Na kojoj kilometraži se menjaju diskovi i pločice?

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
25.388
Koliko kilometara mogu da izdrže diskovi i pločice, da li diskove treba obrađivati ako se iskrive ili kupiti nove, koja marka je najkvalitetnija...

Ponekad štedimo na kočnicama, a trošimo na "šminkanje" automobila. Slično kao sa gumama, tražimo jeftinije diskove i pločice, piše sajt Polovni automobili.

Zaboravljamo da zbog loših kočnica naš auto lako može da se pretvori u gomilu beskorisnog lima. O nama i našim saputnicima da ne govorimo...

Stoga podsećamo na to koliko su kočnice važne. Moraju redovno da se proveravaju i održavaju.

Ali niko se ne slaže oko toga koliko kilometara mogu da izdrže diskovi i pločice, da li diskove treba obrađivati ako se iskrive ili kupiti nove, koja marka je najkvalitetnija, itd

Koju kilometražu mogu da izdrže kočioni diskovi i pločice?​

Kočioni diskovi mogu da izdrže od 100.000 do 150.000 km – generalno. Mogu i mnogo kraće od toga, a mogu i duže.

Sa druge strane, kočione pločice mogu da izdrže od 40.000 do 50.000 km u proseku.

Međutim, svaki vozač ima sopstveno iskustvo po ovom pitanju. Može li neki vozač da sprži kočione pločice za 5.000 kilometara? Apsolutno može.

Isto kao što neko može da uništi lamelu za 2.000 kilometara. Jednostavno, način vožnje neopisivo utiče na trajnost kočionih pločica i diskova.

https://www.b92.net/automobili/garaza/60657/na-kojoj-kilometrazi-se-menjaju-diskovi-i-plocice/vest

Koliko kilometara mogu da izdrže diskovi i pločice, da li diskove treba obrađivati ako se iskrive ili kupiti nove, koja marka je najkvalitetnija...

Ponekad štedimo na kočnicama, a trošimo na "šminkanje" automobila. Slično kao sa gumama, tražimo jeftinije diskove i pločice, piše sajt Polovni automobili.

Zaboravljamo da zbog loših kočnica naš auto lako može da se pretvori u gomilu beskorisnog lima. O nama i našim saputnicima da ne govorimo...

Stoga podsećamo na to koliko su kočnice važne. Moraju redovno da se proveravaju i održavaju.

Ali niko se ne slaže oko toga koliko kilometara mogu da izdrže diskovi i pločice, da li diskove treba obrađivati ako se iskrive ili kupiti nove, koja marka je najkvalitetnija, itd

Koju kilometražu mogu da izdrže kočioni diskovi i pločice?​

Kočioni diskovi mogu da izdrže od 100.000 do 150.000 km – generalno. Mogu i mnogo kraće od toga, a mogu i duže.

Sa druge strane, kočione pločice mogu da izdrže od 40.000 do 50.000 km u proseku.

Međutim, svaki vozač ima sopstveno iskustvo po ovom pitanju. Može li neki vozač da sprži kočione pločice za 5.000 kilometara? Apsolutno može.

Isto kao što neko može da uništi lamelu za 2.000 kilometara. Jednostavno, način vožnje neopisivo utiče na trajnost kočionih pločica i diskova.

https://www.b92.net/automobili/garaza/60657/na-kojoj-kilometrazi-se-menjaju-diskovi-i-plocice/vest
ne znam ali si gledo sat od tv emisju?
kazali su tj pri kazali da neki auto se moze voziti i i bez tih plocica od kocnice i svasta nesto a pozebno paznju sauzima daljinski upravljac na kljucevina mozeauto kodati a ti upravljati na daljinac na kljuc

ma diskovi traju cijelu vječnost kakvih 100 000, 150 000 pa šta im treba raditi da ih uništiš za toliko km?? :eek:
Ево нпр. спуштај се на црногорску обалу по киши кочећи све вријеме тако да ти се дискови „зацрвене” и обавезно шљапни у сваку локву на путу да их вода мало „расхлади”, да не кажем „окали”. :mrgreen:

Zamislite svako kocenju da se ubacuje motor u crevno i to radi pločica od 20€ koje traju 40-50k km ..

Koči se motorom ali tako sto auto ostavis u brzini kad kočis kocnicom ..Potpunono mi je nebitno koliko ce pločice da mi traju ..Zamenim ih za 15min ..
To se podrazumeva kočenje motorom i kočnicom, ko se u leru spušta i samo čepi kočnicu pogine vrlo brzo. Pločice i diskovi se u sekundi usijaju, kočiono ulje prokuva i kočnice prestanu sa radom. Pa se ti zaustavi :mrgreen:

Nikakvo teranje u crveno.

Postavio sam kljucno pitanje i mario narsvno nema odgovor a jos se i sprda.
Kocenje motorom se podrazumeva kad ides nizbrdo ali u ravnici eto ja pokusavam da vidim kako ce to motorom fa se iskoci i slaba vajda. Moze ali kad se zaukas na preko 100 km/h pa ubacis u trecu pa drugu ali kad vozis po zakonu 50 kocenja motorom maltene i nema jer si na 1500 obrtaja i auto hoce da se gasi.
Zato pitah za broj obrtaja i dobih odgovor kao i svaki drugi koji mario daje kad se upita.

Ja petom vozim 50, oduzmem gas, usporim na 40, ubacim četvrtu, treću, drugu pa sa 10-20 skrenem u ulicu. Uopšte ne pipam kočnicu. Isto skrećem i na uzbrdici u ulicu. Bez pipanja kočnice. Nizbrdo mora da se pipa kočnica ili ako se zaletiš tj ne gledaš semafore i ispred automobile.

Na semafor ipak u poslednjih 5 metara pipnem kočnicu.

Ne znam šta te to zbunjuje, automatik isto tako koči kao što ja vozim.

Poznajem dosta vozača koji jednostavno ne veruju da se kočenjem motorom smanjuje potrošnja goriva. Kočnice su im nebitne. Zalete se pa u leru koče.

Ja petom vozim 50, oduzmem gas, usporim na 40, ubacim četvrtu, treću, drugu pa sa 10-20 skrenem u ulicu. Uopšte ne pipam kočnicu. Isto skrećem i na uzbrdici u ulicu. Bez pipanja kočnice. Nizbrdo mora da se pipa kočnica ili ako se zaletiš tj ne gledaš semafore i ispred automobile.

Na semafor ipak u poslednjih 5 metara pipnem kočnicu.

Ne znam šta te to zbunjuje, automatik isto tako koči kao što ja vozim.

Poznajem dosta vozača koji jednostavno ne veruju da se kočenjem motorom smanjuje potrošnja goriva. Kočnice su im nebitne. Zalete se pa u leru koče.
На страну сад што ми штедња нелолико капи бензина никад није значила ништа, али занима ме по којој теорији се мање горива троши кад се нпр. 50 метара пред неки НБГД семафор рка IV–III–II–I умјесто да се избаци у лер и полако кочуцка како се примичеш семафору (на ком је црвено).

Back