Nacionalno pitanje

PAC-PAC, ti si genijalac: Raspad juge su organizovale i dogovorile komunjarske bagre svih republika, a jadni, izmanipulisani narod je ginuo......

PS: Ko ne veruje, neka sa razumevanjem pročita Ustav iz 1974-e godine

fosilvaso...ti si u jednoj od prvih poruka napisao da je JNA imala sva prava da reaguje na pokusaj secesije, ali i da su onda pojavili, citiram, "cetnici" i sve upropastili...
ja se apsolutno slazem sa tom tvrdnjom...
oni koji su hteli Veliku Srbiju, koja je potpuno legitiman zahtev, ali na pogresan nacin sproveden, su upropastili Jugoslaviju, zajedno sa secesionistma iz Bosne i Hrvatske...

Nexus 6:
fosilvaso...ti si u jednoj od prvih poruka napisao da je JNA imala sva prava da reaguje na pokusaj secesije, ali i da su onda pojavili, citiram, "cetnici" i sve upropastili...
ja se apsolutno slazem sa tom tvrdnjom...
oni koji su hteli Veliku Srbiju, koja je potpuno legitiman zahtev, ali na pogresan nacin sproveden, su upropastili Jugoslaviju, zajedno sa secesionistma iz Bosne i Hrvatske...

e imam samo jedno pitanje...a po cem je to velika srbija legitiman zahtjev?

zašto ti misliš da je to ikad bilo legitimno osim u glavi četnika i velikosrpskih tkz.osvajača koji nikad u životu nisu ništa osvojili osim noge u dupe u svim ratovima koji su vodili?
pa prijatelju srbi nisu ni jedan rat u povijesti dobili?a sad ce vam i kosovo uzet,,,o kojoj ti velikoj srbiji pričaš?jel o Beogradskom pašaluku?o čem?jednostavno ne razumijem....tak ste razmišljali i 90,91. pa pogledaj sad...slobo u zatvoru,zemlja u rasulu - btw. to znam jer sam nedavno bio tamo...rađe se okrenite sebi,rješite svoje probleme a veliku srbiju i neke legitimne zahtjeve bacite u smece i prošlost i okrenite se 21. stoljecu...bilo bi vec lagano i vrijeme

pa, po tome sto i Severna Irska legitimno pripada Republici Irskoj...
po tome sto Meksiku legitimno pripada Kalifornija...
danasnje drzave su nacionalne drzave...sto onda znaci i da je "jedna nacija-jedna drzava" sasvim normalna stvar...tj. svi Srbi u jednoj drzavi, sa romanticarskog gledista, je potpuno normalna stvar...
al' to je 19. vek, a ovo je bio 20., reci ces...i bices u pravu...
ali to ne menja legitimitet stvari...
po meni su, i sad cu tako silno da ga nayebem, ali nema veze, i Oluja i Bljesak legitimna operacija...ali ubistva i progon Srba, naravno, nisu...stvar je u tome sto i Hrvatska i Srbija imaju legitimitet nad krajinom, tj polazu pravo na istu...jer tu zive i Hrvati i Srbi...
kao sto Madjarska polaze pravo na Vojvodinu, zajedno sa Srbijom...
kao sto i Albanija i Srbija polazu pravo na Kosovo...
kao sto Srbija polaze pravo na Bosnu...
a, ko ce biti pobednik, nema veze ni sa legitimitetom, i zavisi od mnogo faktora...
sta su granice, osim linija na papiru...

ja nisam za promenu granica...meni ovakva Srbija sasvim odgovara, ali legitimitet je legitimitet...
mi treba da se okrenemo prvo sebi, da bismo uopste mogli i da pomisljamo na ujedinjenje svih Srba...a i to ujedinjenje moze doci kroz EU...

nemoj da me shvatis kao nekog cetnika, u ovom novom znacenju te reci, jer ja to, zaista, nisam...ali to je stanje stvari...

prije svega ne mislim da si četnik...niti da ti iskreno kazem se zamaram s cetnicima ko ni s ustasama i jedni i drugi su sluzili iste gospodare - njemce i jedni i drugi su bili fašisti i to je to...al ko što su naš problem ustaše tako su i vaš četnici...

a drugu da su Bljesak i Oluja legitimne operacije tu si sasvim upravu...to su legitimne operacije suverene drzave RH da oslobodi svoj szveren i MEĐUNARODNO priznat teritorij od TERORISTA - krajinskih srba...koji su zahvaljujuci slobi i četništvu od normalne nacionalne manjine kojoj se garantiraju sva prava postali TERORISTI...al to je vec njihova stvar..

Drugo ja sam protiv zlocina kako na jednoj strani tako i na drugoj i ne smatram da je ubijanje civila srpskih ili hrvatskih slavan i hrabar čin već obicno kukavistvo,jad i sl...

Al ne zaboravi pokolj Hrvata u vukovaru...zar je to borba?ubijanje i masakriranje staraca i djece?ja to nazivam onim šta je - TERORIZAM....

A srbija ne polaze nikakvo pravo na Gorski Kotar i Liku ( tkz.krajinu) jel ona to pravo nije nikad ni imala...tkz.krajina je obicna izmisljotina martica,slobe seselja i takve bande...koji su u nakraju bili oni koji su izdali srbe...ja osobno protiv srba nemam nista...isasvim sam zadovoljan da SCG bude moj susjed i da imamo ok odnose...al ne dam niti komad svoje zemlje posebice ne teroristima kao sto su slobo,seselj i takva banda

pa, znas kako...kad ti za sefa drzave dodje neonacista i jos bivsi general, i sad odjednom ne zivis vise u svojoj zemlji nego u tudjoj, i jos ti neki to nabijaju na nos...nije ti svejedno...i pocnes lagano da se naoruzavas, i to je tvoje pravo...bar prirodno, ako ne i pozitivno...

a Arkana & Co. ne racunam u te...to je bagra najjobicnija, dal' krade po "Njemackoj" ili "'Rvatskoj", njemu je svejedno...

ma nisi u pravu...ne razumijem naoruzavanje...pa sta su Hrvati poceli blokade i sl. postavljat...ajd molim te...sve je to bilo dobro organizirano iz BG od slobe i ekipe...pa kad je pocelo pocelo je..al to je proslost koja se vise nece nikada ponovit...tkz.krajina je samo skola za nas da vise nikad tako nesto ne dopustimo i necemo

pa dobro...naoruzavanje je bilo greska...nenasilni otpor bi bio bolji, ali nije tesko narod prisetiti rata i Ustasa, i time ga ucvikati...i navesti na radikalnije poteze...
kad su meni kao klincu na Solti vikali "djubre srpsko", ja sam mogao da se pokupim i odem, jer sam ionako bio na letovanju...al' ljudi su u krajini ziveli, nisu imali nista drugo...i gde da pobegnu...

to ti je sve problem neobrazovanosti...lagano je manipulirat nepismenim hrvatima i srbima..malo im napricas bajki i evo vade nozeve jedni na druge..al gledaj sad to sto su srbi pokusali kod nas je isto kao sto albanci pokusavaju kod vas...odcjepljenje djela zemlje samo mi smo to zaustavili a vi ce te izgleda ostat bez kosova...iako ja iskreno nisam za to posto mislim da je kosovo dio SCG...

Zg2004:
e imam samo jedno pitanje...a po cem je to velika srbija legitiman zahtjev?

zašto ti misliš da je to ikad bilo legitimno osim u glavi četnika i velikosrpskih tkz.osvajača koji nikad u životu nisu ništa osvojili osim noge u dupe u svim ratovima koji su vodili?

Velika Srbija je legitimna jer ona tiletova juga-pljuga nije mogla opstati radi svoje trulosti, a onda po logici stvari vrijede pravila i granice prethodne mirnodopske države Monarhije...osim ako se drukčije dogovore zainteresirane strane, a dogovora u pozitivnom smislu nije bilo....Zatim, nije bilo pravno ni moralno od RH ponuditi Srbima status manjine...Međutim, ako se uzme u obzir da je neko trebao biti dežurni krivac Pero koji će visiti na Vrbi za sve kenjaže tiletovih *********.....sve je jasno i logično.....

zox:
Kako bi se resilo nacionalno pitanje na ex-Yu teritoriji potrebno je potpuno poraziti nacionalizam i sovinizam kod balkanskih naroda!Jedan od najvecih i najagresivnijih bio je srpski i zato se mora totalno srpsko drustvo ocistiti od te bolesti kako bi Srbija krenula progresivnim putevima!Iako velikosrpski nacionalizam vise nije drzavni(padom Miloseviceve klike je prestao to da bude),jos uvek je prisutan na kulturnom nivou i u svesti pojedinih kategorija ljudi!To svedoce svakodnevne pojave koje se ne mogu okarakterisati kao sporadicne!Organizovane svetkovine na kojima se velicaju kojekakve cetnicke vojvode,pevanje o Mladicu i Karadzicu,zatim oplakivanje Kalajica,pa lupetanja Bjelice i Pajkica i histerija za Velimirovicem su primeri!Nacional sovinizam je posebno izrazen kod omladine,a u poslednje vreme zrtve srpskog fasizma su ovoga puta nasi gradjani u samom Beogradu!Vec neko vreme traju napadi molotovljevim koktelima na romska naselja pa su stanari prinudjeni da organizuju nocne straze!Srbija i dalje opasno boluje od ksenofobije i sovinizma!Zbog svega toga javlja se potreba za formiranjem ANTIFASISTICKOG FRONTA kako bi se odlucno suprotstavili zlu nacionalizma i jednom zauvek polomili kicmu velikosrpskom projektu!

MALJCIKI - Idoli

Am E Am E
Plamene zore bude me iz sna
Am E Am E
Fabricka jutra, dim iz dimnjaka
C G C G
Pesma se ori mladi radnici
C G C
Celicna jutra hitam fabrici

Drugovi moji hrabri veseli
Bicikle voze, ponositi svi
Drugovi moji, hrabri, veseli
Pobede nove nosic'emo mi

Sunce vec greje, vetar carlija
Jutarnja rosa, zemlja mirisna
Sunce vec greje A-A-A-A-A-A
Bogata zetva, radujem se ja

Zeteocki krug je moj cilj
Tamo me vec ceka moja devojka
Devojka plave kose koju volim
I zajedno cemo otici brodom

Visoke peci potpaljujem ja
Ruda se topi, nasmejan sam ja
Pesma se ori, peva fabrika
Pesma se ori A-A-A-A-A-

smil42d2f17dd102e.gif
xyxwave.gif

@Zg2004

Zbog takvih kao sto je Zg2004 koji smatraju citav jedan ETNOS za teroriste, odgovaram uvek da mi je izuzetno drago za Vukovar, jedino mi je zao sto isto nije sacekalo i Zagreb za koji je JNA i njena teritorijalna odbrana bila legitimna da intervenise. Hrvati su kao poslednji germanskih konja potkivaci, nisu ni znali sta je stradanje, rat i u WWI i WWII su imali najmanje zrtava niti im je bilo koji grad zestoko bombardovan. Sad, kad bih mogao da se vratim u ono vreme kao punoletan vrlo rado bih se prijavio u dobrovoljce za borbu protiv ustasa. Ono sto su ucinili u RSK je vise nego nehumano, a sto je jos bolesnije su sve ove zlocine i snimali kako sutiraju ratne zarobljenike u mosnjice i teraju pravoslavne popove na uzici da laju.
Balkan je mali, a greh je univerzalna kategorije i ona nikad ne zastareva, tako da razmislite o zverstvu koje ste posejali na duze vreme i potomstvu vasem koje moze zbog toga da debelo ispasta kad ih stigne bic i kazna Bozija.

Hrvatski cinizam i latentna agresivnost, pokvarenost pod maskom finoce i kulturnosti, koja od pritajenosti eruptivno eksplodira kad im se za to ukaze prilika, a i te kako je dobro prepoznatljiv balkanskim narodima (ne samo Srbima), jer je vekovima odgajan pod palicom papstva i licemernog katolicizma koji ih je forsirao da skrivaju mrznju i da je taloze u sebi, da im na delu ne bi bio ravan ni sam Lucifer !

Odmazda za Oluju ako se ne pokajete, ce vas pre ili kasnije stici (mozda bas ne od samih Srba) od toga vam ni pokojni papa Vojtila ni "blazeni" Alojzije Stepinac nece pomoci !
5.gif

P. S. Mene licno za muslimanske zrtve u Bosni cesto pece savest i svima koji su nepravedno stradali od srpske ruke !
Naprotiv, za Hrvate mi uopste nije zao i duboko sam uveren da svima koji su stradali "Domobranskom ratu" su dedovi i preci bili neki u rangu Dinka Sakica, i Gospod je zemlju rasteretio takvih.

Nazalost, ponavljam nazalost i nazalost ovakvih kao "zg2004" i "najveci izdajnik" (ako nije vec ista zverka u pitanju) ima jos doooosta u Hrvatskoj i nisu do kraja shvatili smisao rata i nesrece. Za takve papina izmisljotina caphranaum tj. cistiliste nece biti dovoljno da ispastaju, vec nesto mnogo gore....

Zarathustra:
@Zg2004

Zbog takvih kao sto je Zg2004 koji smatraju citav jedan ETNOS za teroriste, odgovaram uvek da mi je izuzetno drago za Vukovar, jedino mi je zao sto isto nije sacekalo i Zagreb za koji je JNA i njena teritorijalna odbrana bila legitimna da intervenise. Hrvati su kao poslednji germanskih konja potkivaci, nisu ni znali sta je stradanje, rat i u WWI i WWII su imali najmanje zrtava niti im je bilo koji grad zestoko bombardovan. Sad, kad bih mogao da se vratim u ono vreme kao punoletan vrlo rado bih se prijavio u dobrovoljce za borbu protiv ustasa. Ono sto su ucinili u RSK je vise nego nehumano, a sto je jos bolesnije su sve ove zlocine i snimali kako sutiraju ratne zarobljenike u mosnjice i teraju pravoslavne popove na uzici da laju.
Balkan je mali, a greh je univerzalna kategorije i ona nikad ne zastareva, tako da razmislite o zverstvu koje ste posejali na duze vreme i potomstvu vasem koje moze zbog toga da debelo ispasta kad ih stigne bic i kazna Bozija.

Hrvatski cinizam i latentna agresivnost, pokvarenost pod maskom finoce i kulturnosti, koja od pritajenosti eruptivno eksplodira kad im se za to ukaze prilika, a i te kako je dobro prepoznatljiv balkanskim narodima (ne samo Srbima), jer je vekovima odgajan pod palicom papstva i licemernog katolicizma koji ih je forsirao da skrivaju mrznju i da je taloze u sebi, da im na delu ne bi bio ravan ni sam Lucifer !

Odmazda za Oluju ako se ne pokajete, ce vas pre ili kasnije stici (mozda bas ne od samih Srba) od toga vam ni pokojni papa Vojtila ni "blazeni" Alojzije Stepinac nece pomoci !
5.gif

ovo tu uopce ne zelim komentirati...kao sto sam rekao s neobrazovanima je lagano manipulirati a tvoja stajalista kao da su iz srednjeg vijeka...a inace ja ne smatram cijeli narod za teroriste nego sve one koji su primili pusku i dignuli oružanu pobunu protiv legitimne i suverene drzave napadajuci civilne ciljeve...to se u modernom svijetu i 21.st zove TERORIZAM...a prijetnja od takvih kao sto si ti osvojit cemo mi ovo,osvetit cemo mi ovo i bla bla bla slicne cetnicke mitologije i zablude koje zive u mozgovima jedinih poput seselja,slobe i njihove bande ovdje ne shvacamo bas preozbiljno to nam je vise stivo za karikature

fosilvaso:
Velika Srbija je legitimna jer ona tiletova juga-pljuga nije mogla opstati radi svoje trulosti, a onda po logici stvari vrijede pravila i granice prethodne mirnodopske države Monarhije...osim ako se drukčije dogovore zainteresirane strane, a dogovora u pozitivnom smislu nije bilo....Zatim, nije bilo pravno ni moralno od RH ponuditi Srbima status manjine...Međutim, ako se uzme u obzir da je neko trebao biti dežurni krivac Pero koji će visiti na Vrbi za sve kenjaže tiletovih *********.....sve je jasno i logično.....

zašto nije pravno ni moralno ponuditi srbima status manjine?
apsolutno je pravno i moralno upravo to jer su manjina...a znaš sta je nemoralno i nepravno?uskracivanje do nedavno hrvatima parava kao manjine u SCG..e to ti je nemoralno...a inace SFRJ je bila legitimna drzava s legitimnim AVNOJSKIM granicama..a velika srbija je cista izmisljotina par napusenih i niskorisnih srba...koji cijeli zivot jedino zive od nekakvih mitova i bla bla bla srednjovjekovnih bajkica...

Zg2004:
ovo tu uopce ne zelim komentirati...kao sto sam rekao s neobrazovanima je lagano manipulirati a tvoja stajalista kao da su iz srednjeg vijeka...a inace ja ne smatram cijeli narod za teroriste nego sve one koji su primili pusku i dignuli oružanu pobunu protiv legitimne i suverene drzave napadajuci civilne ciljeve...to se u modernom svijetu i 21.st zove TERORIZAM...a prijetnja od takvih kao sto si ti osvojit cemo mi ovo,osvetit cemo mi ovo i bla bla bla slicne cetnicke mitologije i zablude koje zive u mozgovima jedinih poput seselja,slobe i njihove bande ovdje ne shvacamo bas preozbiljno to nam je vise stivo za karikature

Pitam se ako se pravno raspravlja, zasto svaki hrvatski pavijan s kojim diskutujem, polazi od iste stvari i ne utuvi u glavu da recimo na Medjunarodnom sudu pravde u pocetku sukoba je de jure jos uvek postojala SFRJ i Hrvatska drzava niti je bila SUVERENA niti je bila MEDJUNARODNO priznata 90 i 91 godine, :mrgreen: a ako iole uzimamo partizansku istoriju za jedinu koja govori istinu onda se lako da uvideti koliko je Srba bilo narodnih heroja u AVNOJ-u u Hrvatskoj. Koje je tebi merilo za to sto govoris ? Po kom osnovu ? :roll:

Al' nije u tome stvar, prosecni Hrvat je uvek tezio da Srbima oduzme konsitutivnost i uspesno je to dokrajceno u medjunarodno prihvaceno - citaj zlocinackom poduhvatu Oluji ,za sta se teriti i sam vrh vase drzave u to vreme !

Zarathustra:
Pitam se ako se pravno raspravlja, zasto svaki hrvatski pavijan s kojim diskutujem, polazi od iste stvari i ne utuvi u glavu da recimo na Medjunarodnom sudu pravde u pocetku sukoba je de jure jos uvek postojala SFRJ i Hrvatska drzava niti je bila SUVERENA niti je bila MEDJUNARODNO priznata 90 i 91 godine, :mrgreen: a ako iole uzimamo partizansku istoriju za jedinu koja govori istinu onda se lako da uvideti koliko je Srba bilo narodnih heroja u AVNOJ-u u Hrvatskoj. Koje je tebi merilo za to sto govoris ? Po kom osnovu ? :roll:

Al' nije u tome stvar, prosecni Hrvat je uvek tezio da Srbima oduzme konsitutivnost i uspesno je to dokrajceno u medjunarodno prihvaceno - citaj zlocinackom poduhvatu Oluji ,za sta se teriti i sam vrh vase drzave u to vreme !

ma gle kao sto sam rekao odustajem od rasprave...ne da mi se mlatit praznu slamu s tipovima poput tebe...ti sam zivi u svojem svjetu vrjedanja sve sto je hrvatsko...takvi ko ti ste doveli SCG tu di je sad...sam ti nikako da shvatis da je mitologija i bla bla price slobe seselja, martica i takve GAMADI TERORISTICKE davno prosla i jos zivi samo u glavama MENTALNO POREMECENIH I UMOBOLNIH ljudi...propaganda ti je gadna stvar a vas srbe je kostala bombardiranja od strane NATO-a, gubitka kosova, poraza u RH...ovih godina ruse vam se mitovi ko kule od karata

e Zarathursta vidim po tvojim postovima da radis u hrvatskoj tvrtci Frikom...jel tak i sa sefovima tak pricas?vrjedas hrvatsko?"cisti hrv. zrak"?itd...

znaci ti ubiti vrjedas one koji ti daju placu..placaju tvoj zivot i tvojoj obitelji..nije li to licemjerno?

nisli li ti licemjeran kad primas placu od hrvatskih pavijana?

Ti bi mogao nesto pametnije da radis.
Sta vam je ljudi, alo iskuliraj te.
Opustite se. Ovaj dan je neponovljiv.
Hej napolju je sunce, projetate se, nadisite se cistok vazduha ups zraka ma sve jedno.........

evi:
Ti bi mogao nesto pametnije da radis.
Sta vam je ljudi, alo iskuliraj te.
Opustite se. Ovaj dan je neponovljiv.
Hej napolju je sunce, projetate se, nadisite se cistok vazduha ups zraka ma sve jedno.........

upravo tako...just relax and be cool...

nadam se da ces doc opet u ZG a ne sam 2003...

Tako, daj malo da caskamo. vrlo rado, ali je kinta najveci problem. Ali smisljam nacin. Samo prolazim kroz Zg. tacnije idem na Korculu. Slusaj sad : To je bre najlepse ostrvo na svetu! Nemoj te samo da mi kazete da sam jugo-nostalgicna. Nije to majkemi, smao patim za tim rajem.

Ej nemoj da mi presretnete bus.

Ma ne na Korculu...prije Hvar...tamo je totalna ludara...
sve za pet...

nece te itko presrest..evo bar kolko ja znam nikakvih problema nema...nama ti svejedno jel imas ti bg ili neke druge rege...

A ZG je sad prva liga...stvarno uzivancija...

Na Balkanu zivi posebna VRSTA pavijana podeljenih u 6 republika sada, a i 7. je na pomolu !
Jedni su malo vise evoluirali ka coveku i shvatili da su svi bili upleteni u gradjanski rat i bedu,
Drugi se i dan danas trijumfalisticki pozivaju na naciju etnicki ciste teritorije proganjanje civila i kunu se u naciju i svoju nepogresivost. You can guess who the pavians truly are. ;)

Back