Muzikoterapija

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
81.478
Alternativna medicina koja koristi muziku poznata je kao muzikoterapija. Ovo je terapijska metoda koja koristi muziku i zvukove kako bi poboljšala fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Muzikoterapija se zasniva na ideji da muzika ima sposobnost da utiče na mozak, telo i duh, čime doprinosi opštem blagostanju.

Oblasti primene muzikoterapije​

1. _Redukcija stresa i anksioznosti: Određene vrste muzike (npr. ambijentalna ili klasična) smiruju nervni sistem i smanjuju nivo kortizola (hormona stresa).
  2. _Ubrzavanje oporavka: Muzika može pomoći u rehabilitaciji nakon povreda ili operacija tako što pomaže u fokusiranju, motivaciji i regulaciji emocija.
  3. _Terapija za depresiju: Korišćenje muzike koja podiže raspoloženje može pomoći osobama da izađu iz negativnog stanja uma.
  4. _Podrška kod neuroloških poremećaja: Muzikoterapija se koristi kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, Parkinsonovom bolešću ili moždanim udarom jer pomaže u poboljšanju kognitivnih i motoričkih funkcija.
  5. _Smanjenje bola: Muzika može delovati kao prirodni analgetik odvraćanjem pažnje od bola.

Tehnike muzikoterapije​

1. _Aktivno slušanje muzike: Pacijenti slušaju određene muzičke kompozicije prilagođene njihovim potrebama.
  2. _Sviranje instrumenata: Ovo je često korišćeno za emocionalnu ekspresiju i oslobađanje od stresa.
  3. _Pevanje: Može pomoći u jačanju disanja i izražavanju osećanja.
  4. _Meditativna muzika i zvukoterapija: Korišćenje specifičnih tonova, poput zvukova tibetanskih činija ili gongova, za dublju relaksaciju i harmonizaciju energije tela.

Naučne osnove​

• ✓Muzika utiče na limbički sistem mozga, koji kontroliše emocije i memoriju.
  • ✓Određeni ritmovi i melodije stimulišu oslobađanje dopamina i endorfina, što može podstaći osećaj sreće i zadovoljstva.
  • ✓Frekvencijska terapija koristi specifične zvučne talase (npr. 432 Hz) kako bi pomogla u harmonizaciji tela.

Mnogo volim muziku i slušanje omiljenih pesama ume i te kako da me digne iz bedaka. Inače se mučim s depresijom i anksioznošću već godinama.

Kada mi je u leto i jesen 2022. skakao pritisak, slušao sam na Youtube neku muziku koja navodno spušta pritisak kad je slušaš. Nije se desilo neko čudo, ali jeste mi donekle pomoglo.

svako tkivo na molekularnom , pa i na atomskom nivou, je različito i haotično
Screenshot_20241128-211416-035.png

zvuk su vibracije sa određenom frekfencijom
muzika je ta koja na neki način , koliko toliko uspeva da ono haotično stavi u neku regulativu

Tesla me jako interesuje. Umro je na pravoslavni Božić. A verovanje kaže, da samo velike ljude Bog uzima na Božić,Vaskrs, Uskrs, nebitno.
Tesla je mogao da napravi haos u svetu, ali, kad je shvatio šta njegovi pronalasci mogu da učine, povukao se i živeo sam. Najveća ljubav mu je bila bela golubica:DFascinantan je.

Poslednja izmena:

Back