Нацистичка пропаганда у "Тазу"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

БелиВук

Aktivan član
Poruka
1.389
Дневни лист Таз, који је близак Зеленима, објавио је чланак о годишњици ослобођења Немачке од националсоцијализма, за који би термин „нацистичка пропаганда” био потцењивање.

Јулиа Латинина на свом видео каналу
У њему руска новинарка и списатељица Јулија Латинина заступа став да је за Други светски рат одговоран Стаљин, а не Хитлер. „Права прича о Другом светском рату је да је Стаљин планирао овај рат који ц́е помести цео свет и завршити тек када последња аргентинска совјетска република постане део СССР-а”, тврди она. „Он је планирао овај рат много пре него што је Хитлер дошао на власт.

Чланак од 1800 речи обједињује толико фалсификата, лажи и клевета да би чак и етаблиране неонацистичке новине имале проблема да их уклопе у једно издање. Латињина грди Црвену армију, вређа милионе совјетских грађана који су дали своје животе или изгубили најмилије борец́и се против нацистичког терора, и приказује Хитлерове генерале Гудеријана и Ромела као сјајне примере.

О злочинима нациста, који су рат против Совјетског Савеза педантно планирали као ”рат за уништење„ и убили скоро 30 милиона Јевреја, комуниста, војника и цивила, Латинина не говори ни слога.

Уместо тога, она је војнике Црвене армије, који су поднели највец́и део борбе против нациста, осудила као ”обесправљену масу„ коју су ”хиљаде слале у смрт„ и које су убијале, пљачкале и силовали кроз земље из којих су умро је протерао Вермахт. ”На овом темељу од кости, крви и меса, Путин гради свој култ 9. маја — култ Великог отаџбинског рата„, пише она.

Као кључног сведока ”масовних силовања и убистава која су починили Стаљинови ’ослободиоци’ на територији Румуније„, она је навела писца Константина Вирџила Георгијуа, који је током рата радио као дипломата за фашистичког диктатора Јона Антонескуа. Антонеску је био савезник Хитлера и одговоран за убиство 400.000 Јевреја.

Совјетске партизане који су се борили против нациста Латинина је осудио као терористе чији је ”терор првенствено био усмерен не против Немаца, већ́ против локалног становништва„. У истом даху она оптужује ”кинеске комунисте и борце из Вијетконга„ да су касније усвојили основне принципе овог ”екстремно окрутног и ефикасног терора„.

Посебно су одбојне Латинине опаске о опсади Лењинграда. Хитлеров Вермахт је бомбардовао и гладовао милионски град 28 месеци. 470.000 цивила је изгубило живот, а да Вермахт није успео да заузме град. Али Латинина не мрзи опсаде, већ́ браниоце. Она описује совјетске војнике који су погинули бранец́и град као жртве стаљинизма.

Коначно, Латинина осуђује руског председника Путина као ”другог Стаљина„ и позива ”слободни свет„ да не понови грешку направљену у Другом светском рату када је ”затворио очи ко је Стаљин„. Путин оличава ”и Хитлера и Стаљина у исто време„, стога ”слободни свет„ сада помаже Украјини и ”нико више нец́е скретати поглед„.

Латинијин десничарски екстремизам
Репринт ове фашистичке прљавштине у Тазу показује колико се удесно померио зелени миље, са којим је лист тесно повезан од оснивања пре 43 године.

Латињина тирада појавила се и у онлајн издању Таза и у штампаном специјалном додатку који је 9. маја ставила на располагање руском листу Новаја газета. Новаја газета је престала да излази у Русији због цензуре. Латинина редовно пише за лист, који се сматра гласом ”либералне„ опозиције, али изгледа да нема проблема да ради са крајњом десницом.

Сам Таз је врло добро знао коме нуди платформу. Пре три и по године објавила је чланак о Латињиној, која је у то време била на читалачкој турнеји по Немачкој. У њему је јасно идентификована као десничарски екстремиста.
https://www.wsws.org/de/articles/2022/05/12/laty-m12.html
Путин који брани Русе у источној Украјини је нациста, а кијевски геноцидни фашисти који од 2014 бомбардују Руске градове у источној Украјини која је историјски Руска су ослободиоци. Има пуно лудака у ЕУ.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.