И најавио сам већ да ће ти следећи коментар бити гори од предходног, прожет лажима и манипулацијујом као да ништа пре није речено на овој теми, тако да и даље настављаш да млатиш празну сламу.Рекао сам да је Русија подржавала Балкански савез које је био агресивно орјентисан према Турској, шта ти ту није јасно више, и да је зато небитно шта је Русија преговарала на другој страни са Турском.Русија је подржала цео српско-бугарски споразум укључујући Тајни додатак и Војну конвенцију и све јој је то дато на увид, тако да то укључује и поделу Турске територије и намере балканских држава да до ње дођу ратом са Турском што сам и показао.Наравно знајући то, а такође знајући да ће Русији као патрону тог савеза бити врло тешко да балканским савезницима обезбеди ратом стечене тековине у виду територије због западног интервенционизма, она упозорава балканске земље да опрезно раде на тоем, што је такође показано.
Напале су Турску само из једног разлога, јер су хтеле да њену територију припоје својим државама, то је толико очито и јасно да је твоје пренемагење и манипулисање жалосно.Уговор је потписан баш из тог разлога, ратни планови су разрађивани из тог разлога, дељена је територија из истог разлога.Као што рекох и албанских немира и турских одмазди је било и раније па балканске земље нису напале Турску, прочитај мало шта кажу учени, школовани и образовани људи који су се бавили овом темом, за разлику од тебе почетника.Ово даље је ново просеравање па је најбоље да то радиш у тоалету а не овде.
Опет будалисање - покушаваш да се извучеш манипулисањем да је Балкански савез заправо бугарско-српски уговор. Ово није случај. Нарочито у каснијој форми савеза после лета 1912. Понављам, свако може да погледа 3 странице уназад и види шта сам рекао, а рекао сам да је војни потенцијал савезника прерастао у офанзивну моћ после јула 1912. године, па немој ми приписивати нешто што нисам рекао.
Друго, јасно си ставио до знања да према теби Русија има интерес и активно подржава војни сукоб против Турске на Балкану, односно рат. Чак си цитирао Граовца у том сврху. Осим тога, стално цитираш уговор између Србије и Црне Горе да докажеш офанзивну природу савеза, али ни Русија ни бугарско-српски уговор немају везе са тим споразумом.
........... видиш ли ваљда шта пише у уговорима који је Русија подржала, тамо се предвиђа само рат а не мир и то што пре................Да је Русија хтела мир не би пристала да буде гарант балканског савеза, бар не онако дефинисаног, без ње ни савеза не би било.
Напали су Турке због решавања турског питања. Ово је питање које је на дневном реду од краја 18. века. То није тема нашег разговора, већ како је уговор везан за решавање овог питања офанзивним акцијама. Одговор је никако. Тајни анекс о подели Македоније функционише само у случају спољних претњи или унутрашњих проблема и покрета у Турској који би угрозили безбедност савезника.
Уговор није потписан због тога, већ ти је десет пута речено шта је главни разлог војног савеза измеџу Бугарске и Србије. Потврда се налази директно у Гешовој књизи и постављена је овде да би свако могао да види. Војни планови за офанзиву на Турску направљени су тек у јулу 1912.
Мани се овим школованим људима. Имам главу на раменима и могу да размишљам овом главом. Не требају ми образовани људи, јер сам ја образован. Па видим, ни са целокупном научном елитом Новог Сада не иде ти баш најбоље.
Наравно да је било преговора па се логично поставља питање колико су искрене биле намере Фердинанда са овим споразумом са Србијом.Да ли је само хтео да искористи Србију да се порази Турска, јер то није Бугарска могла сама да уради очигледно, а да се онда обрачуна са самом Србијом после тога, зато нису ни чекали крај преговора и руску арбитражу већ су напали док су трупе још биле мобилисане и размештене.Како су протеривали Турке видели смо већ, а улогу тројанског коња је имала приликом разбијања балканског савеза, ништа ниси у стању да схватиш.Јесте због бугарских мегаломанских снова о санстефанској Бугарској који нису били никад реални Бугарска је разбила балкански савез нападом на дојучерашње савезнике, тако да је одлично још и прошпа.Ако нису били сигурни у Русију што су пристали на руску арбитражу.......Русија је подржала раније мегаломански пројекат Санстефанске Бугарске па су мислили да ће и сада, али није околности су се промениле.
Опет, палалмуџене у твом стилу. Нити је тема о Фердинанду, нити о бугарско-аустријским односима, не видим шта имаш да расправљаш о овоме - који тројански коњи, какви бакрачи. Нису чекали арбитражу јер је Савов хтео први да удари и да изненади савезнике, али је журио јер су војници већ 8 месеци били на ратишту и дигли су се немири. Такође, Фердинанд се готово потпуно изоловао током кризе, као и сам Данев, чиме се не само руска, већ и европска подршка почела да се окреће против Бугарске.
Не видим зашто стално причаш као луђак - санстефанска митоманија, мегаломанија и слично. Да ли си ти нормална особа? Или си на нивоу ученика 6. разреда са IQ = 68? Какав бре је мегаломански пројекат био Сан Стефано који је дао македонску земљу Бугарској 1878? Све статистике 19. века су апсолутно јасни о становништву Македоније, па не знам чему ова твоја хистерија?
Амaн од незналица попут тебе...
Написао си да је јасно да је Балкански савез офанзиван, околности су се мењале стално, а за српско-бугарски споразум основе тог истог савеза да је дефанзиван по свим члановима, и то се види у цитатима, смеје ти се цео форум незналице.Него како су поступили - ван договора....ијао лудака.......Они су поступили онако како су се договорили упркос инсистирању Русије на смиривање, то нису послушали шабане.Овде једино твоје мишљење не подржавам јер је скарадно као и твоје понашање.
Јасно сам написао – "постао је" офанзивни! Због измењених околности. Све је почело као одбрамбени уговор за обезбеђење државних граница и интереса против Аустрије и Турске.
Па, догворили су се, али не у првобитном уговору, већ у тој конвенцији из септембра 1912.
Где је у уговору из фебруара 1912. било шта договорено о плану офанзиве против Турске на два широка фронта и са 500.000 војника?
Колико пута ти је речено да првобитни споразум не предвиђа неиспровоциране акције против Турске. Ово можеш сам прочитати у уговору.
Колико дуго ћеш глумити будалу?
Ја сам то знао, али се тада није причало о томе него о главном тексту уговора а поводом захтеваних корекција српске стране на крају рата, а и то Бугари нису испоштовали како треба као што знамо, чекао сам када ћеш коначно то да сазнаш па да пређеш на то у сладу са твојим ограниченим могућностима па да ти одговорим и спустим те на земљу.Доста сам будалаштина тако извукао из тебе, а да тога ниси ни свестан, типичан примерак погубљеног човека.
Како се није причало о томе кад си ти пре 2 године у спору са мном расправљао да Бугарска није послала 100.000 војника на Вардарско ратиште и тиме прекршила уговор. Опет лажи и ср*њ* у твом безобразном стилу.
Срби нису давали никакве предлоге за исправке уговора – за њих је исправка била задржавање целе Македоније. Зато нису демобилисали војску. Уз то, уговор са Грчком – па су се Срби ионако спремали за рат – са или без арбитраже.
И где ту пише да су српске снаге претрпеле пораз!!!Да ли су Бугари напали Србе на Брегалници да би се јурили са Србима између Кочана и Калиманција несрећо.Овде је кључна прва армија која је разбила Бугаре.
Pogledajte prilog 1650930
https://www.isi.mod.gov.rs/multimedia/dodaci/vig_1_2008_1554879743.pdf
И за финале:
Pogledajte prilog 1650932
https://www.scribd.com/document/472...a-oslobodjenje-i-ujedinjenje-od-1912-1918-pdf
Па ако не можеш да разумеш и прихватиш српске изворе који говоре да овај рат није био епска победа Србије - не знам ко може да ти помогне - него имаш неки озбиљан комплекс инфериорности, људи попут тебе без достојанства често пате од акутних психичких стања.
А ево ти из рада који си сам приложио нешто о мемоарима као извору, да научиш нешто мада не полажем велике наде у то:
Pogledajte prilog 1650933
Pogledajte prilog 1650934
Опет заборављаш с ким имаш посла. Не мислиш ваљда да нисам најмање двапут прочитао ових 10 страница?
Ови се пробугарски сељаци и чобани рачунају вероватно у цивилно становништво страдало од српске војске!
Схваташ ли да су ови "пробугарски" сељаци заправо бугарски сељаци... Или ти је тешко? А у коју становништву то треба рачунати, бре?
Мучно је читати ово твоје манипулисање и брукање.Слушај или у уговору који су потписали има гаранција на територије и све остало или нема, не може да буде да се нешто гарантује у истом уговору а нешто не, да се Бугарској гарантују територије а Србији не, или потписнице имају неку обавезу да поштују или немају, јер ово стварно нема смисла више читати ове твоје будалаштине.Схватам да шта год да напишеш теби не одговара, али ко ти је крив када си се толико налагао да сад више не знаш како да се извучеш из тога, а да оправдаш бугарске интересе које браниш овде и да сачуваш свој образ истовремено.Не иде.
Пошто стално везујеш уговор
са неким гаранцијама за територије, очигледно ти је веома тешко да изађеш из ове будалаштине.
Као што ти је већ речено, у уговору нема гаранција за територије, јер је сврха потпуно другачија - то је заштита државних граница и интереса обе стране. Подела турских земаља је условна и може се извршити само под одређеним околностима.
Према овом уговору, не постоји гаранција за добијање било-којих турских територија. Нити Русија није гарант за обезбеђење било каквих територија,
осим за арбитражну одлуку. Једина обавеза Бугарске и Србије је да међусобно
признају своја права на територије означене на мапи из уговора.
Ревидирана војна конвенција је начин на који Бугарска и Србија
међусобно гарантују учешће у војној интервенцији на овим турским територијама, чиме ће се,
додуше у чисто офанзивној мери, реализовати намера Тајног додатка.
И Бланки је био путописац без обзира што је имао званичну функцију у Француској, био је неко време овде, написао неке радове о догађајима и људима и отишао, као и помињани Александар Гиљфердинг, Алфонс де Ламартин такође, Елизе Рекли, Равнштајн,Феликса Каница ниси помињао чини ми се мора да је неподобан као и Барби за Битољ.Врло је лако разголитити твоју недоследност.Наравно опет си отишао од теме тролу.
Не знам о каквој недоследности говориш. Покушаваш да кажеш да је, на пример, званична посета Бланкија Бугарској као економисте из француског министарства само неки безлични путопис анонимне особе који нема никаквог значаја. То је оно што си покушао да урадиш тада на ту тему.
Гиљфердинг, Рекли и Рејвенштајн су били научници, а нека њихова дела припадају жанру путописа. Барбија је обичан ратни дописник који је боравио у Београду у пропагандне сврхе. Разлика је одавде до неба.
Каниц био је типичан путописац, али уједно и један од оних који важио за доброг познаваоца Балкана.
Јел било пописа или није шта рече, чисто да знам којом твојом неистином коју су изјавио овде да ти реплицирам.
Ја сам врло јасно рекао
да је можда био попис становништва, али није било аутентичних података о расподели по националностима. Нема детаљних спискова по регионима, само две опште табеле пронађене у архиви. И сам Вујчић ти каже да подаци о националности становништва нису поуздани. Шта још ту има да се расправља - циркус.