Na kojoj kilometraži se menjaju diskovi i pločice?

Lepo kada kočiš motorom kompjuter ne pušta gorivo na dizne ili u mikronskoj količini. Tako su funkcionisali i karburatori svojevremeno. Nije svako mašinski inženjer da to razume niti je ljude briga.

Šta mislite zašto vas u auto školi uče da tako vozite? Sad su oni ludi a vi pametni?
Онда најбоље да држиш квачило и стално шалташ док на паркингу загријаваш мотор, да не потроши сву силу горива на леру. :lol:

Diskovi se menjaju kada počnu da tresu. Ali definitivno se mnogo brže troše nego nekada. Bukvalno dva seta pločica pa novi diskovi. E sad i novi automobili su 30-50% teži nego nekada.
i do 50% teži? zvuči nevjerojatno.

dobro stvarno nisam vozio ništa novije generacije da je bilo moje pa da mogu podijelit iskustvo na osnovu višegodišnje vožnje
a sa starijim autima šta se tiče diskova onda stvarno imam sreću, i sa autima i sa teretnim vozilima, potrošni materijal odlazi normalno ali diskovi baš nikad.
zato mi je onih 100-150 000 se činilo baš smiješno malo.

Ево нпр. спуштај се на црногорску обалу по киши кочећи све вријеме тако да ти се дискови „зацрвене” и обавезно шљапни у сваку локву на путу да их вода мало „расхлади”, да не кажем „окали”. :mrgreen:
ajde ajde nisam ni ja baš na ravnici, nizbrdo koristi optimalno i jedno i drugo i sve u redu :mrgreen:

na teretnom ima pored motora i kočnice još i motorna kočnica/retarder, sve to koristi a da ne preforsiraš ni jedno.

Postavio sam kljucno pitanje i mario narsvno nema odgovor a jos se i sprda.
Kocenje motorom se podrazumeva kad ides nizbrdo ali u ravnici eto ja pokusavam da vidim kako ce to motorom fa se iskoci i slaba vajda. Moze ali kad se zaukas na preko 100 km/h pa ubacis u trecu pa drugu ali kad vozis po zakonu 50 kocenja motorom maltene i nema jer si na 1500 obrtaja i auto hoce da se gasi.
Zato pitah za broj obrtaja i dobih odgovor kao i svaki drugi koji mario daje kad se upita.
ma ako imaš živaca možeš se sve do 2. brzine tako igrati :mrgreen:

Postavio sam kljucno pitanje i mario narsvno nema odgovor a jos se i sprda.
Kocenje motorom se podrazumeva kad ides nizbrdo ali u ravnici eto ja pokusavam da vidim kako ce to motorom fa se iskoci i slaba vajda. Moze ali kad se zaukas na preko 100 km/h pa ubacis u trecu pa drugu ali kad vozis po zakonu 50 kocenja motorom maltene i nema jer si na 1500 obrtaja i auto hoce da se gasi.
Zato pitah za broj obrtaja i dobih odgovor kao i svaki drugi koji mario daje kad se upita.

i lupis glavom u sajbu il volan...a motor dreci ko krava kad bik skoci na nju..

Ja petom vozim 50, oduzmem gas, usporim na 40, ubacim četvrtu, treću, drugu pa sa 10-20 skrenem u ulicu. Uopšte ne pipam kočnicu. Isto skrećem i na uzbrdici u ulicu. Bez pipanja kočnice. Nizbrdo mora da se pipa kočnica ili ako se zaletiš tj ne gledaš semafore i ispred automobile.

Na semafor ipak u poslednjih 5 metara pipnem kočnicu.

Ne znam šta te to zbunjuje, automatik isto tako koči kao što ja vozim.

Poznajem dosta vozača koji jednostavno ne veruju da se kočenjem motorom smanjuje potrošnja goriva. Kočnice su im nebitne. Zalete se pa u leru koče.
Koje to auto može 50 u petoj brzini a da se ne guši motor?

На страну сад што ми штедња нелолико капи бензина никад није значила ништа, али занима ме по којој теорији се мање горива троши кад се нпр. 50 метара пред неки НБГД семафор рка IV–III–II–I умјесто да се избаци у лер и полако кочуцка како се примичеш семафору (на ком је црвено).
Prebacim u trecu 50ak metara pre semafora i blago kocim kocnicom u ler prebacujem kratko pre zaustavljanja, nikako ranije.

Bilo koji malolitražni gradski auto.
Vidis,ja imam Toyotu iQ 1.0 i u trcoj se gusi na 40 km/h a menjac je tako osnisljen da drugom ides opusteno do 60 a trcom do 80 i tek tad ide cetvrta brzina.
Prosto neverovatno s obzirom da Freemont trazi cetvrtu na 60 mada moze da se vozi tom brzinom i 40 ali to je minimalna brzina za tu cetvrtu i tu nema ubrzavanja nego se odrzava brzina.
Kad bih stisnuo kocnicu bez kvacila sa 60 u cetvrtoj poceo bi da posjakuje jer mu je to malo obrtaja a slicno bi bilo i u trecoj.
Zato kazem da tek kad vozis brze nor oko 100 tek onda ima logike da se stisne kocnica bez saltanja u nizu jer ako bih ubacio u trecu derao bi se ko magarac a to je u stvari jocenje motorom.
Bar sam se ja navozao jacih automobila i vozio muski i tu ide kocenje motorom ali kod normalne voznje po gradu gde je brzina 59-60 to je bas tesko izvodljivo a da ne namucis motor.
Zato je kocnica resenje a plocice su 2500 din i ako ne mogu da ih priustim onda bolje da ne vozim auto. 😉

E tu sam te čekao, voziš petom 50-60 kmh i kada odlučiš da usporiš, šaltaš u četvrtu kada se br obrtaja digne na 2000 pa kočiš do 1500 pa šaltaš treću kočiš i polako usporiš pa druga i staneš. Ako voziš brže kočiš više, ako neko izleti kočnica.

Ja sam tako počeo da vozim krajem 90tih kada sam kupio corada. Jbg moraš 160 konja tako da voziš. To mi je ostalo kao navika i obaveza da uvek imam auto pod kontrolom. Zamisli u krivini na leru voziš roler koster po avali :lol:

E sad ko je lenj neka koči, meni odgovara apsolutna kontrola nad vozilom, niža potrošnja i da ne menjam prednje pločice po 150.000 km. Ko ima para za bacanje samo izvolte, to je 4-5 zamena.

Evo kada se šaltaju brzine 30, 50 i 130kmh.

Screenshot_2024-09-28-20-46-20-423-edit_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

Back