MX Linux. Za koju grupu je ljudi?

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.902
MX Linux je grčka Debian distrubucija koja koja najviše posećivana na sajtu Distrowatch te stoga ljudi misle da je jako popularna ali nije jer sajt meri koliko ste puta posetili stranicu a ne da li imate tu distrubuciju na vašem računaru.

Prvo što treba da znate MX Linux po defoltu ne koristi grub kao bootloader već syslinux. O njemu možete ovde da pročitate. https://wiki.archlinux.org/title/Syslinux , naravno ima i grab a da bi situacija bila još komplikovanija tu je i sysvinit kao init sistem a ne systemd. MX Linux koristi brojne alate koje olkašavaju upotrebu Debian-a kao i automatizovan proces dodavanje novih repozotorija. Znači jedan klik i Google Chrome je tu. Takođe možete da instalirate i novije kernele, lako se dodaju i backport-ovi što ovaj sistem bez neke upotrebe terminala i jurenje po sajtovima veoma brzo pretvara u pravu gaming mašinu!

Pa ajmo ovako da vidimo za koga je MX Linux?

1. Za oživjavanje dinosaurs računara stare 30 i kusur godina - MX Linux Fluxbox, baš zato što ne koristi systemd on je veoma lagan. Tu spada i njegov spin antiX,
2. Za profesionalne ljude koji ne vole systemd i koji žele lagan sistem a da bude brz, stabilan i lako upravljiv - njihog flagship MX Linux XFCE
3. Za naprednije korisnike koji su novi u Linux svetu i žele da pronađu sistem sličan Windiows-u, da uče o Linux i njegovim počecima malo dublje pošto ih distrubucije kao što su Slackware i Devuan malo teže za njih ili jednostavno žele sve moderno kroz grafiku da upravljaju - MX Linux KDE

VirtualBox_MXLinux_18_03_2025_19_13_43.png

Poslednja izmena:
Pa nije ti ovo dinosaurus 20 godina star...gledaj CPU, a jes samo 4 GB rama..To su one F1 ploce, tako mirise..

To je виртулана машина (има 8ГБ РАМ прави комп иза) од компа који је и даље моћан иако је стар 10-так година. АntiX покреће кернел који је конфигурисан за SMP процесоре и има неколико лаганих Window Manager-a. У основи кад га упалиш чак и у live моду заузме око 120MB. Такође, дефолтни browser је Seamonkey који је јако лаган. Наравно AntiX може да се користи и за модерни рачунар али је потребан мали рад, пре свега да се инсталира Дебианов кернел или Liquorix кернел за гејминг.

https://www.seamonkey-project.org/releases/

Ја сам га мало набуџио јер има се, може се... 4GB RAM-a. :andjeo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Symmetric_multiprocessing

Poslednja izmena:
Како не може uBlock Origin na FF? Не би требао да не може...

Пробај Librewolf он има прединсталиан uBlock Origin али без телеметрије од FF-a.

ranije je to radilo ok ali sada iz nekog razloga neće a zašto nemam pojma...na pop os-u radi normalno...mislim još distribucija ću isprobati valja odabrati neku da bude zamenska kada prestane podrška za win 10 mada će desetka ko zna koliko godina moći da se koristi inače da svremena na vreme ne uključim neke igre još odavno bi skroz prešao na linux

Zanimljivo sta je teze ostvariti , gaming masinu ili multimedia masinu?

Meni ne treba gaming masina, ali mi treba multimedia masina i tu sam gori od kardio hirurga...
Valjda zato sto sam bio DJ , a DJ alati su cesto bili sugavi , neki dobri , neki sugavo zahtevni , a obicno imas 2 ili 3 zvucne, pun si kanala , svaki mora da radi kako treba, da nema seckanja ni slucajno itd itd..

Npr , ja sam korisnih mix taba, i meni je normalno bilo da imam po 5500 otvorenih tabova u jednom prozoru , a da imam 2 ili tri prozora..Dok je google bio glup , pa si imao mogucnost da tacno trazis sta da trazi , 100mbps je bilo potrebno ali nadjes sve sto pomislis na netu...
Sad je sve guravo...korisnici navikli da resetuju preko 20 30 tabova, FF session bangava, memory leakage na win, opera se hvali ali je i ona bangava.
x265 video i to od aimeea i slicnih ti zauzme 25% CPU , a browser ti zauzme 65% 70% CPU...bez igrice, sa igricom online, ode u 100%

Poslednja izmena:
Јесте. Изузетно је лаган. Погледај само у live mode-у колико заузима RAM-a. АntiX + IceWM:pivce:

Pogledajte prilog 1703506
Старе конфигурације заузимају мало.
XFCE na dual core машини заузима мање од 250 MB приликом старта система.
Новијим конфигурацијама треба више драјвера и сл, али ни оне могу да заузимају око 500 mb RAM-a

Back