• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Na Merkuru otkrivena organska materija

Doctor Master

Domaćin
Poruka
3.449
Na Merkuru otkrivena organska materija

Rezultati istraživanja sonde „Mesindžer“ potvrdili su ne samo da se na planeti najbližoj Suncu u osenčenim kraterima u blizini Severnog pola nalazi led, već i da tanak sloj veoma tamne organske materije pokriva dobar deo zamrznute vode. Pretpostavlja se da su i led i organsku materiju donele komete ili asteroidi, pre nekoliko miliona, ili stotina miliona godina.

Piše: Blic
30.11.2012. 20:10.

nn3k9kpTURBXy9hNDI3Y2M4M2NlMjRlNjQ4MDQzOGRhYjA2M2IyZTgwNS5qcGeRkwLNAf4AgaEwAQ


Za razliku od „Kjuriositija“ koji uzima uzorke direktno sa Marsovog tla, „Mesindžer“ baca laserske zrake na Merkurovo tlo i broji neutrone i gama zrake u cilju prikupljanja informacija o hemijskim elementima prisutnim na Merkurovoj površini.

Te informacije dovode se u vezu sa detaljnim topografskim i temperaturnim mapama, laboratorijskim testovima i kompjuterskim modelima, a zatim se upoređuju sa mogućim materijama da bi se otkrilo koje od njih bi se mogle pronaći u postojećim zabeleženim uslovima.

Naučnici veruju da je najvevoratnije objašnjenje da topliji delovi kratera u senci sadrže delove organske materije koja prekriva led. Veruje se da je ta materija, koja je nešto između uglja, gareži i katrana, slična materiji uočenoj na ledenim nebeskim telima u spoljašnjem Sunčevom sistemu i u jezgru kometa.

„Vrlo je lako moguće da su taj materijal donele komete i asteroidi, zajedno sa ledom, i da je on potamneo na Merkuru usled intenzivne radijacije i uslova u kosmosu“, objašnjava Šon Solomon sa Univerziteta Kolumbija.

„Pretpostavljamo da je taj tamni materijal nekako zarobljen usled niskih temperatura zajedno sa vodom, a potom je voda isparila, ostavljajući tamne naslage“, kaže Dejvid Pejdž, sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu. „Ne radi se samo o hipotezi, i niko za sada nema bolje objašnjenje koje bi odgovaralo svim dosadašnjim opservacijama“.

Ovo otkriće može imati implikacije na potragu za životom van Zemlje. Hemija života, kao što je poznato, zahteva organske materije, tečnu vodu i izvor toplote. Iako nema čvrstih dokaza o vodi u tečnom stanju na Merkuru, ona bi mogla da postoji u unutrašnjosti planete, ispod leda. „Zavisi od debljine ledenih naslaga i koliko dugo su neke od njih prisutne. Što se ide dublje u utrobu planete, sve je toplije. Temperatura raste sa dubinom“, objašnjava Solomon.

Pored toga, naučnici smatraju da uticaji solarne i kosmičke radijacije mogu podstaći hemijske reakcije organske materije, zbog čega ona postaje dva puta tamnije boje od Merkurove površine.

„Da li se hemijske reakcije odvijaju u nekim delovima površine gde je prisutna voda u tečnom stanju, organska materija i gde ima odgovarajuće geotermalne energije? Mislim da je to pitanje na koje treba da tražimo odgovor“, primećuje Solomon.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/...a-merkuru-otkrivena-organska-materija/g4ln8sx

Mi smo još uvek mala deca što se tiče istraživanja svemira.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.