Na ukus hrane utiče i okolina

proka

Legenda
Poruka
57.100
Na ukus hrane utiče i okolina

Koji obrok u vašem životu biste izdvojili kao poseban? Ako su to bili uštipci kod bake na selu ili jednostavan sendvič na pikniku sa voljenom osobom, to ne treba da vas čudi

02-ukus-hrane_620x0.jpg

Koji obrok u vašem životu biste izdvojili kao poseban? Ako su to bili uštipci kod bake na selu ili jednostavan sendvič na pikniku sa voljenom osobom, to ne treba da vas čudi. Mada se na prvi pogled čini da se pamte obroci u ekskluzivnim restoranima, nije tako. Kada se prisećamo obroka za pamćenje, vrlo je moguće da kvalitet jela nije bio natprosečan, ali je poseban bio kontekst u kom smo obedovali, pokazuje studija objavljena u „Magazinu nauke o hrani“.

Kada jedemo, objašnjavaju naučnici sa Kornel univerziteta, ne uzimamo u obzir samo ukus i aromu hrane, već i okolinu. Naučnici su iskoristili virtualnu realnost da bi pokazali kako se naša percepcija hrane menja u zavisnosti od okoline. Ispitanici, njih 50, dobili su virtualni uređaj koji ih je vodio na tri mesta, u štalu, na prijatnu klupu u parku i za klasičan radni sto. Jeli su plavi sir i imali zadatak da ocene na kom mestu im je bio najukusniji. Većina ispitanika na prvo mesto je stavila sir koji je jela u štali, daleko iza bili su komadi koje su jeli na klupi u parku i za stolom. Ono što ispitanici nisu znali je da su na sva tri mesta jeli isti komad sira.

Kako kažu naučnici, dok obedujemo, uključeno je i naše čulo vida, sluha, pa čak i same uspomene na mesto. Zato ćemo se, neretko, kao najdraže prisećati hrane koju smo jeli u detinjstvu.

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.285.html:756257-Na-ukus-hrane-utice-i-okolina

- - - - - - - - - -

ja godinama pokušavam da "reprodukujem" jedno majkino jelo, običan upržen kiseli kupus što pamtim da sam jeo jedne zime

jednostavan recept, dobar kiseli kupus i sve džabe

ni nalik....

- - - - - - - - - -

a Vi ???

Kao mali jer pojacana fizicka aktivnost stvara i veci osecaj gladi, a posebno ga cini i iscekivanje hrane. Nesvesno se priprema za obrok.

Dok smo mali zamisljamo kakav ce ukus imati ono sto smo namirisali.

E sad taj kupus moguce da je malo zagoreo, pa je dobio specificniji ukus.

Kao mali jer pojacana fizicka aktivnost stvara i veci osecaj gladi, a posebno ga cini i iscekivanje hrane. Nesvesno se priprema za obrok.

Dok smo mali zamisljamo kakav ce ukus imati ono sto smo namirisali.

E sad taj kupus moguce da je malo zagoreo, pa je dobio specificniji ukus.

Примећујем да ми је нека храна обљутавила, пре сам јео све са више одушевљења.

Сутлијаш рецимо, данас ми то онако. Нит смрди нит мирише.

Могу и да гледам како се хлади на столу, а да не дођем у искушење да узмем кашику две док је топло.

Potpuno je tacno i potkrepljeno tumacenjem medicinskih strucnjaka,da okolina utice na apetit.Vrsio sam ekspermente sam na sebi. Ako mi je servirano neko jelo,koje
bukvalno ne podnosim,necu ga jesti.Ali,ako to isto jelo stoji na stolu,a preko puta mene,sedi prelepa bujna devojka,ja to jelo koje prezirem,tada pojedem sa apetitom
i jos trazim duplu porciju.To je zaista ,neoboriv dokaz,da okolina utice na ukus svakog jela.:ok:

Iz detinjstva pamtim scene kako me baba osposobljava/osamostaljuje kroz rad u kuhinji. Ukusi me nesto ne vezuju, s obzirom na to da nije bila zdrava hrana, od koje, sa druge strane, vucem pozitivna osecanja. Najvecu srecu osetim kada uberem nestvarno sladak plod voca u nekoj voznji. Tacnije, obrstim drvo. Potpun osecaj slobode i uzitka.

- - - - - - - - - -

Volim i kad mi muz donese "sendvicko" na posao da me digne iz depre :)

Bitni su ljudi oko vas.

Imam običaj da sa prijateljima,
(2 ili 3 bračna para) bar jednom mesečno
odemo na ručak ili večeru.
Menjamo lokacije (uvek proverene)
a često i skoknemo do mora.
Tamo je najlepše van sezone,
kad nisu gužve.

A sećam se, kad sam bio mali,
jedna komšinica je pekla svaki dan domaći hleb,
za decu iz komšiluka.

Poslednja izmena: