Na današnji dan okončana je Bregalnička bitka

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Милутиновић каже да се трудио да реално пренесе стање у својој дивизији и на његовом фронту, по њему се неки официри нису добро показали, видимо да критикује чак и Путника, док неки други који би требало нису по њему довољно истакнути и то је све, и за њега је то велика победа.
Опет измишљаш – заправо лажеш – Милутиновић никада не помиње „велику победу“, напротив, учешће Тимочке дивизије у бици код Криволака описује као тактички пораз, али истовремено своје војнике назива херојима за њихову храброст. То је управо оно што си промашио – Милутиновић ти у самом уводу каже да је војно дело наука и да војно-историјским догађајима треба приступити озбиљно и без сувишних емоција.. Управо из тог разлога он прави чисто фактографски опис битака на Брегалници, који се разликује од тадашњих и много каснијих хвалоспева за Брегалницу, а који је у последњих 100 година потпуно заборављен. И ја сам први који је то објавио овде на форуму.

Poslednja izmena:
Sad još i političkim ubistvima i terorizmom dokazuješ “opravdanost zahteva” terorističke ogranizacije VMRO - tj samim tim što su njihovi članovi ubačeni iz Bugarske počinili masu ubistava i terorističkih napada dokazuješ da su imali nekakvo moralno pravo na politička ubistva i terorizam?
Баш добро показујеш зашто се ВМРО борио зубима и ноктима против Срба као и против Турака. Зато што је српска влада, као страна влада, сматрала Македонце терористима на њиховој земљи и подвргла је становништво насилној асимилацији. Више од 60 хиљада Македонаца који су учествовали у Балканском и Првом светском рату нису баш два-три села у Македонији. То нимало не иде у прилог македоно-словенском идентитету, другачијем од бугарског. То су утврђене чињенице, свиђа се то теби или не, друго је питање.

Poslednja izmena:
Не знам зашто покушаваш опет да водиш ову расправу као да смо на утакмици. До сада ниси изнео ниједан доказ да је уговор офанзивни. Престани са овим будалштинама, не знам колико имаш година, али се понашаш као мало дете па и тако размишљаш.
Већина историчара и савременика овај уговор види пре свега као одбрамбени савез, а тек онда као могућност за будуће решење проблема кроз офанзивне акције против Турске. У Гешовој књизи објављеној 1913. каже се да сам Миловановић није планирао рат против Турске, чак и ако је за њега решење проблема у будућности била прерасподела албанске територије између Србије и Грчке. Ето и сам аутор уговора тo каже. Aјде, немој да се свађаш са мном, него нађи потврду да су Милованвић и Гешов уговор планирали као напад на Турску.
Имаш ли бар мало аналитичког размишљања? Није битно бре да ли је неко очекивао или не напад, већ је важно шта пише у уговору, јер се око тога расправљамо, а не да ли је био рат 1912. године и ко га је објавио.
Ако пажљиво прочиташ шта сам рекао – а ти не читаш – поновићу , рекао сам да је у смислу појма "casus fœderis" овај уговор одбрамбени, јер сва три члана по којима уговор ступа на снагу, предвиђају акције само у случају напада на једну од држава-савезница или угрожавања њихових државних интереса. Осим тога, дао сам ти пример да се на руском „casus foederis“ увек везује за концепт „колективне одбране“. Але ти то не разумеш. Дакле, Руси су будале, а геније – Лекизан је испао паметнији од њих. Не срамоти се више.
Нико није пребацивао кривицу - опет покушаваш да манипулишеш оним што сам рекао. Рекох да је Србија такође крива за други балкански рат и тy није битно да ли си Бугарин, Србин, Грк или Кинез. Ако ово не можеш да схватиш , онда ти није место на историјском форуму, а још више као модератору.
Толико сам те тукао у задње 2 године да би свако ко има трунке достојанства ућутао и не би бесрамно причао те исте будалштине на форуму, као што ти радиш.
Не покушавам ја него ти, ја сам све што сам имао већ рекао, нешто и више пута, и то је савршено јасно, то што су твоје теорије смешне па имаш потребу да се додатно ваљаш у блату је твој проблем а не мој.Одбрамбени је био према Аустроугарској а офанзивни према Турској и ту се сви слажу, а у прилог томе је чињеница да нису чекали Аустроугарску агресију или турске реформе него су напали Турску пре тога свега, што је чињеница.
Screenshot 2024-09-16 at 21-33-47 Naslovna strana za rukopis Преговори Миловановића и Гешова у...png

https://aseestant.ceon.rs/index.php/zrffp/article/view/25033/15534
И то све пише у уговору за оне писмене, овима другима је свеједно.
Знам шта си ти написао а то није тачно, јер "casus fœderis" који си навео није то по уговору, јер се не мора чекати интервенција стране државе према тој територији као што и нису чекали него су први деловали, као и то да се casus fœderis не везује увек за одбрану јер представља повод када споразум ступа на снагу а то може бити у разне сврхе, рекао сам ти да се не бламираш.За други балкански рат је крива само Бугарска јер га је она изазвала што је такође чињеница, и свако друго манипулисање подацима представља злоупотребу историјске науке у политикантске и пропагандне сврхе што ти константно радиш, а у недостатку адекватних аргумената морамо да читамо твоје изливе увреда и самохвалисања.Јадно.
Настављаш са својим спекулацијама; већ сам много пута поновио – члан 1 тајног споразума предвиђа војне акције само под условом да у Турској настану проблеми изазвани унутрашњим или спољним факторима који би угрозили статус кво-а на Балкану, или државне безбедности било које од cтрана уговорница. Другим речима, све се опет своди на одбрамбени принцип.
Под термином „офанзивни уговор" ти имплицираш претходни војни план за рат или напад на Турску. Прво, ово није тако, друго, "офанзивни" је много шири појам и чини ми се да више не знаш шта си хтео да кажеш.
Колико још морам да те тучем да би схватио да етика и лично достојанство захтевају да признаш где си погрешио?
Не своди се на то, а са страном интеревенцијом нема везе што је главно.
...која прва буде дошла до уверења да је потребно услед тога отворити оружану акцију, обратиће се образложеним предлогом другој страни...
Screenshot 2024-09-16 at 19-40-51 MergedFile - Disertacija.pdf.png

https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/25785/Disertacija.pdf
Тучен си ти одавно па сад не знаш где си.
Немој да се срамотиш - немој стварно, смешан си. С ким се ја свађам! Oсоба која негира руске дипломатске документе и мемоаре руских званичника, а уместо тога се позива на јутјуб канал Културног центра Новог Сада. Не могу да разумем како човек може да буде толико залуђен у погледу свог интелекта и знања, и са таквом безобразном смелошћу.
Једини који се овде осрамотио си ти, својим небулозним тврдњама, а на основу докумената које сам не разумеш јер узимаш само оно што мислиш да може да ти користи, обично једну реченицу, али када дубље загребемо испод површине увек се заврши тако што се покаже да ствари не стоје онако како си хтео да прикажеш, а то није негирање руских докумената већ твог карикирања и извртања истих, а то није исто.Граовац је историчар и тако потпуно компетентан да се користи у расправи, то што теби не одговара, као и сваки српски извор уосталом, ствар је твоје шизофреније па се обрати другим институцијама.
https://arhiva.vesti-online.com/Ves...avija-na-rusevinama-Srbije-3-Troimena-greska-
"Министар иностраних послова Русије Сергеј Сазонов, у жељи да европску јавност упозна са ратним циљевима своје земље, у интервју петроградском дописнику италијанског листа "Коријере дела сера", објављеном 30. децембра 1914, рекао је да "српска нација има право на политичко уједињење и излаз на море, као и други срећнији народи Европе."
Дакле Сазонов је имао у виду српске аспирације и потребу изласка на море и 1914 године.
Опет измишљаш – заправо лажеш – Милутиновић никада не помиње „велику победу“, напротив, учешће Тимочке дивизије у бици код Криволака описује као тактички пораз, али истовремено своје војнике назива херојима за њихову храброст. То је управо оно што си промашио – Милутиновић ти у самом уводу каже да је војно дело наука и да војно-историјским догађајима треба приступити озбиљно и без сувишних емоција.. Управо из тог разлога он прави чисто фактографски опис битака на Брегалници, који се разликује од тадашњих и много каснијих хвалоспева за Брегалницу, а који је у последњих 100 година потпуно заборављен. И ја сам први који је то објавио овде на форуму.
Већ сам ти рекао да ми не убацујеш своје измишљотине у уста, а да своје псеудотеорије сачуваш за себе али би ти да се понижаваш и даље као да ниси већ довољно унакажен.Рекао сам да се Милутиновић бави наступањем и борбама своје Тимочке дивизије а не стањем на терену других српских дивизија, а било их је још седам поред његове, тако да престани да манипулишеш подацима.Он износи да је стање код њега било тешко што и јесте, а то не умањује ни мало српску победу која наравно треба да се слави.Ти си га поставио да би манипулисао њим, срамотно.
Пуковник Војин Максимовић.
Ненасловљено1.jpg
Ненасловљено.jpg

Пашићев телеграм Лондону о успеху Тимочке дивизије јер је зауставила наступање Бугара.
Ненасловљено3.jpg

Баш добро показујеш зашто се ВМРО борио зубима и ноктима против Срба као и против Турака. Зато што је српска влада, као страна влада, сматрала Македонце терористима на њиховој земљи и подвргла је становништво насилној асимилацији. Више од 60 хиљада Македонаца који су учествовали у Балканском и Првом светском рату нису баш два-три села у Македонији. То нимало не иде у прилог македоно-словенском идентитету, другачијем од бугарског. То су утврђене чињенице, свиђа се то теби или не, друго је питање.
Sada pomoću tvrdnji bugarske propagande i činjenice da je Bugarska u oba svetska rata kršila Hašku konvenciju čiji član 23 zabranjuje mobilizaciju stanovništva protivničke strane sa okupiranih teritorija za vreme rata još i dokazuješ “bugarski karakter” Makedonije?

Plačeš za trajnim odstranjivanjem sa foruma.

Pa ti bi da učestvuješ u diskusiji o istoriji a nisi u stanju da prohvatiš činjenicu da je Bugarska na Bregalnici teško poražena?

Gde to Milutinović pominje te tvoje “taktičke poraze”? Ideja velikobugarskog “Trećeg carstva” je temeljno poražena na Bregalnici. Bukvalno je sama došla da bi se udavila u njoj. Nije bilo nikakvih “taktičkih uspeha” Ferdinandove Bugarske. Samo opšti slom.

Sada pomoću tvrdnji bugarske propagande i činjenice da je Bugarska u oba svetska rata kršila Hašku konvenciju čiji član 23 zabranjuje mobilizaciju stanovništva protivničke strane sa okupiranih teritorija za vreme rata još i dokazuješ “bugarski karakter” Makedonije?

Plačeš za trajnim odstranjivanjem sa foruma.

Hа 22 септември, на врвот Кајмакчалан зад очите на македонската јавност,а притоа без никакви информации биде ододбележана 108 годишнината од битката на Кајмакчалан.

„Со многу српски знамиња без ниту едно македонско знаме, во присуство на потпретседателот на македонската Влада и високи српски државници ја одбележаа „окупацијата на Македонија“. Во нивните говори ниту еднаш не беше спомнато името на државата во која претстојуваат, во нивните говори окупацијата на Македонија десетина пати беше наречена „ослободување“, во нивните говори Кајмакчалан беше нарекуван како „врата на Кралството Србија“, а Битола град во Кралството Србија.

Да не спомнуваме дека Единаесеттата македонска дивизија која се бореше од другата страна против српската окупација во Македонија никој не ја ни спомна. Очигледно Владата на ВМРО-ДПМНЕ ја продолжува традицијата после славната прослава на Зебрњак во времето на Никола Груевски во која „окупацијата на Македонија“ ја прославуваме токму самите ние“

ВМРО-Народна партија,
Скопје

Без коментара!

Poslednja izmena:

Hа 22 септември, на врвот Кајмакчалан зад очите на македонската јавност,а притоа без никакви информации биде ододбележана 108 годишнината од битката на Кајмакчалан.

„Со многу српски знамиња без ниту едно македонско знаме, во присуство на потпретседателот на македонската Влада и високи српски државници ја одбележаа „окупацијата на Македонија“. Во нивните говори ниту еднаш не беше спомнато името на државата во која претстојуваат, во нивните говори окупацијата на Македонија десетина пати беше наречена „ослободување“, во нивните говори Кајмакчалан беше нарекуван како „врата на Кралството Србија“, а Битола град во Кралството Србија.

Да не спомнуваме дека Единаесеттата македонска дивизија која се бореше од другата страна против српската окупација во Македонија никој не ја ни спомна. Очигледно Владата на ВМРО-ДПМНЕ ја продолжува традицијата после славната прослава на Зебрњак во времето на Никола Груевски во која „окупацијата на Македонија“ ја прославуваме токму самите ние“

ВМРО-Народна партија,
Скопје

Без коментара!

Ma kako to da je ta već uništena Srbija koja je kako kažu bugarske istorije tada prestala da postoji bila u stanju da zada tako neprijatan udarac Bugarsom Trećem carstvu?

ВМРО-Народна партија,
Скопје

Без коментара!

Razume se da ti proslava poraza Trećeg bugarskog carstva smeta.

Kako se u bugarskoj istoriografiji to uopšte objašnjava pošto je opšte mesto bugarske istoriografije da je Srbija posle Makenzenove ofanzive “prestala da postoji”.
89C95B5E-D6FC-49B4-900D-71FF90CE88B1.jpeg

Не покушавам ја него ти, ја сам све што сам имао већ рекао, нешто и више пута, и то је савршено јасно, то што су твоје теорије смешне па имаш потребу да се додатно ваљаш у блату је твој проблем а не мој.Одбрамбени је био према Аустроугарској а офанзивни према Турској и ту се сви слажу, а у прилог томе је чињеница да нису чекали Аустроугарску агресију или турске реформе него су напали Турску пре тога свега, што је чињеница.
Pogledajte prilog 1611286
https://aseestant.ceon.rs/index.php/zrffp/article/view/25033/15534
И то све пише у уговору за оне писмене, овима другима је свеједно.
Не знам како да више разговарам са тобом, а да те не увредим. И даље не разумеш шта је извор и да се нека историјска анализа преписана са интернета не може применити на овај разговор. Изнео сам одломак из Гешове књиге писане 1913. године, где он јасно каже да Миловановић није планирао рат против Турске. а да су главни циљеви овог уговора били заштита државних граница и интереса обе државе. И даље показујеш колико си интелектуално ограничен па не можш да схватиш да Гешове речи имају далеко већу тежину од неке дисертације непознатог српског историчара.

Знам шта си ти написао а то није тачно, јер "casus fœderis" који си навео није то по уговору, јер се не мора чекати интервенција стране државе према тој територији као што и нису чекали него су први деловали, као и то да се casus fœderis не везује увек за одбрану јер представља повод када споразум ступа на снагу а то може бити у разне сврхе, рекао сам ти да се не бламираш.За други балкански рат је крива само Бугарска јер га је она изазвала што је такође чињеница, и свако друго манипулисање подацима представља злоупотребу историјске науке у политикантске и пропагандне сврхе што ти константно радиш, а у недостатку адекватних аргумената морамо да читамо твоје изливе увреда и самохвалисања.Јадно.

Не своди се на то, а са страном интеревенцијом нема везе што је главно.
...која прва буде дошла до уверења да је потребно услед тога отворити оружану акцију, обратиће се образложеним предлогом другој страни...
Pogledajte prilog 1611243
https://nardus.mpn.gov.rs/bitstream/id/25785/Disertacija.pdf
Тучен си ти одавно па сад не знаш где си.
Једини који се овде осрамотио си ти, својим небулозним тврдњама, а на основу докумената које сам не разумеш јер узимаш само оно што мислиш да може да ти користи, обично једну реченицу, али када дубље загребемо испод површине увек се заврши тако што се покаже да ствари не стоје онако како си хтео да прикажеш, а то није негирање руских докумената већ твог карикирања и извртања истих, а то није исто.Граовац је историчар и тако потпуно компетентан да се користи у расправи, то што теби не одговара, као и сваки српски извор уосталом, ствар је твоје шизофреније па се обрати другим институцијама

Настављаш са генијалним мислима. Нисам ја измислио овај "casus fœderis", него то је записано у „самом уговору“ – сваки појединачни члан под којим уговор ступа на снагу предвиђа интервенцију треће силе или окупацију турских територија, чиме би се нарушио статус кво на Балкану. А ето, ово би и човек из осмог разреда разумео, а ти не – јер стално читаш нечије анализе на интернету, пошто ваљда ниси у стању да сам дођеш до закључка.
Једини „модус“ у уговору који помиње чисто офанзивна војна дејства против Турске је члан 4. приложене конвенције, који није "casus fœderis", већ додатни услов за мобилизацију по којим, према раније закљученом уговору, Бугарска и Србија може објавити рат Турској. Истовремено, члан 2 исте конвенције јасно предвиђа заједничке акције двеју земаља у случају турског напада на Бугарску. Невероватно је да чак и након 2 месеца расправе о овом уговору настављаш да наводиш неке анонимне анализе са интернета као одговор на моје личне анализе самог уговора. Што значи да немаш појма како водити аргументовану дискусију.

.
https://arhiva.vesti-online.com/Ves...avija-na-rusevinama-Srbije-3-Troimena-greska-
"Министар иностраних послова Русије Сергеј Сазонов, у жељи да европску јавност упозна са ратним циљевима своје земље, у интервју петроградском дописнику италијанског листа "Коријере дела сера", објављеном 30. децембра 1914, рекао је да "српска нација има право на политичко уједињење и излаз на море, као и други срећнији народи Европе."
Дакле Сазонов је имао у виду српске аспирације и потребу изласка на море и 1914 године.
Још један небитан исечак из неких новина - То што је Сазонов 1914. можда признао Србији право на море не значи да су отуда произишле руске гаранције или званично руско одобрење за заједнички војни план o поделе Јадрана између балканских земаља. Штавише, говоримо о догађајима који су се десили 1912. године, а не што је неки дописник написао 1914. године.
Зар не можеш да схватиш да су мемоари Сазонова и Некљудова ауторски и писани од њих лично и да не може бити другог тумачења осим онога што је написано. Односно, ако Сазонов каже да до новембра 1912 није знао за офанзивне планове о подели Јадрана између Србије и Црне Горе, немамо разлога да му не верујемо. Оно што пише у новинама је апсолутно смешно као аргумент. Смешно баш као и твоји напори да изгледаш начитано и образовано.

Poslednja izmena:
Граовац је историчар и тако потпуно компетентан да се користи у расправи, то што теби не одговара, као и сваки српски извор уосталом, ствар је твоје шизофреније
Што се више трудиш да учврстиш своју позицију, то постаје очигледније да си завршио школу само до 8. разреда.
Нисам расправљао да ли је Граовац добар или лош историчар. То није важно. Битно је да оно што је неко рекао после 100 година није исте тежине као оно што пише у примарним изворима као што су дипломатске руске преписке, које сам овде већ изнео.
А још је битније што ово већ два месеца не можеш схватити и настављаш да се удаљаваш од првобитне расправе, која се тицала бугарских гаранција за јадранску обалу, што не само да ниси успео да докажеш, него сам ја преко руских извора доказао да је то управо супротно од онога што си тврдио.

Oдбрамбени је био према Аустроугарској а офанзивни према Турској и ту се сви слажу, а у прилог томе је чињеница да нису чекали Аустроугарску агресију или турске реформе него су напали Турску пре тога свега, што је чињеница.
"Сви" се слажу осим два аутора уговора, који нигде не помињу офанзивни рат против Турске, То што су напали Турску нема везе са члановима овог уговора, већ са ситуацијом која се касније развила и неспремношћу Турске да се сагласи са нотом Блаканских земаља од 26. септембра у вези са реформама. Супротно твом мишљењу, у уговору нема доказа за оно што тврдиш. То се већ много пута видело, не само у расправама са мном, већ и у другим темама.

јер "casus fœderis" који си навео није то по уговору, јер се не мора чекати интервенција стране државе према тој територији као што и нису чекали него су први деловали, као и то да се casus fœderis не везује увек за одбрану јер представља повод када споразум ступа на снагу а то може бити у разне сврхе
Овде још једном показујеш да, пре свега, не знаш шта је „casus foederis“ и како је дефинисан у уговору. Да ли су чекали или не, нема везе са чињеницом да је "casus foederis“ у споразуму дефинисан само као случај спољног напада на једну од уговорних страна или стране окупације турске земље која би променила статус кво-а на Балкану. Свим писменим читаоцима је апсолутно јасно да се под"casus foederis" скоро увек подразумевјуе напад или претње против једног од савезника по уговору.
А на шта се „casus foederis“ односи у све три главна члана уговора, ако не на заштиту територија и интереса држава?
Односно, ти овде не разумеш основну ствар, да какве год намере имали Србиja и Бугарска, уговор увек ступа на снагу само под условом војне агресије на неку од савезничких земаља или окупације суседних турских земаља која би пореметила равнотежу на Балкану. Односно, првобитни уговор који су потписале обе стране у фебруару 1912. је заправо био одбрамбени.
Већ сам ти рекао да су и врапци разумели, ти ниси.

Једини који се овде осрамотио си ти, својим небулозним тврдњама, а на основу докумената које сам не разумеш јер узимаш само оно што мислиш да може да ти користи, обично једну реченицу, али када дубље загребемо испод површине увек се заврши тако што се покаже да ствари не стоје онако како си хтео да прикажеш, а то није негирање руских докумената већ твог карикирања и извртања истих,
Не знам како интелектуално ометен човек као што си ти може да прича о науци када ниси у прилици да сам анализираш ни један пасус без позивања на Граовца или на неки анонимни извор са интернета. У ствари, ако загребеш дубље, сав измет који си до сада написао биће откривен. Ако је Сазонов рекао да нема ни бугарских, ни руских гаранција за Јадран (ово је дослован цитат), да ли то значи да изврћем његове речи? А ти си у праву кад тврдиш да је Сазонов ово рекао да би се оправдао што Русија није испоштовала своју "одговорност" према Србији? Међутим, откуд та одговорност или гаранција – још ниси показао. Односно тога нема.

Poslednja izmena:
.Рекао сам да се Милутиновић бави наступањем и борбама своје Тимочке дивизије а не стањем на терену других српских дивизија, а било их је још седам поред његове, тако да престани да манипулишеш подацима.Он износи да је стање код њега било тешко што и јесте, а то не умањује ни мало српску победу која наравно треба да се слави
Па Милутиновић био је усред Брегалничке битке и описује битке код Криволаку, а затим и неуспелу српску офанзиву код Калиманција. Његова књига представља и другу страну Брегалничке битке, која је остала у сенци хвале за "велику победу". Милутиновић нигде не користи израз „велика победа“, већ сасвим реалистично описује догађаје око борбе његове дивизије.
По теби је нормално да се слави војна битка која је заправо окупација туђине и ништа што 100 година касније готово да нема људи ван Србије који мисле другачије.

Пашићев телеграм Лондону о успеху Тимочке дивизије јер је зауставила наступање Бугара.
Већ сам говорио о овом телеграму који је само пропаганда и лажна информација. У телеграму није написано зауставили него "преотела Криволак и потуклa Бугаре". Али у стварности, ни једно ни друго није тачно. Ако је Тимочка дивизија потукла Бугаре како је писао Пашић 24. јуна, како су онда већ 21. јуна положаји код Криволака напуштени и 5 хиљада људи нестало, а дивизија се повукла 20 км од Криволака и ту је остала до своје нове попуне почетком јула? Коме да верујемо - Пашићу или команданту дивизије? Мислим да је одговор јасан.

Poslednja izmena:
.За други балкански рат је крива само Бугарска јер га је она изазвала што је такође чињеница, и свако друго манипулисање подацима представља злоупотребу историјске науке у политикантске и пропагандне сврхе што ти константно радиш, а у недостатку адекватних аргумената морамо да читамо твоје изливе увреда и самохвалисања.Јадно.

Управо, званично мишљење Русије 1913. такође је било "манипулисање подацима":

Министар иностраних послова
посланику y Београду.

Санкт Петербург, 25. фебруар 1913. године

Не можемо а да не жалимо што је Влада Србије, не чекајући склапање мира, поставила питање, са чијом формулацијом не можемо нимало да саосећамо, јер је у супротности са обавезама које је преузела Влада Србије.

Сазонов

Poslednja izmena:
злоупотребу историјске науке у политикантске и пропагандне сврхе што ти константно радиш, а у недостатку адекватних аргумената

изасланици у Београду и Атини

Санкт Петербург, 4. априла 1913. године

По инструкцијама из софијског кабинета, бугарски посланик нам је скренуо пажњу на опасне струје које угрожавају снагу Балканског савеза. Тако је недавно српски министар финансија указао на потребу додатних кредита за војне потребе по склапању мира пре коначног разграничења нових територија између савезника. Српске и грчке трупе јачају ка локацији бугарских трупа. С друге стране, изгледа да се воде специјални преговори између Србије и Грчке, а гласине о савезу ове две силе упорно се шире.

Љубазно предочите министру спољних послова колико су све ове мере опасне, које теже подривању Балканског савеза.

Сазонов

Не знам како да више разговарам са тобом, а да те не увредим. И даље не разумеш шта је извор и да се нека историјска анализа преписана са интернета не може применити на овај разговор. Изнео сам одломак из Гешове књиге писане 1913. године, где он јасно каже да Миловановић није планирао рат против Турске. а да су главни циљеви овог уговора били заштита државних граница и интереса обе државе. И даље показујеш колико си интелектуално ограничен па не можш да схватиш да Гешове речи имају далеко већу тежину од неке дисертације непознатог српског историчара.
Можеш како год хоћеш јер је твој кредибилитет сведен на нулу, тако да на увреде од таквих углавном не обраћам пажњу већ их очекујем.Савршено је јасно о чему су Миловановић и Гешон разговара, а да су договори били уперени против Турске говори и чињеница да су били апсолутно тајни, што за искључиво одбрамбени савез не би био случај.Већ сам ти рекао да не омаловажаваш српске ауторе без доказа само зато што се њихово писање не поклапа са твојим фантазијама.
Screenshot 2024-09-28 at 14-12-39 10_5937_zrffp44_5819_Milovan_Milovanovic.pdf.png

Screenshot 2024-09-28 at 14-15-51 10_5937_zrffp44_5819_Milovan_Milovanovic.pdf.png

https://www.academia.edu/110625002/...ngress_of_Berlin_until_1912?uc-sb-sw=62623569
Настављаш са генијалним мислима. Нисам ја измислио овај "casus fœderis", него то је записано у „самом уговору“ – сваки појединачни члан под којим уговор ступа на снагу предвиђа интервенцију треће силе или окупацију турских територија, чиме би се нарушио статус кво на Балкану. А ето, ово би и човек из осмог разреда разумео, а ти не – јер стално читаш нечије анализе на интернету, пошто ваљда ниси у стању да сам дођеш до закључка.
Једини „модус“ у уговору који помиње чисто офанзивна војна дејства против Турске је члан 4. приложене конвенције, који није "casus fœderis", већ додатни услов за мобилизацију по којим, према раније закљученом уговору, Бугарска и Србија може објавити рат Турској. Истовремено, члан 2 исте конвенције јасно предвиђа заједничке акције двеју земаља у случају турског напада на Бугарску. Невероватно је да чак и након 2 месеца расправе о овом уговору настављаш да наводиш неке анонимне анализе са интернета као одговор на моје личне анализе самог уговора. Што значи да немаш појма како водити аргументовану дискусију.
Овде још једном показујеш да, пре свега, не знаш шта је „casus foederis“ и како је дефинисан у уговору. Да ли су чекали или не, нема везе са чињеницом да је "casus foederis“ у споразуму дефинисан само као случај спољног напада на једну од уговорних страна или стране окупације турске земље која би променила статус кво-а на Балкану. Свим писменим читаоцима је апсолутно јасно да се под"casus foederis" скоро увек подразумевјуе напад или претње против једног од савезника по уговору.
А на шта се „casus foederis“ односи у све три главна члана уговора, ако не на заштиту територија и интереса држава?
Односно, ти овде не разумеш основну ствар, да какве год намере имали Србиja и Бугарска, уговор увек ступа на снагу само под условом војне агресије на неку од савезничких земаља или окупације суседних турских земаља која би пореметила равнотежу на Балкану. Односно, првобитни уговор који су потписале обе стране у фебруару 1912. је заправо био одбрамбени.
Већ сам ти рекао да су и врапци разумели, ти ниси.
Ти си измислио на шта се односи у уговору, то није тачно и показао сам ти то, поред тога што си casus fœderis дефинисао као нешто искључиво везано за одбрану што опет није тачно.Уосталом као што рекох сами догађаји који су уследили демантују те боље од ичега.
Још један небитан исечак из неких новина - То што је Сазонов 1914. можда признао Србији право на море не значи да су отуда произишле руске гаранције или званично руско одобрење за заједнички војни план o поделе Јадрана између балканских земаља. Штавише, говоримо о догађајима који су се десили 1912. године, а не што је неки дописник написао 1914. године.
Зар не можеш да схватиш да су мемоари Сазонова и Некљудова ауторски и писани од њих лично и да не може бити другог тумачења осим онога што је написано. Односно, ако Сазонов каже да до новембра 1912 није знао за офанзивне планове о подели Јадрана између Србије и Црне Горе, немамо разлога да му не верујемо. Оно што пише у новинама је апсолутно смешно као аргумент. Смешно баш као и твоји напори да изгледаш начитано и образовано.
Исечак из новина о његовом ставу 1914 је небитан, а битан је његов став из мемоара писан још касније после рата где говори о ситуацији када је балкански рат већ почео, стварно си покварен и недоказан.Нарочито када то протумачиш на основу једне реченице коју издвојиш по потреби!Свашта.
Што се више трудиш да учврстиш своју позицију, то постаје очигледније да си завршио школу само до 8. разреда.
Нисам расправљао да ли је Граовац добар или лош историчар. То није важно. Битно је да оно што је неко рекао после 100 година није исте тежине као оно што пише у примарним изворима као што су дипломатске руске преписке, које сам овде већ изнео.
А још је битније што ово већ два месеца не можеш схватити и настављаш да се удаљаваш од првобитне расправе, која се тицала бугарских гаранција за јадранску обалу, што не само да ниси успео да докажеш, него сам ја преко руских извора доказао да је то управо супротно од онога што си тврдио.
Најбитније је да ти немаш аргумената да оспориш оно што Граовац пише и каже, и ово што сам ја изнео овде, па твоје кукумакање задржи за себе.И Граовац тумачи то према изворима из тог периода него како другачије, а сасвим сигурно је прочитао више од тебе.Ниси ти доказао ништа можеш само да тешиш самог себе.
"Сви" се слажу осим два аутора уговора, који нигде не помињу офанзивни рат против Турске, То што су напали Турску нема везе са члановима овог уговора, већ са ситуацијом која се касније развила и неспремношћу Турске да се сагласи са нотом Блаканских земаља од 26. септембра у вези са реформама. Супротно твом мишљењу, у уговору нема доказа за оно што тврдиш. То се већ много пута видело, не само у расправама са мном, већ и у другим темама.
Зато сам ти и поставио уговоре где се јасно види коју намеру имају балканске савезнице, теби остаје да плачеш.
Не знам како интелектуално ометен човек као што си ти може да прича о науци када ниси у прилици да сам анализираш ни један пасус без позивања на Граовца или на неки анонимни извор са интернета. У ствари, ако загребеш дубље, сав измет који си до сада написао биће откривен. Ако је Сазонов рекао да нема ни бугарских, ни руских гаранција за Јадран (ово је дослован цитат), да ли то значи да изврћем његове речи? А ти си у праву кад тврдиш да је Сазонов ово рекао да би се оправдао што Русија није испоштовала своју "одговорност" према Србији? Међутим, откуд та одговорност или гаранција – још ниси показао. Односно тога нема.
Није он једини извор који сам ти постављао овде, има их доста, и сви говоре о томе да то што ти пишеш и замишљаш спада у алтернативну историју јер се догађаји нису тако одиграли.Изврћеш значење његових речи, извлачиш ствари из контекста, занемарујеш време када о томе пише, и време о коме пише.Уз то си убацио Хартвига који се уопште не слаже са Сазоновим.
Па Милутиновић био је усред Брегалничке битке и описује битке код Криволаку, а затим и неуспелу српску офанзиву код Калиманција. Његова књига представља и другу страну Брегалничке битке, која је остала у сенци хвале за "велику победу". Милутиновић нигде не користи израз „велика победа“, већ сасвим реалистично описује догађаје око борбе његове дивизије.
По теби је нормално да се слави војна битка која је заправо окупација туђине и ништа што 100 година касније готово да нема људи ван Србије који мисле другачије.
Наравно да је био у сред битке, па командовао је Тимочком дивизијом другог позива аман, и наводи ситуацију у тој дивизији, али то нити је била једина српска дивизија која је учествовала у битки нити се Брегалничка битка водила само на фронту Тимочке дивизије, то је твоја инсинуација.
И јесте била велика победа, то што је теби мука очигледно од те чињенице је твоја ствар, и мани ме твојих генералисања, ти знаш ко како мисли о томе и где.
Већ сам говорио о овом телеграму који је само пропаганда и лажна информација. У телеграму није написано зауставили него "преотела Криволак и потуклa Бугаре". Али у стварности, ни једно ни друго није тачно. Ако је Тимочка дивизија потукла Бугаре како је писао Пашић 24. јуна, како су онда већ 21. јуна положаји код Криволака напуштени и 5 хиљада људи нестало, а дивизија се повукла 20 км од Криволака и ту је остала до своје нове попуне почетком јула? Коме да верујемо - Пашићу или команданту дивизије? Мислим да је одговор јасан.
Није лажна информација јер се каже да су бугарске трупе на целом фронту потиснуте уз огромне губитке.
Screenshot 2024-09-28 at 14-55-53 Догодило се на данашњи дан_9. јул - e-Kučevo.png

што је и био циљ.
посланику y Београду.
Не можемо а да не жалимо што је Влада Србије, не чекајући склапање мира, поставила питање, са чијом формулацијом не можемо нимало да саосећамо, јер је у супротности са обавезама које је преузела Влада Србије.
Сазонов
По инструкцијама из софијског кабинета, бугарски посланик нам је скренуо пажњу на опасне струје које угрожавају снагу Балканског савеза. Тако је недавно српски министар финансија указао на потребу додатних кредита за војне потребе по склапању мира пре коначног разграничења нових територија између савезника. Српске и грчке трупе јачају ка локацији бугарских трупа. С друге стране, изгледа да се воде специјални преговори између Србије и Грчке, а гласине о савезу ове две силе упорно се шире.
Љубазно предочите министру спољних послова колико су све ове мере опасне, које теже подривању Балканског савеза.
Сазонов

То није мишљење Русије него телеграми упућени у одређеном тренутку са којима ти манипулишеш јер више не знаш шта ћеш од муке.
Упућени су пре почетка другог балканског рата за који је Бугарска крива, јер нити је српски захтев за ревидирање уговора покренуо рат, нити је то урадио одбрамбени савез између Србије и Грчке, већ неспремност саме Бугарске да сарађује и да чека арбитражу руског цара, другим речима бугарска мегаломанија у нескладу са њеним стварним могућностима што се видело и у рату.

Poslednja izmena:
Toliko nisi u stanju da prihvatiš činjenice?

Problem je u narativu bugarske istoriografije, nastao je u onom trenutku kad je Pajsije rešio da kao Bugarin sam proglasi Bugare za veliki narod: veliki narodi nemaju nikakve potrebe da sami sebe proglašavaju za velike, to je drugima jasno samo po sebi.

Сазонов

Da li si u stanju da prihvatiš činjenicu da u ovom telegramu Sazonov prenosi Peterburgu zvanično stanovište bugarske vlade a ne svoje lično mišljenje?

Daleko sposobniji od Kralja Milana i poslanika K und k su doneli i sproveli u selo jedino moguću odluku - to je da se ne dozvoli da bugarska megalomanija bude pretočena u hegemoniju.

посланику y Београду.

Сазонов

Kakve bi to obaveze mogla da ima Srbija prema sanstefanskom projektu?

Можеш како год хоћеш јер је твој кредибилитет сведен на нулу, тако да на увреде од таквих углавном не обраћам пажњу већ их очекујем.Савршено је јасно о чему су Миловановић и Гешон разговара, а да су договори били уперени против Турске говори и чињеница да су били апсолутно тајни, што за искључиво одбрамбени савез не би био случај.Већ сам ти рекао да не омаловажаваш српске ауторе без доказа само зато што се њихово писање не поклапа са твојим фантазијама.

https://www.academia.edu/110625002/...ngress_of_Berlin_until_1912?uc-sb-sw=62623569

Ти си измислио на шта се односи у уговору, то није тачно и показао сам ти то, поред тога што си casus fœderis дефинисао као нешто искључиво везано за одбрану што опет није тачно.Уосталом као што рекох сами догађаји који су уследили демантују те боље од ичега.
Не знам о каквом кредибилитету причаш. Спор је сада око "casus foederis-а " - није посебно важно против кога је уговор усмерен, јер се у њему помињу Турска, Аустрија и Румунија, као и свака велика сила која би покушала да окупира део турских земаља. Очигледно ни ти не разумеш добро свој матерњи језик, јер истрајаваш са својим будалштинама, да ми даш неку анализу са интернета кад ти два пута цитирам књигу Гешова – једног од аутора уговора.
Нисам ја измислио шта тамо пише када се све поклапа са оним што је и Гешов навео у свом "Про меморији". Ево шта тамо пише:

[U] [/U]

"У Бечу ме је чекао господин Ризов, који је, пошто је добио инструкције од мог заменика у Софији, господина Т. Тодорова, свратио у Београд и договорио се са господином Миловановићем око нашег састанка. Тамо ме је чекао и господин Станчов, који ми је рекао да је цар на својим имањима, и да је упознат са свиме што спремамо и да жели да ме саслуша пре него што одем. Имали смо неколико састанака са нашим опуномоћеним министрима. И после дугог извештаја господина Ризова о његовим састанцима у Београду, ми смо се усагласили око тачака нашег споразума са Србима и саставили смо следећи "Pro memoria" о тим тачкама.

Не би било наодмет приметити да је 1. пасус о нападу било кога на Србију и Бугарску и о могућем покушају Аустрије написао сам г. Ризов и то , предлажући заузимање границе Скопског санџака као линије разграничења, уступили смо Србима и Велешкој кази, која је била у саставу поменутог санџака, и да, коначно, питање арбитраже још није постојало.

Pro Memoria:

1. Наш споразум из 1904. године мора се обновити mutatis mutantibus, односно аутономију Македоније и, ако је немогуће спровести, поделити Македонију.

2. Максимална концесија по деоници:

а) река Пчина источно од Вардара до њеног извора;

б) - граница Призренског и Скопског санџака западно од Вардара.

3. Предвиђени "casus foederis":

а) напад било кога на Србију и Бугарску;

б) напад Турске на једну од балканских држава;

в) могући покушај Аустрије да окупира Македонију или Албанију;

г) унутрашњи немири у Турској, опасни по мир и тишину на Балканском полуострву;

д) ако су национални интереси Бугарске и Србије погођени

4. Sine qua non услов за споразум закључен на горе наведеним основама је учешће Русије.

5. Учешће Црне Горе"

[U] [/U]

Гешов И. Е., Балкански савез. Мемоари и документи, 1915.

Исечак из новина о његовом ставу 1914 је небитан, а битан је његов став из мемоара писан још касније после рата где говори о ситуацији када је балкански рат већ почео, стварно си покварен и недоказан.Нарочито када то протумачиш на основу једне реченице коју издвојиш по потреби!Свашта.
Дакле, важне су речи Сазонова које је цитирао неки дописник, али његови мемоари десет година касније, када је био у миграцији у Француској и ван политике, нису. Типична логика особе која је у животу прочитала 2 књиге.

Најбитније је да ти немаш аргумената да оспориш оно што Граовац пише и каже, и ово што сам ја изнео овде, па твоје кукумакање задржи за себе.И Граовац тумачи то према изворима из тог периода него како другачије, а сасвим сигурно је прочитао више од тебе.Ниси ти доказао ништа можеш само да тешиш самог себе.
Ја се овде не спорим са Граовцем, него са тобом. То што га користиш као неку врсту ауторитета не значи да то ти иде у прилог.
Ипак, сумњам да Граовац зна руски на истом нивоу као и ја, што ми је омогућило да прочитам доста озбиљне литературе на руском у последњих 25 година. Готово је немогуће наћи озбиљног историчара који би Сазоновљеве речи протумачио као бекство од одговорности за нешто што Русија никада није гарантовала. Мало је вероватно да би Граовац био изузетак.

Зато сам ти и поставио уговоре где се јасно види коју намеру имају балканске савезнице, теби остаје да плачеш.
Поставио си уговоре али ништа не разумеш од текстова на српском. Ако желиш , могу да их пронађем на бугарском и руском – можда можеш више да разумеш помоћу Гугла?

Poslednja izmena:
Није он једини извор који сам ти постављао овде, има их доста, и сви говоре о томе да то што ти пишеш и замишљаш спада у алтернативну историју јер се догађаји нису тако одиграли.Изврћеш значење његових речи, извлачиш ствари из контекста, занемарујеш време када о томе пише, и време о коме пише.Уз то си убацио Хартвига који се уопште не слаже са Сазоновим.
Хартвиг је потчињен Сазонову, а да ли се он лично слаже или не, небитно је за званични руски став. И како је сам Хратвиг обавестио Сазонова у новембру 1912. године, Србија и Црна Гора су се са оружјем у руци спремале да бране своје право на јадранску обалу. Што показује да су се планови о подели албанских земаља догодили без директног учешћа Русије.

Наравно да је био у сред битке, па командовао је Тимочком дивизијом другог позива аман, и наводи ситуацију у тој дивизији, али то нити је била једина српска дивизија која је учествовала у битки нити се Брегалничка битка водила само на фронту Тимочке дивизије, то је твоја инсинуација.
И јесте била велика победа, то што је теби мука очигледно од те чињенице је твоја ствар, и мани ме твојих генералисања, ти знаш ко како мисли о томе и где.
Није лажна информација јер се каже да су бугарске трупе на целом фронту потиснуте уз огромне губитке.
Промашио си главни текст телеграма – а то је да демантујете изјаву БТА о бугарској победи код Криволака и поразу Тимчке дивизије као и заробљавању око 2.000 Срба.
Као што знамо из онога што је описано у књизи, Тимочка дивизија се после великих жртава и 3 дана борбе повукла 21. јуна и напустила свој положај. Након заузимања положаја, Бугари су 23. јуна напустили Криволак без борбе. Тимочка дивизија је остала у резерви на крилу Треће армије до краја рата. Па према белешкама Милутиновића испада да је српска лаж да је Криволак поново преотела Тимочка дивизија, која се у то време налазила на удаљености од 20 км и то у скоро пола борбеног састава,
Нажалост Лекизане, вест из БТА потврђује caм Милтуиновић. Никада ниси разумео сврху његове књиге. Не могу више да понављам.

1727537841689.png

"Све вести бугарске телеграфске агенције о поразу и зароблењa Тимочке дивизије су скроз лажне. Најбоље доказ за то е је да је Тимочка дивизија јуче преотела Криволака и потукла бугаре."

Da li si u stanju da prihvatiš činjenicu da u ovom telegramu Sazonov prenosi Peterburgu zvanično stanovište bugarske vlade a ne svoje lično mišljenje?

Daleko sposobniji od Kralja Milana i poslanika K und k su doneli i sproveli u selo jedino moguću odluku - to je da se ne dozvoli da bugarska megalomanija bude pretočena u hegemoniju.
Да ли је и ово мишљење бугарске владе?

изасланицима у Београду и Атини.

Санкт Петербург, 14. маја 1913. године

Влада Србије и Грчке очигледно играју опасну игру, изјављујући нам своје мирољубиве намере и истовремено избегавајући директне и јасне одговоре на наша представништва, активно се припремајући за заједничку борбу против Бугарске.

Не можемо а да не упозоримо обе владе на погубне резултате такве политике и упутимо вас да што озбиљније обавестите министра спољних послова о последицама.

Сазонов.

Back