Na zurku zvati celo odeljenje ili je to diskriminacija

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
119.572
sta sve nece izmisliti..zaista postajemo drustvo forme a ne sustine...

NA ŽURKU ZVATI CELO ODELJENJE, INAČE JE TO DISKRIMINACIJA

Debela, ćoravi, pe*eru i slični nadimci koje đaci vole da dodele nepopularnim vršnjacima u školi više se neće tolerisati. Novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije predviđa čak i zabranu deljenja pozivnica za rođendane u školi ukoliko nije pozvano celo odeljenje, jer bi se, u suprotnom, neko dete moglo osetiti diskriminisanim.

14138_ucenici01-tanjug-zoran-zestic_f.jpg

To, naravno, ne znači da će neko biti kažnjen zato što vršnjaka iz odeljenja nije zvao na svoju rođendansku proslavu, ali ako ga tim ponašanjem povredi i izdvoji od drugih, biće mu ukazano da ga diskriminiše.

Kada roditelji hoće da objasne da je dete jako dobro prihvaćeno u odeljenju, oni najčešće kažu "svi ga zovu na rođendan" ili "drugovi mu dolaze na rođendan". Zato je primer nepozivanja na rođendan tačno određene dece poslužio kao odličan da se ukaže na diskriminaciju. Kad u školi nekoga izopštite zbog nekih njegovih ličnih svojstava, ako učeniku pružate manje jer mislite da on slabije uči, onda je to diskriminacija i ideja ovog pravilnika je da pre svega posluži kao vodič, da naučimo šta je nedopustivo ponašanje i kako da ga suzbijemo - objašnjava za Srpski telegraf Gordana Cvetković, rukovodilac grupe Ministarstva prosvete za socijalnu inkluziju.

Koliko ja znam, kad dete slavi školi, za vikend sa učiteljicom, tako može kod nas, ograđujem se od uopštavanja jer ne znam dal se svuda to praktikuje, ali onda u okviru odeljenja se podele pozivnice i sva deca bez izuzetka budu pozvana. S tim što ne dođu nikad sva, i unapred znaš ko će doći. A ako dete slavi kući, onda pozove nekoliko drugara, mada to obično tako bude posle petog...
Po meni je normalno da ne mora da zove svako svu decu na rođendan, već onu sa kojom se druži i na kraju, onu decu koju želi. Ali tužno se oseća to dete koje ne dobije pozivnicu, a ostali dobiju.

Koliko ja znam, kad dete slavi školi, za vikend sa učiteljicom, tako može kod nas, ograđujem se od uopštavanja jer ne znam dal se svuda to praktikuje, ali onda u okviru odeljenja se podele pozivnice i sva deca bez izuzetka budu pozvana. S tim što ne dođu nikad sva, i unapred znaš ko će doći. A ako dete slavi kući, onda pozove nekoliko drugara, mada to obično tako bude posle petog...
Po meni je normalno da ne mora da zove svako svu decu na rođendan, već onu sa kojom se druži i na kraju, onu decu koju želi. Ali tužno se oseća to dete koje ne dobije pozivnicu, a ostali dobiju.

kakva je ovo recenicna konstrukcija i koje je njeno znacenje?
hvala

umrecu, a nece mi biti jasno zasto bi iko primoravao decu da zovu celo odeljenje iz skole/vrtica na rodjendan?
na stranu i povecani roditeljski troskovi, ali ne mozes naterati decu da se sva jednako druze i vole.
ako se druzis sa par drugara, njih i pozoves, sto bi zvao peru iz Ii/6, ako ti pomenuti pera ide na *****? ili ti je ukrao pernicu ili te je pocupao za pletenicu?
kao, pera ce da se smori sto mitar i damjan idu kod tebe, a on ne? oce, zabole ga.

skroz je ok doneti bombone u skolu i pocastiti celo odeljenje na sam rodjendan, a na proslavu zvati samo drugare.
da.

Poslednja izmena:
umrecu, a nece mi biti jasno zasto bi iko primoravao decu da zovu celo odeljenje iz skole/vrtica na rodjendan?
na stranu i povecani roditeljski troskovi, ali ne mozes naterati decu da se sva jednako druze i vole.
ako se druzis sa par drugara, njih i pozoves, sto bi zvao peru iz Ii/6, ako ti pomenuti pera ide na *****? ili ti je ukaro pernicu ili te je pocupao za pletenicu?
kao, pera ce da se msori sto mitar i damjan idu kod tebe, aon ne? oce, zabole ga.

skroz je ok doneti bombone u skolu i pocastiti celo odeljenje na sam rodjendan, a na proslavu zvati samo drugare.
da.

Saglasna.

Na dan rodjendana je uvek nosio krem bananice, a na proslavu zvao koga je hteo. Ni nas matore mu nisam nametala.

U koju poru zivota ce jos da nam se uvuku sa svojim nebulozama i da ocekuju da se svi ponasamo kao navijene lutke!? Kakvo ispiranje mozga...

sta sve nece izmisliti..zaista postajemo drustvo forme a ne sustine...

To zapravo da se roditelji osećaju bolje, da im se zamažu oči. A to što će dete i na tom rođendanu na koji je formalno pozvano biti izopšteno, to nema veze.

Mi smo u osnovnoj bili prilično kompaktni, ali bile su dve devojčice koje se nisu uklapale. Jedna od 1.do 4. razreda druga od 5. do 8. Pamtim ih kao tihe i uvek same. Srela sam sticajem čudnih okolnosti obe u prethodnih godinu dana i jedva ih prepoznala. Jednu i nisam dok mi se nije predstavila. Potpuno su drugi tipovi ličnosti, samo ih je sredina gutala. I sad će neke pozivnice da reše problem.

E, a razredna u srednjoj je razgovarala sa dvojicom popularnijih dečaka iz odeljenja da prime u društvo dečaka koji je delovao jako smeteno. Objasnila im porodične prilike i okolnosti, jer je prethodno majka tog dečaka molila za pomoć. I oni su ga uvek svuda vukli. I danas se druže.

Poslednja izmena:
ja citam drugi put, ne znam jel dete slavi u skoli sa uciteljicom i jel to za vikend ili slavi skoli rodjendan zajedno sa uciteljicom :lol:

upravo tako, lijepo sam je zamolio da mi objasni, nadam se da nije takva prema djeci :))))))

Da, da, dobro, izvinjavam se. Evo....
Deca do četvrtog razreda imaju učiteljicu. Vikendom se ne ide u školu. Radnim danima se ide. Svako dete ima rođendan, to je dan kad je izašlo iz maminog stomaka. U mom gradu škola pruža mogućnost da dete svoj rođendan proslavi u školi, sa učiteljicom i drugarima. To slavljenje se dešava uvek za vikend jer škola, kao što smo rekli, tad ne radi u smislu da se u njoj uči. Ako će dete slaviti tako, onda se dogovori termin sa učiteljicom i računovodstvenim radnikom, pa se rezerviše. Tad dete podeli pozivnice deci iz odeljenja...
Da li je sada jasnije ili da još pojednostavim?

P.S. Pti, ja tvoje dete nikad ne spominjem, pa bih te zamolila da ni ti ne spominješ moju, hvala.

ja citam drugi put, ne znam jel dete slavi u skoli sa uciteljicom i jel to za vikend ili slavi skoli rodjendan zajedno sa uciteljicom :lol:

Ja sam uspela da razumem nakon drugog čitanja. Ali i ja imam isti stil pisanja i pričanja, pa mi je trebalo manje. :lol:

- - - - - - - - - -

Deca do četvrtog razreda imaju učiteljicu. Vikendom se ne ide u školu. Radnim danima se ide. Svako dete ima rođendan, to je dan kad je izašlo iz maminog stomaka. U mom gradu škola pruža mogućnost da dete svoj rođendan proslavi u školi, sa učiteljicom i drugarima. To se dešava uvek za vikend jer škola, kao što smo rekli, tad ne radi u smislu da se u njoj uči. Ako će dete slaviti tako, onda se dogovori termin sa učiteljicom i računovodstvenim radnikom, pa se rezerviše. Tad dete podeli pozivnice deci iz odeljenja...

P.S. Pti, ja tvoje dete nikad ne spominjem, pa bih te zamolila da ni ti ne spominješ moju, hvala.

:rotf:

Deca do četvrtog razreda imaju učiteljicu. Vikendom se ne ide u školu. Radnim danima se ide. Svako dete ima rođendan, to je dan kad je izašlo iz maminog stomaka. U mom gradu škola pruža mogućnost da dete svoj rođendan proslavi u školi, sa učiteljicom i drugarima. To slavljenje se dešava uvek za vikend jer škola, kao što smo rekli, tad ne radi u smislu da se u njoj uči. Ako će dete slaviti tako, onda se dogovori termin sa učiteljicom i računovodstvenim radnikom, pa se rezerviše. Tad dete podeli pozivnice deci iz odeljenja...

nisam pominjao tvoju djecu, nego ovu sa kojima radis.
izvini ako sam bio nepristojan, jako sam osjetljiv na slabije, nije mi bila zelja da te uvrijedim na bilo koji nacin.
kad to zelim onda je ocito

a i kako mogu mama i tata koji se sexaju cesto da znaju tacan dan zaceca?

elem samo donosimo nove zakone a deca pa i mi sami smo sve netolerantniji prema razlicitosti
nikada shvatiti necemo da zakonima mozemo dupe da obrisemo ako neke druge stvari ne radimo kako treba

citala sam plan i program jedne becke skole za prva 4 razreda osnovne skole i pise: citanje i pisanje, racunanje i razvijanje tolerancije kod dece, ucenje o postojanju razlika i izbad svega postovanju i prihvatanju razlicitosti i jos dva pasusa o tome i tako
msm kod nas ce mozda da prekopiraju plan i program, kao sto su to uradili sa inkluzijom i svez.asrali....

Meni nikada nije bilo jasno to masovno slavljenje rodjendana..rodjendan je licni i porodicni cin i treba da se slavi u okviru porodice i par najboljih pijatelja
Kao dete sam tako slavila svoje rodjendane a kasnije sam sa najboljim prijateljima izlazila tematski u provod i proslavu
I sto rece vitsaveja kada su deca mala odnesu u skolu bombone i cokolade ili sta vec i pocaste celo odelenje a ako slave rodjendan pozovu samo par najboljih drugara

elem samo donosimo nove zakone a deca pa i mi sami smo sve netolerantniji prema razlicitosti
nikada shvatiti necemo da zakonima mozemo dupe da obrisemo ako neke druge stvari ne radimo kako treba
...

to je ono sta sam rekao u uvodnom postu.. postajemo drustvo forme a ne sustine..vlada donosi zakon da bi se oprala a u sustini i sami su svesni da se nikad nece moci sprovesti kako treba .. umesto da se radi na edukaciji ...

- - - - - - - - - -

Meni nikada nije bilo jasno to masovno slavljenje rodjendana..rodjendan je licni i porodicni cin i treba da se slavi u okviru porodice i par najboljih pijatelja
Kao dete sam tako slavila svoje rodjendane a kasnije sam sa najboljim prijateljima izlazila tematski u provod i proslavu
I sto rece vitsaveja kada su deca mala odnesu u skolu bombone i cokolade ili sta vec i pocaste celo odelenje a ako slave rodjendan pozovu samo par najboljih drugara

kod nas su znali i celu tortu za odeljenje a najbolje drustvo kod njega u stan ..nije bio kao sad..u igraonicu pa decu luduju a roditelji u separeu pijuckaju, jedu i pricaju i svi na gomili..u moje vreme roditelj samo dovede dete i posle dodje po njega u dogvoreno vreme..ovo sad je postalo ludilo dokazivanja.

Back