Na lepom, plavom Dunavu

KPCTAHK

Iskusan
Poruka
6.424
Opet, kao i svakog jutra, slušam moju himnu životnu - Na lepom plavom Dunavu, a misli me, kao rajske ptice lutalice, vaznose, na dašku ovog kasnoletnjeg blagopirlutavog povetarca, i u moje Sremske Karlovce, onu moju izlizanu, klimavu i žuljavu bogoslovsku klupu donose. Sedim, onako istinski kao nekada, prelistavam moju izgužvanu skriptu st. grčkog jezika, ne osvrćem se na žamor mojih bogoslovskih drugara, već, nekako nestrpljivo, blago tremaroški, zvirkam u vrata kroz koja svakog trena treba da se pojavi o. prota Momirović, naš ljubljeni profesor latinskog i st. grčkog jezika. Profesor Momirović, onako laganice, kao da i time pridodaje značaj svom velikom autoritetu, ulazi, blago se nakašlja, popravlja kragnu svoje mantije, biće da mu je ona uvek mnogo smetala, otvara dnevnik, znao sam da se je otvorio na mom imenu i čim me je pogledao ustao sam očekujući pitanje. Pita me šta sve znam o prezentu, perfektu i futuru u st. grčkom jeziku, a ja, izdeklamovaši sve to kao pesmicu, sa velikom željom očekujem sledeće pitanje. Profesor Momir, tako smo ga svi zvali, me sa neizmernom, onom pravom roditeljskom, ljubavlju gleda, gladi svoju dugu, od vremena i životnog bremena pobelelu bradu, dva-tri puta opet kašljucnu, skide cvike, opet popravi okovratnik mantije i svojim lelujavim baritonom izreče:

"Bravo, sine Krstane! Imaš dično i plemenito ime - ponosi se njime!"

Narvno da mi je u dnevnik, kao i svi drugi profesori, upisao čistu peticu, a onda, nisam tada razumeo zašto, ali kasnije će me ta istina zaboleti, se obrati drugim učenicima upravo ovako i ovim rečima:

"Dečurlijo !" - samo on nam je tako tepao, a niko mu nikada zbog tog nije zamerio - "Ne gubite previše vremena na te moje mrtve jezike, već se više posvetite onome što će vam u životu da bude korisije.«

Blagumilna muzika prestade, lepog, plavog Dunava mi ispred očiju nestade, štrecnu me, onako grčeće bolno - posred grudi, prenu iz te prelepe idile i strmeknu u ovaj bezdan sadašnjosti. Žao mi je, to mi je najveća greška životna, što tog dobrog i veoma mudrog čoveka nisam poslušao i što nisam njegove plemenite reči pravilno, već u ranom dečaštvu, razaznao. Zavoleo sam, kao najočarljiviju devojku, klasičnu filologiju, to i jesu jezici drevnih mudraca, a posle i filozofiju, verujući da ću u njoj da pronađem ključ od Nebesa i razvozlam sve tajne života. Tek sada, to je ono što mi uznemiruje napaćenu dušu, shavatam da je to bila reka ponornica i vrtlog bez dna. Najlepše godine posvetio sam toj mojoj najvećoj ljubavi, a život, onako tiho žuboreće, kao Dunav, najlepša rajska reka, kraj mene, kao pokraj izlizanog kamena krajputaša, proteče. Da li će sve to, moje detinjstvo vragolasto, da mi se nekada opet vrati voleo bih saznati, a moja filozofija ćuti, kao da se na mene zbog tog, više puta ponovljenog, pitanja ljuti. Kuda i kako dalje nisu pitanja koja mi savest postavlja – taj odgovor se zna – uzdignute glave dalje u nove životne pobede. Ali ne radujem se više zbog te pobede, jer sam zbog nje izgubio sebe …

Krstan Đ. Kovjenić
 

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
26.642
Pevušim, naravno, i Z. Gajića, slušam sedam tamburaša od Balaša, ali klasika je klasika .... Ona dušu blagougodno miluje i misli vazdiše do tamo gore gde se zvezde gnezde ...
a ja bas mislim da je Strausov Dunav suvoparan, sterilan, arogantan ................dok ovaj nas, Gajicev, Dunav ima kolorit, neznost, emocije, ceznju.........a iznad svega nostalgiju za prohujalim detinjstvom.................dobro,Straus je muzika a Gajic pesma al svejedno, vazno je kakav osecaj imas kad ih slusas.
 

KPCTAHK

Iskusan
Poruka
6.424
a ja bas mislim da je Strausov Dunav suvoparan, sterilan, arogantan ................dok ovaj nas, Gajicev, Dunav ima kolorit, neznost, emocije, ceznju.........a iznad svega nostalgiju za prohujalim detinjstvom.................dobro,Straus je muzika a Gajic pesma al svejedno, vazno je kakav osecaj imas kad ih slusas.
Poštovani prijatelju, o ukusima se ne raspravlja, naročito kada je u pitanju muzika ... Slušam sve, čak i pesmuljke od Cece, ali kada srce piše klasika ga inspiriše ...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.