Na koji nacin se cuvate na poslu?

Prilicno je gadno danas i ne nisu svi gradjevinci al' neka prodavnica te magacin i jos dosta kojekakvih poslova koji su prilicno rizicni.Kranisti na primer em visoko em opako.Sad,moze to da se desi bilo kad i bilo gde al' veci rizik.
Ako cemo realno nije svejedno.

moraju da prodju obuku , da imaju odgovarajucu opremu

oako
1723015166297.png

Prilicno je gadno danas i ne nisu svi gradjevinci al' neka prodavnica te magacin i jos dosta kojekakvih poslova koji su prilicno rizicni.Kranisti na primer em visoko em opako.Sad,moze to da se desi bilo kad i bilo gde al' veci rizik.
Ako cemo realno nije svejedno.

Zna se koja je zaštitna oprema na gradilištu i ko je tu odgovoran. Ako skela nije po propisu kriv je odgovorni inženjer na gradilištu jer je dozvolio takve uslove tu.

Na mom trenutnom poslu toga nema.
Zna se koja je maksimalna visina za stvari kao i šta gde stoji.
Ako Meksikancu ili Filipincu padne nesto na nogu to i mi u Evropi saznamo i dobijamo izveštaj kako se to desilo, ko je kriv i kako to da se izbegne.

To je razlika u propisima koji čuvaju prava radnika.

To je najobičnije prosijeravanje kojim poslodavac štiti sebi dupe.

Na kraju je radnik uvek kriv jer zamisli nije imao zaštitne naočare ili rukavice.
Jer zamisli, nije hteo da ih nosi. Jer zamisli "Sta ovi znaju? Sta ce to meni, mogu ja bez toga. Smeta mi kad radim. RUKAVICE MI SUSE NOKTE. Od naocara se znojim, razmazace mi se puder....." Itd, da ne nabrajam sta sam sve cula i videla. Pa tako zena pre koju godinu ostade bez oka. Svojom krivicom. Bez posla takodje. Naravno da je ona kriva. Jer ako ti firma obezbedi sve to, a ti neces da nosis, jer mislis da si pametniji, onda da- ti si kriv.

Jer zamisli, nije hteo da ih nosi. Jer zamisli "Sta ovi znaju? Sta ce to meni, mogu ja bez toga. Smeta mi kad radim. RUKAVICE MI SUSE NOKTE. Od naocara se znojim, razmazace mi se puder....." Itd, da ne nabrajam sta sam sve cula i videla. Pa tako zena pre koju godinu ostade bez oka. Svojom krivicom. Bez posla takodje. Naravno da je ona kriva. Jer ako ti firma obezbedi sve to, a ti neces da nosis, jer mislis da si pametniji, onda da- ti si kriv.
Naročito će ti rukavice pomoći kad padneš sa skele.
Čisto proseravanje poslodavca.

Ko to radi u praksi i koliko često,koliko
puta se povrede sa posla prijave zaista?
Pa ne mogu da prijave kad nisu ni oni prijavljeni.
Inače kad se meni pre 4 godine desilo šta se desilo, bila je nedelja i gazda je kolima odma dojurio u bolnicui reko da će me prijaviti da ne bi bilo nekih problema.
U ponedeljak su me prijavili kako sam zaposlena od petka pa je to kao bilo neiskustvo.
Uplaćivan mi je na račun dok sam bila na bolovanju samo zagarantovani minimalac. A kako je korona bila u jeku i bolnice bile zakatančene sve preglede, snimanja, fizikalne terapije sam radila u euromediku pa i taksi od/do. Napucala sam se para.

Back