Na Trgu Bana Jelačića antiratni protest povodom "Oluje"

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
223.056
4. 8. 2023. / 14.54

Na Trgu Bana Jelačića antiratni protest povodom “Oluje”​

Aktivisti i aktivistkinje došli su na glavni zagrebački trg s transparentima: "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Ne u naše ime" te "Nacionalizam ubija" napisan na latinici i ćirilici​

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u petak su održali antiratni protest kako bi ukazali na "sistemsku politiku relativizacije" ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima srpske nacionalnosti tokom i nakon Oluje te upozorili da država ne procesuira te zločine, piše Jutarnji list.

"Imamo odgovornost da ukažemo na sistematsku politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo saosećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime", rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata ROSA.
Aktivisti i aktivistkinje iz Centra za žene žrtve rata, Centra za građansku hrabrost, Ženske mreže Hrvatske i Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije iz Sarajeva došli su na glavni zagrebački trg s transparentima: "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Ne u naše ime" te "Nacionalizam ubija" napisan na latinici i ćirilici.
"Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama nedopustivo je i sramotno", izjavila je Pamuković.
1691246432531.png

https://www.vreme.com/vesti/na-trgu-bana-jelacica-antiratni-protest-povodom-oluje/

Koliko bih rekao po slikama nije taj protest bio nešto posećen. Otprilike kao i kod nas kada nešto organizuju recimo Žene u crnom. Verovatno su i zagrebački protestanti izloženi pljuvanju i vređanju tamošnjih turbopatriota.
Ipak, nije loše znati da i tamo ima ljudi koji razmišljaju drugačije.

"Zločini u Oluji su odgovornost svih nas"
Jedino se s ovim dijelom ne slažem, zločini u Oluji nisu moja odgovornost, ni ti će ikada biti.
Po nikome nisam pucao, nikoga nisam protjerao, da se mene pitalo, nikada se metka na Balkanu ne bi opalilo.
Tako da mi ni na kraj pameti nije snositi moralnu ili bilo kakvu drugu odgovornost za neke Jasenovce, Oluje, Pakračke poljane, Paviljone, Lore i sl.
Kolektivnu krivnju neka nameću braniteljima, razbojnicima među njima i oni koji ih podržavaju, ali meni nitko neće krojiti kapu šta i kako da mislim i osjećam.
Podržavam ovakvu vrstu prosvjeda, bilo bi lijepo da ih je u Hrvstskoj više, kao što podržavam i prosvjede Žena u crnom.
Svi bi trebali imati pravo izraziti mišljenje bez da im cigla doleti u glavu, pa makar se većinskom broju stanovništva ne dopadalo, nazivajući ih plaćenicima, špijunima, Soroševcima ili kakoveć.

Jedino se s ovim dijelom ne slažem, zločini u Oluji nisu moja odgovornost, ni ti će ikada biti.
Po nikome nisam pucao, nikoga nisam protjerao, da se mene pitalo, nikada se metka na Balkanu ne bi opalilo.
Tako da mi ni na kraj pameti nije snositi moralnu ili bilo kakvu drugu odgovornost za neke Jasenovce, Oluje, Pakračke poljane, Paviljone, Lore i sl.
Kolektivnu krivnju neka nameću braniteljima, razbojnicima među njima i oni koji ih podržavaju, ali meni nitko neće krojiti kapu šta i kako da mislim i osjećam.
Podržavam ovakvu vrstu prosvjeda, bilo bi lijepo da ih je u Hrvstskoj više, kao što podržavam i prosvjede Žena u crnom.
Svi bi trebali imati pravo izraziti mišljenje bez da im cigla doleti u glavu, pa makar se većinskom broju stanovništva ne dopadalo, nazivajući ih plaćenicima, špijunima, Soroševcima ili kakoveć.

Сви смо, сви смо криви !

Ти серњаш овде, то исто и ја радим,
а онда неко узме пушку и бам !

И онда као ти и ја нисмо криви !

Криви смо, криви.
И те како !

Сви смо, сви смо криви !

Криви смо, криви.
И те како !
Ne znam za tebe, ali ja sam dobar, mogu svi tu posvjedočiti.

🐈

Сви смо, сви смо криви !
Криви смо, криви.
И те како !
За ове твоје тврдње да смо криви, исто се узме пушка и ,,туп''. Не квари се метак већ кундачки ,,туп'' и обично жртва преживи али се опамети.

Ne znam za tebe, ali ja sam dobar, mogu svi tu posvjedočiti.

🐈

Пази, комунисти су имали категорију "вербални прекршај".

И онда су дошли продавци магле
и исмевали нас
како код нас нема слободе срања и сл.

И ми поверовасмо да свака будала и сваки будаласти чин
треба да је јаван.

И онда дрипац у Сарајеву уби српског свата.

У Титославији то би остала тајна за ширу јавност
и мозгићи се не би палили
и многа дупета би остала жива.

Али не !
Разгласишмо то по брдима и долинама, улицама и трговима
"Муслиман убио Србина !"

Е после тога настаде масовно убијање
и после тога паметнији међу нама рекоше:

- Јеб оте, можда су комунисти ипак били у праву ... :huh:

A ''Žene u crnom'' ti 100% nisu po meri.

Нису.
Знаш у чему је разлика ?

У Хрватској је фашизам (*), и заиста је опасно по живот бити другачији.
У Београду је све могуће и дозвољено.

(*) Фашизам - то је кад су сви једно и један је све.

Teško je sve ovo gledati, na tri minute sam upalio HTV, odma di ste bili 04.08. 1995- e, kako ste se osjećali i slična sranja. Pa prošlo je toliko godina da je upitno dobro sjećanje neposrednih sudionika. Znam i nemali broj onih koji su se danas uputili u Knin, uglavnom kockari, alkosi, vojni penzioneri koji dane provode u kladionici i sl. Imamo se čime ponositi 🙂👍🤔

4. 8. 2023. / 14.54

Na Trgu Bana Jelačića antiratni protest povodom “Oluje”​

Aktivisti i aktivistkinje došli su na glavni zagrebački trg s transparentima: "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Ne u naše ime" te "Nacionalizam ubija" napisan na latinici i ćirilici​

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u petak su održali antiratni protest kako bi ukazali na "sistemsku politiku relativizacije" ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima srpske nacionalnosti tokom i nakon Oluje te upozorili da država ne procesuira te zločine, piše Jutarnji list.

"Imamo odgovornost da ukažemo na sistematsku politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo saosećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime", rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata ROSA.
Aktivisti i aktivistkinje iz Centra za žene žrtve rata, Centra za građansku hrabrost, Ženske mreže Hrvatske i Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije iz Sarajeva došli su na glavni zagrebački trg s transparentima: "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Ne u naše ime" te "Nacionalizam ubija" napisan na latinici i ćirilici.
"Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama nedopustivo je i sramotno", izjavila je Pamuković.
Pogledajte prilog 1390110
https://www.vreme.com/vesti/na-trgu-bana-jelacica-antiratni-protest-povodom-oluje/

Koliko bih rekao po slikama nije taj protest bio nešto posećen. Otprilike kao i kod nas kada nešto organizuju recimo Žene u crnom. Verovatno su i zagrebački protestanti izloženi pljuvanju i vređanju tamošnjih turbopatriota.
Ipak, nije loše znati da i tamo ima ljudi koji razmišljaju drugačije.
njih sest drzi parolu.

vidimo i dvoje prolaznika.

a sta drugo u ustakoj pukovniji tj zagrebu?

njih sest drzi parolu.

vidimo i dvoje prolaznika.

a sta drugo u ustakoj pukovniji tj zagrebu?

Да бре...
Овај дулгомир стварно верује да они поседују ту неку грађанску Свест којом се сам дулгомир,овде просипа:hahaha:
Дулгомир ти је она генерација -ДЕЦА ЦВЕЋА-... СВИ СЕ волимо,љубимо,карамо..дечко је заостао,
он је зајебао времеплов,он живи у тим неким својим сновима од пре 50+ година :D

Да бре...
Овај дулгомир стварно верује да они поседују ту неку грађанску Свест којом се сам дулгомир,овде просипа:hahaha:
Дулгомир ти је она генерација -ДЕЦА ЦВЕЋА-... СВИ СЕ волимо,љубимо,карамо..дечко је заостао,
hrvatska mantra titoisticka

Југослав Чварка за Трампа... :kafa:

Да бре...

ДругоСрбијанац на квадрат

Нису.
Знаш у чему је разлика ?

У Хрватској је фашизам (*), и заиста је опасно по живот бити другачији.
У Београду је све могуће и дозвољено.

(*) Фашизам - то је кад су сви једно и један је све.

То је дучеов корпоративизам, друго је фашизам, па Хитлеров нацизам и на крају лествице кретенизовања је Усташизам...

Rat je zlo,a sovinizam je za klince,nepismeni soj,internet ratnike i eventualno nekog koga je rat mnogo ostetio(ali takvi uglavnom ne mrze).Odrasli i zreli ljudi su svesni da je jednaka muka izbeglica iz Vukovara 1991 i izbeglica iz srpskih krajeva 1995 i da je bilo zlocina u VRO Oluja,sto je i "normalno" u ratu. A sada da ne ulazimo u politiku,zasto je odbijen plan Z4,pa ko je sve to potpalio i poceo.. malo je ljudi bilo verovatno prvo jer je u pitanju NVO.Isto bi bilo i ovde,a drugo, ljudima tamo je dosta te ratne tematike koja se stalno provlaci u tamosnjim medijima.Proslo je skoro 30 god od kraja rata,i vise od 30 od pocetka rata.Nemci i Francuzi su vec uveliko bili zaboravili na rat kada je od njihovih sukoba proslo 3 decenije.

Poslednja izmena:
Lepo je cuti i videti da postoji saosecanje, zalosno je sto je i kod nas i kod niu tako malo ososba na takvim javnim istupima.

Rat je zlo, i u njemu nema nevinih.

Како нема невиних у неком оружаном Сукобу?
Шта смо Ми толико нажао учинили Аустроугарској да нас тако сурово нападне 1914?

Шатро,убили јој Фердинанда а веома добро су знали да сама Србија са тим није имала везе.

Back