Stefan Šaljivdžija
Početnik
- Poruka
- 26
Jedna dilema na koju je, po mom misljenju, veoma bitno presuditi kako treba tokom zivota. Ja isto licno mislim da je bolje uzvratiti dobrim, ali zelim i da cujem vase misljenje.
Kako kome prijatelju.
Mada kad te neko zlom napadne,najvise ga boli kad mu dobrim vratis.
Rijetki su oni, u kojima taj temelj ima.
Kako kome prijatelju.
Mada kad te neko zlom napadne,najvise ga boli kad mu dobrim vratis.
Rijetki su oni, u kojima taj temelj ima.
Najčešće se odgovara onako kako nam um dozvoli a ne kako nam nalaže "srce."
Onaj ko odgovara po umu taj još uvek robuje.
Onaj ko odgovara po srcu taj ima snagu veću nego što je imaju zajedno sve negativnosti nižih svetova.
Kada i sami budemo imali takvu snagu ljubavi bićemo gospodari života - ali svog.
ako bi na svako zlo delo uzvratili zlim, lanac zlih dela bi se prostirao do beskonačnosti
onda je logično da na zlo delo treba uzvratiti dobrim, u suprotnom bi postojalo samo zlo
Jedna dilema na koju je, po mom misljenju, veoma bitno presuditi kako treba tokom zivota. Ja isto licno mislim da je bolje uzvratiti dobrim, ali zelim i da cujem vase misljenje.
uopsteno govoreci na zlo treba uzvratiti dobrim, to je ispravno i drustveno prihvatljivo, tako smo nauceni. medjutim, ne postoji konkretna situacija, ali da se radi o konkretnoj situaciji, koliko je covek u stanju da upamti ono sto smatra ispravnim. bitna je i velicina ucinjenog zla. nije svako zlo vredno da se na njega obraca paznja.
ne slazem se sa ovim. sve emocije, pa tako i negativne su u domenu srca. ubistvo u afektu (zbog osvete za ucinjeno zlo) je ubistvo ucinjeno pod uticajem nekontrolisanih emocija (dakle srca). da je razum iskontrolisao emocije zlo ne bi bilo ucinjeno.
ne slazem se sa ovim. sve emocije, pa tako i negativne su u domenu srca. ubistvo u afektu (zbog osvete za ucinjeno zlo) je ubistvo ucinjeno pod uticajem nekontrolisanih emocija (dakle srca). da je razum iskontrolisao emocije zlo ne bi bilo ucinjeno.
...zlo postoji i to pojedinačno i kolektivno. Kolektivno je opasnije jer se spusta za stepenicu niže, kao i svaka stihija...koliko je zločina uradjeno grupnih a pojedinci u njoj sasvim su toga nesvjesni ili kasnije se'osvijeste' ne mogavsi sebi objasniti...pojedinačno zlo je u čovjeku i kako kažu pojedini autoriteti iz oblasti psihologije, psihoanalize i slučajevima egzorcizma / Skot Pek-Ljudi laži/...datirano je prisustvo zla koje exkalira ako 'nosilac' zla se odupire 'oslobadjanju......svaka terapija je jedan slučaj egzorcizma samo, kod tradicionalne terapije je odnos jedan prema jedan dok je kod egzorcizma , pacijent u manjini..." ...sa moga stanovista egzorcizam je u odnosu na običnu psihoterapiju , isto sto i radikalna hirurgija u odnosu na cijedjenje bubuljica "-Skot Pek, autor " Put kojim se redje ide"...tu je najjača mjera bezbjednosti ljubav. Egzorcizam nije magična procedura, osim ako se ljubav ne smatra magičnom."
...kad se naslo zlo u škripcu, vidio sam na licu pacijenta tj. prisustvovao , kada se oći sužavaju a lice dobija lik takav da sve to skupa zahvata sve prisustvom nečeg-reptilskog koje datira milionima godina."
Zlo postoji ali pojedinac je ogrezao u njemu ako je podrzan tj. ohrabren nasim strahom ili saučesćem...borba protiv je komplexna i pocinje nenasiljem tj, agresivnosću pa sve preko ljubavi prema patnji pacijenta i dolazi do odluke čvrstine jer ne predaje se zlo lako...
Zle osobe su narcisne i ne pustaju svoju dominaciju ni u kom slučaju, bez obzira ko je u pitanju , prijatelj, član sire porodice ili dijete svoje...
P.S.
-dobro je što Dobro ima sebe u Visoj sili, mada često i gubi...!?
Prilicno sam pozitivista i o egzorcizmu bas i ne bih...Pjedinac je zaista ogrezao u zlu:svakog dana prozdere hiljade leseva sto biljaka sto zivotinja,podrzan drustvenim obrascima,mlinskom,klanicnom i ostalom industrijom.Svi su ljudi do kolena u krvi!!! Hitno proizvesti nekovrsnu Manu i ostaviti na miru da zive yiva bica ove planete.Tesko izvodivo???Ili nije primamljivo???Ti-Rexi , Raptori,sabljasti i ostali su mali gusteri i male mace za nas visokomoralne ljude!?A onaj zlocko,sateran u cosak izduzio facu zla od straha?Zna neandertalac i kanibal sta ga ceka od istih takvih!!!Fredija Krugera na milijarde...no na milione recimo...
...zlo u svom obliku nepopravljivog i narcisoidnom, postoji i njegova linija opstajanja je u neprimijećenosti...sve su to, ušitelji, lekari ili sveštenici...za one koji se uhvate u mreže zakona ili sl. od poznanika se uvijek čuje riječ pohvale i zaštite...lijenost i narcizam su glavne odlike kolektivnog ali i pojedinačnog zla...psihologija kao mlada disciplina i koja postuje zakone starih nauka, datost , ne oslanjanje na religijske koncepte još nije imala hrabrost se uhvatiti sa Zlom jer dvosjekli je to mač,- moguće je pretvoriti se u pomoćnika Zla...???