На И-беју продају ствари из Јасеновца

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
1601917786503.png


На И-беју продају ствари из Јасеновца. Да, добро сте чули

"Чувај добро карту за храну, јер нестанком исте губиш право на храну. Неискоришћени оброк пропада и не може се накнадно подићи", стоји на полеђини карте за исхрану затвореника логора Јасеновац по имену Павао Мрвић. Ова искрзана картица из марта 1943. у себи носи причу о трагедији целих народа. И кошта тачно 2.249,99 долара, колико је њена тренутна цена на лицитационом сајту за куповину и продају- еБаy.

19:07 05.10.2020.

Уз бројне предмете који подсећају на трагедију концентрационог логора Јасеновац, попут књига и значки из доба СФРЈ, на лицитацији на еБаy сајту налазе се, како се тврди – оригинални предмети из Јасеновца и периода Независне државе Хрватске.

E-bay-foto-700x363.jpg


“Јединствена и у добром стању, аутентична картица са исхрану издата на име Павао Мрвић, број 10, Радни логор Јасеновац. Један од два до сада позната примерка. Други светски рат, Независна држава Хрватска” , опис је који стоји испод предмета који се нуди на продају.

E-bay-foto1-700x513.jpg


Уз додатно наглашену реченицу: “Ово је предмет из Другог светског рата музејске вредности””.

Претражујући назив “Јасеновац” на еБаy.цом добијамо 88 резултата. Углавном су то – књиге, значке, сувенири настали по окончању Другог светског рата.
Али, на листи је и неколико писама, углавном писаних затвореницима логора. Они се на продају нуде за око стотинак долара…

“Погледао сам ове артефакте – значке и књиге из времена СФРЈ, два-три документа и по једна фотографија и разгледница, али заиста не видим у њима негативни контекст односа према жртви. Једини документ који заиста завређује пажњу и донекле узнемирава је управо та картица за исхрану”, каже за Нова.рс историчар Александар Р. Милетић.

Он истиче да сматра да је, када се ових више десетина докумената изложених на продају посматрају у целини, реч само о мотивима трговине.
“Документа и разгледнице чак изгледају аутентично. Ебаy је иначе место где се продаје све, а колекционари који прикупљају историјске артефакте могу да их продају музејима или да их продају на тржишту”, истиче Милетић.

Он наводи да начин функционисања једног интернет оглашивача за продају није место где можемо погодити праве критеријуме одговорности и пијетета према жртви.
“Индустрија сувенира која окружује меморијални центар Аушвиц је много морбиднија и показује много мање пијетета према жртви од продаје ових артефаката на нету. Већи проблем, као историчар, имам са официјелном комеморацијом Јасеновца у Репубици Хрватској и Републици Српској, него ли са овим артефактима”, прокоментарисао је Милетић.

link

Претпостављам да то потиче из Јасеновачке грађе коју је Додиг предао својим Хрватима. Ко зна шта се све продало а да није било на јавној аукцији? Вероватно ће бити још оваквих понуда.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.