Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
104.863

Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?​


Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30 a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.
Na leto struja za domaćinstva poskupljuje 30 a za privredu 70 odsto?

Foto: Printscreen Youtube
autor teksta


Demostat | Beograd 5. May 2022 | U fokusuNadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30 a privredi za 70 odsto, saznaje Demostat u izvorima bliskim Vladi Srbije.
Cena električne energije u Srbiji za domaćinstva se koriguje tako što EPS uputi zahtev Agenciji za energetiku Srbije podnoseći troškovnik kojim ga pravda. AERS je ta koja procenjuje da li je zahtev EPS opravdan ili ne i u zavisnosti od toga ga i odobrava. S obzirom da je EPS u vlasništvu države Srbije republička Vlada ima presudan uticaj na to sa kakvim će zahtevom EPS izaći pred Agenciju za energetiku.
U slučaju da nadležni usvoje odluku da struja u Srbiji za domaćinstva poskupi za 30 odsto to bi predstavljalo enormni udar na životni standard i kućni budžet građana. Naime, poslednji put dosad struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine i to za 3,4 odsto. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni računi za struju su uvećani za 122 dinara odnosno iznose oko 3.700 dinara na mesečnom nivou. Iako je Agencija za energetiku naglasila da je i nakon te korekcije cene električne energije ona i dalje niža od cena u zemljma regiona i Evrope stručna javnost je tada ocenila da je reč o novom nametu za i onako već osiromašene građane kao i da je poskupljenje struje u toku epidemije korona virusa nekorektan i neopravdan potez.
S obzirom da je poskupljenje od 3,4 odsto izazvalo negativnu reakciju ne samo individualnih potrošača već i stručne javnosti sasvim je jasno da bi odluka nadležnih da struja poskupi za čak 30 odsto za domaćinstva izazvala veliko nezadovljstvo i gnev u javnosti. Naime, ako bi se to ostvarilo računi individualnih potrošača bi se uvećali za čak oko 1.100 dinara. Tako enormno poskupljenje posebno bi teško podneli oni koji svoje stanove zagrevaju na struju, a takvih u Srbiji nije malo. Mnogi od njih su na to prinuđeni zbog loše materijalne situacije a grejanje na struju je još uvek jedan od najjeftinijih načina da se zagreje dom.
Što se tiče privrede takođe nema sumnje da bi i njena reakcija na poskupljenje od 70 odsto bila u potpunosti negativna. Za razliku od domaćinstava koja imaju regulisane cene struje za privredu važe one koje su komercijalne. Krajem prošle godine zbog energetske krize cene struje na inostranim berzama su naglo rasle i dostizale astronomske cifre zbog čega se EPS odlučio da podigne cenu električne energije za privredu u našoj zemlji. To je pravdano time da iako proizvođač struje EPS je istovremeno prinuđen i da je uvozi i plaća po visokim cenama na stranim berzama. U priču se naknadno umešala i Vlada Srbije koja je usvojila zaključak kojim se preporučuje da EPS kupcima struje na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra po megavat satu bez poreza na dodatu vrednost u periodu od 1. januara do 30.juna tekuće godine. Predstavnici privrede su pak ocenili da je i takva cena, ograničena od strane Vlade, takođe poskupljenje u iznosu od oko 50 odsto. Privrednici su istakli da je to za njih potpuno neizdržljivo te da će zbog toga morati da povećaju cenu svojih proizvoda kako bi opstali na tržištu. U međuvremenu smo se zaista i suočili sa skokom cena brojnih proizvoda, naročito nakon vojne intervencije Rusije u Ukrajini 24.februara.
Ekonomska kriza u kojoj se nalazimo zbog posledica pandemije korona virusa, skoka cena energenata na svetskom tržištu i rata u Ukrajini je glavno opravdanje onih koji tvrde da struja u Srbiji mora da poskupi. Da vlast u Srbiji razmišlja o poskupljenju električne energije jasno se moglo videti po nedavnim izjavama nekih njenih zvaničnika.
Tako je prvo Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakao da su “cene struje značajno porasle na svetskom tržištu, a to naši građani nisu osetili”.
- Ima li šta lepše, cena skače, a vi to ne plaćate. Ali, ako se tako nastavi, ti građani će to platiti sa kamatom, a mi ćemo naša preduzeća uništiti -rekao je Momirović.
Nakon njega oglasila se Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike koja je naglasila da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva. Ona je istakla da “Srbija trenutno ima najnižu cenu struje u Evropi, dok cene svih komponenti za njenu proizvodnju svakodnevno rastu.
- Činjenica je da je u prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu - kazala je ministarka Mihajlović dodavši da nova cena mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za Elektroprivredu Srbije i za državu i za građane.
Na osnovu svega iznetog logično je zaključiti da će poskupljenja struje u narednom periodu neizostavno biti, a da li će se Vlada odlučiti da odobri da taj procenat bude 30 odsto za domaćinstva i 70 odsto za privredu i suoči se sa nezadovoljstvom javnosti preostaje da se vidi.
Ono što je takođe sigurno je i to da bez obzira koliki će procenat poskupljenja biti građani i privreda će sigurno biti nezadovoljni. Javnost naime nerado gleda na bilo kakva poskupljenja u kriznim uslovima. A Srbija se sada kao i ceo svet nalazi u veoma kriznom ekonomskom periodu.
Činjenica je da je cena struje u Srbiji među najnižim u Evropi ali to je zbog toga što je ona još uvek socijalna kategorija. Naime, u većini zemalja u kojima je struja skuplja nego kod nas, tamošnji stanovnici imaju daleko veća primanja nego što je slučaj u Srbiji. Jedan od razloga što je cena struje kod nas niska je i taj što su niski i troškovi proizvodnje EPS-a koji ima svoju proizvodnju uglja i sopstvene elektrane, kako termo tako i hidro. Bez obzira na nisku cenu za domaćinstva, cena za privredu je komercijalna i Elektroprivreda Srbije najčešće ostvaruje dobru zaradu. Nije retkost da se EPS i sam pohvali uspešnim poslovnim rezultatima i unosnom zaradom.
Sve to ide u prilog onima koji tvrde da nema potrebe za tim da struja u Srbiji poskupi, naročito ne u ovom trenutku, a dodatni argument je svakako i to da će privrednici ako se ponovo suoče sa poskupljenjem uraditi isto ono što i prošli put. A to je da podignu cenu svojih proizvoda. To će svakako da utiče na inflaciju i neće pogodovati planovima nadležnih da ona u Srbiji ne dostigne dvocifren nivo.

https://demostat.rs/sr/vesti/eksklu...va-poskupljuje-30-a-za-privredu-70-odsto/1475

Zivilo zlatno doba.
Izgleda se rusi mit o jeftinoj struji.
Grcic napravio shranja i moraju gradjani da placaju.
E pa srecno ti zlatno doba Tigre.

Bonus:

Ejv7KK1WsAAhRqP.jpg


Ali pazite taj potez ... 70% za privredu ... nije moglo recimo 50% ... ma ko ga hebe , platice na kraju sve gradjani.
 
Komsinica pre mesec dana odlucila da se sledecu zimu greje na struju ...
Ko je ovde lud ... drva gore , struja gore ... sta nam ostaje vise.
A da gas ... ruski , jeftin , obecao AV pred novu godinu hahaha

' Канада ће помоћи Србском потрошачицама и трошачима ...и понудити 'политички коректан производ ' по тржишној цени '

@C0NSIGLIERI
 
:rotf:

DdsNkekV4AE2Qze.jpg


' Канада ће помоћи Србском потрошачицама и трошачима ...и понудити 'политички коректан производ ' по тржишној цени '

@C0NSIGLIERI
U doba zutih jadni penzosi su sa svojom penzijom placali barem skoro sve racune.
U doba naprednih mocice samo struju da plate :rotf:
 
Хтели сте капитализам, дошао капитализам.
Сад ко има живеће, ко нема неће.
Просто.
И све док сви ћуте, биће тако.
А Србија пуна нових теренаца које возе деца од 18 годиница...
 
Хтели сте капитализам, дошао капитализам.
Сад ко има живеће, ко нема неће.
Просто.
И све док сви ћуте, биће тако.
А Србија пуна нових теренаца које возе деца од 18 годиница...
Sta je tu cudno ... pa 90ih isto tako bilo , cak i gore.
 
Imacemo i dalje najpovoljniju cenu struje

AV

Komunisti rostiljali za 1. maj ... zabole ih :D

Сељачија је роштиљала.. Либерали који имају новац ....Некретнине

Да Вас подсетимо да је још пре 3 деценије глобално '' комунизам побежен и истоварен на 'ђубриште историје'

https://brnoregion.com/live/articles/30-years-ago-we-beat-communism
 
Sta je tu cudno ... pa 90ih isto tako bilo , cak i gore.

Пааа.. пар ствари

Тренутне МИРНОДОПСКЕ резерве енергената у ЕУ су 60 дана.

Изгледа да 70 година без рата у ЕУ је пребрисало 300 година памћења и беде

Moramo raditi da bi imali , tako bilo i u nasoj verziji socijalizma.

Морате Ви радити ... да би Ми имали .. тако је у глобалној реалности клеро ројало либерализма
 
Шта ћу, ја се сећам и пре тога како је било...
Da je bilo bajno ne bi propalo ... kakvi smo bili u socijalizmu nista gori nismo ni u kapitalizmu.

Za nostalgiju imas onu temu

https://forum.krstarica.com/threads...e-valjalo-u-sfrj.922388/page-31#post-44700957

Porazno je sto vec 30 godina nismo izgradili ni jednu elektranu ... a da to nam kao nije dala EU da uradimo , taj zli zapad :D

Пааа.. пар ствари

Тренутне МИРНОДОПСКЕ резерве енергената у ЕУ су 60 дана.

Изгледа да 70 година без рата у ЕУ је пребрисало 300 година памћења и бедеМорате Ви радити ... да би Ми имали .. тако је у глобалној реалности клеро ројало либерализма
Svako za sebe oduvek ...
 
Da je bilo bajno ne bi propalo ... kakvi smo bili u socijalizmu nista gori nismo ni u kapitalizmu.

Za nostalgiju imas onu temu

https://forum.krstarica.com/threads...e-valjalo-u-sfrj.922388/page-31#post-44700957

Porazno je sto vec 30 godina nismo izgradili ni jedanu elektranu ... a da to nam kao nije dala EU da uradimo , taj zli zapad :D


Svako za sebe oduvek ...

' Хвала Украјинским радницама и радницима што помажу нашу привреду и троше наше залихе производа'

Оружарке и Оружари САД и ЕУ

https://www.nbcnews.com/news/world/.... says it has,14,000 other anti-armor weapons.
 
Porazno je sto vec 30 godina nismo izgradili ni jednu elektranu ...
Видиш, изгледа да су тада неки мало крадуцкали а данас отимају ови што су генетски гладни.
Ерго, струја треба да иде и 200%.
Па онда 300%.
И све остало, све док се ћути.
 

Back
Top