Na koji način je došao do imena

DedaStojan

Poznat
Poruka
7.806
Mk 9,38-40

Riječ Gospodnja

U ono vrijeme reče Ivan Isusu: "Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama."
A Isus reče: "Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je."

-------

Ovde evidentno svjedočimo da netko van njihova kruga dela uspjesno preko imena.Pominje se silna djela.
Sto povlači mnoga pitanja.
Odakle kako i zasto se to nije nastavilo vec se samo ovi apostoli nazivali nasljednicima tradicije te vrste terapeustva?
Je li to ime preko kojeg uspjesno dela poznato bilo i prije toga doba ?
I mnostvo jos pitanja.
I na kraju mozda najbitnije ali nije bog koji to cini a ne ime toga ?

Mk 9,38-40

Riječ Gospodnja

U ono vrijeme reče Ivan Isusu: "Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama."
A Isus reče: "Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je."

-------

Ovde evidentno svjedočimo da netko van njihova kruga dela uspjesno preko imena.Pominje se silna djela.
Sto povlači mnoga pitanja.
Odakle kako i zasto se to nije nastavilo vec se samo ovi apostoli nazivali nasljednicima tradicije te vrste terapeustva?
Je li to ime preko kojeg uspjesno dela poznato bilo i prije toga doba ?
I mnostvo jos pitanja.
I na kraju mozda najbitnije ali nije bog koji to cini a ne ime toga ?
pravo pitanje je zašto danas sveštenici ne izgone zloduhe nego je lečenje prepušteno psihijatrima....

pravo pitanje je zašto danas sveštenici ne izgone zloduhe nego je lečenje prepušteno psihijatrima....
Ne prima se ko onda vjerojatno jer manje je sujevjerje pretpostavljam a mozda ne znaju ime kojim se to izgonilo.
Ovaj van partije je znao ime a nije bio s njima sto pobudjuje sumnju da to ime se znalo od prije jer kako bi znao a nije s njima bio.
Pod prije mislim na prenosenje s koljena na koljeno...
Nije to bilo na izvolte postojali su terapeuti tipa Eseni sto je zatvoreni krug.

Zato što se danas smatra da je to psihička bolest, a ne demonska posednutost ČP
Od kako je zavladao materijalizam.Nego ne možeš izgoniti zloduha iz nekoga,
ako sam ne veruje da je posednut... nego, uglavnom je posednut onaj koji
isteruje, u tome je problem..

Odlicna tema. Naravno da se nastavilo, ali je onda dosao ekumenski sabor pod rimskim macem i ujedinio sljedbenike pa ti se cini da nije bilo slobodnih propovjednika. Naravno da ime nije bilo poznato prije Isusa kad svestenok koristi Isusovo ime. Pitanje je glupo.

Ova druga recenica je interesantna sto se tice bacanja kletvi i prokletstava: "niko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi."
Ovo znaci da se i Isus boji kletvi. Citava tema o kletvama i prokletstvima je jako duboka u bibliji. Jedna od osnovnih funkcija svestenika pa i davidovskih careva je bila bacanje kletvi a ne samo dobijanje blagoslova, sto je u principu i funkcija crkve dakle. To je interesantna tema, i kako se toga kutarisati.
Ali ovde je interesantno da se i sam Isus boji toga.

Odlicna tema. Naravno da se nastavilo, ali je onda dosao ekumenski sabor pod rimskim macem i ujedinio sljedbenike pa ti se cini da nije bilo slobodnih propovjednika. Naravno da ime nije bilo poznato prije Isusa kad svestenok koristi Isusovo ime. Pitanje je glupo.

Ova druga recenica je interesantna sto se tice bacanja kletvi i prokletstava: "niko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi."
Ovo znaci da se i Isus boji kletvi. Citava tema o kletvama i prokletstvima je jako duboka u bibliji. Jedna od osnovnih funkcija svestenika pa i davidovskih careva je bila bacanje kletvi a ne samo dobijanje blagoslova, sto je u principu i funkcija crkve dakle. To je interesantna tema, i kako se toga kutarisati.
Ali ovde je interesantno da se i sam Isus boji toga.
Kakve sad kletve? Bacanje kletvi je crna magija? Zar i toga ima tamo?

Kakve sad kletve? Bacanje kletvi je crna magija? Zar i toga ima tamo?

Ma ne pricam o crnoj magiji, kletve su dio judeo hriscanstva. I vrlo tjesno povezane sa idejom da je nekog opsjeo zli duh. Od bozjeg prokletstva za Adamov grijeh: "Prokleta je zemlja po kojoj hodas." Pa recimo Knjiga Egzodusa i Brojeva: " . . и походи грехе отачке на синовима и на унуцима до трећег и четвртог колена." Poslanica Rimljanima: "blagosiljaj neprijatelje, a ne proklinji."
I tako dalje. Veliki dio judeo hriscanstva jesu prokletstva, generacijska, i vazan dio ako ne i centralni dio spasenja je skidanje prokletstva. I istjerivaje duhova u ime Isusa, i odbijanje vjere u to zlo, i pokajanje, i prihvatanje Isusa, sve je to tijesno povezano sa idejom zlih duhova i generacijskih prokletstava u judeo hriscanstvu.

Ali ovde u ovom pasusu koji je Deda Stojan naveo, Isus je zabrinut da ga neko ne nagrdi. To je interesantno.

Poslednja izmena:
Ma ne pricam o crnoj magiji, kletve su dio judeo hriscanstva. I vrlo tjesno povezane sa idejom da je nekog opsjeo zli duh. Od bozjeg prokletstva za Adamov grijeh: "Prokleta je zemlaj po kojoj hodas." Pa recimo Knjiga Egzodusa i Brojeva: " . . и походи грехе отачке на синовима и на унуцима до трећег и четвртог колена." Poslanica Rimljanima: "blagosiljaj neprijatelje, a ne proklinji."
I tako dalje. Veliki dio judeo hriscanstva jesu prokletstva, generacijska, i vazan dio ako ne i centralni dio spasenja je skidanje prokletstva. I istjerivaje duhova u ime Isusa, i odbijanje vjere u to zlo, i pokajanje, i prihvatanje Isusa, sve je to tijesno povezano sa idejom zlih duhova i generacijskih prokletstava u juedo hriscanstvu.

Ali ovde u ovom pasusu koji je Deda Stojan naveo, Isus je zabrinut da ga neko ne nagrdi. To je interesantno.
Pa to ti je crna magija i skidanje crne magije ČP

Dakle, crna magija je kad želiš nekom loše da mu se desi, i koristiš svakakve metode da ga ubediš u to. Ne ograničava se
samo na religiju nego i nocebo propagandu. Recimo, kada na dnevniku pinka kažu: danas će pušači dobiti prehladu
jer je napolju hladno. Ili kad na kutiji cigareta čitaš pušenje ubija, ili imaš sliku sahrane svog deteta.
Naizgled je to upozorenje, ali kad malo bolje pogledaš, radi se o crnoj magiji.
Isto i sa koronom. Simtomi drasticno variraju od ubedjenja i opisa koje neko pusti u javnost.
Eto tako ...

U redu je, slazemo se, ali ja ne volim da trpam sve u crnu magiju.
Ali u ovom pasus "pa me ubrzo zatim pogrditi" dinamika je interesantna.
Ili se odnosi na to da ako ih prokle oni nece znati za prokletstco, ili mozda Isus misli, ako ga bude grdio onda ce taj na sebe navuci kletvu, pa ce ciniti zlo.
Fora je u tome, da i ako onaj koji proklinje i tako mrači, veruje u to, isto radi.
Dakle to je samo želja da se nekom nešto loše desi... ostalo je samo gimika, da poveruješ u tako nešto...
dakle ne mora uopšte da bude vezano za religiju.... placebo kao pozitivna, i nocebo, kao negativna.
Izgleda da su provalili i materijalisti, jer nije sad to samo da ti daju šećernu vodicu, pa da misliš
da piješ lek, pa ozdraviš...

Ma ne pricam o crnoj magiji, kletve su dio judeo hriscanstva. I vrlo tjesno povezane sa idejom da je nekog opsjeo zli duh. Od bozjeg prokletstva za Adamov grijeh: "Prokleta je zemlja po kojoj hodas." Pa recimo Knjiga Egzodusa i Brojeva: " . . и походи грехе отачке на синовима и на унуцима до трећег и четвртог колена." Poslanica Rimljanima: "blagosiljaj neprijatelje, a ne proklinji."
I tako dalje. Veliki dio judeo hriscanstva jesu prokletstva, generacijska, i vazan dio ako ne i centralni dio spasenja je skidanje prokletstva. I istjerivaje duhova u ime Isusa, i odbijanje vjere u to zlo, i pokajanje, i prihvatanje Isusa, sve je to tijesno povezano sa idejom zlih duhova i generacijskih prokletstava u judeo hriscanstvu.

Ne vidim nikakvu zabrinutost uopce.

Zar bi se ti zabrinuo kad bi mogao ovo da uradiš? Rabbi je Isus ofcourse.

Petar je uskliknuo: “Rabbi, pogledaj! Osušila se smokva što si je prokleo” (Mk 11,21)

Back