Nacionalna arheologija

Da li treba da postoji predmet pod imenom Nacionalna arheologija na visokoobrazovnoj instanci

• Da

• Ne

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Добро, и гдје су ту поменути налази?

Изгледа да је тај лик чију књигу промовишеш, мало муљао.
Ne znam da ti kažem o čemu se radi, ali da je muljao, sigurno jeste jer je u pitanju običan mufljuz.
DeepSeek:

Nažalost, nisam pronašao reference za tačno navedene subhaplogrupe (I-Y3104, I-621, I-CTS10936, I-CTS4002, I-CTS10228-Y3120) u navedenim radovima. Evo detaljnog pregleda:

1. Rad: "The Genetic History of the Southern Arc" (Reich et al.)​

• Stranice: 1–109 (glavni tekst + dodatci)
  • Analiza:
    • U Tabeli S1.1 (Dodatak, str. 21–94) detaljno su navedene Y-haplogrupe za 727 pojedinačnih uzoraka.
    • Pronađene su samo više granje I2a-L699 (pretežno I2a-L161) i I2a-M423 (uključujući I2a-CTS10228), ali bez specifičnih subklada poput Y3104 ili CTS10936.
    • Ključni nalaz:

*"I2a-L699 and I2a-M423 are the dominant Y-chromosome lineages in Balkan and Pontic-Caspian Steppe Chalcolithic/Bronze Age males."*
      (Tabela S1.1, str. 21–94; glavni tekst, pogl. "Y-chromosome diversity")

2. Rad: "Unveiling the Origins... Sarmatian-Period Population" (Gamba et al.)​

• Stranice: 1–25 (glavni tekst + dodatci)
  • Analiza:
    • U Tabeli S2 (Dodatak) navedeni su Y-haplogrupe za 36 Sarmatskih pojedinaca.
    • Zabeležene su samo šire haplogrupe: R1a-Z93, R1b-M269, J2a, Q1a, N1a i I2a-L460*.
    • Nema preciznijih I2a subklada (npr. Y3104 ili CTS10228):

*"The majority of Y-haplogroups belong to R1a-Z93 (38.9%), followed by I2a-L460* (16.7%)..."*
      (Dodatak: Tabela S2; glavni tekst, pogl. "Patrilineal diversity")

Zaključak:​

• Oba rada sadrže I2a linije (posebno I2a-M423/CTS10228 u prvom radu), ali ne spominju tražene finije subgrane poput I-Y3104 ili I-CTS4002.
  • Navedene haplogrupe pripadaju široj grupi I2a-M423 (dominantna u jugoistočnoj Evropi), ali rezolucija podataka u radovima nije dovoljna za identifikaciju specifičnih terminalnih klada.
  • Preporuka: Potražite studije fokusirane na visokorezolucijsku filogeniju I2a, npr. projekte na portalu YFull ili rad

Ne znam da ti kažem o čemu se radi, ali da je muljao, sigurno jeste jer je u pitanju običan mufljuz.
DeepSeek:

Nažalost, nisam pronašao reference za tačno navedene subhaplogrupe (I-Y3104, I-621, I-CTS10936, I-CTS4002, I-CTS10228-Y3120) u navedenim radovima. Evo detaljnog pregleda:

1. Rad: "The Genetic History of the Southern Arc" (Reich et al.)​

• Stranice: 1–109 (glavni tekst + dodatci)
  • Analiza:
    • U Tabeli S1.1 (Dodatak, str. 21–94) detaljno su navedene Y-haplogrupe za 727 pojedinačnih uzoraka.
    • Pronađene su samo više granje I2a-L699 (pretežno I2a-L161) i I2a-M423 (uključujući I2a-CTS10228), ali bez specifičnih subklada poput Y3104 ili CTS10936.
    • Ključni nalaz:

2. Rad: "Unveiling the Origins... Sarmatian-Period Population" (Gamba et al.)​

• Stranice: 1–25 (glavni tekst + dodatci)
  • Analiza:
    • U Tabeli S2 (Dodatak) navedeni su Y-haplogrupe za 36 Sarmatskih pojedinaca.
    • Zabeležene su samo šire haplogrupe: R1a-Z93, R1b-M269, J2a, Q1a, N1a i I2a-L460*.
    • Nema preciznijih I2a subklada (npr. Y3104 ili CTS10228):

Zaključak:​

• Oba rada sadrže I2a linije (posebno I2a-M423/CTS10228 u prvom radu), ali ne spominju tražene finije subgrane poput I-Y3104 ili I-CTS4002.
  • Navedene haplogrupe pripadaju široj grupi I2a-M423 (dominantna u jugoistočnoj Evropi), ali rezolucija podataka u radovima nije dovoljna za identifikaciju specifičnih terminalnih klada.
  • Preporuka: Potražite studije fokusirane na visokorezolucijsku filogeniju I2a, npr. projekte na portalu YFull ili rad

Дакле нема хаплогрупе доминантне код Срба I2a-Y3120 (односно претече L621).

Нека смо и то ријешили.

Nani je podržao moj rad na Studentskom Arheološkom časopisu čiji sam bila osnivač I glavni urednik , dao mi je kompjuter ( tada skoro niko nije koristio i imao kompjuter ) da bih mogla lakse da pišem i radim prelom za štampu.

Nisam pronašao nigde podatke o tom Studentskom Arheološkom časopisu koji bi potvrdili njegovo postojanje. Ako je podatak tačan, očigledno je da se radi o nekom neformalnom listu koji se štampa i besplatno deli, kao npr. Glas blokade ovih dana.

Bilo bi dobro ukoliko bi se mogle naći neke potvrde dotičnog ako su neki primerci očuvani ili možda neke nezavisne svedoke koji verifikovali priču.

Mene zanima šta su bili? Jasno mi je šta Romeji pišu

Па Порфирогенит пише да су потомци некрштених Срба. Нигдје не каже са нису Срби, што је могуће да имплицира да је покрштавање Захумља и Паганије вршено једну генерацију прије те.
Можда почетком десетог вијека.

To je već mnogo teže pitanje i u oskudnosti pisanih izvora rekao bih i da teško moze i biti neke ozbiljnije priče o tome.
Msm da za te teritorija baš imamo eksplicitno navođenje da se radi o Srbima tj. da potiču od nekrštenih Srba.
Gotovo sigurno je teže odgovoriti na takvo pitanje kada su ostale regije u pitanju, jer retko gde se daje objašnjenje o nečijoj etnogenezi kao što je ovde slučaj.
Ono što je komplikovanije, jeste svakako njihovo političko bitisanje.

Па Порфирогенит пише да су потомци некрштених Срба. Нигдје не каже са нису Срби, што је могуће да имплицира да је покрштавање Захумља и Паганије вршено једну генерацију прије те.
Tako i ja mislim.
Takođe, ne treba ni da čudi ta politička povremena samostalnost, gotovo pa da je to praksa svih teritorija koje su primorske.
Pogotovo u vremenu kada je uticaj Romaja još bio izuzetno jak.

Tako i ja mislim.
Takođe, ne treba ni da čudi ta politička povremena samostalnost, gotovo pa da je to praksa svih teritorija koje su primorske.
Pogotovo u vremenu kada je uticaj Romaja još bio izuzetno jak.

То је сад нека теорија, јер ми није јасно зашто би то спомињао иако постоје трагови покрштавања пуно прије и које цар познаје.

Да ли он сада алудира на Ћирилову мисију или шта већ.

Mislim da sve zavisi od osvrta i tumačenja.
Što je neko rekao ranije, ako imamo agendu da nešto "komadamo" zasigurno možemo.

Uzeću sada primer Hrvatske i Hrvata kao plastičan primer onoga što se često radi sa Srbima.

Lika,Krbava,Gacka= Slovenska plemena koja nisu Hrvati
Timočani i Guduščani= Nisu Hrvati, a od njih se najverovatnije izvode neke hrvatske vladarske loze
Zabeležen primer slavljenja krsnih slava kod plemena koja se navode kao hrvatska ( Šubići itd) ostavlja prostor za polrmiku o njihovom poreklu.
U mogim izvorima se Dalmatinci odvajaju od Hrvata, čak i oni oko Splita explicitno.
Panonija je melting pot tu se nema šta ni govoriti
Očito teritorje iza Vrbasa i Cetine svakako nisu Hrvati/ske
Znamenite ličnosti poput Hrvoja Vukčića su predmet rasprave, jer ništa osim njegovog imena ne ukazuje na nkegovo etničko poreklo, a kako znamo da on u svojim poveljama pominje srpski jezik i Srbe i Vlahe definitivno to baca još veću senku na njegovo "hrvstsko" poreklo, kao i ovaj dodat Hrvatinić koji se čini novijeg datuma. Samo ime Hrvoje nije vezano za hrvatski etnikum, postoji drugo etimološko objašnjenje značenja tog imena.

Ako bi smo sve uzeli i stavili pod lupu kao što to radimo sa Srbima, pitam se da li bi od hrvstskog plemena išta ostalo?

Тешко јер је Стонска епископија је старија од рашке.
Пагани се нису никад покрстили.
Последњи храм светог Вида Нертвљанима руши Василије ИИ бугароубица.

Ово сам много пута постављао кратко је могао би свако да прочита.
http://promacedonia.org/bbi/4_18_agic_2022.htm

Msm da za te teritorija baš imamo eksplicitno navođenje da se radi o Srbima tj. da potiču od nekrštenih Srba.
Gotovo sigurno je teže odgovoriti na takvo pitanje kada su ostale regije u pitanju, jer retko gde se daje objašnjenje o nečijoj etnogenezi kao što je ovde slučaj.
Ono što je komplikovanije, jeste svakako njihovo političko bitisanje.

Pa to je taj izvor o kojem govorimo. DAI.

U njemu piše da su to poreklom Srbi, od nepoznatog arhonta do Vlastimira.

Pa to je taj izvor o kojem govorimo. DAI.

U njemu piše da su to poreklom Srbi, od nepoznatog arhonta do Vlastimira.
Ne znam kako neko može biti poreklom Srbin do nekog datuma, to mi nema baš smisla.
Nije to mleko da mu istekne rok. U političkom smislu oni mogu biti pokoreni od strane nekoga, ili ostvariti neku nezavisnost itd, mada to ne može uticati na njihovo krvno-etničko poreklo.

Mislim da sve zavisi od osvrta i tumačenja.
Što je neko rekao ranije, ako imamo agendu da nešto "komadamo" zasigurno možemo.

Uzeću sada primer Hrvatske i Hrvata kao plastičan primer onoga što se često radi sa Srbima.

Lika,Krbava,Gacka= Slovenska plemena koja nisu Hrvati
Timočani i Guduščani= Nisu Hrvati, a od njih se najverovatnije izvode neke hrvatske vladarske loze
Zabeležen primer slavljenja krsnih slava kod plemena koja se navode kao hrvatska ( Šubići itd) ostavlja prostor za polrmiku o njihovom poreklu.
U mogim izvorima se Dalmatinci odvajaju od Hrvata, čak i oni oko Splita explicitno.
Panonija je melting pot tu se nema šta ni govoriti
Očito teritorje iza Vrbasa i Cetine svakako nisu Hrvati/ske
Znamenite ličnosti poput Hrvoja Vukčića su predmet rasprave, jer ništa osim njegovog imena ne ukazuje na nkegovo etničko poreklo, a kako znamo da on u svojim poveljama pominje srpski jezik i Srbe i Vlahe definitivno to baca još veću senku na njegovo "hrvstsko" poreklo, kao i ovaj dodat Hrvatinić koji se čini novijeg datuma. Samo ime Hrvoje nije vezano za hrvatski etnikum, postoji drugo etimološko objašnjenje značenja tog imena.

Ako bi smo sve uzeli i stavili pod lupu kao što to radimo sa Srbima, pitam se da li bi od hrvstskog plemena išta ostalo?
Ova poruka bi mogla biti prebačena, ili barem kopirana na temu o Hrvatima.
Smatram da bi bilo dobro kritički se osvrnuti na etnogenezu Hrvata.

Ne znam kako neko može biti poreklom Srbin do nekog datuma, to mi nema baš smisla.
Nije to mleko da mu istekne rok. U političkom smislu oni mogu biti pokoreni od strane nekoga, ili ostvariti neku nezavisnost itd, mada to ne može uticati na njihovo krvno-etničko poreklo.

Pa tako što se Travunija osamostali. Travunijskom knezu više nije senior srpski knez, već su jedan drugome jednaki.

U tom su smislu u toj rečenici (do tada) Srbi.

Pa tako što se Travunija osamostali. Travunijskom knezu više nije senior srpski knez, već su jedan drugome jednaki.

Pa da, upravo tako sam i mislio.
Ono što unosi zabunu jeste što se za neke koristi srpski, a za neke tipa zahumski itd, iako se etnički radi o Srbima sa obe strane.
Isto kao kad bi se za dovelo u pitanje dal' je Raški knez u isto vreme i srpski.
Što me zapravo dovodi do sledećeg pitanja kada je takav pogled na istoriju u pitanju, dakle,
ako sloveni sa Morave nisu Srbi, onda su oni iz Bosne i Zahumlja Srbi prvog reda, međutim, kako onda objasniti Lazarevu moravsku Srbiju? :D
Očito je da su u okviru navedenih teritorija svi bili Srbi u širem kontekstu.

Интересантно да је ово тумачење промакло свим Византолозима.
Јадна та деца тамо иди мало да их подучуш као историчар за 20. век везано за њихову материју. Уместо што тролујеш људе по форуму

Интересантно да је ово тумачење промакло свим Византолозима.
Јадна та деца тамо иди мало да их подучуш као историчар за 20. век везано за њихову материју. Уместо што тролујеш људе по форуму

Dakle, Tibor Živković je po tvom mišljenju trolovao ljude kada je to obrazlagao? :lol:

Jedni Srbi se otcepe od drugih Srba, onih kojih ima više zadržavaju primat nad imenom, kad prođe vladavina tog jednog megalomana( separatiste :lol:) onda se ponovo vrate regularnom bitisanju :lol:

Takve su stvari sasvim normalne. Primera radi, u jednom momentu Srbi su u Polablju bili stvorili neki širi plemenski savez i očigledno je da se srpsko ime raširilo na širok prostor slovenskih plemena u toj zoni, prema Franačkoj.

To su procesi koji funkcionišu u oba smera. Imena se šire i povlače. Iz Bosne se povuklo u skladu sa političkom istorijom Bosne od razvijenog srednjeg veka (Bošnjani mesto Srba).

Političke i društvene okolnosti dovode do toga da se neko ime proširi na neke druge društvene grupe, kao krovno i nekakav zajednički identitet, bilo subjektivno bili objektivno. Kao i da se sužava tj. određene društvene grupe napušta.

Takve su stvari sasvim normalne. Primera radi, u jednom momentu Srbi su u Polablju bili stvorili neki širi plemenski savez i očigledno je da se srpsko ime raširilo na širok prostor slovenskih plemena u toj zoni, prema Franačkoj.

To su procesi koji funkcionišu u oba smera. Imena se šire i povlače. Iz Bosne se povuklo u skladu sa političkom istorijom Bosne od razvijenog srednjeg veka (Bošnjani mesto Srba).

Političke i društvene okolnosti dovode do toga da se neko ime proširi na neke druge društvene grupe, kao krovno i nekakav zajednički identitet, bilo subjektivno bili objektivno. Kao i da se sužava tj. određene društvene grupe napušta.
Jasno, mada ne bih rekao da se iz Bosne sasvim povuklo, već da se stvorio dualizam, pa takvih stvari je bilo i u Raškoj.
Treba uzeti u obzir da se Bošnjani navode uz Urosčana i ostale mikro imena ( ne etniča).
Prema većini stranih istoričara ( sve što sam uspeo da pronađem, a da je relevantno) smatra se da su te teritorije i plemena imala širu srpsku etničku svest, tj da su bili u širem smislu Srbi.

Jasno, mada ne bih rekao da se iz Bosne sasvim povuklo, već da se stvorio dualizam, pa takvih stvari je bilo i u Raškoj.
Treba uzeti u obzir da se Bošnjani navode uz Urosčana i ostale mikro imena ( ne etniča).
Prema većini stranih istoričara ( sve što sam uspeo da pronađem, a da je relevantno) smatra se da su te teritorije i plemena imala širu srpsku etničku svest, tj da su bili u širem smislu Srbi.

Ne vidim nikakve dokaze o dualizmu sem što se u jednoj povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića u prvoj polovini XIV stoleća koristi srpski glotonim. I to je sve za celi period od banovanja Mateje Ninoslava do pada pod Turke.

Back