Zelena milja
Primećen član
- Poruka
- 769
Nisam primetila ljubomoru kod sebe.Ako sam s nekim u dobrim odnosima,bude mi drago.O uspesima nepoznatih ne razmišljam.Uostalom,sreća je za svakog nešto drugo.
Na takve dublje analize sam i mislio kada sam postavio temu.Mislim da ona u stvari i nije uopšte ljubomorna. Nego oseća samo neku gorčinu nepravde u smislu da je toj nekoj osobi data šansa koju ne zaslužuje, na osnovu nekih veza.
Na takve dublje analize sam i mislio kada sam postavio temu.
Da li je ljubomora osećaj gorčine nepravde? Gorak ukus sigurno jeste.
neki su ljubomorni na konkurenciju, na uspeh...imaju nedostatak samopouzdanja.nesigurni su u sebe.Zapitah se.
Listala jedna prijateljica Fejsbuk i naletela na nekadašnju školsku iz srednje.
Izgleda odlično, vozi dobar auto, masaže, putovanja, manikir, pedikir, frizer, Prag, London, Pariz itd itd itd.
I kaže ona: "Jao, kako me nešto preseče! Pa ja sam ljubomorna!"
Pauza od dva minuta.
Onda je rekla nešto zbog čega sam i otvorio temu.
"Znaš...nisam ljubomorna na to što izgleda bolje od mene, niti što vozi bolji auto- ja nemam nikakav- ne radi se uopšte o tome...
Ljubomorna sam na njene veze koje je imala još u školi, ljubomorna sam na vezu preko koje je upisala fakultet i para za studiranje.
Zato i ima ovakav život a ja se mučim isto kao posle srednje škole.
Ljubomorna sam na šansu koju ja nisam imala.
Ne želim ja da meni neko pokloni diplomu, ja bih samo da sam imala šansu, i ja bih završila. O tome se radi".
Svi smo ponekad ljubomorni ali nisam do sada ovoliko duboko analizirao. Šta mislite?
Normalno da je ljubomorna i plus od sebe pravi žrtvu, eto ona nesrećna, eto nije imala šanse ni uslova. Nek upiše fakultet sad!
Ja nisam nikada, stvarno, osjećala ljubomoru niti zavist zbog sličnog ili materijalnog. Pratila svoje snove, pratim ih i sada, pa šta se ostvari-ostvari. Ima bolje-ali ima i gore od onoga šta nam je kao pojedincu život servirao.
Jesam! I ja i Pipi smo ljubomorneLazes!
Ljubomorna si na moje čarapice 😊😊😊😁😁😁❤️
Ovde je pomesana zavist sa ljubomorom..Cesto se ova dva pojma shvataju kao sinonimi, ali nisu. U novije vreme zavist ustupa mesto ljubomori, pa se za sve kaze da je ljubomora.
Ljubomora je usmerena na ljudske odnose I uslovljena je drustveno prihvatljivim ponasanjem.
Ljubomora je konkretno usmerena na relacije sa ljudima...I strah da ih ne izgubimo..Zavist postoji kada zelimo nesto sto drugi ima...veoma ih je tesko razgranicitiIma istine u tome, ali je to i tesko razgraniciti jer uglavnom ta dva osecanja idu ruku pod ruku.
To je pa tek tesko razgraniciti, jer imaju istu osnovu I slicne emocije ih pokrecuOno sto ja primecujem je i da se cesto pomesa posesivnost sa ljubomorom.
A opet, i posesivnost i ljubomora idu ruku pod ruku.
I sâm sam razmišljao o tome kad sam pisao naslov.Ovde je pomesana zavist sa ljubomorom..Cesto se ova dva pojma shvataju kao sinonimi, ali nisu. U novije vreme zavist ustupa mesto ljubomori, pa se za sve kaze da je ljubomora.
Ljubomora je usmerena na ljudske odnose I uslovljena je drustveno prihvatljivim ponasanjem.
E, sad, ako želiš da imaš šansu ne znam u šta bih svrstao jer nije materijalna ali ima materijalne koristi kasnije.
ajaj... jbt meni je instagram melem ya dusu.. pratim odlične govore, mudrih ljudi, odlične umetničke fotografije i fotografe. šta to ljudi prate na insta pa upadaju u depru? Mislim, na instagramu ima sve kao na poslužavniku. Pratim gafove, interesntne ljude, prirodu, snimke životinja, psihološke radionice itd.. zaista mi upotpunjuje život. Tamo sam negde 1 sat dnevno, imaju statistiku, baš tako nekako kada sve sabere.Jeste, što bi rekao Ilon Musk, citiraću ga ponovo, IG je za produbljivanje depresije, a tviter za širenje mržnje.
Srećni anonimusi se teško kače.
Kalimero jelDa li je ljubomora osećaj gorčine nepravde? Gorak ukus sigurno jeste.
Ali ovo si vrlo jasno napisala i nije ni malo slično kada se lepo definišeLjubomora je konkretno usmerena na relacije sa ljudima...I strah da ih ne izgubimo..Zavist postoji kada zelimo nesto sto drugi ima...veoma ih je tesko razgraniciti
To je pa tek tesko razgraniciti, jer imaju istu osnovu I slicne emocije ih pokrecu
I ja.ajaj... jbt meni je instagram melem ya dusu.. pratim odlične govore, mudrih ljudi, odlične umetničke fotografije i fotografe. šta to ljudi prate na insta pa upadaju u depru? Mislim, na instagramu ima sve kao na poslužavniku. Pratim gafove, interesntne ljude, prirodu, snimke životinja, psihološke radionice itd.. zaista mi upotpunjuje život. Tamo sam negde 1 sat dnevno, imaju statistiku, baš tako nekako kada sve sabere.
Ne pada mi na pamet da budem ljubomorna na nekoga sa instag...
Pa ovo je definitivno zavist. Iako su ljubomora i zavist slicne emocije ljubomora se cesce javlja u emotivnim odnosima dok se zavist najcesce odnosi na materijalne ambicije ili uspeh tako da ljubomoru definise najcesce strah od gubitka necega, osecaj nesigurnosti i manjak samopouzdanja, no moze se reci da je strah glavni faktor, tvoja prijateljica nema nikakvu emotivnu konekciju prema toj osobi, ona jednostavno zeli ono sto ova druga ima i smatra da joj to pripada.Zapitah se.
Izgleda odlično, vozi dobar auto, masaže, putovanja, manikir, pedikir, frizer, Prag, London, Pariz itd itd itd.
Pauza od dva minuta.
"Znaš...nisam ljubomorna na to što izgleda bolje od mene, niti što vozi bolji auto- ja nemam nikakav- ne radi se uopšte o tome...
Ljubomorna sam na njene veze koje je imala još u školi, ljubomorna sam na vezu preko koje je upisala fakultet i para za studiranje.
Ne želim ja da meni neko pokloni diplomu, ja bih samo da sam imala šansu, i ja bih završila. O tome se radi".
Svi smo ponekad ljubomorni ali nisam do sada ovoliko duboko analizirao. Šta mislite?
pa nisam ni mislila da si ti, već to što si opisivao..I
I nisam "Kalimero" jer se ne radi o meni. (Niti sam taj tip koji ide i viče "Nepravda").
Svuda ti je isto. Otišao svet u tri lepe...veruj mi.Ljubomorna sam na one koji su otisli iz ove zemlje
dali su zavidnost i ljubomora jedno te isto ?Zapitah se.
Pauza od dva minuta.
ovde je jos i moralni raj u poredjenju sa zapadom a posebno sa amerikom.Ljubomorna sam na one koji su otisli iz ove zemlje