На протесте у Републици Српској излазе и радници правосуђа

комшија

Stara legenda
Poruka
87.566
1695623678871.pngNa proteste izlaze i radnici pravosuđa: Sindikat danas odlučio o načinu borbe za prava radnika

Članovi Sindikata pravosuđa Republike Srpske održaće jednočasovni štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama u Srpskoj u kojima postoji sindikalna organizacija.

Sindikat-pres-4-scaled-872x610.jpg


Autor: Tijana Grujić 19.Sep,2023.

Ovo je zaključak današnje sjednice Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske. Predsjednik ovog sindikata Siniša Petrović kaže da su dva razloga za ovakvu odluku. Prvi razlog je taj što nije ispoštovan Sporazum, koji je potpisan prošle godine sa Vladom Republike Srpske, a odnosi se na povećanje plata.

Drugi razlog je diskriminacija administrativnih radnika koji rade u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija.

– Radnici su diskriminisani po tri osnova. Naime, sudije i tužioci dobijaju sudska rješenja i sporove i naknade za topli obrok, drugi osnov je naknada po osnovu staža, jer za nosioce pravosudnih funkcija ta naknada iznosi 0,5 odsto, a za ostale 0,3 odsto do 25 godina radnog staža. Preko 25 godina staža je 0,5 odsto. Treći osnov je pitanje regresa, jer to više nije minoran iznos, nama administrativnim radnicima je uračunat u platu, a sudijama i tužiocima se iskazuje posebno u visini 50 odsti njihove neto plate – kaže Petrović.

Petrović ističe da je Republički odbor odlučio da će se pridružiti protestima sa ostalim kolegama sindikalcima, jer je to legalan način iskazivanja svog stava, mišljenja i nezadovoljstva po pitanju plata i povećanja plata. Podsjeća da su plate administrativnim radnicima u pravosudnim institucijama u posljednje dvije godine povećane za 12 odsto, dok će nosiocima pravosudnih funkcija, zaključno sa 1. januarom iduće godine, po sili zakona biti povećane oko 35 odsto.


– Smatramo da određena ravnopravnost mora da postoji. U toku je sjednica Republičkog odbora i pripremne radnje. Važno je da se ispoštuju sve zakonske norme i procedure, jer ne možemo sebi dozvoliti luksuz da mi koji dolazimo iz pravosudnih institucija kršimo zakon. Svrha je da upozorimo na nepravilnosti koje se dešavaju. Na te nepravilnosti upozoravamo već duže vrijeme. Inflacija je pojela sve što je do sad povećano, čak i preskočila, troškovi života su enormno skočili – poručuje Petrović.

– Bez administrativnih radnika u pravosuđu, sudije i tužioci ne mogu kvalitetno obavljati svoj posao. Opterećeni smo, radimo puno. A rast plata ne prati inflaciju – kaže Panićeva.

Bojan Marinković iz Okružnog suda u Bijeljini i član Republičkog odbora podsjeća na Odluku Ustavnog suda iz prethodnog perioda.


– Mi smo u prethodnom periodu imali Odluku Ustavnog suda, gdje je napravljena supremacija sudija i tužioca u odnosu na administrativne radnike, koji nisu nosioci pravosudnih funkcija. Zatim, minuli rad nije odrediva, već određena kategorija. Regres, nažalost, nemamo. Sudije i tužioci imaju. Mi ćemo se boriti na naš način i za naša prava – ističe Marinković.

Sjednici Republičkog odbora Sindikata pravosuđa RS prisustvovao je ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović, kome su članovi Republičkog odbora saopštili da su u svojim namjerama odlučni i da će ići i dalje, ukoliko ne bude reakcije Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, predstavnici pet sindikata u Srpskoj najavili su proteste za 29. septembar.

link

Почиње врућа Босанска јесен! Незадовољство кључа. Додиг и његова СНСД више не уживају поверење народа Српске!
 

Back
Top