Muski sovinizam u Pravoslavlju

Mene lično interesuje odakle se izvlači opravdanje za tvrdnje da je pravoslavlje šovinistički orijentisano prema ženama... Mogu da razumem potkrepljivanje tvrdji na osnovu ponašanja pojedinaca, ali iz pravoslavnog, i uopšte hrišćanskog učenja nigde se ne mogu izvući tvrdnje koje mogu potkrepiti takav stav

pa ja to i tvrdim. nazalost poznajem puno mladica pa i starijih koji su ubedjeni da je zena nize bice,sluskinja itd i da je to tako u pravoslavlju. znaci ne mislim da dokazujem da je Pravoslavlje antifeministicka religija nego me zanima odakle nekima koji se kunu u pravoslavlje takvo misljenje.
neki studiraju pravoslavnu teologiju
neki ne izbijaju iz manastira
neki su sasvim ok ali traze pravoslavnu zenu-koju iz nekog razloga zamisljaju kao zombija koji nema svoje ja
itd
i svi oni navodno pravdaju svoj sovinizam religijom i to religijom koja vrvi od feminizma:think:

pa ja to i tvrdim. nazalost poznajem puno mladica pa i starijih koji su ubedjeni da je zena nize bice,sluskinja itd i da je to tako u pravoslavlju. znaci ne mislim da dokazujem da je Pravoslavlje antifeministicka religija nego me zanima odakle nekima koji se kunu u pravoslavlje takvo misljenje.
neki studiraju pravoslavnu teologiju
neki ne izbijaju iz manastira
neki su sasvim ok ali traze pravoslavnu zenu-koju iz nekog razloga zamisljaju kao zombija koji nema svoje ja
itd
i svi oni navodno pravdaju svoj sovinizam religijom i to religijom koja vrvi od feminizma:think:

Takvo stanovište vuče korene iz patrijarhalne kulture, a ne iz pravoslavlja. A što se tiče pokorne žene koju traže, lično mislim da su same žene krive, znam ih mnogo, koje možemo svrstati u kategoriju pravoslavnih, koje teže da žive po hrišćanskim načelima, a koje su izuzetno pokorne i poslušne, a bez da ih iko tera na to, tako da doprinose formiranju takvog stereotipa

Ne optužujem žene, već govorim sa stanovišta muških monaha koji su svoje utočište našli na Svetoj Gori. Biološki, naučno je dokazano, muškarci znatno više misle i imaju potrebu za zadovoljenjem svojih telesnih prohteva, i mnogo ih je lakše "zavesti" nego što je to slučaj sa ženama

zar muskarca ne moze da zavede muskarac? ja govorim o razlicitim sklonostima.
za neke monahe zena uopste nije predmet pozude. . .ali ne bih vise o tome

Takvo stanovište vuče korene iz patrijarhalne kulture, a ne iz pravoslavlja. A što se tiče pokorne žene koju traže, lično mislim da su same žene krive, znam ih mnogo, koje možemo svrstati u kategoriju pravoslavnih, koje teže da žive po hrišćanskim načelima, a koje su izuzetno pokorne i poslušne, a bez da ih iko tera na to, tako da doprinose formiranju takvog stereotipa

samo tvrdim da ti stavovi nemaju veze s pravoslavljem i cudim se. . .

Ja sam chuo da kad one vijuge razmotash i kad im izmerish duzinu, zenski mozak je duzi od mushkog. :D
Isto sam chuo da su zene dobre u multi-taskingu - mogu vishe poslova odjednom da rade. Tipa doji dete, pegla odecu i pricha preko telefona.
A tu je i nezaobilazna zenska intuicija... ;)

Medjutim dzaba to kad je ustaljeno ovo mishljenje:
evolution.jpg

:(

da li je to sto je zenama zabranjen pristup na Svetu Goru sovinizam ili postoje 'realni' razlozi?
ima li prikrivenog homoseksualizma u nasim manastirima?koliko je poredak SPC pogodno tlo za tako nesto?
do koje mere se ide u prici da je muz glava zeni,a da je Eva sve zapocela?

da li je to sto je zabranjen prostup muskarcima u zenskim manastirima feminizam ili postoje realni razlozi? Ako su se ljudi odlucili da uzdrzavanje od seksa (zena) (celibat) zene tamo mogu da budu samo iskusenje nikome potrebno jer sigurno je vec dovoljno tesko sto treba izdrzati i bez podstrekivanja

ima svacega svuda ali poenta ti je trula

"do koje mere se ide u prici"... "sovinizam u pravoslavlju", "homoseksualizam u nasim manastirima" imas srecu ti sto je XXI vek inache bi ti potpalili drvce..

ako mene pitas s pravom..

:eek:

da li je to sto je zabranjen prostup muskarcima u zenskim manastirima feminizam ili postoje realni razlozi? Ako su se ljudi odlucili da uzdrzavanje od seksa (zena) (celibat) zene tamo mogu da budu samo iskusenje nikome potrebno jer sigurno je vec dovoljno tesko sto treba izdrzati i bez podstrekivanja

"do koje mere se ide u prici"... "sovinizam u pravoslavlju", "homoseksualizam u nasim manastirima" imas srecu ti sto je XXI vek inache bi ti potpalili drvce..

Stvarno... Dosta im je teško što nema žena. Još da se i zabranjuju jedni drugima. :mrgreen:

zazi ne rise ;)

:hahaha:

el ovo dodatna medijska paznja povodom gej parade te otuda povezivanje (stavljanje u isti kosh) obespravljenih zena i homoseksualaca

sa monasima

kako vas bre nije sramota... :confused:

Ja samo onako, usput... :rumenko:

sam koncept suživota tolko bradatih muškaraca u crnim spavaćicama na jednom mestu je malkice nastran.

Eh, ne mogu da se setim naslova filma. Uglavnom, bio jedan pobožan što je živeo na stubu u pustinji i đavo se ubi da ga nekako navede na greh al džaba. I film se završava tako što ga jednostavno pokupi i odvede u neki moderan klub gde trešti muzika, vijori dim od cigara, a između stolova se provlače širokogrude kelnerice. I kaže đavo otprilike "E, sad da te vidim!" :mrgreen:

Ja samo onako, usput... :rumenko:

sam koncept suživota tolko bradatih muškaraca u crnim spavaćicama na jednom mestu je malkice nastran.

Eh, ne mogu da se setim naslova filma. Uglavnom, bio jedan pobožan što je živeo na stubu u pustinji i đavo se ubi da ga nekako navede na greh al džaba. I film se završava tako što ga jednostavno pokupi i odvede u neki moderan klub gde trešti muzika, vijori dim od cigara, a između stolova se provlače širokogrude kelnerice. I kaže đavo otprilike "E, sad da te vidim!" :mrgreen:

ako te ruka sablaznjava odseci je i baci od sebe :mrgreen:

u prevodu ako si slomio ruku na dva mesta nemoj vise da ides na ta mesta :hahaha:

bravo! tipicno:klap:
upravo o tome govorim:klap:
i ne postoji zenski manastir u koji muskarac ne sme da udje

bravo! tipicno:klap:
upravo o tome govorim:klap:
i ne postoji zenski manastir u koji muskarac ne sme da udje

ma na pogresna vrata kucas za zastitu zenskih prava

mnogo vishe vam smetaju ustreptali dzentlmeni sto sa razumevanjem slusaju vase probleme i don't give a fVck about it nakon snoshke

od monaha koji samo zele svoj mir od svetovnog i telesnog

uvek neko glumata zrtvu to je tako popularno these days

ma na pogresna vrata kucas za zastitu zenskih prava

mnogo vishe vam smetaju ustreptali dzentlmeni sto sa razumevanjem slusaju vase probleme i don't give a fVck about it nakon snoshke

od monaha koji samo zele svoj mir od svetovnog i telesnog

uvek neko glumata zrtvu to je tako popularno these days

na zelim da blatim monastvo jer poznajem izuzetne ljude iz tih krugova ali upravo od njih se mogu cuti ovakve stvari. vladika Porfirije i sam kaze da ako nije polovina monaha u manastire otisla iz pokvarenih i pogresnih razloga onda moze biti samo vise od polovine.
ne glumatam zrtvu niti se tako osecam.

Back