :)

Paradoks je da ljudi koji su izgradili kompleks za odmor radnika samo par godina nakon završetka izgradje u smrt teraju celu Evropu...

izgrađeno je od 36 do 38
kakvi sad implanti u to vreme?

Пише дентално злато .... У то време није било импланта него су биле златне пломбе ...

'36-'38 су узели кредит од УК ..а после су вадили у логорима зубе и претапали .

Иначе .... микроанализом се да утврдити порекло иисторија злата и многобројно злато из швајцарске има микро трагове ДНК.

Poslednja izmena:
Огроман број идеолошких сличности између нацизма и социјализма (комунизма).

... слично је само зато што је етикет абиладругаћији ..а у суштини сви системи тада а и данас су

милитантни конзумеризми

Imam svoje fotke sa Insel Rugena kad sam bila dete, to je ostrvo na Baltiku do Štralzunda, gde mi je dugo živela baka.

Išli smo na Insel Rugen leti da se kupamo. Iznenađenje: voda u Baltiku je kao naš Dunav, vrlo slično, neslana. To je baš bezveze. Puno peščanih plaža. Naravno, malo ko voli da se kupa u takvoj vodi osim ko mora. Tada u DDR nisu ni znali za nešto drugo. Sreća pa su postali normalna zemlja. DDR je bio sirotinja, u vreme dok smo mi živeli mnogo bolje. Sećam se da nisu ni imali fiksne telefone po stanovima, već su svi išli u govornice, kada je to kod nas bilo normalno 80tih. Da bi putovali bilo gde prema USA ili CAD, dolazili su za Beograd koji je imao direktne letove. O farmerkama da ne pričamo. Jedino se sećam da su imali mnogo lepe drvene igračke.

Što se tiče ovog sada hotela, pametno je da su iskoristili stare zgrade , proširili sobe, uveli kupatila. Jedino što zaista ne znam da li će im se to isplatiti. Ne znam ko još voli na Baltiku da se kupa, ali možda su napravili dodatne sadržaje pored tih hotela, pa je nešto fensi. Potpuno bi neekonomično bilo rušiti i zidati novu armaturu.

Са нацизмом су раскрстили, али не видим зашто би раскрстили са толиким некретнинама?

Некретнине немају идеологију. То је цреп и цигла.
:ok:

Back