Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

Povodom plemena.
Plemena nema u srpskim srednjevjekovnim župama, i nikad takvog plemenskog društva nije bilo u kontinentu.

Pa nema ih u ranom i razvijenom srednjem vijeku još, ali se u poznom počinju razvijati, da. To se dogodilo samo na primorskim područjima srpskih župa, koji su posljednji pokoreni od strane Osmanlija i koji nisu nikada ni konačno integrisani u osmanski turski politički sistem i društvo - južna Hercegovina, Crna Gora (uključiv i Brda i primorske krajeve) i sjeverna Albanija.

Do tako nečeg na drugim krajevima prosto nije došlo, odnosno u unutrašnjosti, jeste taj što su ti krajevi dosta ranije osvojeni i zato što su bili u potpunosti integrisani u osmanski timarski sistem i sandžačku upravu. Hrvatska plemena koja su postojala u približno slično vrijeme su bila drugačijeg porijekla i karaktera od tih, a i ranije su nestala od crnogorskih - još u XVI stoljeću.

No, činjenica jeste da je poenta bila u tome da plemena nemaju nikakve veze sa drevnom dukljanskom državom i da je potpuno netačno da su se plemena u takvoj formi doselila sa sjevernih prostora, te opstala sve do XIX stoljeća - to je potpuno neosnovano i netačno.
I potpuno mi je nejasna ta neka potreba da se naveliko ističe starost i pokušava naći nešto dublje, kao da tobože samo Crnogorci imaju tapiju na to - potpuno prelazeći preko toga da je to čisto regionalna osobina, koja je obuhvatila dva naroda - Albanci koji pripadaju plemenima nisu 'ne-Albanci'. Zbog toga ne razumijem to traganje, zato što starost plemena, uopšte ne čini crnogorsku naciju starijom. :think:

Povodom Slave.
Slava jeste brastvenički običaj romanizovanih domorodaca prihvaćen od Ljutica i Bodrica slovenskih plemena naseljenih na prostorima koji su kasnije postali Duklja. Zadržao se samo tu i opstao jedino na tim prostorima, kasnije proširen raseljavanjem na druge prostore.

FORMICe, ne možeš vezati krsnu slavu za Duklju nikako. Vjeruje se da krsna slava ima direktne veze sa pokrštavanjem Južnih Slovena krajem IX stoljeća. Prva zabilježena proslava krsne slave ikada jeste bila slava slovenskog (bugarskog) vojvode Ivca koju je ovaj proslavio u Ohridu 15. avgusta 1018. godine.

Slava kako je mi zovemo se razvila i raširila po svim pravoslavnim slovenskim narodima Hemskog poluostrva, a jedina razlika jeste što srpsku slavu, službu i krsno ime Bugari nazivaju saborom.

Kako ti možeš povezati to sa Dukljom mi je potpuno nejasno; hristijanizovani su narodi krajem IX stoljeća, a nije prošlo ni punih 150 godina, i već malena Duklja proširila slavu po ogromnim prostorima, Makedoniji, Bugarskoj, sve do mađarskih zemalja na sjever? :think: Šta, Dukljani se raseliše po svim tim zemljama za tako kratko vrijeme? Ne moram ti ni pominjati da dok ima izvora koji pokazuju slave po Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini dosta rano, za Crnu Goru tako nečeg nema, te ni nema osnova za uopšte tvrditi da je slava u samom početku bila ograničena na Crnu Goru.

Potpuno je neosnovano tvrditi i da su hrišćanski Rimljani slavili krsnu slavu. Pa zar ne misliš da mora biti nečega na osnovu čega bi se tako nešto tvrdilo, a ne napamet pričalo? Imaš li ijedan argument za tu tezu?

Zar ti to ne zvuči... :dash:

Poslednja izmena:
Pa ću ovđe odgovoriti na ona pitanja sa heraldike. Kažem ti da heraldičari ne vole kad im se u njihove teme upetljava neko sa drugim temama.

Povodom plemena.
Savršeno si u pravu. Pleme jeste stepenik razvitka ljudskog društva koje je svako društvo moralo preći. Pleme je poslije brastva prvi stepenik socijalnog razvoja čovjeka jer se tu prvi put nalazi srodnost među ljudima koja nije „po krvi“ genetska srodnost već duhovna srodnost po zamišljenom pretku rodonačelniku plemena fizički izraženom u totemu. Totem saplemenike na mistični način čini srodnicima i izdvaja ih iz ostatka ljudskog roda svojim kvalitetima koje magijskim putem pranosi na svoje potomke. Totemi su bili rijetko mnobožački bogovi i heroji, uglavnom životinje ili biljke ili čak alatke, oružje ili neki predmet ili prirodna pojava.
Savršeno si u pravu kad kažeš da su crnogorska plemena (tu ubrajam i hercegovačka i sjevenoalbanska, uglavnom oblasti Duklje) zapravo korak u nazad jer se od već formirane moćne kraljevine (koja je u svojim granicama nekd obuhvatala 5-6 puta veću površinu) redukovane na polazne granice, kacnije još uže, razvoj zaustavja, čak vraća u nazad. Tome jste presudno doprinijela i fizička izolovanost i povlačenje države u planinske predijele pred Turcima. Plemena nema u srpskim srednjevjekovnim župama, i nikad takvog plemenskog društva nije bilo u kontinentu.
Plemena se sjedinuju u saveze i ako taj savez ne preraste u narod koji će imati svoju državu oni propadaju kao etnički organizovana cjelina, zato kelti nijesu mogli postojati.

Povodom Slave.
Slava jeste brastvenički običaj romanizovanih domorodaca prihvaćen od Ljutica i Bodrica slovenskih plemena naseljenih na prostorima koji su kasnije postali Duklja. Zadržao se samo tu i opstao jedino na tim prostorima, kasnije proširen raseljavanjem na druge prostore.

Povodom srpske nacije.
Pogrešno tumčišmoje riječi. Nacije su državotvorni politički pokret. Tako je nastala i nacija Srba i Hrvata i Francuza i Kineza pa čak i Crnogoraca. Svaka nacija koja nastaje na ruševinama feudalnog socijalnog uređenja nastaje kao politički pokret do tad neplemenitih ljudi koji su u glavnom ili slobodni građani ili neslobodni podanici. Nacija je prema tome građansko društvo kojemu je svojstven politički život pa je to njezina osnovna osobina. Nacija Srba je nastala u sredini koja je omogćila njezino nastajanja a to je carstvo Hbzburga. Srpska nacija jeste nastala u Austrougarskoj đe su bile prisutne srpske kulturne i političke elite. Predosjećajući skori raspad carastava Habzburga i Otomana, kao i ostale nacje Evrope započinju pripreme oko stvaranja svoje države građanske vrste. Državotvorne elite su se koncentrisale u centrima moći koji su u glavnom bili velike raskrsnice i trgovački centri. Tako su i nastali centri moći balkanskih nacija. Iz tih centara moći šireći svoj uticaj državotvorne elite stvaraju nacije. Rasprostranjenost nacije odnosno veličinu svoga zabrana su definisali karakterstikama koje su davane svojim nacijama. Tako su nastale sve zemlje Balkana a i šire. To je prirodni proces i to se tako odigrava svuđe na svijet.

Povodom Crne Gore
Cavremena Crna Gora se, kao i svaka savremena država svijeta, u smislu pravnog lica smatra nastavljačem kraljevine Petrovića a u nacionalnom smislu se oslanja na crnogorski narod koji je milenijumskog trajanja na ovom prostoru još od kealjevine Voislavljevića.
E može se reći da Petrovići uređuju heraldičke elemente na osnovu Nemanjića na crnojevićkim osnovama.
Pazi grb Crne Gore ima svoju jasnu evoluciju koja sa Nemanjićima nema nikakve veze osim kad vladari iz kuće Petrovića ne počinju da sanjaju blesave snove svoje vladavin nad svim južnim Slovenima izražavajući svoje pretenzije uvođenjem pretencioznog grba Nemanjića što ne znači da su oni istog etničkog porijekla sa Nemanjićima nego da žele njihov prijesto kako bi vladali njihovim zemljama. Naslijeđivanje grba od srednjejekovne srpske države ne može biti jer se grb ne naslijeđuje na taj način. Uzgred evolucija crnogorskog grba se ne dovodi u vezu sa Nemanjićima niđe do Nikole I u XX vijeku.
Kako sad prvi srpski svetac?!?!? Nešto ste ga se kasn sjeili u iveli u spisak svetaca tek krajem XIX vijeka i to pod lažnim imenom Jovan Vladimir. Dok ne roglasiste ovu gomilu novih svetaca prije koju godinu od vam je bio najmlađi svetac, a prvi.
Znali su Crnogrci za Duklju. Srbi nijesu znali za nju. Potpuno je prirodno da se oslanjaju i na period vladavine Nemanjića budući je Zta tad imala izuzeti status oslanjajući ga na dukljansko kraljevstvo po čemi su i vladari Zete iz dinastije Nemanjića takođe imali kraljevsku titulu.
Moguće da Srbija nema nikakve veze sa Vlastimirovićima ali Crna Gora ima sa Voislavljevićima, mada i za jedno i za drugo pa i za Nemanjićei sve do XX vijeka jeste izmišljotina XX vijeka.

Povodom Rima
Htio sam reći da je Rimsko carstvo zbiljno, sređeno, moćno društvo. Jedina civilizacija do sad na Zemlji. Naravno da je tu civilizaciju mogao stvoriti samo seljački poljoprivredni genije, nikako stočarski hoštapleri skloni krađi, prevari i tuči. Ne znam što tu ćera vodu na čiju vodenicu? Rim je do sad jedan i neponovljen. Sve ostalo je mrkli mrak divljaštva. Ja kao potpna suprotnost Rimu podržavam njegove principe jer znam da se radi o napretku vrste a što sam malo zaostao, pa Bože moj nijesmo svi isti ali znam što valja. I naravno Rim (ne italijanski glavni grad) ima pravo da okupira sva divlja plemena pa i Crnu Goru protiv čega bi se bespoštedno borio ali to jeste napredak. I svaki tračak koji vodi Rimu ima pravo da se nazove civilizacija a sve što odbija od njega je mrkli mrak divljaštva (što neprekidno dokazujemo da stalno izmišljamo nove vidove uništenja, zlostavljanja, poniženja ljudskih stvorenja i svih drugih stvorenja nezapamćenih u prošlosti).
Ja kao slobodan čovjek sam shvatio da je uslov napretka ljudi kao vrste organizovani sistem tipa Rimskog carstva, da su svi ostali pokušaji do dana današnjeg zapravo prevare najpodlijeg ološa podmetnute priglupim masama. Sve političke elite su se do sad poazale kao podli ološ kojemu je jedini cilj zgrtanje ličnog bogastva i zadovoljenje ličnih sujeta, smoljublja, oholosti,... ispade da je čovjek, koji stekne pravo na slobodu, najviše slobode imao u Rimu.

Ovđe sam skupio sve teme o kojima smo pričali i dao odgovore, jer se sa onim quote-ama pogubimo

Ne znam šta prije da komentarišem... da li da crnogorski narod ima milenijumsku (to ste preveli izraz tisućljetnu :) ) tradiciju ili da današnja Crna Gora ima pravni kontinuitet (valjda si to htio da kažeš) sa Crnom Gorom Petrovića... ili ono za nacije (kao da si otkrio Ameriku)... ima pokoja pametna stvar, ali 90 % je kompleksaško dukljansko političko naklapanje u stilu Slavka Perovića, samo što je on još poetičniji i malo poganijeg jezika...

A uhvatio si se Rima k'o pijan plota... uz naravno moju konstataciju da je Rim bio velika civilizacija, da je dao ogroman doprinos čovječanstvu kroz Rimsko pravo i druge praktične stvari, ali svaki student istorije ili prava zna da je Rim "prepisao" sve od Grka i sa istoka, da njihova civilizacija i kultura nije originalna, da je spoj grčke, feničanske i kulture drugih naroda sa istoka, a u prvim vijekovima svog trajanja dosta stvari su pokupili i od Etruraca koji su se i utopili u Rimljane i druge Latine...

Pa nema ih u ranom i razvijenom srednjem vijeku još, ali se u poznom počinju razvijati, da. To se dogodilo samo na primorskim područjima srpskih župa, koji su posljednji pokoreni od strane Osmanlija i koji nisu nikada ni konačno integrisani u osmanski turski politički sistem i društvo - južna Hercegovina, Crna Gora (uključiv i Brda i primorske krajeve) i sjeverna Albanija.

Do tako nečeg na drugim krajevima prosto nije došlo, odnosno u unutrašnjosti, jeste taj što su ti krajevi dosta ranije osvojeni i zato što su bili u potpunosti integrisani u osmanski timarski sistem i sandžačku upravu. Hrvatska plemena koja su postojala u približno slično vrijeme su bila drugačijeg porijekla i karaktera od tih, a i ranije su nestala od crnogorskih - još u XVI stoljeću.

No, činjenica jeste da je poenta bila u tome da plemena nemaju nikakve veze sa drevnom dukljanskom državom i da je potpuno netačno da su se plemena u takvoj formi doselila sa sjevernih prostora, te opstala sve do XIX stoljeća - to je potpuno neosnovano i netačno.
I potpuno mi je nejasna ta neka potreba da se naveliko ističe starost i pokušava naći nešto dublje, kao da tobože samo Crnogorci imaju tapiju na to - potpuno prelazeći preko toga da je to čisto regionalna osobina, koja je obuhvatila dva naroda - Albanci koji pripadaju plemenima nisu 'ne-Albanci'. Zbog toga ne razumijem to traganje, zato što starost plemena, uopšte ne čini crnogorsku naciju starijom. :think:

FORMICe, ne možeš vezati krsnu slavu za Duklju nikako. Vjeruje se da krsna slava ima direktne veze sa pokrštavanjem Južnih Slovena krajem IX stoljeća. Prva zabilježena proslava krsne slave ikada jeste bila slava slovenskog (bugarskog) vojvode Ivca koju je ovaj proslavio u Ohridu 15. avgusta 1018. godine.

Slava kako je mi zovemo se razvila i raširila po svim pravoslavnim slovenskim narodima Hemskog poluostrva, a jedina razlika jeste što srpsku slavu, službu i krsno ime Bugari nazivaju saborom.

Kako ti možeš povezati to sa Dukljom mi je potpuno nejasno; hristijanizovani su narodi krajem IX stoljeća, a nije prošlo ni punih 150 godina, i već malena Duklja proširila slavu po ogromnim prostorima, Makedoniji, Bugarskoj, sve do mađarskih zemalja na sjever? :think: Šta, Dukljani se raseliše po svim tim zemljama za tako kratko vrijeme? Ne moram ti ni pominjati da dok ima izvora koji pokazuju slave po Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini dosta rano, za Crnu Goru tako nečeg nema, te ni nema osnova za uopšte tvrditi da je slava u samom početku bila ograničena na Crnu Goru.

Potpuno je neosnovano tvrditi i da su hrišćanski Rimljani slavili krsnu slavu. Pa zar ne misliš da mora biti nečega na osnovu čega bi se tako nešto tvrdilo, a ne napamet pričalo? Imaš li ijedan argument za tu tezu?

Zar ti to ne zvuči... :dash:

Koje su to primorske srpske župe to je nešto nedavno otkriveno?
Ta podjela na Crnu Goru i Brda je takođe nešto nedavno otkriveno?

Plemensko društvo je jedna od etničkih karakteristika Crnogoraca i naravno da ga nije bilo tamo đe nema Crnogoraca. To plemensko društvo postoji na ovim prostorima od nepoznatih vremena. Naravno da je plemenska podjela preživjela od predrimskih vremena odnosno ona nije ni nestajala a uslovljena je ekološkim uslovima. Tako su se slovenski pretci jednostavno prilagodili ekološkim uslovima i naslijedili ilirsku plemensku podjelu koju čak ni rimska viševjekovnu okupacija ih nije mogla potisnuti. Ovđe se drugačije nije moglo živjeti. Svi pokušaji drugačijeg načina života su dovodili do propasti što je potpomagalo izgradnji uvjerenja o nepobjedivosti Crnogoraca. To je vrlo prosto ili si postajao Crnogorac ili si nestajao sam po sebi. Ja ne tragam jer za tim nemam potrebe ja sve to znam, nego ti pokušavaš da me ubjediš da nijesmo postojali. Crnogorci su svijest o svom etničkom biću imali dosta davno a nacionalna svijest im je takođe bila davno probuđena što su imi drugi priznavali.

Povodom slave ti mogu reći da ona nema ništo zajedničko sa nekim slovenskim običajem inače bi se javila i kod drugih slovenskih naroda. Ovako je ona isključivo crnogorski običaj koji su Crnogorci prenijeli u druge sredine svojim iseljavanjima. Nastaje kao hristijanizovanji običaj slavljenja kućnih bogova romanizovanih Ilira. Krsna slava, Krsno ime, svetci zaštitnici nijesu isti običaj jer im je porijeklo različito. SPC se do nazad 15 godina brila protiv Slave a u Kneževini Srbiji je popovima bilo zaprijećeno izoštenjem iz Crkve ukoliko osvete slavski kolač. Kasnije kad je SPC otkrila da time može zadovoljiti neki od svojih imperijalnih apetita rado se prihvatila tog običaja i u jega strpala svega i svačega.

Duklja na vrhuncu moći

Uploaded with ImageShack.us

Ne znam šta prije da komentarišem... da li da crnogorski narod ima milenijumsku (to ste preveli izraz tisućljetnu :) ) tradiciju ili da današnja Crna Gora ima pravni kontinuitet (valjda si to htio da kažeš) sa Crnom Gorom Petrovića... ili ono za nacije (kao da si otkrio Ameriku)... ima pokoja pametna stvar, ali 90 % je kompleksaško dukljansko političko naklapanje u stilu Slavka Perovića, samo što je on još poetičniji i malo poganijeg jezika...

A uhvatio si se Rima k'o pijan plota... uz naravno moju konstataciju da je Rim bio velika civilizacija, da je dao ogroman doprinos čovječanstvu kroz Rimsko pravo i druge praktične stvari, ali svaki student istorije ili prava zna da je Rim "prepisao" sve od Grka i sa istoka, da njihova civilizacija i kultura nije originalna, da je spoj grčke, feničanske i kulture drugih naroda sa istoka, a u prvim vijekovima svog trajanja dosta stvari su pokupili i od Etruraca koji su se i utopili u Rimljane i druge Latine...

Diskusija je prenešena sa druge teme pa su mnoge stvari nedorečene.
Crna Gora ima svoj državni kontinuitet od Duklje do danas.
U redu ako je kompleks. :)
Ne i Rim je tema od ranije zato ga pominjem a ostalo i ja isto tvrdim Rim je sve to spojio u efikasni cjelinu i zato je jedinstven i neponovljiv.

Plemensko društvo je jedna od etničkih karakteristika Crnogoraca i naravno da ga nije bilo tamo đe nema Crnogoraca. To plemensko društvo postoji na ovim prostorima od nepoznatih vremena. Naravno da je plemenska podjela preživjela od predrimskih vremena odnosno ona nije ni nestajala a uslovljena je ekološkim uslovima. Tako su se slovenski pretci jednostavno prilagodili ekološkim uslovima i naslijedili ilirsku plemensku podjelu koju čak ni rimska viševjekovnu okupacija ih nije mogla potisnuti. Ovđe se drugačije nije moglo živjeti. Svi pokušaji drugačijeg načina života su dovodili do propasti što je potpomagalo izgradnji uvjerenja o nepobjedivosti Crnogoraca. To je vrlo prosto ili si postajao Crnogorac ili si nestajao sam po sebi. Ja ne tragam jer za tim nemam potrebe ja sve to znam, nego ti pokušavaš da me ubjediš da nijesmo postojali. Crnogorci su svijest o svom etničkom biću imali dosta davno a nacionalna svijest im je takođe bila davno probuđena što su imi drugi priznavali.

Povodom slave ti mogu reći da ona nema ništo zajedničko sa nekim slovenskim običajem inače bi se javila i kod drugih slovenskih naroda. Ovako je ona isključivo crnogorski običaj koji su Crnogorci prenijeli u druge sredine svojim iseljavanjima. Nastaje kao hristijanizovanji običaj slavljenja kućnih bogova romanizovanih Ilira. Krsna slava, Krsno ime, svetci zaštitnici nijesu isti običaj jer im je porijeklo različito. SPC se do nazad 15 godina brila protiv Slave a u Kneževini Srbiji je popovima bilo zaprijećeno izoštenjem iz Crkve ukoliko osvete slavski kolač. Kasnije kad je SPC otkrila da time može zadovoljiti neki od svojih imperijalnih apetita rado se prihvatila tog običaja i u jega strpala svega i svačega.

Duklja na vrhuncu moći

Stalno pominjes Crnogorce,koliko retardirano zvuci prica da se jedan isti narod zvao Dukljani,Zecani pa se podelio na Crnogorce i Brdjane i onda opet shvatio da su Crnogorci?

Ne i Rim je tema od ranije zato ga pominjem a ostalo i ja isto tvrdim Rim je sve to spojio u efikasni cjelinu i zato je jedinstven i neponovljiv.

Kraljevina Crnagora i danasnja Crnagora po ustavu nemaju ni isti zvanican jezik o kakvom kontinuitetu pricas????

Ti si rekao država kao pravno lice... pomislio sam da si mislio na pravni kontinuitet... ti nisi pravnik vjerovatno!

FORMICe, Srbija se dijelila na župe - to su bile najmanje srpske teritorijalno-društvene formacije.

Kako to misliš nedavno otkriveno?

FORMICE, mislim da si samo preletio preko moje poruke i da ustvari nisi pročitao šta sam napisao. Pleme ne može biti nikakva etnička osobina Crnogoraca, zato što se nije formirala kao geografska osobenost jednog naroda, već dva - to karakteristično pleme hercegovačko-crnogorsko-arbanaškog područja se ne javlja samo kod Crnogoraca/Srba, već i kod Albanaca.

Ja nikada nisam sporio crnogorsku naciju, niti tvoje nacionalno izjašnjavanje kao Crnogorca, te ne znam o čemu pričaš. Ja se samo protivim megalomanskim crnogorskim nacionalističkim pretenzijama koje su tu kao rezultat kompleksa nižih vrednosti.
Istorija se ne može graditi na lažima i izmišljotinama, te ne može ni crnogorska. Naravno, taj gotovo bolesni da kažem kompleks ne postoji samo kod Crnogoraca (gdje se manifestuje fabrikovanjem fiktivnih veza sa Ilirima, te prisvajanjima svega živoga i neživoga); zajednički je za sve Balkance, kod Makedonaca se vidi u njihovoj 'antičkoj renesansi'. Dok je nesumnjivo da slava zaista jeste srpski nacionalni običaj, srpska nacionalistička megalomanija je izmislila poznatu krilaticu:

Gde god je Srbin tu je i slava.

Ovo potpuno izostavlja prisustvo slave u Bugara, u vidu sabora, te opšte-slovensko porijeklo slave (tragova sličnog bratstveničkog običaja primjećujemo čak i kod Istočnih Slovena) i pokušava sve i svašta prisvojiti za sebe; a osnovni razlog za prisvajanje slave od strane naučne javnosti jeste politički, koja mora opravdati pretenzije nad Makedonijom - mjestom gdje se prvi put javlja krsna slava, i mjestom glavnog sukoba srpske i bugarske inteligencije, koja ratuje oko Makedonije. Srbi pokušavaju istaći da Makedonci svoju slavu zovu srpski, te najveći megalomani idu do toga da posrbljavaju i bugarski sabor, a bugarski idu do toga da jugo-istočni Srbi i Makedonci ustvari slave sabor, ali ga samo imenuju 'slavom'. Mislim da je donekle opravdan srpski zahtjev da se slava unese u UNESCO spisak srpske kulture, ali je zaista neopravdano vezivati slavu nužno i jedino za Srbe - kako istorijski, tako i realno (danas je slava i srpski i crnogorski i makedonski običaj, kao i recimo Roma sa ovog područja).
Ova borba slave i sabora je došla do najvećeg izražaja krajem XIX stoljeća i početkom XX; ja sam siguran da nije bilo nje, ne bi došlo ni do tolike tapije Srba na slavu.

A upravo to što si ti iznio gore jesu te teze sumanutih nacionalističkih umova koji bi sve i svašta prisvojili za sebe. Tvrdiš da je pleme 'etničko crnogorski', a osim Crnogoraca/Srba to imaju i Albanci.

Ponoviću pitanje: Da li su Škoti koji su iz plemena pripadnici nekog drugog naroda, ili Škoti?

:dontunderstand:

Upravo sam ti napomenuo da je prvo javljanje krsne slave 1018. godine kod Ohridskog jezera.

Slava se ne javlja samo kod Crnogoraca - javlja se i uopšteno kod Srba. I rekao sam ti i da se javlja kod Bugara, u daleko manje poznatom običaju i daleko manje rasprostranjenom (svi Srbi slave slavu, ali ne slave svi Bugari sabor).

To što pišeš nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa realnošću, pa svi su slavili slavu i prije 1996. godine! Pa upravo je krajem XIX stoljeća u Kraljevini Srbiji započinjala ispolitizacija slave, zato što se kreće u sukob sa Bugarima oko Makedonije.

Jesi li svjestan da to je to što pišeš jednako demagogiji tipa Vojislava Šešelja? :dash:

SPC se do nazad 15 godina brila protiv Slave a u Kneževini Srbiji je popovima bilo zaprijećeno izoštenjem iz Crkve ukoliko osvete slavski kolač. Kasnije kad je SPC otkrila da time može zadovoljiti neki od svojih imperijalnih apetita rado se prihvatila tog običaja i u jega strpala svega i svačega.

Srpski rječnik Vuka Stefanovića Karadžića, iz 1818. godine, pod Krsna slava:

Svaki Srbin ima po jedan dan u godini koji on slavi i to se zove krsno ime, sveti, sveto i blag dan

Srbi u Americi slave slavu 1980-ih godina uz pravoslavno sveštenstvo; krsnu slavu slave sve generacije Srba u SAD od doseljavanja, uz svoje sveštenike, i to kao nacionalni element diferencijacije Srba od (ostalih) Amerikanaca:

books

Ovo ti je iz knjige iz 1922. godine:

books

Opisi procesa slavljenja slave dolaze upravo iz srpskih crkvenih knjiga. Npr. pošto si ti najupućeniji u Crnogorce: Služabnik koji je u Veneciji štampao Vićenco Vuković (nasljednik Božidareve štamparije), za potrebe srpskog naroda, godine 1554. U njoj se nalazi blagosiljanje žita.
U srpskim crkvenim knjigama XVI i XVII stoljeća (Trebniku Božidara iz Goražda 1523, Trebniku iz Mileševa iz 1545, pa i Trebniku Božidara Vukovića iz Venecije 1538-1540 ili rukopisnom Trebniku iz 1622. godine) suštinski je opisani dio službe koji vrši pravoslavni sveštenik na proslavu slave, koji su opisani u još dosta srpskih rukopisa širom 17. vijeka - u njima su obrazloženi i uz Srpsku crkvu vezani gotovo svi elementi slave.

Razlog zbog kojeg možda djelujem ljut jeste zato što o ovome već jedno 5-6 puta raspravljamo, a svaki put se ponavlja jedna neistina - da je u srpskoj monarhiji 19. i 20. v. bila slava zabranjena pod pretnom izopštenja iz Crkve, a to smo već odavno ustanovili da je laž, a i ti si se bio složio da te je tu neko to obmanuo ili da si nešto pogrešno čuo! :rtfm:

Duklja na vrhuncu moći

A kada je to ona vladala Makedonijom? :think:

Je li taj kontinuitet stvarni ili zamišljeni?
Ako je to jedan od nacionalnih mitova zamišljene kolektivne istorije koji je tu radi formiranja nacionalne svijesti (svi narodi imaju kolektivne mitove, to što su Crnogorci dobili u XXI st. ne bi trebalo da bude razlog da ga odbacimo), onda OK. Ali, zar ne raspravljamo o istoriji?

Poslednja izmena:
Uzgred...u kraljevini Vojislavljevića se još nije bio razvio feudalni poredak...o tome imaš i kod Popa Dukljanina.
Skupštinu još uvijek sačinjava vojnička aristokratija, stalež rodovskog porijekla i još uvijek su zadržani elementi vojne demokratije, kakva je bila Srbija pod Vlastimirovićima. Zapravo to je upravo možda bio prelazni period ka feudalnome, koji je počeo finalno konstituisanje na srpskim prostorima pod Nemanjićima.

Uzgred...u kraljevini Vojislavljevića se još nije bio razvio feudalni poredak...o tome imaš i kod Popa Dukljanina.
Skupštinu još uvijek sačinjava vojnička aristokratija, stalež rodovskog porijekla i još uvijek su zadržani elementi vojne demokratije, kakva je bila Srbija pod Vlastimirovićima. Zapravo to je upravo možda bio prelazni period ka feudalnome, koji je počeo finalno konstituisanje na srpskim prostorima pod Nemanjićima.

Objasni malo šire ovo...

Objasni malo šire ovo...

Istrošiše mi se više prsti...

Ima dosta boljih od mene na ovom forumu koji dobro poznaju društveno-političku istoriju, oni mogu da objasne u detalje rodovske zajednice plemena kod kojih se prvo ističe vojnička elita starješina, koja tako oko poglavice mitskog porijekla formira aristokratski stalež...te taj zbor na kraju evoluira u feudalnu stalešku skupštinu...a kod država koje nisu bile te nesreće da im taj kontinuitet prekinu strani zavojevači, u kontinuitetu evoluiraju do modernih parlamenata.

Istrošiše mi se više prsti...

Ima dosta boljih od mene na ovom forumu koji dobro poznaju društveno-političku istoriju, oni mogu da objasne u detalje rodovske zajednice plemena kod kojih se prvo ističe vojnička elita starješina, koja tako oko poglavice mitskog porijekla formira aristokratski stalež...te taj zbor na kraju evoluira u feudalnu stalešku skupštinu...a kod država koje nisu bile te nesreće da im taj kontinuitet prekinu strani zavojevači, u kontinuitetu evoluiraju do modernih parlamenata.

Neki nasi istoricari jos za Vlastimirovice kazu da su morali imati nekakav pre-feudalni poredak sa sve vlastelinstvima da bi se mogli odrzati tako dugo pred navalom Bugara...

Samo da navedem, što se tiče navoda da nije bilo nikakvog sabora FORMICe, državni sabor je postojao kroz cijeli srednji vijek kao centralni upravni organ srpske države, koji asistira vladaru. U takvoj formi ostaje i nakon što više monarha uopšte nema, kada car Uroš umire 1371. godine, dok je i državna snaga uništena u Bici kod Černomena. Ne postoji niti jedan jedini primjer državnog sabora pojedinačnih feudalnih zemljica koje su nastale - Lazarevići, Dejanovići ili Balšići nemaju svoje državne sabore, zato što još uvijek postoji kolektivni sabor u kojem glavnu riječ vodi Srpska pravoslavna crkva.

Godine 1375. na Državni sabor uredno dolazi predstavnik Balšića i učestvoje na njemu.

Institucionalno, pa čak iako je bilo prevrljivaca koji bi s vremena na vrijeme šurovali odvojeno od ostale gospode srpske sa Turcima, određena forma Srpskog carstva ostaje sve do Kosovskoga boja 1389. godine, kada mu je zadar smrtonosni udarac. Sada, može se postaviti pitanje zašto je takva situacija? Ja mislim da je odabiranje novog vladara bilo sasvim moguće - Lazara je htjela Srpska crkva istaći za novog cara (otuda i 'car Lazar' i 'carica Milica') kao što je poznato, ali sve mislim da Lazar to nije htio - zato što mu je odgovarao sporazum sa Tvrtkom. Srbi su (plemstvo, dio) priznali Tvrtku srpsku kraljevsku titulu, ali Srpska crkva nije, zato što je Tvrtko bio rimokatolik. Znamo da nije cjelokupna vlastela bila uz to, jer su Balšići osporavali Tvrtkovo pravo da vlada njima, tvrdeći da on nije legitimni srpski kralj.
No, ovdje se pokreće još jedno pitanje - da li je Lazar u Saboru imao realnu većinu potrebnu da bude izabran za Cara? Ja mislim da nije. Vjerovatno je računao, ali vidio da nema političke podrške da se izabere novi Car. Stoga, kao realista, nije jurio za uzimanjem titule, već je porodičnim savezima htio biti vladar iz sjenke Carstva, dok bi priznavao Tvrtku kraljevsku titulu jer do prave titule nije realno ni mogao doći, te eto, na taj način, u tobožnjoj 'konfrontaciji' sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer priznaje da je Tvrtko legitimni vladar Srbije.

No, da se vratim na poentu - u među-periodu Sabore održava Srpska pravoslavna crkva, a u takvoj ulozi otprilike ostaje i u doba Srpske despotovine, jer biva od strane despota potisnut pod romejskim uticajem. Stoga, da li se može govoriti o majušnom feudu Zeti Balšića ili Crnojevića kao državi? Nije moguće nikako. Međutim, što se događa sredinom XV stoljeća u vrijeme poznih Crnojevića vidimo državne institucije. E, tek tada može biti riječ o Državi, političkom entitetu feudalnog srednjeg vijeka koji je nezavisan (Srbije kojoj Zeta nekadašnjih Balšića legalno pripada nema od 1441. do 1444. godine, a od 1459. godine uopšte više ni ne postoji)
Crna Gora Crnojevića XV stoljeća jeste nemanjićki tip države, i u tome nema apsolutno ničega dukljanskoga - ni traga. Cetinjski manastir je najstarija eparhija Srpske crkve, koja postaje duhovni centar države, otvara se i srpska štamparija na Cetinju; njeguje se kult Nemanjića i 'crnogorska država' gradi po nemanjićkom uzoru. Nema apsolutno nikakvog niti realnog (direktnog), niti deklarativnog (indirektnog) kontinuiteta koji bi kako crnogorsku srednjovjekovnu državu povezao sa Dukljom, čije institucije posljedstvom Vizantije odumiru vjerovatno sredinom XII stoljeća - zajedno sa nestankom Dukljanske crkve i Krune - dok blijedi tragovi nekadašnje državnosti bivaju utapani i ugrađeni u nemanjićku državu tokom narednog vijeka.

Uzgred,mislim da se u tadasnjem srpskom drustvu stvorila fama o tome da je od krunisanja Dusana carskom krunom dosta toga krenulo nizbrdo,da je to neki preloman trenutak,kada on odbacuje titulu kojom su njegovi umni preci vek i po dobro vodili drzavu i uvodi novotariju nakon koje ubrzo sve krece nizbrdo...mislim da je mozda i to uticalo na samog Lazara da ne uzima titulu cara...

Uzgred,mislim da se u tadasnjem srpskom drustvu stvorila fama o tome da je od krunisanja Dusana carskom krunom dosta toga krenulo nizbrdo,da je to neki preloman trenutak,kada on odbacuje titulu kojom su njegovi umni preci vek i po dobro vodili drzavu i uvodi novotariju nakon koje ubrzo sve krece nizbrdo...mislim da je mozda i to uticalo na samog Lazara da ne uzima titulu cara...

Ne treba zaboravljati ni na cara Jovana Uroša...koji se povukao krajem 1372. ili početkom 1373. godine i zamonašio, ostavivši svojoj desnoj ruci Aleksiju Angelu Filantropenu da nastavi upravljanje njegovom 'državom'. Država Jovana Uroša se vraća pod okrilje Vizantije u klijentskoj formi tek 1382. godine; kako se tituliše Aleksije i kako on istupa u tom međuperiodu? Da li on djeluje kao 'namjesnik' tog 'grčko-srpskog carstva' (vidimo da ide Lazarovim putem - oženio je kći RadoslavaHlapena) sve do njegovoj uklapanja u Romejsko carstvo, ili istupa pod nekim novim imenom (naravno, isto me zanima u kojoj formi to carstvo ulazi u Romejsku imperiju odnosno u kakvom je statusu poslije 1382. godine)?

Slaven777
FORMICe, Srbija se dijelila na župe - to su bile najmanje srpske teritorijalno-društvene formacije.

Kako to misliš nedavno otkriveno?

FORMICE, mislim da si samo preletio preko moje poruke i da ustvari nisi pročitao šta sam napisao. Pleme ne može biti nikakva etnička osobina Crnogoraca, zato što se nije formirala kao geografska osobenost jednog naroda, već dva - to karakteristično pleme hercegovačko-crnogorsko-arbanaškog područja se ne javlja samo kod Crnogoraca/Srba, već i kod Albanaca.

Ja nikada nisam sporio crnogorsku naciju, niti tvoje nacionalno izjašnjavanje kao Crnogorca, te ne znam o čemu pričaš. Ja se samo protivim megalomanskim crnogorskim nacionalističkim pretenzijama koje su tu kao rezultat kompleksa nižih vrednosti.
Istorija se ne može graditi na lažima i izmišljotinama, te ne može ni crnogorska. Naravno, taj gotovo bolesni da kažem kompleks ne postoji samo kod Crnogoraca (gdje se manifestuje fabrikovanjem fiktivnih veza sa Ilirima, te prisvajanjima svega živoga i neživoga); zajednički je za sve Balkance, kod Makedonaca se vidi u njihovoj 'antičkoj renesansi'. Dok je nesumnjivo da slava zaista jeste srpski nacionalni običaj, srpska nacionalistička megalomanija je izmislila poznatu krilaticu:

Gde god je Srbin tu je i slava.
Ovo potpuno izostavlja prisustvo slave u Bugara, u vidu sabora, te opšte-slovensko porijeklo slave (tragova sličnog bratstveničkog običaja primjećujemo čak i kod Istočnih Slovena) i pokušava sve i svašta prisvojiti za sebe; a osnovni razlog za prisvajanje slave od strane naučne javnosti jeste politički, koja mora opravdati pretenzije nad Makedonijom - mjestom gdje se prvi put javlja krsna slava, i mjestom glavnog sukoba srpske i bugarske inteligencije, koja ratuje oko Makedonije. Srbi pokušavaju istaći da Makedonci svoju slavu zovu srpski, te najveći megalomani idu do toga da posrbljavaju i bugarski sabor, a bugarski idu do toga da jugo-istočni Srbi i Makedonci ustvari slave sabor, ali ga samo imenuju 'slavom'. Mislim da je donekle opravdan srpski zahtjev da se slava unese u UNESCO spisak srpske kulture, ali je zaista neopravdano vezivati slavu nužno i jedino za Srbe - kako istorijski, tako i realno (danas je slava i srpski i crnogorski i makedonski običaj, kao i recimo Roma sa ovog područja).
Ova borba slave i sabora je došla do najvećeg izražaja krajem XIX stoljeća i početkom XX; ja sam siguran da nije bilo nje, ne bi došlo ni do tolike tapije Srba na slavu.

A upravo to što si ti iznio gore jesu te teze sumanutih nacionalističkih umova koji bi sve i svašta prisvojili za sebe. Tvrdiš da je pleme 'etničko crnogorski', a osim Crnogoraca/Srba to imaju i Albanci.

Ponoviću pitanje: Da li su Škoti koji su iz plemena pripadnici nekog drugog naroda, ili Škoti?

Upravo sam ti napomenuo da je prvo javljanje krsne slave 1018. godine kod Ohridskog jezera.

Slava se ne javlja samo kod Crnogoraca - javlja se i uopšteno kod Srba. I rekao sam ti i da se javlja kod Bugara, u daleko manje poznatom običaju i daleko manje rasprostranjenom (svi Srbi slave slavu, ali ne slave svi Bugari sabor).

To što pišeš nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa realnošću, pa svi su slavili slavu i prije 1996. godine! Pa upravo je krajem XIX stoljeća u Kraljevini Srbiji započinjala ispolitizacija slave, zato što se kreće u sukob sa Bugarima oko Makedonije.

Jesi li svjestan da to je to što pišeš jednako demagogiji tipa Vojislava Šešelja?

Slavene vjerovatno me nijesi razumio. Plemensko uređenje je osobina dukljanske države jer se nalazi upravo na prostoru nekadašnje Duklje pa odatle i jeste etnička osobina Dukljana. I ta ih etnička karakteristika, nastala iz ekoloških uslova življenja, prati do savremenog doba čineći Crnogorce etnički povezane sa Dukljanima.

Zahvaljujem na tvome razumjevanju i naravno uzvraćam na isti način da meni nikad ni na kraj pameti ne pada da osporavam bilo čije nacionalno opredjeljenje. To je svačije gospodsko pravo. Ja se samo protivim megalomanskim nacionalističkim pretenzijama srpskih nacionalista koje prouzrokuje žalosni kompleks niževrijednosti. Sami Crnogorci se nemaju nipretkim nizašto stiđeti, svakog možemo u oči pogledat.
Savršeno se slažem. I ako je istorija izraz volje političkih struktura na vlasti ne može se graditi na lažima i izmišljotinama, što se za crnogorsku istoriju ne može reći. Dosadašnja istorija jeste počivala na lažima i izmišljotinama. Sad je vrijeme istine. Koliko znam Crnogorci nijesu ništo tuđe prisvojili, to je nemoguće i zbog urođenog osjećaja pravde plemenske zajednice i urođenog poštovanja istine kao svetinje što je takođe posljedica plemenskog društva. Nije mi uopšte jasno što su to Crnogorci prisvojili tuđe, na nije koja stopa zemlje tuđa, da nijesu možda svi bojevi i junačka djela kroz vjekove tuđa, da nijesmo možda tuđu krv prolivali (osim dušmansku), da nijesmo koga slagali ili izdali???

Krsna slava jeste srpski običaj uveen nedavno a naročitu popularnost je doživio prije 15-20 godina. Priroda proslavljanja hrišćanskih svetaca zaštitnika sela po cijeloj Evropi pa što ne i kod Slovena, je drugačija od prirode nastanka slave kod Crnogoraca. Kod njih se radi o seoskoj slavi koju slavi kolektiv bez krvnog srodstva (odgovara plemenu), a kod crnogoraca se radi o slavi koju slave krvni srodnici (odgovara bratstvu). Te smiješne tapije me ne interesuju.
Imalo nemalo veze SPC je zabranjivala popovima da svete slavski ljeb pod prijetnjom izopštenja iz crkve. Taj običaj brastveničke slave su u Srbiju donijeli brojni useljenici iz Crne Gore i Hercegovine. Kako ga je SPC smatrala paganskim običajem tako se i odnosila prema njemu. Kasnije je taj običaj postao popularan kod domorodaca naročito jer se povezao sa plemenskom slavom svetca zaštitnika. Inače se kod Srba nikad slava nije slavila kao brastvenička slava pa ni danas nije tako i ako je crkva u svoju krsnu slavu svetca zaštitnika udrobila svega i svačega.

Srbi nemaju plemena oni su sjedjelački narod koji se bavi poljoprivredom zida gradove razvija zanatstvo, trgovinu, industriju, podižu škole i ostalo. Oni ne mogu imati plemana koja su karakteristična izključivo stočarske privrede, ljudi koji čivaju stoku nemaju stalna naselja nego se kreću sa stokom sezonski za ispašom, nemaju gradove kao kulturne i trgovačke centre u kojima se razvija nauka, kultura i umjetnost, već gradove kao vojne logore koji su im utvrđena uporište u slučaju napada neprijatelja. Oni ne zidaju kuće na spratove ukrašene skulpturama i mozaicima i skupocjenim umjetninama i predmetima od dragocjenih materijala. Svu imovinu nose na sebi (zbog toga imaju i osobitu nošnju koja nema parnjaka) a kuće su pozemljuše od suvomeđe pokrivene slamom i koriste kao sezonska svratišta. Ako tako živiš nekoliko hiljada godina (a drugačije se nije moglo živjet) prirodno je da je taj način života uslovio posebni fizički tip čovjeka koji ima svoju posebnu kulturu i vrlo jasnu samosvijest o „našima“ i drugima koji nijesu naši. Ti misliš da je ovo sumanuto? Sumanutije su mi ideje nezrelih balkanskih nacija koje nalaze svoje pripdnike đe ih nikad, ne nije bilo, nego nije moglo biti.
I što bi crnogorski nacionalizam bio grbđi od bilo čijeg drugog, pa makar smo po tome dobri drugari :) .

Poslednja izmena:
Formice, svaki tvoj stav, povodom bilo čega je proizvod tvog shvatanja, bolje rečeno želje da je kod Crnogoraca sve drugačije (pa makar bilo i gore) nego kod Srba...

Crnogorci imaju plemena, Srbi nemaju.
Crnogorci su stočari, Srbi su zemljoradnici.
Crnogorci imaju slavu, Srbi nikad niJEsu znali za slavu.
Crnogorci su bili katolici, Srbi su pravoslavci (valjda) :think:
Crnogorci su nasljednici rimskog carstva (što reče starac Jovo od stotinu ljeta) a Srbi su pretpostavljam nešto sasvim drugo... :think:

I poslije su shvatanja nekih Srba (sve manje na žalost) o jedinstvu, istom etničkom porijeklu, zajedništvu i bratstvu Srba i Crnogoraca kompleksaška, a ovo što ti laprdaš (mada da budem pošten ima i jedno 10% pametnih stvari) je sve suva istina.

Back