Na Kosovu Nezaposlenost čak 73%?

osveta 1912

Primećen član
Poruka
822
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_unemployment_rate#cite_note-70

Ma jel moguće? Pa zar se tako USA i EU brinu o njihovim ''voljenim'' šiptarima koje su došli da ''oslobode'' od zlih Srba... a osiromašeni uranijum i još veća degeneracija ionako degenerisane šiptarske nacije? No nema veze, važno je da su Ameri našli svoju računicu, kao što iz Iraka izvlače naftu, tako i odavde izvlače rudna bogatstva.http://www.kurir-info.rs/vesti/odnose-blago-s-kosova-60147.php

ODNOSE BLAGO S KOSOVA!

Sreda, 17. Novembar, 2010.| Autor: Gordana Raković
Poslednja četiri meseca iz južne srpske pokrajine, preko Luke Bar, u nepoznatom pravcu, najverovatnije ka SAD, odvoženo više od 200.000 tona nikla mesečno!


28896.jpg


BEOGRAD - Poslednja četiri meseca s Kosova se, preko Luke Bar, iz južne pokrajine u nepoznatom pravcu odveze preko 200.000 tona nikla, saznaje Kurir! Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, ova vredna ruda ide put SAD i ređe Indije, a kopa se u rudnicima u blizini američke vojne baze Bondstil!
Izvor Kurira iz Crne Gore svedoči da kamioni s Kosova od avgusta ove godine putuju s Kosova ka Luci Bar, ostavljajući za sobom oblake crvene prašine!

- Kamioni s registarskim oznakama KS (Kosovo) puni su zemlje bogate rudom feronikl, koja se tovari u kontejnere, oni na brodove, a sve se uglavnom transportuje u Ameriku. Posle nekoliko meseci prerađena zemlja se istim putem vraća do crnogorske luke. Stavlja se u kamione i vraća na Kosovo - kaže naš sagovornik, koji insistira na anonimnosti.


On tvrdi da se kamioni kreću od Peći preko Kule i Rožaja do Bara, a da su svi lokalni putevi bukvalno crveni od zemlje koja se transportuje.

- Meštani naselja Stara ambulanta, koje je u blizini luke, ne mogu ni veš da okače na terase jer je sve u oblaku crvene prašine - priča jedan od meštana Bara za Kurir. On kaže da pretovar zemlje traje još od avgusta i da nijedna luka u regionu (Drač, Koper, Ploče, Rijeka) nije htela da prihvati ovaj posao.
Drugi sagovornik Kurira tvrdi da zemlja bogata niklom ide iz rudnika Glogovac na Kosovu, koji je u blizini američke baze Bondstil.

- Natovareni brodovi idu za Ameriku, a neki putuju i za Indiju
- dodaje on.


Direktor Luke: Nije štetno
Direktor Luke Bar Slobodan Pajović, nakon interesovanja sugrađana za poreklo i štetnost crvenog praha, kaže da je reč o dugoročnom poslu pretovara ruda nikla i cinkovog oksida, te da ta roba ne zagađuje okolinu.
- Ovaj posao bi trebalo da traje narednih godinu i po dana. Radi se o količini od nekih 50.000 tona na mesečnom nivou. Roba jeste prljava, ali ne zagađuje - objašnjava Pajović i dodaje da se posao radi u saradnji s Belgijancima, koji su „obećali da će doneti atest za robu“.

Od nikla se pravi novac, pribor za jelo...

Nikl je umereno tvrd, blistav metal srebrnobele boje. Koristi se za prevlačenje (niklovanje) drugih metala, jer je otporan na koroziju. Legure nikla i bakra koriste se za izradu kovanog novca i pribora za jelo. Najvažnija nalazišta nikla su u Sadberiju (Ontario, Kanada). Čist nikl se nalazi u nekim meteoritima.

Ivanović: A gde je tu naš interes?
Milan Ivanović, jedan od lidera Srba s Kosova, kaže da kamioni koji za sobom rasipaju crveni prah najverovatnije kreću s deponije rudnika Trepča.
- Ranije je ta zemlja prevožena u Bugarsku, ali sada su promenili pravac ka Crnoj Gori i dalje ka brodovima. Nije mi poznata konačna destinacija - priznaje Ivanović. On dodaje da je u pitanju crvena prašina, gomilana na deponiji decenijama, koja ima određeni procenat rude u sebi.
- Izgleda da je to isplativo za eksploataciju, pa se prodaje. Trepča je pod Unmnikom već nekoliko godina. Veći deo plata obezbeđuju oni - kaže Ivanović, uz opasku da bi Srbija morala da ima svoj interes u svemu tome.

Nojkić: Moguće je
Ranđel Nojkić iz SPO kaže da ne zna da li neko vozi zemlju s Kosova u kuda ona ide.
- Moguće je da to ide iz rudnika feronikla kod Glogovca i Volujka. Ko to radi i kuda to ide, ne znam - ističe Nojkić.

Čega sve ima na Kosovu
Na Kosovu najviše ima lignita, koji je pogodan za eksploataciju jer se nalazi na maloj dubini. Prema nekim procenama, u južnoj pokrajini postoje nalazišta sedam strategijskih ruda: olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora.
Rezerve olova i cinka iznose oko 46 miliona tona, a rudnici se nalaze u Ajvaliji, Kišnici i Starom trgu. Nikla ima u Golešu, Glavici i Starom Čikatovcu, a magnezita, čije se rezerve procenjuju na oko osam miliona tona, ima na Golešu i Strezovcu, kao i u Dečanima i Dubocu. U području Đakovice i Orahovca su nalazišta hroma, dok su bakar i mangan na Prokletijama.

Najvrednije rude na Kosovu i Metohiji:
Olovo
Cink
Srebro
Nikl
Molibden
Mangan
Bor
 
Poslednja izmena:

Back
Top