Протести у Београду: Како су репортерке и сниматељи Н1 изнели ноћ између 7. и 8. јула на својим леђима
У ноћи између 7. и 8. јула испред зграде Народне скупштине у Београду бацани су сузавци, полиција је тукла неке од окупљених, демонстранти су упали у Скупштину, запаљена су полицијска возила, а дешавања су могли су да испрате гледаоци телевизија Н1 и Ал Џазире.
Радио-телевизија Србије није имала пренос уживо
- Катарина Стевановић
- ББЦ новинарка 8 јул 2020
Извештавање четири репортерке телевизије Н1 - Јелене Зорић, Татјане Алексић, Жаклине Таталовић и Сање Соврлић изазвало је реакције и похвале на друштвеним мрежама, а према речима једног коринсика Твитера, „телевизија Н1 показала је како новинарство треба да изгледа".
Репортерке и сниматељи ове телевизије на својим леђима - и буквално - изнели су немирну ноћ у програму који је емитован уживо.
На терену су биле и три екипе Ал Џазире - Ђорђе Костић на Фејсбук лајву међу демонстрантима, Јелена Глушац се укључивала за сервис овог медија на енглеском језику, док је Марко Суботић извештавао за балкански сервис.
Из масе су и за ББЦ на српском извештавали Јована Георгиевски, Слободан Маричић и Стефан Веселиновић.
Новинари ББЦ на српском после демонстрација
Док је на Првом програму Радио-телевизије Србије емитован кинески филм, Јелена Зорић је с великим црним ранцем на леђима јурила по терену и прогутала много сузавца.
Она и њен сниматељ први су стигли на терен, а касније су им се током ноћи придружиле остале репортерске екипе те телевизије.
„То је наш посао"
Дан после демонстрација, Јелена Зорић каже да „сузавац и даље ради своје", да је мало уморна, али да је задовољна што су новинарке и сниматељи радили у интересу гледалаца Н1.
„Више пута сам искусила сузавац, али нисам одавно. Љут је и плаче се, не може да се дише, блокира плућа и у једном моменту имате утисак да ће вам плућа експлодирати, да не можете да удахнете и издахнете. Лице почне да вас пецка, почињете да плачете, а сви вам говоре да не пипате очи, а једино што желите је да обришете сузе", каже Јелена Зорић за Н1.
Каже да је није било страх, јер је радила „свој посао".
„Радили смо наш посао. То је мој посао. Просто, демонстранти су ту, полиција је ту, сузавац, каменице, све то дотиче и једне и друге, а на послетку дотиче и новинаре, а ми смо радили наш посао", каже Зорић за ББЦ на српском.
Да су само радиле оно што и иначе, каже и Татјана Алексић.
„Колико год да то са стране изгледа као неки невероватан подвиг, то је у суштини наш посао. Као што лекари иду у болницу и возач аутобуса вози аутобус, то је наш посао, ми то радимо. Некад је то конференција за новинаре председника, а некад су то демонстрације, полиција и сузавац. Нема ту простора за страх", каже Алексић за ББЦ на српском.
Да се Јелена Зорић уплашила само у једном тренутку, могли су да осете гледаоци у једном тренутку.
„Уплашила сам се у једном моменту - када се неки бели џип залетео низ Таковску улицу у близини РТС-а залетео у групу демонстраната. Ја сам одскочила у страну, а демонстранти су повукли сниматеља", каже Зорић.
„
Нисам видела док сам се укључивала како се неко залеће и приближава и очекивала сам да ће застати кад буде видео препреку, међутим он је тада убрзао. То је био једини моменат када сам се уплашила, јер сам схватила да постоје неки људи који су спремни на нешто горе те вечери", додаје Зорић.
Програм је настављен без прекида, а Зорић каже да је ниједна репортерка телевизије Н1 није испустила микрофон, те да ниједан сниматељ није испустио камеру да би се одморио и себи помогао.
„Сви су радили све време и радили су оно што грађани очекују од новинара - да им пренесу право стање ствари са лица места, да буду што професионалнији и непристраснији."
Најтеже јој је било да гледа сукоб истог народа - полицајаца и демонстраната.
Алексић каже да је у оваквим ситуација најважније бити опрезан и све добро проверити и промислити пре него што било шта кажете у живом програму.
„Најважније је да када бежиш водиш рачуна да све што изговориш буде тачно, да у програм не оду полу информације. То је ноћас било доста изазовно."
Шта кажу друштвене мреже?
Друштвене мреже од ноћас „брује" о раду новинарки на терену.
Према речима једног корисника Твитера, „Јелена Зорић после овог извештавања има више војног искуства од министра Вулина".
Алексић каже да је можда неоправдано на Твитеру било питања где су репортери, где су мушкарци.
„Што се Н1 тиче, то је био сплет околности. Непланирано је тако испало. То не значи да наше колеге не би радиле једнако добро у тим околностима, тако се једноставно наместило", каже Алексић.
„Ми смо тим који функционише, невезано да ли је неко жена или мушкарац. Синоћ је тако испало. Био је са нама и колега Младен Саватовић, који је преносио слике и наравно наши сниматељи", наводи Алексић за ББЦ на српском.
Протест је одржан у дану када је у Србији забележен највећи број умрлих од корона вируса, а председник Александар Вучић најавио нове мере, међу којима је и забрана окупљања више од пет људи, као и полицијски час предстојећег викенда.
Неки од окупљених нису носили маске, а једна од репортерки Н1 подсетила је једног од саговорника да треба да носи маску.
На крају бурне ноћи, Татјана Алексић одјавила је програм и на Твитеру.
Дешавања у ноћи између 7. и 8. јула могли сте да пратите и на друштвеним мрежама ББЦ-ја на српском, захваљујући екипи која је била на терену.