Muzej ćirilice

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
207.218

U Muzej ćirilice uloženo 37 miliona dinara: "Da sve škole imaju obavezu da ga posete"​

Ministarstvo kulture izdvojilo je 37 miliona dinara za adaptaciju Muzeja ćirilice u Rači kod Bajine Bašte.

Muzej_cirilice4.jpg


Resorna ministarka Maja Gojković je rekla da će ova izuzetno važna ustanova imati zadatak da edukuje i obrazuje mlade, ali i da štiti naše nacionalno pismo - ćirilicu kao važan deo nacionalnog identiteta.
Gojković je precizirala da je Ministarstvo kulture u poslednje dve godine za rekonstrukciju nekadašnje škole u Rači, kako bi se prilagodila za Muzej ćiriliice, kao i za pripremu buduće postavke, ukupno uložilo 37 miliona dinara i izrazila uverenje da će ova ustanova biti potpuno završena do kraja ove godine.
"Kako drugi štite sebe, tako moramo da štitimo i mi nas. Ovaj objekat će biti važan deo obrazovnog sistema našeg školstva, tako da sve škole koje planiraju svoje ekskurzije ili radne posete imaju obavezu da posete Muzej ćirilice i da rade na tome da na svaki način očuvamo naše pismo", istakla je Gojković
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...-Da-sve-skole-imaju-obavezu-da-ga-posete.html

Hm... pa dobro, samo nevolja je u lokaciji, to je zabito mesto. Hoće li to stvarno imati neki smisao ili će biti promašena investicija i pranje para?
 
Radi se prosto o tome da je sada komunikacija sa svetom mnogo razvijenija nego pre recimo 100 godina. Tu uglavnom nema ćirilice.
Па за то имамо ( и користимо) латиницу. Мада, не видим да горе наведене земље имају проблем у комуникацији са светом, а инсистирају на ћирилици. Нервира ме што идемо из крајности у крајност. Или ударимо у неки инат, па смо спремни да ратујемо са целим светом, или се, са друге стране, све нешто ми прилагођавамо другима. Мислим да би нешто што је наш идентитет (притом не мислим само на ћирилицу), требали да чувамо.
 

Back
Top