На данашњи дан 1168.

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
- избрисано -

„Аркона, на острву Ругену, где се некада уздизао храм посвећен врховном словенском богу Световиду, данас је простор мистично-идиличне лепоте, за коју се ни по чему не може претпоставити да је пре много векова био поприште драматичних историјских догађаја. Аркона представља крајњу тачку на острву: налази се на хридини, то је пропланак који се са четрдесет метара висине обрушава у море. Место је обрасло растињем, вода непрекидно гризе, откида и обурвава литицу клифа и он губи сваке треће године по метар земље. То је уједно и најсевернија тачка Немачке. Још увек се виде трагови темеља бедема храма у којем се све до Видовдана 1168. или 1169. године налазио храм посвећен Световиду, који су срушили Данци, под вођством бискупа Абсалона и краља Валдемара, и њихови савезници Саксонци, под вођством краља Хенрика.“
Растко Костић, Пад Арконе или сумрак словенског паганизма

Дакле, на Видовдан 1168. године Абсалон и Валдемар су, спроводећи тадашњу верзију „евроатланских интеграција“ уништили последње утврђење Срба (Словена) на Балтику, те тако утрли пут германизацији целе области. Сматрам да се име нашег народа сасвим легитимно може користити из најмање два разлога – Лужички Срби и данас живе на територији Немачке, истина доста јужније од те области; постоје веома јаке индиције да је српско име старије од имена словенског.
Пре него пређем на неке занимљивости у вези Арконе и балтичких Словена, пренећу пар импресија изнетих приликом представљања књиге Растка Костића. Прва је мој утисак како је практично цела бивша ДДР била словенска (или српска?) земља. Узгред, одавно има Немаца који су свесни својих корена, говори се чак о „Славокелтогерманима“ као прецима данашњих Немаца.
Друго је моје питање постављено Растку. Питао сам га шта мисли, да ли би ти Словени сачували барем свој језик, и део идентитета, да су „на време“ прешли на католицизам, као рецимо Пољаци. Он је одговори кратко – НЕ. После мало размишљања сложио сам се са њим. Реч је о невероватној вољи за освајањем и асимилацијом која је долазила од некадашњих Франака, односно наследница те државе – Француске и Немачке. До данас је остало у траговима Бретонаца или Лужичких Срба, нека друга племена нестадоше буквално без трага. Промена религије не би ту играла превасходну улогу.

А сада неки подаци до којих сам дошао из књиге Растка Костића, или даљим проучавањем на интернету.
- Рујан се повезује и са митским острвом Бујан, код Руса. Легендарно острво, обрасло моћним растињем. Алатир, „бели камен на Бујану“ представља Сунце. На њему седи Зора-девојка, то је „отац свих каменова“ и „центар магичних координата света“
- За словенску метрополу Јумну, на обали Балтика, говорило се да је већа од свих градова, и Константинопоља... Атлантида Севера, нестала у мору. Претпоставља се да је била на данашњем острву Волин. Основао је митски краљ Венда, Борислав. Од 960. до 1043. је под именом Јомсбург седиште Јомсвикинга. Уништио је норвешки краљ Магнус 1043.
- Арапски путописац Ал-Масуди: Словени се сећају чудних храмова на највишој планини на свету (Хималаји). Словени су имали четвроглава божанства, као и у Индији.
- Према Растку Костићу најлепши део острва је Јасмунд где је био култ бога Пизамара. Место се и данас зове Света Гора, испод храстова су словенске заједничке гробнице.
- Више глава словенских богова означавали су да бог све види. Универзална визија је особина Сунца, па сви словенски богови представљају једно врховно божанство соларног типа.
- У Берлину (некада Брлин) је био жртвеник Триглаву, на брду Мугелберг (од могила). У XII веку уништење храмова. И данас постоји Триглавштрасе и Триглавски мост преко реке Шпреје. Гвоздена конструкција је обојена у зелено, около шума.
- Пагански кнез Никлот је био вођа Оборита и предак куће Мекленбурга. 30 година се опирао немачким освајањима и христијанизацији. Оборити су 983. са краљем Мистивојем разорили Хамбург. До XV века се говорио полабски дијалекат.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Нажалост, ни ја нисам тамо био :(
Што се тиче разорног утицаја мора, стварно не знам технички шта се може учинити. Можда нешто и може. Но, треба имати у виду да море то подрива већ скоро 900 година, од тога до пре двеста година није било неког посебног осећаја за старине. Знамо да су у Средњем веку рушевине римског форума користили као грађевински материјал, и слично... Тако да, бојим се да је штета неповратна.

Ипак, није да нема обележја, према ономе што сам пронашао
7125359.jpg


2588070957_f6f2d0f479_z.jpg


Да ли је то сад као туристичка атракција, или остатак дужне пажње из времена ДДР (чуо сам и таква мишљења, били су приморани) то већ не знам...
 
Да будем мало провокативан, словенски народи (како год гледали) имају више права на Источну Немачку, него Јевреји на Палестину. Ако ништа друго били смо тамо сигурно пре 1.000 година, а они нису :mrgreen:

А ево и споменика Никлоту, достојно оснивача династије
Schweriner-Schloss-Niklot-1160.jpg
 
Нажалост, ни ја нисам тамо био :(
Што се тиче разорног утицаја мора, стварно не знам технички шта се може учинити. Можда нешто и може. Но, треба имати у виду да море то подрива већ скоро 900 година, од тога до пре двеста година није било неког посебног осећаја за старине. Знамо да су у Средњем веку рушевине римског форума користили као грађевински материјал, и слично... Тако да, бојим се да је штета неповратна.

Ипак, није да нема обележја, према ономе што сам пронашао
7125359.jpg


2588070957_f6f2d0f479_z.jpg


Да ли је то сад као туристичка атракција, или остатак дужне пажње из времена ДДР (чуо сам и таква мишљења, били су приморани) то већ не знам...

Stvarno, za vreme hladnog rata, jel to ostvo pripadalo DDR ili BRD? Nisam o tome nikad razmisljao.
 
DDR sigurno.Oni se trpe sa BDR kao mi sa BJR Hrvatskom.
Istocni Nemci su pedantni i podupiru, prave nasipe..ali sve vise ostrva otima more.
Prilicno mnogo stvari i objekata su iskopali, sačuvali i makar crtezom rekonstruisali iz vremena pre tog baksuznog Vidovdana 1168 (negde piše i 1169..ali na Vidovdan sigurno)

Ovo je malo podsećanje na to vreme sa teme "Vidovdan":

... crtež po opisu Saxa Gramatika originalnog arkonskog drvenog idola (Mythologie aller Voelker. Stuttgart, 1834)
Svantovit.gif
wendgoet.gif


O prethrišćanskom bogu Vidu kod Sorba

Средиште његовог култа било је Аркона. У центру града налазио се дрвени храм посвећен том божанству, украшен обојеним дрворезом, са двоструком оградом. Спољна ограда била је покривена дрвеним кровом, док се унутрашња састојала из застора и четири стожера. У храму је био постављен идол натприродне величине са четири врата и четири главе. У десној руци држао је рог израђен од разних врста метала, који је сваке године свештеник пунио пићем и на основу испарења предсказивао родну или неродну годину. У левој руци, спуштеној низ тело, налазио се лук. Покрај идола постављена је узда, седло и други атрибути, посебно џиновски мач, са канијом и балчаком од сребра.

Једанпут годишње, у време жетве, приношене су жртве испред храма и светкован је велики празник, који се завршавао великом гозбом. Свештеник је тада пред народом прорицао обиље или оскудицу у наредној години и призивао Световида да отаџбини подари славу, а поданицима богатство. Затим је испред идола стављан висок колач премазан медом, иза кога је стајао свештеник и питао народ да ли га види. Присутни су одговарали да га виде, а он је тада изражавао жељу да га догодине не виде, како би наредне године жетва била обилнија. Сви су били обавезни да дарују светилиште, које је било чувено пророчиште. Све што се добије крадом или оружјем припадало је светилишту, као и дарови који су стизали из целог словенског света и из суседних крајева.

У светилишту је чуван бели коњ, за кога се веровало да припада Световиду. Нико није смео да га додирне, а једино је свештеник могао да га напаса и опрема. Веровало се да сам бог, јашући на њему, предводи свој народ у борбама са непријатељима. Тај коњ је коришћен и за гатање: пред полазак у рат, свештеници су испред храма постављали копља, а затим је извођен оседлан коњ да преко њих пређе. Ако би при прескакању пошао десном ногом, сматрало се да ће исход бити повољан, а ако би кренуо левом, то је значило д се рат мора одложити
.


Rekonstrukcija Vidovog svetilišta
images
images


http://www.rkp-montreal.org/en/02way.html
 

Back
Top