na redu su obecane akcije

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
mozda ste primetili da ja obozavam poslovice. volim npr. onu...
ko ceka doceka
ili onu drugu...
obecanje ludom radovanje

Besplatne akcije građanima stižu do kraja godine
Autor: I. Radisavljević | Foto:FoNet | 09.08.2009. - 00:02

nebojsa-v.jpg

Vlada Srbije će najkasnije do kraja ove godine krenuti sa podelom besplatnih akcija Naftne industrije Srbije građanima, kao i sadašnjim i bivšim radnicima NIS-a, saznaje „Blic nedelje“.

Akcije ostalih pet javnih preduzeća biće podeljene do polovine sledeće godine, čemu će prethoditi usvajanje Izmena i dopuna zakona o besplatnim akcijama.
- Izmene i dopune zakona omogućiće da se akcije EPS, Galenike, JAT, Aerodroma „Nikola Tesla“ i Telekom podele pre nego što ove kompanije budu privatizovane – objašnjava Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i precizira da će se ovaj zakon pred poslanicima naći pre kraja ove godine, što je i poslednji rok za usvajanje.
Aktuelni zakon o besplatnim akcijama omogućava da se akcije dele isključivo posle privatizacije preduzeća. Ali, kako objašnjava Ćirić, ekonomska kriza je iz objektivnih okolnosti odložila ove privatizacije i zato je neophodna pomena Zakona, kojom će se omogućiti ispunjenje obećanja Vlade datog građanima.
Ćirić takođe najavljuje i da će se Izmenama i dopunama zakona proširiti lista preduzeća čije će se akcije deliti, ali on nije želeo da precizira o kojim se preduzećima radi, iako u Ministarstvu ekonomije o tome već razmišljaju.
Za podelu besplatnih akcija, koju je Vlada predložila krajem 2007. prijavilo se bezmalo pet miliona građana. U prvoj turi, u kojoj će se deliti akcije NIS-a, jedan deo će biti podeljen radnicima i bivšim radnicima kojih je oko 23.000. Ćirić očekuje da će uz radnike NIS-a akcije dobiti i oko 4,8 miliona građana, koji će do kraja juna 2010. dobiti i akcije ostalih pet javnih preduzeća i svih drugih preduzeća s proširene liste.
Što se tiče vrednosti akcije šest najvećih JP u Srbiji, Ćirić ističe da će ona sasvim sigurno u uslovima ekonomske krize biti manja. Zato apeluje na građane da pošto dobiju akcije dobro razmisle i da ih sačuvaju dok ne dođe do jenjavanja krize, sa kojom će vrednost akcija rasti.
- Izmenama i dopunama zakona takođe će biti omogućeno da građani akcije prodaju prilikom privatizacije tih preduzeća, čime će moći da dobiju bolju cenu – kaže Ćirić.
Da podsetimo, Vlada je decembra 2007. usvojila Predlog zakona o podeli besplatnih akcija i po hitnom postupku ga prsledila Parlamentu na usvajanje. Tada je istaknuto da će kroz besplatne akcije građanima biti podeljeno 15 odsto tržišne vrednosti sedam najvrednijih javnih preduzeća. Takođe, rečeno je i da će sadašnji i bivši radnici ovih preduzeća moći će da biraju između akcija od 200 evra po godini staža i novčanog bonusa. Rok za podelu prvih akcija bio e 10. avgust ove godine. Mnogi ekonomisti su tvrdili da je suma od 1.000 evra po korisniku akcija nerealna. Upravo zato, Ćirić predlaže da se sa prodajom čeka do izlaska iz krize kada će vrednost akcija biti veća.
 
i jedno pitanje, posto sam ja gradjanin srbije, kao dokaz imate puno postova forumasa da je to tacno, da li akcije slede i meni ili samo nekim gradjanima srbije


Можемо размислити ако аватар промениш у српску тробојку.
Иначеследује ти само да видиш расплет - бар тако ти рече.
 
Ко је млађаног Динкића терао да се курчи и обећава нешто што није ни мислио да уради... е, сад има да подели акције, како год и зна и може! :evil:

П.С. Адем ће добити бесплатне акције ако дође по њих у престоницу... ево, ја ћу га дочекати... обећавам! :D
 
Poslednja izmena:

Back
Top