Quantcast

Na današnji dan ubijen je J.F.K

Mr.Infinity

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.514
John Fitzgerald Kennedy, (Brookline, 29. maja 1917. - Dallas, 22. novembra 1963.) je bio američki demokratski političar najpoznatiji po tome što je od 1961. do smrti služio kao 35. predsjednik SAD.


John F. Kennedy se rodio kao sin Josepha P. Kennedyja i Rose Fitzgerald. Njegov otac bio je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Massachusettsu, često navođen kao osnivač Kennedyjevih kao jedne od najmoćnijih političkih dinastija u SAD.

John Kennedy je u djetinjstvu razvio Addisonovu bolest, koja će ga, slično kao i mnoge druge kronične bolesti, mučiti cijeli život. Roditelji su njegovo zdravstveno stanje krili pred javnošću,[3] a sam Kennedy je tome doprinosio avanturističkim životnim stilom, kao i sklonošću raznim eksperimentalnim terapijama i lijekovima.

Kennedy je studirao na Harvardu, te prvi put pažnju javnosti privukao svojim diplomskim radom Why England Slept, koji je objavljen 1940. godine kao knjiga te postao bestseler.[4]

Nakon što su SAD ušle u drugi svjetski rat, Kennedy se pokušao javiti u vojsku, ali su ga odbili kao medicinski nesposobnog. Zahvaljujući političkim vezama, umjesto toga je dobio čin potporučnika u ratnoj mornarici i služio kao kurir mornaričkog sekretara u Washingtonu. Međutim, zbog ljubavne veze s Ingom Arvad, osumnjičenom za špijunažu u korist Hitlerove Njemačke, bio je premješten s tog položaja, i kasnije se obučio za zapovjednika torpednog čamca.[5] Poslan je na Pacifik, gdje je dobio komandu nad čamcem PT-109.[6] 2. kolovoza 1943. njegov čamac je uništen od strane japanskog razarača,[7][8] a Kennedy je, iako i sam teško ranjen, spasio jednog člana svoje posade. Za taj podvig je dobio niz odlikovanja.


Politička karijera


Kennedy na kovanici od 50 američkih centi.
Otac Joseph je političku karijeru bio namijenio starijem sinu Joseph Kennedy Jr., ali je on 1944. godine poginuo u ratu. Zbog toga je mlađi John preuzeo njegovo mjesto. Godine 1946. je kao kandidat Demokratske stranke glatko osvojio mjesto zastupnika u Kongresu.

Na njegovu ranu političku karijeru priličan utjecaj je imalo očevo prijateljstvo s republikanskim senatorom Josephom McCarthyjem, te zajednički antikomunizam. Zbog toga je mladi kongresmen Kennedy sudjelovao u progonima ljevičara i liberala optuženim za šurovanje sa SSSR-om.

Djelomično zahvaljujući McCarthyjevoj diskretnoj podršci, Kennedy je 1952. godine izabran u Senat. Tamo se nije previše istakao, najviše zbog sve gorih zdravstvenih problema, izazvanih posljedicama ranjavanja.

Godine 1953. oženio je Jacqueline Bouvier, s kojom je imao četvero djece.

Godine 1954. Kennedy je, zbog operacije kičme, bio prisiljen na duže mirovanje. Vrijeme je kratio pisanjem knjige Profili hrabrosti, koja će postati još jedan bestseler te ga učiniti jednim od najpopularnijih političara svog vremena. Knjiga je nagrađena Pulitzerovom nagradom za biografiju 1957., a Kennedy je tako postao prvi, za sada i jedini, američki predsjednik koji je dobio tu nagradu.[9] Istovremeno je Kennedy počeo uzimati nove lijekove kortikosteroide koji su mu ne samo pomogli da se, barem za javnost, riješi zdravstvenih problema, nego i da svojom mladolikom pojavom postane najperspektivniji političar svoje generacije.

Njegov otac je odmah prepoznao da bi takav Kennedy mogao postati predsjednik, ali pokušaj da izbori potpredsjedničku nominaciju na demokratskoj izbornoj konvenciji 1956. godine nije uspeo.

Atentat

Glavni članak: Atentat na Johna F. Kennedyja
Kennedy se krajem 1963. počeo pripremati za izbornu kampanju 1964. godine, pri čemu je poseban naglasak stavljen na južne države, gdje nije bio tako popularan kao u ostatku zemlje. U tu je svrhu odlučio posjetiti Teksas, te je 22. novembra 1963. sletio u Dallas.

Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama u društvu supruge i teksaškog guvernera Johna Conallyja, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Jedan je metak pogodio i ranio Conallyja, a dva su pogodila Kennedyja - jedan u vrat, i jedan u glavu. Kennedy je odmah odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim.

Nekoliko sati kasnije bivši marinac Lee Harvey Oswald je uhićen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom. Dva dana kasnije je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubijen od strane Jacka Rubyja, vlasnika noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom.

Suočen s činjenicom da se detalji ubojstva možda nikada neće razotkriti na sudu, Johsnon - koji je temeljem Ustava postao predsjednik - odobrio je rad specijalnog tijela zvanog Warrenova komisija, kojemu je cilj bio pronaći i objaviti sve vezano uz atentat. Zaključak komisije je bio da je Oswald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.

Međutim, detalji vezani uz atentat i počinitelja su mnoge od samog početka mnoge natjerali da sumnjaju i odbace taj zaključak. Umjesto toga se nude razne alternativne teorije zavjere vezane uz širi krug počinitelja, kojima je svoj doprinos dao i Hollywood, ali i zaključi posebnog kongresnog odbora 1970-ih.

Mit o KennedyjuProcesija na kennedyevom pokopu.

Atentat na Kennedyja je za svjetsku, a pogotovo za američku javnost, predstavljao veliki šok te ostavio prazninu koju njegov daleko stariji, neugledniji i manje karizmatični nasljednik nije bio u stanju napuniti.

Zbog toga se gotovo odmah počeo stvarati mit o Kennedyju kao jednom od najvećih državnika svog vremena čiji je brutalno presječeni mandat predstavljao svojevrsno zlatno doba američke demokracije. Tome je doprinos dala i udovica Jacqueline Kennedy, usporedivši svoj glamurozni boravak u Bijeloj kući s Camelotom - dvorom legendarnog kralja Arthura. Zbog toga se za Kennedyjevo predsjednikovanje danas često koristi izraz Camelot.

Taj mit su preuzeli, a kasnije rafinirali baby boomeri - generacija čiji su mnogi pripadnici baš u doba Kennedyjevog atentata postajali politički aktivnim, te u mladolikom, idealističkom predsjedniku-mučeniku vidjeli sami sebe. Zbog toga su ne samo američki liberali, nego i radikalni ljevičari Kennedyja preuzeli kao svoju ikonu te mu pripisivali zasluge za mnoge reforme i dostignuća njegovih prethodnika i nasljednika, pogotovo u oblasti borbe za mir u svijetu, prava crnaca, žena, homoseksualaca, zaštitu okoline i sl.

Taj trend je izgubio na snazi tek posljednjih par desetljeća, kada su povjesničari zauzeli mnogo objektivniji i emocijama manje nabijeni stav. Tome je doprinijelo i iznošenje mnogih kompromitirajućih podataka iz Kennedyjevog života, pogotovo onih koji su se ticali njegovih veza s organiziranim kriminalom, plejbojevskog načina života, upetljanosti u nerazjašnjenu smrt Marilyn Monroe kao i ovisnosti o narkoticima.

https://sh.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy


Šta vi mislite sa koje je strane došao metak koji je Kenedija smrtno pogodio u glavu?
 

Brozek

Iskusan
Poruka
5.920
Šta vi mislite sa koje je strane došao metak koji je Kenedija smrtno pogodio u glavu?

Jos uvek se ne zna s koje strane je dosao metak, ali naucnici znaju da ga je ubio Vatikan.

JFK je prvi predsednik uopste koji je imao y-haplogrupu I2a, koja je autohtona, I2a2 je starosrpska germanizovana i nalazi se u najvisoj frekvenciji u krugu Luzikih Srba (Saksonija, Brandenburg), cela istocna Nemacka je imala slovenske toponime, svi I2a2 istocni Nemci su germanizovani Srbi.

Familija Kennedy je stolecima kod kuce pricala srpski jer je znala da tako odrzavaju neverovatnu starinu, jezik kao srpski sa svim svojim osobinama ne moze da nastane za kratko vreme, veliki broj padeza (sedam), gramatika, najcistija fonetika, jako stare i arhaicne.

Posle njega americki predsednici nisi strucani ni za sta osim za laganje i pisanje konstrukcija. I niti jedan vise nije pricao srpski, vec vestacki stvorne jezike (pogresne jezike) finski, madjarski, nemacki, semitske jeizke, latinski i grcki.
 

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
25.898
Šta vi mislite sa koje je strane došao metak koji je Kenedija smrtno pogodio u glavu?

Kako je supruga požrtvovano pokušala da ga zaštiti...

Metak je došao s njegove leve strane, iza potiljka supruge. Ovo što se vidi je izlazna rana. Takođe, strelac je čekao momenat da supruga sagne glavu kako bi dobio čistu metu. Nalazio se na 8h u odnosu na položaj Kenedija.
 

Gruban

Buduća legenda
Poruka
33.548
Za većinu ubistvo predsednika od strane individualnog teroriste,izgleda kao los pokusaj podvale koji oni ponosno odbacuju jer ne zele da ih iko pravi budalama kako kažu .Oni su jednostavno toliko pametni da na to ne pristaju za razliku od nekih drugih koji nisu toliko pametni.Istina,danas bi individualnom teroristi bilo mnogo teže da ubije posebno američkog predsednika ili bi se to graničilo sa nemogućim ali u vreme Kenedija,obezbedjenje nije bilo ni prineti današnjem.
Neki narodi vole teorije zavera.Srbi su u tom pogledu još i gori od Amerikanaca.Mi imamo slučaj sa ubistvom predsednika vlade od strane kriminalnog klana, koji je dokumentovan da ne može biti više dokumentovan i sudski verifikovan.Ipak tek neznatan broj Srba veruje u zvaničnu verziju.
 
Poruka
7.449
Vladajuca elita terorise ljude, zlonamerno je i neprijateljski proglasavati ljude koji imaju mozga da vide sta stoji a sta ne za budale i negirati da postoje zavere.
U svetu postoji mnogo zavera.
Golf of Tonkin incident je dokazana zavera koja nije negirana ni od koga danas.
Kenedi je odrzao govor o slobodi medija i tajnim drustvima i njihovim zaverama (za koje je znao), hteo je da oslobodi novac i stvori novu valutu amero, sprecio je "Operation Northwoods" (zaveru) i pustio informacije u javnost.
Prica da ga je ubio usamljeni ludak, u to moze samo kompletan idiot da poveruje.
Njegov brat Robert je isto ubijen on je trebalo da postane sledeci predsednik i nastavio bi politiku svog brata. Ko mu je ubio brata, znaci opet neki ludak.
Sansa da obojica stradaju od dva fanatika ludaka (bez nekog jakog motiva) jednaka je kao dobiti 3 puta za redom na lutriji.
 

Gruban

Buduća legenda
Poruka
33.548
Vladajuca elita terorise ljude, zlonamerno je i neprijateljski proglasavati ljude koji imaju mozga da vide sta stoji a sta ne za budale i negirati da postoje zavere.
U svetu postoji mnogo zavera.
Golf of Tonkin incident je dokazana zavera koja nije negirana ni od koga danas.
Kenedi je odrzao govor o slobodi medija i tajnim drustvima i njihovim zaverama (za koje je znao), hteo je da oslobodi novac i stvori novu valutu amero, sprecio je "Operation Northwoods" (zaveru) i pustio informacije u javnost.
Prica da ga je ubio usamljeni ludak, u to moze samo kompletan idiot da poveruje.
Njegov brat Robert je isto ubijen on je trebalo da postane sledeci predsednik i nastavio bi politiku svog brata. Ko mu je ubio brata, znaci opet neki ludak.
Sansa da obojica stradaju od dva fanatika ludaka (bez nekog jakog motiva) jednaka je kao dobiti 3 puta za redom na lutriji.
Nikad niko ozbiljan za Lee Harvey Oswalda nije rekao da je bio lud.To bi značilo da je patio od neke duševne bolesti koja ga je sprečavala da upravlja svojim postupcima ili da razume njihove efekte ili značaj.Verovatnoća da je pomenuti bolovao od takve bolesti je neznatna.Motiv je postojao.Pomenuti je bio protivnik sistema
 
Poruka
7.449
Svako ko je malo inteligentniji vidi da je zvanicna prica laz za javnost.
Harvi Li Osvald nije ubio Kenedija i ako ga je ubio (mislim on pucao) bio je izmanipulisan i oni koji su hteli da ga ubiju (pravi motiv) bi ubili Kenedija i da nije postojao Osvald.
Ko je ubio Robert Kenedija posle Dzon F. Kenedija. Opet neki lone gunman theory. Ne stoji uopste.
 
Poslednja izmena:

Gruban

Buduća legenda
Poruka
33.548
Svako ko je malo inteligentniji vidi da je zvanicna prica laz za javnost.
Harvi Li Osvald nije ubio Kenedija i ako ga je ubio (mislim on pucao) bio je izmanipulisan i oni koji su hteli da ga ubiju (pravi motiv) bi ubili Kenedija i da nije postojao Osvald.
Ko je ubio Robert Kenedija posle Dzon F. Kenedija. Opet neki lone gunman theory. Ne stoji uopste.
Važi
 

Khal Drogo

Domaćin
Poruka
4.704
Уз сарајевски атентат 1914-е, најчувенији атентат у XX.вијеку, и атентат који је изазвао највећу пажњу јавности у свијету у историји. Уз неизбјежно шитање. Ко га је убио? То питање је актуелно и данас.
Ту имамо званичну, службену верзију, незваничну, у овом случају бројне "теорије завјере" а истина како то и бива увијек загуби се безбројним интерретација и подваљеним спиновима.
Првих недјеља по атентату верзија каже, убио га је неки Освалд, тај дан му је нешто дунуло, па ајд да рокне неког, некако му се нашаона нишану овај Кенеди. Хоће то. Како је имао овезе са совјетском амбасадом, одмах се ту провукло да је то маслотих мрских злоћи Руса илити Совјета, исти клинац, злоће једни злоће други. У ту прву теорију завјере, да јевто масло Руса, повјеровало је 99% америчке јавности, но брзо се показало превише инфантилном и за оне најмалоумније.
Бјеше ту пуно спинова, разних теорија, а круг злоћи се свео на мафију, ту се уклапа овај Руби који је рокнуо Освалда и центре моћи, сву еминенцију којима је Кенеди постајао све већа сметња.

Како год. Амети су сами снимили бројне документарце и апсолутно одлични филм JFK (1991)

28 година након атентата, и у филму је речено све што се требало, најважније да су самом догађају претходили невјероватни пропусти, брљотине и ствари непојмљиве у таквим ситуацијама. Што јасно казује да није више питање да ли јесте или није завјера, него ко је све био укључен.
Да би формирали суд о догађају документарци и овај филм се морају погледати. Какав ћемо суд формирати до нас је.
Режисер филма је Оливер Стоун, који се већ раније кроз филмове Platoon (1986) и Salvador (1986) одступио од обавезног калупа и приказао те догађаје на један другачији и критички начин од раније обавезног. Но треба бити опрезан, Амери и кроз филм често афирмиђу једно пожељно виђење, у овом случају да то и мало разводне.
Но овдје има једно важније питање. Ако су у стању убити и свог предсједника ако засмета, па ту још "замаглити" тај атентат, шта су тек у стању учинити онима непослушнима који пи**ју уз вјетар?
 
Poruka
7.449
Stonov JFK (1991) sam gledao 4 puta, odlican film, mislio sam i ja da ga postavim ali nisam hteo jer je film i ne bas 100% legitimno istrazivanje iako pokriva cinjenice.

"најважније да су самом догађају претходили невјероватни пропусти, брљотине и ствари непојмљиве у таквим ситуацијама. Што јасно казује да није више питање да ли јесте или није завјера, него ко је све био укључен." sustina.
 

Gruban

Buduća legenda
Poruka
33.548
Првих недјеља по атентату верзија каже, убио га је неки Освалд, тај дан му је нешто дунуло, па ајд да рокне неког, некако му се нашаона нишану овај Кенеди. Хоће то.

Osvaldova biografija odnosno psihološki profil ukazuju da bi on mogao biti atentator na američkog predsednika.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.