Na šta smo ustvari ljubomorni?

Poruka
17.080
Na takve dublje analize sam i mislio kada sam postavio temu.
Da li je ljubomora osećaj gorčine nepravde? Gorak ukus sigurno jeste.

Moguće da ljubomorne osobe to stvarno tako i doživljavaju. Kao neku nepravdu. Taj neki osećaj da neko ima nešto što ne zaslužuje a ti nemaš a zaslužuješ.
Mada je taj primer koji si ti naveo ipak malo specifičan obzirom da je ta uspešna osoba u priči, uspela na konto nekih veza a ne bilo kakvim svojim kvalitetima.

Miller

Legenda
Poruka
57.777
Zapitah se.
Listala jedna prijateljica Fejsbuk i naletela na nekadašnju školsku iz srednje.
Izgleda odlično, vozi dobar auto, masaže, putovanja, manikir, pedikir, frizer, Prag, London, Pariz itd itd itd.
I kaže ona: "Jao, kako me nešto preseče! Pa ja sam ljubomorna!"

Pauza od dva minuta.
Onda je rekla nešto zbog čega sam i otvorio temu.
"Znaš...nisam ljubomorna na to što izgleda bolje od mene, niti što vozi bolji auto- ja nemam nikakav- ne radi se uopšte o tome...
Ljubomorna sam na njene veze koje je imala još u školi, ljubomorna sam na vezu preko koje je upisala fakultet i para za studiranje.
Zato i ima ovakav život a ja se mučim isto kao posle srednje škole.

Ljubomorna sam na šansu koju ja nisam imala.
Ne želim ja da meni neko pokloni diplomu, ja bih samo da sam imala šansu, i ja bih završila. O tome se radi".

Svi smo ponekad ljubomorni ali nisam do sada ovoliko duboko analizirao. Šta mislite?
neki su ljubomorni na konkurenciju, na uspeh...imaju nedostatak samopouzdanja.nesigurni su u sebe.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.928
Normalno da je ljubomorna i plus od sebe pravi žrtvu, eto ona nesrećna, eto nije imala šanse ni uslova. Nek upiše fakultet sad!
Ja nisam nikada, stvarno, osjećala ljubomoru niti zavist zbog sličnog ili materijalnog. Pratila svoje snove, pratim ih i sada, pa šta se ostvari-ostvari. Ima bolje-ali ima i gore od onoga šta nam je kao pojedincu život servirao.

Lazes!
Ljubomorna si na moje čarapice 😊😊😊😁😁😁❤️

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.928
Mala doza ljubomore je normalna pojava.
Ona potice od iskonskog nagona za prezivljavanjem, i javlja se kada vidimo da je nekome u tom 'prezivljavanju' (koje je mnogo vise od prezivljavanja, ali sta nas instikt zna) mnogo bolje ide.

Velika doza ljubomore nastane kad negujemo tu malu dozu, zalivamo je da naraste. I to je vec bolesno stanje.

A ako se ta bolest ne tretira, preraste u patologiju, u dobijemo patoloski ljubomorne majmune.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.928
Ovde je pomesana zavist sa ljubomorom..Cesto se ova dva pojma shvataju kao sinonimi, ali nisu. U novije vreme zavist ustupa mesto ljubomori, pa se za sve kaze da je ljubomora.
Ljubomora je usmerena na ljudske odnose I uslovljena je drustveno prihvatljivim ponasanjem.

Ima istine u tome, ali je to i tesko razgraniciti jer uglavnom ta dva osecanja idu ruku pod ruku.

Ono sto ja primecujem je i da se cesto pomesa posesivnost sa ljubomorom.

A opet, i posesivnost i ljubomora idu ruku pod ruku.

Teska tema za nedelju ujutru 😁

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.965
Ima istine u tome, ali je to i tesko razgraniciti jer uglavnom ta dva osecanja idu ruku pod ruku.
Ljubomora je konkretno usmerena na relacije sa ljudima...I strah da ih ne izgubimo..Zavist postoji kada zelimo nesto sto drugi ima...veoma ih je tesko razgraniciti
Ono sto ja primecujem je i da se cesto pomesa posesivnost sa ljubomorom.

A opet, i posesivnost i ljubomora idu ruku pod ruku.
To je pa tek tesko razgraniciti, jer imaju istu osnovu I slicne emocije ih pokrecu

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
Ovde je pomesana zavist sa ljubomorom..Cesto se ova dva pojma shvataju kao sinonimi, ali nisu. U novije vreme zavist ustupa mesto ljubomori, pa se za sve kaze da je ljubomora.
Ljubomora je usmerena na ljudske odnose I uslovljena je drustveno prihvatljivim ponasanjem.
I sâm sam razmišljao o tome kad sam pisao naslov.
Odlučio sam se za termin "ljubomora" jer sam je citirao.
Nisu sinonimi.
Ljubomoran čovek može biti rođeni brat na brata jer ga roditelji više vole (primer Kain i Avelj).
A zavist je kad želiš da imaš nešto što druga osoba ima.

E, sad, ako želiš da imaš šansu ne znam u šta bih svrstao jer nije materijalna ali ima materijalne koristi kasnije.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
17.230
Jeste, što bi rekao Ilon Musk, citiraću ga ponovo, IG je za produbljivanje depresije, a tviter za širenje mržnje.

Srećni anonimusi se teško kače.
ajaj... jbt meni je instagram melem ya dusu.. pratim odlične govore, mudrih ljudi, odlične umetničke fotografije i fotografe. šta to ljudi prate na insta pa upadaju u depru? Mislim, na instagramu ima sve kao na poslužavniku. Pratim gafove, interesntne ljude, prirodu, snimke životinja, psihološke radionice itd.. zaista mi upotpunjuje život. Tamo sam negde 1 sat dnevno, imaju statistiku, baš tako nekako kada sve sabere.

Ne pada mi na pamet da budem ljubomorna na nekoga sa instag...

Paula

black cat
Moderator
Poruka
17.230
Da li je ljubomora osećaj gorčine nepravde? Gorak ukus sigurno jeste.
Kalimero jel

Pa, ja sam ceo život u nekoj priči o svom duhovnom napretku... Niti sam ranije bila niti sam sad ljubomorna, pa ne mogu da doprinesem temi.
Žene koje su lepše od mene meni su lepe i imam lep odnos sa lepim ženama.
Svi koji su uspešni ja ih cenim.
Oni koji su imali više sreće, Bog zna zašto je to tako, možda i nisu.
Ja sam vrv imala puno sreće, npr par puta sam mogla izgubiti život u saobraćaju ali nisam. Preživela sam do sada i to je velika blagodat.
Zapravo kada bih bila ljubomorna to je kao da Bogu guram prst u oko i kažem, vidiš, nisi me dobro vodio u životu, vidiš kako mi fali ovo ili ono...

Ne, poenta duhovnog rasta je da budeš zahvalan..

Imam ja druge mane, ali ljubomoru ne.
No, nepravda... zašto bi zbog toga bili ljuti ili ljubomorni? Mi ne znamo kakvi su životi drugih. Ko zna kakve muke muče drugi ljudi.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
ajaj... jbt meni je instagram melem ya dusu.. pratim odlične govore, mudrih ljudi, odlične umetničke fotografije i fotografe. šta to ljudi prate na insta pa upadaju u depru? Mislim, na instagramu ima sve kao na poslužavniku. Pratim gafove, interesntne ljude, prirodu, snimke životinja, psihološke radionice itd.. zaista mi upotpunjuje život. Tamo sam negde 1 sat dnevno, imaju statistiku, baš tako nekako kada sve sabere.

Ne pada mi na pamet da budem ljubomorna na nekoga sa instag...
I ja.
Ljudi prate druge ljude.
Takođe pratim umetnost prvenstveno. Na svom profilu repostujem umetnička dela, kao što si rekla, Instagram je virtuelni prostor beskonačnih mogućnosti ali šta to vredi ako imaš ograničen um.
Inače, "radnja posta" se dešava zbog Fejsbuka.
I nisam "Kalimero" jer se ne radi o meni. (Niti sam taj tip koji ide i viče "Nepravda").

BLANKED

Elita
Poruka
20.452
Zapitah se.
Izgleda odlično, vozi dobar auto, masaže, putovanja, manikir, pedikir, frizer, Prag, London, Pariz itd itd itd.

Pauza od dva minuta.
"Znaš...nisam ljubomorna na to što izgleda bolje od mene, niti što vozi bolji auto- ja nemam nikakav- ne radi se uopšte o tome...
Ljubomorna sam na njene veze koje je imala još u školi, ljubomorna sam na vezu preko koje je upisala fakultet i para za studiranje.

Ne želim ja da meni neko pokloni diplomu, ja bih samo da sam imala šansu, i ja bih završila. O tome se radi".

Svi smo ponekad ljubomorni ali nisam do sada ovoliko duboko analizirao. Šta mislite?
Pa ovo je definitivno zavist. Iako su ljubomora i zavist slicne emocije ljubomora se cesce javlja u emotivnim odnosima dok se zavist najcesce odnosi na materijalne ambicije ili uspeh tako da ljubomoru definise najcesce strah od gubitka necega, osecaj nesigurnosti i manjak samopouzdanja, no moze se reci da je strah glavni faktor, tvoja prijateljica nema nikakvu emotivnu konekciju prema toj osobi, ona jednostavno zeli ono sto ova druga ima i smatra da joj to pripada.

Za razliku od ljubomore zavist se javlja kada neko drugi za kim bas i nismo emotivno vezani ima nesto sto mi nemamo a zarko to zelimo, bilo da je to neka materijalna stvar, medjuljudski ili emocionalni odnos, uspeh na poslu ili nesto slicno. Ispoljava se ljutnjom, tugom i generalno nezadovoljstvom.

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.447
Zapitah se.

Pauza od dva minuta.

dali su zavidnost i ljubomora jedno te isto ?
Ovo sto si opisao nesto je drugo. Tu je u pitanju drustvena bolest da neko sa manje morala ima bolji materijalno-drustveni status od ovih koji zive na moralnom nivou postujuci humane zakone. Danas je jasnije nego ikada da samo takvi koji lazima, prevarama, korupcijom, nemoralom, podmetanjima, kriminalom, ........postaju jet-set drustvo. Na zalost, forsira se teza (takvi i forsiraju tu tezu) da se radi o sposobnim, pametnim , moralnim......pozitivnim osobama koje su snalazljivoscu, pamecu, znanjem, trudom.........dosli do blagostanja.
Treba li ondak biti ljubomoran na takve. ? Svakako ne jer su takve osobe paraziti, kancer drustva i izvor svih politickih,materijalnih i moralnih problema danasnjice. Ne treba biti na njih ljubomoran vec se treba svim sredstvima boriti protiv takvih zagadjivaca i stideti se ako je neko od nasih prijatelja, rodbine, poznanika............takav.

Dakle, nisam ljubomoran ali me je stid pred mojim sugradjanima, prijateljima, poznanicima sto mi je jedan rodjak poslanik i sto ima dve gradjevinske firme i sto ima jahtu, par stanova, ............jer svi znamo kako se danas dolazi do toga. Rodjak mi je pa "iz prve ruke" znam tajnu njegovog uspeha.

Misfortune Cookie

Aktivan član
Poruka
1.160
Ja sam trenutno ljubomorna na parove koji su uspeli da se odupru društvenom i porodičnom pritisku da imaju biološku decu. Istinski zavidim njihovom životu i kompulzivno pratim sadržaje bezdetnih parova po mrežama, njihove živote koje žive bez izvinjavanja, krivice, upućeni na druge oblike ljubavi i životnog smisla osim imanja dece. Gradim sopstvenu hrabrost da se autujem porodici.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
51.034
Била сам два пута љубоморна. И то не на њих, да ми је криво што се њима десило. Него ми је било жао што није и мени.
Први пут када ми је другарица усред ноћи послала поруку "Готово је. Иселио се." док сам ја још била у односу који ме је разбољевао а нисам налазила излаз.
А други пут јер једна другарица после сваког оброка иде у wc. Озбиљно :lol:

Иначе, нисам склона поређењу са другима па за љубомору онда и нема неке прилике.